Hovedtelefoner-bvadr!

Nu er der igennem et langt liv akkumuleret ganske mange ting, som denne skribent ikke fatter det mindste af. Og selv om kvinder og deres ubegribeligheder udgør langt hovedparten af disse mystiske uløste livslange studier, så er der da osse lige blevet plads til et par andre. Tag nu for eksempel hovedtelefoner og det faktum, at disse ikke bot bruges til personlig afskærmning mod en potentielt fjendtlig verden med knivstikkende muselmænd, men ligefrem bruges til at lytte til musik på. Og altså LYTTE her i modsætning til blot at HØRE.

Hvor virkeligt galt det står til derude er denne skribent blevet opmærksom på i sit nylige kortvarige og intensive studium af afstumpethedens og kritikløshedens foreløbigt fremmeste forum: Audiosciencereview. For nok kan man ønske en modvægt mod diverse hifitosse-fora, man kunne blot ønske andet og mere end end et hånligt og begrænset og intellektuelt inderligt indskrænket univers. For på trods af trætheden ved at læse om, at alle komponenter og enhver nok så vilkårlig ændring med feks et USB-kabel lavet af en lallende amatør medfører kolossale lydforbedringer, så er der trods alt en smule fornuft i at SØGE. Selv om denne søgen for de fleste af de sidste hifi-hellige forlængst har udviklet sig til permanente heltids-psykoser. En trist afslutning på en engang hæderlig hobby.

Anderledes idiotisk og måske i virkeligheden ENDNU dummere i denne veritable dumheds-dyst er det til gengæld på Audiosciencereview, hvor man allerede forlængst har fundet den Hellige Gral: En DAC fra 1000. kr og opefter er perfekt “transparent” ogog dermed er historien vel sluttet skulle man vel mene måtte være den nødvendige konklusion? Ok nej, med en frenetisk aktivitet som en ADHD-kanin fortsætter ejeren derovre, Amir; med at teste ENDNU flere ligegyldige skodbillige og ligeledes perfekte kinaprodukter, adskillige om ugen faktisk.Bare det er billigt og har en hovedtelefonudgang, så er det bare godt med blot en thalidomidhåndfuld undtagelser af mere end 100 testede.

Så langt så godt. Men den aggression, der lægges for dagen derovre mod blot de allermindste ydmyge pip omkring mulige lydforskelle på nogetsomhelst, er decideret afskyvækkende. Og selv om rigtigt mange af tossernes indbildte forskelle falder ganske til jorden i blindtests, så er det naturligvis IKKE alle, der gør det. Og induktivt at hævde en så generel betragtning sluttet ud fra et sørgeligt begrænset erfaringsmateriale  som en kendsgerning på et selvbestaltet “videnskabeligt” forum er ja, sørgeligt.

På det allerseneste er der dog et minimalt tøbrud at se. For for allerførste gang er man begyndt at lytte. Og i god tråd med dette forums iboende grinagtighed, så foregår det selvfølgelig med anvendelse af den mest perfekte lydgengiver, som menneskeden har til rådighed: En Sennheiser HD 650 hovedtelefon til vejl 1996,- ex.
Måske ikke fuldstændigt overraskende medfører denne metode ikke konstatering af nogen egentlig forskel på lyden af disse perfekte 1000 kroner-DACs. Og i den retning kunne man måske have håbet, at en enklt professionel live- eller studielydtekniker havde forvildet sig ind på Audiosciencereview, men nej. Disse folk ved naturligvis godt, at der ER reelle forskelle på RIGTIGT mange ting. Og der er osse en masse andre ting, som der absolut INGEN FORSKEL er på. Det er de jo det, de lever af.

Oh lige præcist hovedtelefoner er altså IKKE anvendelige til hverken mixing eller kritisk lytning. Selve begrebet “stereo”  og “stereomix”mister jo til en start enhver mening i lytningen gennem hovedtelefoner og så er vi ikke engang kommet til det sammensurium af  mere komplekse kropslige fornemelser af tryk og vibrationer, som livemusik (og i lidt mere begrænset udgave) højttaler-gengivelse medfører. Og hvor især vores Vitavox-fuldtonehorn på visse punkter giver ALT andet, som denne skribent nogensinde har hørt, AFGØRENDE baghjul. Fordi de naturnødvendigt kobler til den træge luftmasse på en måde, som kroppen genkender. Og som selv vores ATC SCM 300A med 4 gange 15-tommer ikke helt formår, deres i andre henseender ubetinget  højere korrekthed uanset.

At hovedtelefoner ikke bør anvendes til kritisk lytning burde sige sig selv. Trods alt er den menneskelige høresans betinget af 2 fysiske detektorer: Det indre såvel som det ydre øre. Og hvis man tankeløst fjerner det ene element, for eksempel ved at iføre sig et sæt hovedtelefoner, der klemmer det ydre øre fladt eller bare deformerer det ganske lidt, så er alt ændret.Og hvor lidt der skal til for at ændre hørelsen kan enhver jo overbevise sig om ved blot med f. eks en spisepind at dreje sin egen øreflip lidt under snak eller musik. ALT ændres.

Det ydre øre er simpelthen en nødvendig og integreret del af den menneskelige hørelse og må og kan ikke fladgøres for kritisk lytning. Så udover at hovedtelefoner og stereo er et komisk gensidigt ekskluderende mix, så bliver det kun en smule bedre ved f.eks at anvende de klassiske AKG K1000 og Stax Sigma. Disse modeller rekonstruerer principielt et lydbillede et eller andet udefineret streo-sted lidt foran lytteren, men er i praksis ENDNU mere distraherende. Og ingen af dem kan iøvrigt spille hverken DYBT eller især højt nok.

Hovedtelefoner er simpelthen noget skod til alt andet end ligegyldig lytning. Derfor hænger der måske betegnende nok et sæt ellers højrenommerede skidedyre Stax 007II elektrostatiske hovedtelefoner tilsluttet en ditto-dyr Stax rørforstærker på min egen lytteplads.Uden nærmest nogensinde at blive brugt, det er ihvertfald adskillige år siden sidst.
Det er der en grund til: For nok kan man høre enkelte ting på en Stax, som man ikke eller dårligt kan høre på en højttaler. Omvendt kan man bare høre høre og opleve så uendeligt meget mere på sæt ordentlige højttalere.
Ikke mindst det der “stereo”, som jo til alt held tilfældigvis oftest er det format, som musikken er mixet i. Og hvor hovedtelefonen fejler katastrofalt.

16 meninger om “Hovedtelefoner-bvadr!”

 1. Hovedtelefoner.
  Kan man høre noget på en hovedtelefon man dårligt hører på en højttaler må det betyde at højttalerne ikke får det hele med. Hvad er så den rette gengivelse? Der hvor man får det hele med – det man ikke hører i højttalerne – eller kombinationen af lyden fra højttalere og akustikken i lytterummet, man har vænnet sig til?

  Og jo, der er én ting, man mangler i oplevelsen med hovedtelefoner. Den fysiske påvirkning fra basenhederne som involverer følesansen. Der er således to sanser i spil når man lytter på højttalere, men kun én når man lytter på hovedtelefoner.

 2. Ja det måtte jo komme… Nu er også Poul's blog blevet en yngleplads for personligt fnidder. Tillykke med den nye status som forum, Poul!

  PS… Jeg mangler sikkert også svar på en eller anden kommentar et eller andet sted hvor jeg ikke har formuleret det som et spørgsmål, med et spørgsmålstegn som symbol for let forståelig efterlysning af reaktion.

 3. Arh men altså, Kim P er jo den gode, rare og venlige Wymax der er smidt ud fra Hifi4all og i protest har forladt alle andre fora,så er det jo klart der skal kommenteres her, det havde jeg helt overset.
  Undskyld kære Kim

 4. Thomas… Jeg havde ikke forventet andet end smålighed fra din side, så du bekræfter mig bare i din konstante søgen efter offer-rollen og fornærmethed over modstand. Lad det være det sidste fra mig her, jeg ønsker ikke at bidrage til din linie, hvilket også er årsagen til at jeg ikke længere ønsker at være en del af din "blog" på Hifi2you. Du er god til at forsøge at fornærme andre, du burde tage dit eget udsagn til dig om at genoverveje dine indlæg inden du trykker på Enter.

  Føler du egentlig at du når nogen steder med din tilgangsvinkel? Du behøver ikke svare, det er jo dit eget valg.

  Og Poul, her kan jeg så pænt påpege at jeg tidligere har kommenteret mulighederne for at din blog anvendes som den gør nu, og at du burde overveje at låse den til kun at være en blog, du har selv latterliggjort mig her i blog'en for den kommentar. Du er naturligvis velkommen til at slette mine indlæg – det synes jeg faktisk vil være ganske fornuftigt.

  PS: Jeg forlader fora når jeg synes modereringsstilen tager overhånd, specielt når ejeren kører den ud fra sine egne præferencer. Det kan jeg på ingen måde godtage.

 5. Åh jo. De frelste findes bestemt også. Her gælder det kun, at når de får nok af noget er det selvfølgelig i orden at melde ud. Det er en tøseklub på danske hififora. Voksne mænd med kæmpe frustrationer. Mænd der indtager offerroller ad libitum hvis vinden ikke blæser den rigtige vej. Melder sig ud, melder sig ind så vi alle kan se det. Lad dog være med at poste derinde eller herinde hvis man ikke gider bøvlet. Dette her går jo langt videre end forskelle på kabler. Hi-fi som en god hobby med gode snakke om hi-fi og andet med gode mennesker rundt omkring, døde med hififoraernes fødsel. Det er slut, færdigt men rocken har overlevet…..Tilbage til musikken . Hør David Gilmour vride Comfortably Numb ud på Live at Pompeil. Kan den vrides mere, ja sgu endda bedre end nogensinde. Hilsen Keld Snejbjerg Nielsen

 6. Voksne mænd med kæmpe frustrationer.
  Frustrationer giver sig udslag på meget forskellig vis. Som det ses får frustrationer over det læste nogle til at skrive deres analyser ned, hvor det er mulig. For ad den vej komme af med deres frustrationer over selv at være blevet emotionelt påvirket. Er det ikke tilladt at signalere, når noget bliver for meget? Hvad er der galt i at sige fra overfor vedvarende personangreb? Findes der en særlig fremgangsmåde for voksne mænd? Med eller uden frustrationer. Eller defineres den af din analyse af frustrerede voksne mænd? Keld …..

  Trenden med at angribe hinanden frem for at forstå hinanden er forskellen mellem at kommunikere her, frem for at sidde overfor hinanden. Faren i det jeg skriver her, ligger i hvordan jeg får oversat mine tanker til ord. Ord som igen oversættes til læserens tanker om, hvad jeg mener. Her mangler vi kropssproget og mimikken til at supplere. Da kropssproget udgør 80-90% af al kommunikation bekræfter responsen på det skrevne, hvad vi går glip af. Dialogen mellem mennesker med samme passion.

 7. Ja Kaj! Som en af dem der står for 25% af de debatter der kører skævt er du vel den rette til at fortælle hvordan tingene hænger sammen…….Selvom nogle angriber dig har jeg godt nok svært ved at se din uskyld.Du må godt prikke til andre, men kommer der noget tilbage, så……Dit svar bekræfter bare hvad jeg skrev. Eftersom jeg ikke nævnte dit navn er det jo interessant, at du følte dig truffet….

 8. Mimoserne står da godt nok i kø her. Men unægteligt forunderligt at afvise en fysisk forsonings-komsammen og samtidigt omtale kropssprogets indlysende overlegenhed i kommunikation. Hvad skal man næsten sige…BØV!
  Og til Kim: Jeg skal nok fuldstændigt selv varetage denne ydmyge blog og dens kommentarspor. Og vær ganske overtydet om, at jeg naturligvis vil fortsætte med at køre bloggen efter egne præferencer, og så må du agere derefter.

 9. Poul. Dit indlæg. Du konkluderer på det jeg skrev til dig på mail for få dage siden. Dit svar her overrasker mig, da det underminerer den empati jeg forventede hos dig. Det tager jeg til efterretning.

 10. Bevares og beklager, Kaj, den slags sker i muntert lag-som her.
  Vi lukker og slukker for denne del af den lidt løbsk-løbende tråd i denne uge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *