Lidt almindelig af-gasning

 Påsken falder heldigt i år for os, da design og utallige efterfølgende nødvendige småændringer i udførelsen af et større udstillingsprojekt ellers næsten ville kunne få dagligdagen til at ligne det kaotiske kampprogram i den gamle engelske 1. division i fodbold efter “Boxing Day”-2. juledag. Hvor netop afdøde Peter Lorimer fra Leeds United og alle andre af datidens hårdtarbejdende og usigeligt lavtlønnede fodboldstjerner virkeligt fik deres fysiske sag for. For der var altid 3 og sommetider 4 kampe mellem den 26. december og Nytårsdag. Det var tider for rigtige mænd-som der med Lorimers død nu altså er blevet én færre af. Nyd gerne disse perler fra en tid, hvor både mænd og fodbolde og baner var  noget helt, helt andet end i dag. Det var dengang, manager Bill Shankly sagde om sin hårdeste hund, jernmanden Tommy Smith: “He was not born, he was quarried!”

Ellers udnyttes den relative fred her på fabrikken til lidt hjemlige sysler med eget hifi. A propos såkaldt “fred”: Vi har aldrig nogensinde solgt så meget mere eller mindre retro-agtigt hifi som i den seneste lille  måneds tid, hvor der er solgt mere end på flere normale kalender-år. Og som det kan ses af billederne nedenfor, er det jo gået lidt hårdt ud over samlingen af sværgods-forstærkere af Crown reference 1 og McIntosh MC 2500/2600, der er totalt diffunderet. Og afløst af både langt mindre glamourøse og imposante MC2 Audio S800 og S1400.

Heldigvis har de gamle forstærker-venner fundet nye, gode hjem, og det er jo en slags trøst i tidens tendenser til  trøstesløshed. Og som kendere af vores ydmyge etablissemnt måske vil bemærke, så er lyset osse for alvor brudt frem igen her i kælderen efter at have været effektivt udelukket i tæt på et årti. Så fremover vil der sandsynligvis kun være en eneklt opstilling af hifi af gangen her på kontoret.

For tiden er det så 4 stk Vitavox Thunderbolts, der jo trods en bruttovolumen på 650 liter (altså HVER). ikke ligefrem syner af meget i forhold til de tidligere JBL 5672 her i kælderen. Og som de troner dér i den skarpe forårssol gennem de nu frilagte skråvinduer ser de direkte arkaiske ud, disse snart 50 år gamle uhyre  industrielt udseende forladehorn.

Hvad der til gengæld kommer som en betydelig overraskelse (og det trods efterhånden mangeår-lang udsættelse for horn) er det, hvor forrygende vellykket den gensidige kobling i bassen mellem de 2 boxe i hver side er.. For ved alle lydtryk, osse de allersvageste, er højttalernes kobling til luften og dermed samtlige effekter overalt i rummet ganske enkelt enest¨ående. Vores gamle TDL RSTL, (ellers en af de rædderligste højttalere, denne skribent har hørt) kunne få vinduerne til at rasle. Om ikke andet De her Vitavox kan få en rulle tape til at vibrere. Der er simpelthen en helt rigtig “fysikalitet” i gengivelsen, der er svært, grænsende til farligt, vanedannende.

Til slut i dag et link til et stykke musik, der ligger i CD-afspilleren lige nu til kommende straks-afspilning. Det er et herligt værk, som de fleste nok vil være enige med min kone om kvaliteten af MEN: Tanken om at se komponisten Charles Ives som ung instruere forskellige brassbands til at marchere rundt og spille forskellige melodier SAMTIDIGT for at opnå polyrytmiske effekter er da herlig:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *