God regnskabspraksis.

I dag vil vi eksperimentere lidt med at værdifastsætte en virksomhed. Der er intet kontroversielt eller nyt i det, og det er måske i virkeligheden den eneste nyhed. Nemlig at vi selv sikkert som de allerfleste andre ikke har været bekendte med ellers indlysende og helt uundgåelige sammenhænge. Vi skal snakke om et tilsyneladende bundsolit foretagende med en egenkapital på godt 11 mia. kr. Vi behøver ikke i denne sammenhæng distrahere med diverse unødvendige kendsgerninger såsom at firmaet p. t. har et driftsunderskud på godt en fjerdedel af egenkapitalen og det PR. ÅR. Det betyder nemlig overhovedet ingenting i det her spil.

Og nu er det så, at vi skal til at holde tungen lige i munden. Vi vil i vores lille gætteleg bringe et par citater, som vi på forhånd vil advare imod at tro på, at der er nogensomhelst mening i. Hvis udsagnene på nogen måde forekommer rimelige eller ligefrem overbevisende skal vi henvise til hurtigst muligt at studere den økonomiske lære i den klassiske Carl Barks-historie om Anders And og “Skillinger fra skyerne” Udover at det også i anden sammenhæng bliver lidt luftigt…

Firmaet, som vi til sidst skal afsløre navnet på, har i regnskabet en problematisk post og så har vi da vist beskrevet den lidt mildt. Den hedder PENSION, og er det værste, som et aktivt firma overhovedet kan have. Det drejer sig om ja sjovt nok godt og vel 11 mia. kr. i FASTE PENSIONSFORPLIGTELSER, som til alt held for firmaet ikke i øjeblikket behøver berøre regnskabet. Det vil groft taget sige, at firmaets officielle egenkapital er FULDSTÆNDIGT BÅNDLAGT ganske nagelfaste pensioner til medarbejderne. Det betyder så også, at hvis man hælder nogle eller mange af disse pensionsberettigede personer ud, så kommer de blot til endnu tidligere at skulle have deres pension. Og muligvis endda længere..

Mellemtiden er altså, at uanset om den eksisterende regnskabspraksis ændres eller ej, så skylder firmaet HELE SIN EGENKAPITAL væk i faste pensionsforpligtelser. Ganske vist figurerer de 2 poster parallelt i regnskabet, selv om den ene post jo ret effektivt burde annullere den anden, men endnu er der ikke indført en ny og mere retvisende regnskabspraksis for dette pudsige firma, som nødvendigvis ikke er ganske privat-ejet. Derfor figurerer der en betydelig egenkapital for dette firma men desværre kun på regnskabsniveau, pengene er allerede forlængst brugt.

Og så skal vi citere firmaets chef for “Investor Relations”, der med god tilnærmelse til tegneseriernes evige historie om strudse, der altid gemmer sig ved at stikke hovedet ned i et hul, fremturer med de ildevarslende ord: “Men reglerne (de nye regler om regnskabsteknik red.) er ikke indført endnu. de er ikke vedtaget endnu og ligger fortsat til høring” Og så er det man spørger, hvad er det lige manden siger? Jo, han siger sådan lidt lettere omskrevet noget, der i sin monumentale mangel på konsekvens svarer til den optimisme en passager måtte have efter at være skvattet ud fra et fly i 10 kms. højde. På vejen ned med en hastighed, som bestemmes af hans friktion med luften (ubetydelig men en smule variabel) og den faste faktor tyngdeaccelerationen (meget betydelig og ikke mindst uundgåelig), kan han med ligeså stor ret glæde sig over, at TYNGDELOVEN HELLER IKKE er blevet vedtaget endnu.

Måske den i virkeligheden slet ikke eksisterer selv om den godt ser ud til at være indført rigeligt mange steder? Nej, det er den ikke og for så vidt kan der være en vis men altså ringe og ikke mindst TOTALT UBEGRUNDET optimisme om, at der her da godt kan gå godt. Tænk at sådan en uhyrligt højtlønnet mand kan sidde og sige ting, der simpelthen ikke giver bare den allermindste mening til mulige investorer, som vel burde vide bedre end at tro på Julemandens mirakuløse indgriben. Og så er det noget længe til jul..
Egenkapitalen er væk, båndlagt og borte og virksomheden er vel ret tæt på at kunne værdifastsættes til den pakke Hubba-Bubba tyggegummi, som en konkurrent fornyligt antydede. Firmaet er naturligvis SAS og så længe man ved et flystyrt endnu ikke har ramt jorden går det jo fint. Osse selv om man vel uanset regnskabspraksis er RIGTIG RIGTIG tæt på! Ikke siden den gamle historie om blot at hoppe lidt og dermed redde livet, lige præcist når den styrtende elevator ramte bunden af skakten med 1000 km./t. har vi set en lignende optimisme. Denne umulige redning er forresten også “tyngdekraftuafhængig”…På samme måde som selv ikke lettere uvederhæftig regnskabspraksis ændrer på ja, altså PRAKSIS. Bang!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *