Tidens tweaks

 Nu er jeg nu nok næppe den eneste, der undertiden små-keder mig i disse allerede rigeligt kedelige tider. Men at det skulle blive så galt som det, vi vil berøre i dag, havde jeg da ligegodt ikke troet. Men moralen er jo den simple og prosaiske, at selv om man pisker andre med skorpioner, så er man ikke altid bedre selv. Vi skal snakke netkabler, mest fordi jeg ikke rigtigt gider snakke corona i dag. For uden at ville fremstå som alt for bedrevidende, så er det trods alt godt et års tiden, at denne sobre skribent forudså nutidens pandemiske tilstand. Uden dog indrømmet at forudse den fortsatte cykliske og vel efterhånden permanente  nedlukning, fordi jeg endnu dengang troede på en smule selvstændig og fri tænkning hos danskerne. Og der tog jeg uendeligt trist nok ganske fejl. Vi er kontrolmæssigt og stikker-mæssigt, hvor vi er, og absolut intet tyder på, at det bliver bedre, kun værre. Det er vist bare den danske formynderiske slavesjæl-der er tydeligvis sket nogen uhellige mutationer af menneskene siden vikingetiden..

Derfor må der findes anden opmuntring i det nære. Og det varmer altid lidt, når man, tydeligt anglende efter anerkendelse, placerer en nær ven af firmaet i stolen og spiller på de nyligt installerede Vitavox dobbelte Thunderbolt-hornsystemer.. Og især, når han, antageligt både pligtskyldigst og mere end mindre presset udtaler, at det da spiller skidegodt. Og han er endda selv særdeles godt vant; ejer, som han er, af et sæt aktive ATCSCM 150 og et sæt C6 ditto kolossale subwoofere. Om det imponerede ham ligeså meget , som det imponerer mig, dets skaber og digitale programmør, er tvivlsomt, men af mindre betydning på den korte kritiske bane.

Alligevel gnaver den små-psykotiske hifi-orm videre selv i dette gamle skrog her, for kunne det da ikke blive lidt bedre? Og intet er jo lettere og mere opportunt end at supplere vores Furman 6900 og 2300 regulatorer og balancerede strømforsyninger med nye og sikkert meget bedre strømkabler. Og fristensen til at tweake løs  bliver selvfølgelig ganske uimodståelig, når man tilfældigt finder ud af, at vores schweiziske favorit-leverandør af kabler, Gotham, ligefrem har lavet et vanvittigt eksklusivt strømkabel-med skærm og alting, manner!

Skærm er i denne sammenhæng et sørgeligt utilstrækkeligt udtryk, for der er faktisk hele 3 separate kobberskærme PLUS ikke mindre end 3 såkaldte “reussen-skærme. Og al denne højteknologi får man for en lille hund pr meter. Omend man må regne med, at Gothams dedikerede netstik lægger en tusse oven-i hver ende, forstås! Kablerne kan nu osse med en smule fingernemhed (plus ikke mindst en smule nødevndig “trækken på skuldrene” over den rigeligt hjemmelavede visuelle præsentation) monteres i ligeledes schweiziske C13 og C14  Schurter-netstik. 

Puha, sikket et arbejde at få et visuelt blot nogenlunde acceptabelt resultat ud af alt bøvlet med at samle og isolere skærme og sager, kik blot på dagens billede af det nye vidunder-kabel. Men nu er der så skiftet en hel del netkabler ud med denne aldeles uhåndterlige nye Gotham-sag og så skal der naturligvis lyttes. Og som altid er der efter alle de investerede kroner og anstrengelser klar og tydelig lydmæssig forskel. Baggrunden er både blevet meget “sortere” og alle de andre high fidelitiske udtryk om uendelig lydmæssig forbedring må i drift her. 

Det er så jubelscenerne fra for et par dage siden. Siden er det blevet hverdag og det må nu mere sobert konstateres, at installationen af de nye kabler OVERHOVEDET INGEN positivt konstaterbar  forskel har gjort. Udover at det hele ser noget smartere ud, når man altså ser bort fra den lidt umulige terminering ved stikkene med lidt skærmrester stikkende lidt vildsomt ud som skæg på en pubertetsknægt. Men smart ser det ud, som det ligger der på gulvet, det fine tykke Gotham og skærmet, som det er, i den reneste vildskab.

At der ikke har kunnet konstateres nogen sikker forskel burde ikke være overraskende. For med en balanceret stramforsyning udfases fælles indstråling på begge ledere effektivt osse UDEN skærm, og magnetfeltet er jo allerede minimeret ved balanceringen. Og påvirkes allerede minimalt af afskærmning til en start.

Man må vel objektivt sige, at den opnåede forbedring ikke rigtigt har været pengene værd MEN: Der er hermed et personligt usikkerheds-moment, der nu er ryddet af vejen. Nu gælder det så bare så meget mere om at finde et nyt imaginært problem.

11 meninger om “Tidens tweaks”

 1. Kabler kabler og atter kabler. Har endnu ikke kunne høre forskel. At der måske er, skal jeg ikke bedømme, da jeg som sagt ikke kan høre forskel (Eller, vil jeg ikke?) Dog tror jeg på et godt filter på netdelen. Har dog ikke noget, men tænker det skulle afprøves. Men hvilke filter? Et simpelt filter, som man i sin tid "udviklede" i og vist i bladet High Fidelity (eller var det HiFi & elekronik?)
  Nu har jeg en Lyngdorf TDAI3400 forstærker. Det er jo ikke sikkert jeg vil kunne høre noget med den kombination. Er glad og tilfreds med Lyngdorf'en. Tror aldrig jeg har hørt så "fed" en lyd i min stue siden den blev sat ind i kæden. Kabler skal være af solid kvalitet og af gode materialer. Ligeledes skal stik være udført så de kan holde og skaber en solid kontakt. Det er mit krav.
  Jeg går måske glib af noget? Ja, jeg ved det ikke.

 2. Det der er da også for uambitiøst: du bliver nødt til at skifte de strømførende kabler i huset. Og evt. høre Studstrup, hvad de kan gøre….

 3. Tingene har heldigvis udviklet sig sådan at valget af kabler ikke længere har indflydelse på lydgengivelsen. I stedet er det nu mulig at rette alle fejl på alle dele af elektronikken og lytterummet gennem brug af DSP. Holder vi oplevelserne for os selv og lukker diverse debatfora, kan vi fremover koncentrere os om at genfinde glæden ved musikken. Så vidt jeg har forstået det.

 4. Det kommer nok en del an på hvor trekanten man ser på det.
  Der er næsten ærgerligt du ikke kan være med i testene, men noget tyder på at du også (også) kun læser det halve.
  Ellers kan du jo åbne din klumme igen og vejlede gennem den, evt skriv lidt negativt om det du ikke kan li – noget tyder på at du stadig har en interesse i hvad jeg foretager mig, men heldigvis har du ingen indflydelse på det.

 5. Hvis nogen i øvrigt savner en akustisk oplevelse, kan jeg varmt anbefale det gamle Radiohusets Koncertsal på Rosenørns Allé. Her er der virkelig kælet for detaljerne. I må endelig ikke forveksle det med DR Koncerthuset på Amager, som lyder (og ser ud som) en gymnastiksal fra 60'erne.

 6. Hej Poul, du må da have kedet dig helt afsindigt. Men hvis det tar nerverne, og virker beroligende er det da et uskyldigt tidsfordriv. Men hvad skulle de få meter skærm hjælpe? Det er velkonstrueret elektronik, der gør at vi på jorden kan modtage signaler fra en lille 18w sender på Voyager der befinder sig over 22.000.000.000 km. fra jorden. Det er korrekt konstrueret elektronik, der gør at støj ikke sniger sig ind i vores audio. Når du køber fra øverste hylde har du undgået det skrammel hvor det kunne være tilfældet. Jeg tror heller ikke, at du i bedste 80er stil har fjernet "overflødige" komponenter, som jeg husker der blev givet råd om. Ej heller erstattet velvalgte audio kredsløb med video ditto, fordi de er "hurtigere" og dermed "bedre". Havde det været tilfælde, var der en lille chance for at et mærkeligt kabel ramte det der eliminerede et selvskabt problem.

  Sku du fortryde kabelterapien, og i stedet byde fruen op til dans, er her en cha cha cha der i årgang ca. 1960 passer til vitavoxerne.

  Abuglubu abugluba

  https://www.youtube.com/watch?v=rcHhFKa7j28

  og så en sjæler

  Amor en Portofino

  https://www.youtube.com/watch?v=kqIAqszZBr8&list=RDkqIAqszZBr8&start_radio=1

  Musikeren Bob Azzam er også kendt for denne

  https://www.youtube.com/watch?v=CRTt9dtuvr0

  Den unge mand med tamburinen er Helmer Olesen der senere lagde musik til bla. Birthe Kjær og Johnny Reimar.

  Med venlig hilsen

  Kristian Larsen

 7. DR koncertsal i den blå kasse, lyder da ganske fremragende. Forstår ikke din kritik. Der har været noget med efterklangstiden ikke var lang nok, meeen, tror nu ikke det har nogen betydning længere. Musikere og dirigenter er da ganske godt tilfredse.

 8. DRs koncertsal lyder fint, men man kan risikere at sangeren har ryggen til dig, os så synes jeg at symfonisk Sal i Århus er bedre, men det er måske lokalpatriotisme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *