Mount Suribachi

Heltemod og mandshjerte har vist altid været en menneskelig mangelvare, og derfor har man oftest måttet ty til diverse rekonstruktioner. Det er naturligvis også statistisk uhyre sjældent, at der lige er en krigsfotograf of uforfærdede Robert Capas kaliber til stede, når projektilerne flyver mest i flok. Det var måske derfor, at Capas uafrystelige billeder af søsyge og frysende soldater bag de “spanske ryttere” på hans  billeder fra invasionsstranden den 6. juni 1944 var noget rystede og ude af fokus og derfor ikke har fået den ikoniske status, som de fortjente.

Derfor var det et ganske andet billede, der om noget enkeltstående af slagsen kom til at symbolisere den amerikanske krigsindsats-for så vidt denne skribent bekendt findes der ingen tilsvarende ikoniske billeder fra andre krigsførende nationer. Det er billedet, der viser “Stars and Stripes” blive rejst på øen Iwo Jima imod slutningen af 2 .verdenskrig og som endnu nogen tydeligvis husker, mere herom senere. Det er det her:
https://www.britannica.com/topic/Battle-of-Iwo-Jima

Som nogen sikkert ved, er billedet et rekonstruktion af et billede taget ganske kort forinden-det oprindelige var der ligesom ikke nok “schwung” i, så derfor rekonstruerede man sejrsøjeblikket. Der så iøvrigt slet heller ikke var et sejrsøjeblik, fordi slaget om øen først sluttede flere uger efter efter masser af yderligere blodsudgydelse. Billedet symboliserede på makroplan kun erobringen af det højeste punkt på øen, men sådan kom dette uhyre velkomponerede konstruerede billede naturligvis ikke til at fremstå i eftertiden. Der var det en symbol på sejr- selve SEJREN!

Samme heroiske indsats udviste gartnerne i Dronninglund fornyligt, hvos byens nye stolthed blev passende præsenteret: Nye træer på hovedgaden, hurra, sikket meget der sker i provinsen, hvor en af de store glæder ifølge det lokale nyhedsorgan består i at vente på at se de nyplantede træer springe ud-til foråret forstås…
https://oestvendsysselavis.dk/nyheder/saa-er-der-igen-kommet-traeer-i-midtbyen/a796ee03-391f-4fdc-8763-d44290dc794a

Det skal så lige nævnes, at der tidligere stod store, flotte træer, der med sædvanlig kommunal visdom blev fældet, fordi der skulle nye brosten på. …Og at der nok går en tid, inden trøerne rigtigt trives understreges vel osse af, at de er plantet et par måneder efter sidste anbefalde “plantnings-salgsdag”,
Og så tilbage til Mount Suribachi. For i den trykte lokale avis var der et uhyre heltemodigt billede af ikke mindre end 3 hærdebrede gartnere i færd med at plante disse kolossale træer på billedet. Og deres triumferende positur var simpelthen en lokal genindspilning af eposet på Mount Suribachi lige ned til mindste detalje, nemlig hvem der holdt træet hvor.

Sig så ikke, at skoleniveauet i området er ringe. Ja, det er endda så højt, at billedet siden i går er forduftet fra siden, det er ellers aldrig tidligere sket. Så en eller anden må i den spædeste journalistiske selvkritiks navn alligevel have indset, at en så vel-koreograferet triumf over lokal heltemod måske alligevel var i overkanten. Det drejede sig trods alt om småsølle træer med max en godt indtørret 50 kg. “klump” , antageligt indkøbt hos en af borgmesterens planteskole-venner-omhyggeligt udvalgt blandt dem, der alligevel umuligt kunne holde sig til næste forårs plantnings-sæson.Sådan er verden vist overalt i mindre samfund, hvor denne form for selektivt demokrati stortrives. Men stor cadeau til det lokale niveau for skoleundervisning, der både formåede at konstruere billedet af de tre tapre gartnere OG at fjerne det igen.

Til sidst i dag skal vi lige linke til et af de allerbedste tilbud, som vi mindes nogensinde at have set indenfor hifi-branchen. Disclaimer. Det er ikke fordi vi på nogen måde vil anbefale produktet per se, det er blot enestående billigt i forhold til en noget vidtløftig og måske direkte fantasifuld førpris:
http://www.hifi4all.dk/ksb/Annonce.asp?id=352317
Det kræver da godt nok en smule “hifi-heltemod” at meddele madammen, at man på 3 år og 1 måned har formøblet et netto-provenu, der i mange af landets kommuner køber og betaler UD et aldeles glimrende parcelhus. I forhold til det her forekommer selv afskrivningen af en Citroên CX helt anstændig-som sikkert mange husker faldt værdien af denne datidens franske ultimative luksusbil til ret præcist det halve allerede efter køberens første tankning. Og squ da ikke til en OTTENDE-DEL.

Ja ja, sådan er der så mange fiktive værdier i verden og hvem ved, måske er kvitteringen en u-nummereret dags dato, det skal hverken vi og forhåbentligt da heller ingen andre myndighedspersoner grave for dybt i.
Hæleri er det nu nok næppe selv om denne skribent engang oplevede det med et sæt ligeledes mistænkeligt billige Dynaudio Consequence. Dengang VAR det dog tyveri-i dag ville “prisnedsættelsen” på datidens Dynaudio-tyvekoster blot svare til en brøkdel af avancen på rigtig high end.
For dengang var vi altså ikke i nærheden af en ottendedel, ikke engang en FJERDEDEL
Heltemod og tyveri er mange ting, de her højttalere er da ihvertfald “rent tyveri”

Her tænker du på “Mount Suribachi”

  1. Der var lige den der teatralske kapitulation Frankrig blev trukket igennem, juni-1940.
    Adolf havde til lejligheden fået opstillet den selvsamme togvog, tyskerne underskrev deres egen kapitulation, 22år tidligere, efter 1.vk.
    Jeg husker et temmelig ikonisk billed af Adolf i stepdans udenfor denne tog-kupe-vogn.
    Det må helt sikkert kunne hamle op med billedet af "stars and stribes".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *