“Na remont”

Det er nu ikke ligefrem fordi vinterens veritable stormløb af store kunder på nogen måde er mindsket, langt snarere tværtimod. For faktisk byder nærmest hver dag i øjeblikket  på gode bud på en sædvanlig gennemsnitlig ugentlig indtjening og omsætning. Og det er på trods af de uundgåelige triste følger for hyggeligt små-driveri og anden alderdomsbetinget dorskhed jo ganske godt.

Den forløbne tid har siden sidste indlæg  budt på den endelige og forventelige afsked med en større dansk hifi-virksomhed, Hifi Freaks, der er gået konkurs. Og det har trukket det vel nok gennem det seneste gode årtis allermest overflødige og stendøde danske hifi-forum, nerds, med sig. Det var nemlig ejet af manden bag Hifi Freaks. Alene det, at denne skribent undertiden har kikket forbi taler jo om, at det andet tilbageværende er nærmest ENDNU mindre værd. Men måske komik og hifi blot hænger mere nødvendigt sammen end videnskaben hidtil har formået at afdække, herom mere senere.
Nu skal man ikke ligefrem glæde sig over en konkurs, men lige i dette tilfælde kom det nu ikke som nogen overraskelse-OVERHOVEDET! For på trods af eksistensen af firmaet i mere end et årti, så har de offentlige regnskabstal og forunderlige pludselige kapitaloverførsler altid lignet noget, som var alt andet end en gennemskuelig dansk hifi-butik.Og så vil det vist være formålstjenligt at lukke ned for videre tanker fra denne skribent, der er ellers både rigeligt og alle mere end rigeligt indlysende!
I det hele taget var der i den senere tid tale om ambitioner og eventyr og planer, der for denne skribent så mer end almindeligt tvivlsomme ud. Tag for eksempel en nyhed som denne her, der fremkom i firmaets sidste officielle regnskabsår:
https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/tigerspring-for-hififreaks-skal-saelge-cambridge-audio-i-skandinavien?publisherId=7777218&releaseId=12655226
For selv mindre end de snart 38 års brancheerfaring hos denne skribent burde kunne sandsynliggøre, at en meromsætning på 25 mill. ville være ganske ubegribeligt vanskeligt at realisere med de sølle 78.000,- i banken, som Hifi Freaks officielt gik ud af 2017 med. Hvordan og ikke mindst hvorfor man så tillige oveni indkøb af mega-varelager fra Cambridge på nogen måde realistisk havde forhåbninger om at finansiere lønnen til 10-15 nye medarbejdere i et firma med indtil da blot et par stykker er jo bare, ja , vist det, man kalder fri fantasi.
Nå, det er altsammen forbi nu og Cambridge-agenturet er allerede for længe siden kommet på andre hænder. Et gæt ville være, at der kom penge mellem de ellers smilende og uhyre korthårede venner på billedet ovenfor. Eller rettere MANGLENDE..Måske Cambridge opdagede, at man ikke kunne klippe hår af allerede skaldede ejere? Hurtigt forsvandt de ihvertfald til bedre og afgjort mere seddel-polstrede kyster.
Nu skrev jeg “altsammen forbi”, men håbet har man vel altid lov at have, uanset hvor urealistisk det måtte være. Tag for eksempel den sidste nyhedsmeddelelse fra hedengangne nerds, der stadig klinger hult som en natugles ildevarslende “u-huu” med denne nyhed fra den 25. november fra Facebook-siden, der stadig lidt endnu er i luften:
“Hifi freaks er i gang med en rekonstruktio, dvs. at det eksisterende selskab lukkes ned for at et nyt kan opstå. Vi bringer en mere detaljeret nyhed på nerds.dk når selskabet bag er klar med nye udmeldinger”
Man kunne af ovenstående tro, at nedlukningen var sket under en eller anden form for kontrol, men når først der er en kurator udpeget, så er de tidligere ejeres indflydelse jo ligesom blevet nul og niks. Vi er simpelthen tilbage i sovjet-tidens evige skilt på alle elevatorer dengang i et andet imperium. Hvor der som i dagens overskrift uvægerligt stod “na remont”. Det var så en typisk sproglig sovjetisme-konstruktion, som vi skal helt frem til på disse længdegrader og den nuværende danske regerings newspeak for at finde magen til.
For “na remont” betød ikke, at noget nogensinde VILLE BLIVE repareret, kun at det ikke duede. Ligesom når regeringen og dens støttepartier lover en uvildig undersøgelse af dens grundlovsstridige ageren samtidigt med, at den bevilger en ekstra milliard til DR. Dette sidste nok ikke tilfældigt og næppe for at dens medarbejdere skal gå ekstra hårdt til regeringen trods deres forøgede antal. I Palermo ville den slags vist hedde “omerta”..Tavshed er altid noget, man kan handle med. Og alle er vel til en slags fals, hvis ens beskæftigelse er direkte bundet op på manglende kritisk professionalisme+

Og at løbet forlængst er kørt for Hifi Freaks vises vel osse af, at den seneste blandt en allerede tumultarisk række af ejere på det seneste har startet sin egen butik med hovedtelefoner fra det gamle sortiment.
Det er ikke helt vildt strømlinet endnu, denne nye ide. Siger denne skribent, hvis egen side nok heller ikke er tiger-sprunget med tiden og desuden indeholder masser af komiske sproglige fejl Nå, men den her er trods alt værre endnu, check blot denne kostelige anprisning af Stax-hovedtelefoner
https://headfreaks.dk/collections/earspeakers-1

Og selv om jeg selv af indlysende naturnødvendige grunde kun uhyre sjældent spejler mig, så er jeg dog inderst inde smerteligt opmærksom på, at jeg befinder mig blandt det nye firmas absolutte kernegruppe: Dem, med de allermest mærkværdigt udseende hovedet.
For hvordan kan det være anderledes, når man nu passer størrelse 63 i Akubra-hatte? 

22 meninger om ““Na remont””

 1. Ja, det er et brat fald, der sker der for Sillesen. Jeg forventer på en måde, at Densen ryger samme vej, for det er jo også et selskab, som fik pludselige og store pengegaver, når der var brug for det. Nu kan der ikke komme Onkel Joachim-gaver længere, da BIIR er lukket og Sillesen er ude derfra også. Det er jo på en måde sørgeligt, at det ender der, men alting har en ende, som Bundesen sang. Mon det der Danish High End Society halløj også lukker ned, det som i en årrække stod for nogle hifimesser? Det hele hænger jo sammen, tænker jeg…Nerds vil ikke blive savnet, dertil gik det for galt for hurtigt der, både i redaktionen og blandt publikum. Hvem husker ikke crazy Mogens Kamp alias AntiSilver? Det var vilde tider, og Jensen solgte sine Vienna HTere som smørkager, det er vist også over nu om dage. Set herfra ser det ud som om de vilde tider, lige før finanskrisen kom, hvor folk belånte deres huse til op over skorstenen, og købte motorcykler, speedbåde og dyrt hifi. Alle kunne sælge hvad som helst, alt blev købt, pengene var der som på træerne. Og så stoppede det lige pludselig og nogle selskaber krakkede kort tid efter. ser man ind på Hifi4all idag er der jo nul aktivitet, som da der var Haydays i branchen. Jeg har hørt at Daniel Nielsen fremover vil stå for HifiFreaks eller hvad navnet nu bliver, klart nok, hvad skulle han ellers leve af? Han har nok et kundekartotek reddet ud af flammerne fra HifiFreaks1? Det bliver spændende eller måske kun komisk at følge.

 2. Hvis HifiFreaks opstår, så er det forhåbentligt med et nyt navn! HifiFreaks, hvem gider handle hos Freaks – bortset naturligvis dem med "…mest deformerede hoveder" :-).

 3. Ham med det "deformerede" er så den tidligere Hifi Freaks-ejers nye eventyr HEAD FREAKS..
  Selv ville jeg nok mest droppe business ved det med Stax som "de mest lydløse hovedtelefoner" Det er vel basalt lyd, man køber?

 4. Så rolig nu gutter, det er nok ikke så sjovt at stå i den brændende bygning for dem. Alle drømme er styrtet i grus, man redder hvad man kan, det ville I selv gøre, hvis I kan formå, at forestille jer selv i deres situation. Naturligvis er der lidt håneret, men ikke for vildt.

 5. Det ser da heldigvis ud til at nerds.dk kører fint videre, de skulle efter sigende bare ha skiftet platform.
  Tror da også at Sillesen og Densen nok skal køre fint videre.

 6. Til Levesen: Under normale omstændigheder ville jeg give dig ret. Men det forgangne firma er jo alt andet end normalt, på visse måder skræmmende nyskabende og har intet til fælles med angivelige kolleger.

 7. Til Jacob: Det kunne ikke falde mig ind at håne en konkurs. Det er for mange parter en tragedie. Både for ejerne og de ansatte, der tog jobbet i forhåbning om en stabil indtægt. Det er umådelig trist :-(.
  Men, der må gerne gøres grin med de absurde formuleringer på HeadFreaks. Disse fejl rækker langt ud over stavning og grammatik!

 8. Lige netop denne konkurs var helt speciel Og med næsten 2 år uden regnskab nok udfordrende for kurator i flere forudsigelige henseender..

 9. Mht HIFI4ALL og NERDS, så tror jeg mange er gået over på Facebook. Der er rigtig mange grupper relateret til HiFi. Det samme gør sig gældende for andre forums. Er lidt en tog nørd (modeltog), det foregår ligeledes på Facebook grupper. Der findes dog stadig forums, men de er lidt smådøde.

 10. ->Thomas. Det har du fuldstændig ret i. Men jeg oplever bare der er mere liv her, selvom jeg i det hele taget syntes Hifi grupper/forums er halvdøde. For mange selvudnævnte eksperter og ligegyldig snak. Men sådan er det nok bare….

 11. ->Thomas. Hold da k… en masse lo.. der bliver skrevet. Der er intet af det der holder i virkeligheden. Den ene dag kan du have mere ørevoks end den anden og så er der forskel i lyd opfattelsen. Eller lufttrykket er for højt. . Hvor herre bevares.
  Tænk, har man ikke andet at gå op i ? Nyd dog musikken. Sæt en lp eller CD på. Lyt på TIDAL. Ligegyldigt.(Det er alligevel jo kun en dårlig kopi af virkeligheden)
  Jeg griner så mine kæber er ved at falde af hængslet.

 12. Fairchild 660, 670:
  Jeg faldt over denne i af en mine utallige besynderligheder. Det er en (meget gammel) kompressor, som blev anvendt i udstrakt grad under forne tiders indspilninger…princippet anvendes i udstrakt grad i dag, men naturligvis ikke med denne antikverede sag.
  Og hvad er så det: jo, det er et forsøg på at strømline hvad der end kommer ud af en musikers instrument/stemme.
  Den blev brugt i udstrakt grad under indspilningerne af 'Revolver', sammen med en anden nyskabelse: ADT (automatic double tracking). Før dette blev sangerne faktisk bedt om at synge deres linier 2 gange i en slags overdub for at få en bedre effekt. Mange hadede dette, så ADT kombinerede to båndoptagere, hvor indspilning på den første (automatisk) blev repliceret til den anden.
  Alle (gamle) som har arbejdet med båndoptagere vil nikke genkendende til et substantielt tab af lydkvalitet.
  Og hvorfor så alt dette?
  Jo, når I sidder hjemme med Jeres dyrekøbte anlæg, som er blevet korrigeret for strømudsving og hvad ved jeg, er det måske rart at vide, at allerede INDEN signalet nåede ud til Jer, var det igennem adskillige lydkorrigerende/lydforringende kredsløb, som I ikke har den ringeste indflydelse på. Hvilke komponenter blev anvendt, hvor gamle var rørene, hvilket fabrikat osv osv.
  Men 'Revolver'er stadig en fantastisk plade..

 13. Det er jo sådan set vældig logisk men også lige meget, fordi alt det der sker i studiet inden masterbåndet lukker festen, er en del af den kunstneriske side af sagen. Sus og støj og brum, eller en knirkende og pibende mekanik i en kickdrumpedal, en kraftig hvid støj tilsat over et Lesliehorn, som i nummeret "I want you" med selveste The Beatles ER altså en del af nummeret, musikken, kunsten.Det med at lytte efter fejl er en sygdom, for der er jo fejl alle steder. Et band som Steely Dan gjorde det til en mission ikke at lave fejl, alt blev optaget om og om igen for at opnår perfektion. Og man endte med ret så ligegyldige albums. Når jeg fx. hører gamle optagelser af Billie Holliday, er jeg på forhånd indstillet på at der kommer en del sus og støj og skrat med, men det er jo en del af oplevelsen, sådan er det bare, fristes jeg til at sige.

 14. Er du coronalukket/forskrækket eller har du øl på køl,måske en juleagtig en af slagsen? Så kigger jeg gerne forbi med mundbind og heldragt.. Evt. tirsdag i næste uge… 🙂 Eller skal vi afvente?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *