Pioneer PLC-1700

Nu er vores indtil for nyligt ret rummelige husstand ikke ligefrem mangelfuldt udstyret med pladespillere, da der jo som sikkert ganske mange bekendt står 3 stk. SME 30A i permanente opstillinger. Og der har de stået i efterhånden 23 år med kun et par enkelte afbrydelser, hvor 2 af dem ret effektfuldt skreg efter olie til motoren. Det gjorde de simpelthen ved ikke at starte, fordi tolerancerne er så små, at der for funktion overhovedet skal forefindes en intakt oliefilm. Og det gjorde der så tydeligvis ikke, men det kom der da godt nok efterfølgende til i en vis fart derefter!

Nå, men nu ved man så, at der skal en dryp olie eller 2 til engang pr. årti for at holde disse pragteksemplarer af mekanisk ingeniørkunst kørende korrekt, hvilket iøvrigt osse er både ganske let at overkomme og dertil er tydeligt anvist i manualen. Man kan bestemt ikke sige, at denne lettere lemfældige skribent ikke var blevet behørigt advaret.
Lidt anderledes ud i det blå er vi til gengæld med vores lille fortsatte hyggeprojekt vedrørende en nyligt nedarvet Pioneer PLC-1700-der så til alt held ikke fejler noget! Nu skal der med SME-er i huset ganske meget til særskilt at imponere på pladespillerfronten, men denne gamle topmodel fra Pioneers eksklusivt  japanske afdeling er squ alligevel værd at sidde og pudse lidt på. 
Det er en direct drive model fra de tidlige halvfjerdsere hvor den slags nymodens teknisk tøjeri ellers kun blev anvendt indenfor broadcast-verdenen, så alting er af en mekanisk standard, som får den langt bedre kendte Technics SL-120/1200 til at ligne japansk nürnbergerkram. Denne Pioneer er sammen med tilsvarende eksklusive modeller fra Technics og Denon “the real deal” i kompakte pladespillere af tidens ultimative kvalitet. Og dermed naturligvis osse nutidens ditto1
Vi får se, hvor denne fornemme “spille” ender henne, fristelsen til at beholde den er ganske stor ikke mindst i kraft af dens fornemme proveniens. Men tænk dog, at denne skribent skulle side og gnubbe sådan et fjernøstligt produkt, det stod bestemt  ikke skrevet i stjernerne, dengang i 1995, hvor den første SME 30A landede.  At der så samme sted fra er et sæt periode-tro hjemmebyggede JBL “4333” gør jo bestemt ikke attraktionen mindre. Baggrunden er selvfølgelig trist, som al arv vel er, men alligevel vil vi gerne give disse minder fra en forlængst svunden tid vores bedste og kærligste ønsker og ikke mindst behandling.
Ellers pågår den store sammenlignende lyttetest af forskellige versioner af samlige Sjostakoviitj´s strygekvartettet, netop i går suppleret med 2 stk. nye komplette indspilninger. Det bliver spændende at sammenligne den ene, den ældst mulige indspilning, sammenlignet med en spritny en fra sidste måned. Nå, heldigvis betyder teknik ikke blot bare det allermindste, når der som her er tale om mesterværker af ultimativ kvalitet. Og det gode ved den erkendelse er så, at man så heldigvis føler sig selv overtydet om, at éns “high fidelitis” ikke er af den helt terminalt alvorlige slags. Som igen bevist af vores nye “ven” lydjørgen” med en bemærkning som den her. der vel bare sendes enhver rimelighed indenfor diskussioner langt hinsides almindelig sindsforvirring: “..blindtest er en af de absolut bedste metoder til at sløre enhver lydforskel..”
Ja, hvad skal man næsten sige til et så enestående tydeligt og utvetydigt  bevis på tossernes sande tilstand på idiotiens yderste overdrev?  Hvor alle forskelle, og naturligvis især de imaginære, som der til alt held altid er et helt ubegrænset antal af i modsætning til de ægte forskelle, reduceres til subjektivitet og unikke og ikke-eftergørlige sindsstemninger. Det er simpelthen for flovt at skulle dele interesse med sådan et mega-forstyrret fjols.
Og så til sammen konstatering af, at vist ingen bliver rige af at sælge high end hifi til tomhjernede tosser: Jo, det er der ganske mange, der gør, ellers ophørte udbuddet med raketfart. Og man behøver ikke at køre længere væk end 30 km. fra Århus for at finde Gryphon, der med såre begrænset bruttoomsætning har gjort grundlæggeren til multimillionær. Dygtige folk, bestemt, men på et marked befolket af kunder med kritiske åndsevner som zombier og det har vel ikke ligefrem vanskeliggjort resultaterne. Heldigt1
Nå, vi vil begive os ud i den virkelige verden befolket af andet end singulære fjolser!

23 meninger om “Pioneer PLC-1700”

 1. Men Poul,
  Der jo masser læse om hjernens tilbørlighed til pynte resultater, så det hørte fremstår som hjernen er vant til.
  Det medfører, blindlytter man to komponenter, ikke meget forskellige fra hinanden, kan hjernen redigere det sidste hørte, til
  begge komponenter ender med lyde ens.
  Begge komponenter kan i realiteten også lyde ens i en ikke blindtest.
  Jeg mener eneste måde til høre små forskelle, er ved lytning over tid (laang tid).
  Hjernen vil ikke automatisk blive ved med tillægge for noget den mangler. Den vil før eller siden opfatte den lyd som er.

 2. Apropros Gryphon og deres bytte bytte købmand med et Nad print, viser vel bare at forskellene ikke er så store som Lydjørgen, Kaj og de andre beliebers går og belærer os om.

 3. Til Michael. Nej, men som samtlige ejere af (NAD)-Gryphonen vil sværge til deres dødsdag, så er der ved en sammenlignende ikke-blind lydtest alligevel en kolossal lydmæssig forskel på de 2..Blindtest i dette tilfælde er da helt givet her noget forbandet svinsk og helt vildledende tøjeri..

 4. Og til Valla: Nu tales der vel strengt taget ikke oo præferencer, men om FORSKELLE, og det er jo noget helt andet. For hvis man ikke kan konstatere forskelle sikkert, så kan man squ da stikke sine præferencer (ved ikke blinde sammenligninger) skråt op.
  Derudover er det både sørgeligt og skræmmende i forbindelse med salig Hothers virke som anmelder hos High Fidelity, at ingen længere forbinder positiviteten i mandens Electro Research test med den ellers ikke helt uvæsentlige detalje, at han selv i sit lille firma importerede den. Den er sikkert fin nok, men det svarer altså til at lade Zorninger dømme alle Brøndbys kampe..Luderskriveri er tydeligvis ikke noget nyt.
  Og vi er jo alle følsomme for denne bias. For eksempel synes jeg, at alle Ortofon-pickupper er trælse at høre på ved synlig lytning. Og det har jo intet at gøre med, hvordan de i virkeligheden spiller, for der er ikke megen linie i deres program før og da slet ikke i de senere årtier. Næh, det er blot forbi jeg ikke kan udstå deres opskruede prispolitik. Og tal igen om, at man ikke kan blive rig på hifi-Ortofon har i massevis af år været et veritabelt pengetræ med overskud i hundredevis af millioner-klassen.

 5. Hjernen kan jo netop fastholde præferancer og derved udslette forskelle. Men mon ikke der er noget om det du skriver.
  Blindtest kan falde ud begge veje, alt efter formålet med blindtesten.
  ps.
  jeg mener ikke det var HB der importerede Electro res. Det var et svensk firma i Stockholm. Mener at huske de hed noget i stil med "Glotta"?

 6. Det fatter jeg som Thomas absolut heller intet af, Valla! Og "blindtest kan falde ud begge veje" er jo sandt nok men det er nok ikke det indlysende, du mener.
  Hjernen kan ikke fastholde en skid, den er som resten af kroppen og sindet i evig forandring og det er givetvis derfor mit eget anlæg har lydt så vidt forskelligt i dag. Fordi jeg alt for forbandet skidetravlt, ingen andre forskelle gives..

 7. Jeg nægter at begynde på anden hobby såsom golf eller anden tidskrævende spadseretur i det blå. Fodbold tager noget af tiden ellers er der kun hifi tilbage. Hvis man så lister sig til at læse om sin hobby støder man ind i alle disse evindelige hifitråde om blindtest, dårlig hifi/god hifi, kabler, referencer, diagrammer baseret på egne målinger hvor det tit handler om at have ret for enhver pris. Minder egentlig lidt om Old Boys fodbold. Måske er det bare sådan med alt hobby? Den optimale holdopstilling for fodboldlandsholdet diskuteres også til døde. Man kunne også holde sig helt væk og sætte en plade på. Jeg synes dog det er spændende at læse om eksempelvis Pioneer PLC1700. Man går lige ind og googler den bagefter og opdager, at i 73 vidste man så rigeligt hvordan en god pladespiller skulle skabes. Fine billeder på nettet osv. Her er vi væk fra alle flosklerne omkring hvordan en cello lyder osv. Who gives a f…Man kan få en Gibson til at lyde som en Stratocaster hvis man vil. Ville det være lettere at tage en Strat?, formentlig!…Hifihistorien er spændende synes jeg, baseret på folk, der har erfaring med forskellige klassikere gennem mange år. Men alt det dissekering af lyd dræber hifien. Hifitrådene overbefolkes af indlæg hvor folk tror de ved hvordan noget som helst lyder når det er rigtigt. Det er for så vidt fint nok, men forståelsen for at det lyder forkert for naboen er der bare ikke. Jeg troede også, at jeg i mine teenage år kunne omvende alle til at høre Deep Purple, Black Sabbath og Led Zeppelin. Det lykkedes ikke. Guderne skal vide at jeg prøvede. Hitlisterne afslørede desværre, at folk bare ikke ville lytte efter.. I næste uge skal jeg høre FISH på Train i Århus sammen med en god kammerat. En ting er helt sikkert og det er at oplevelsen ikke bliver ens for os begge.Iøvrigt heller ikke for FISH. Forhåbentligt bliver den god for alle. Det er jo netop det dejlige, at vi hver især har observeret noget forskelligt og samtidig formentlig også har samme opfattelse af andre indtryk. Det flytter noget. Ikke alt det ensartethed omkring hifigrej og digital/analog sammenligninger baseret ud fra nogle alligevel subjektive opfattelser, som ingen af os kan huske 1 minut efter. Det rykker ikke meget, men måske jeg er i mindretal? Der sidder mange med et langt hifiliv/stor erfaring, som må kunne byde ind med meget andet end dette DM i HIFI. Jeg har desværre ikke selv ejet så meget, at det for alvor rykker, men ejerglæden har alligevel været stor. Nå, det blev langt, måske også lidt offtopic, men i så fald vakler stolen også under 80% af indlæggene på Nerds.

 8. Tidskrævende spadseretur i det blå er måske det vi hi-fi nørder har brug for. For kommer vi væk fra anlægget i nogen tid, opdager vi hvor godt det spiller når vi tænder for det igen.
  Og hvor er forskellen på nørdede hi-fi debatter og debatterne mellem fodboldnørder om holdopstillinger, dommernes og spillernes roller og indsats? Meningsudveksling med det formål at overbevise hinanden. Er det ikke “bare helt normalt”?

 9. Nu skal man da vist udstrække normalitets-begrebet til det lettere meningsløse, hvis det skal omfatte de mere outrerede hifi-tosser.. Det er hyggeligt for alle mænd at lege voksen-lege, det er desværre bare mange år siden, den slags hygge var det fremherskende indenfor hifi-tosserierne.

 10. Poul, du er tæt på uden helt at være der. (ha-ha, nu får jeg ørerne i maskinen).
  Ja, man skaber sin egen virkelighed og vil derfor altid få bekræftet sine teser.
  Men virkeligheden er til at ændre på.
  Men pas på, hjernen fungerer ikke altid på bevidst plan. Og så der alle tvangstankerne og alle vaneforstillingerne.
  Blindtest er godt til udelukke forskelle/ligheder. (hvis du vil bevise der ingen forskel er, på dit billige kabel og et andet, kan du det. Forskellene skal være temmelig store før det høres).
  Men med din opfattelse af hjernen, burde du ikke stole på den, over en dørtærskel, i en blindtest. (ha-ha).
  Når du blindlytter to komponenter, der er meget lig hinanden, vil hjernen ved aflytning af det andet komponent, udligne forskelle de to komponenter imellem. De vil lyde ens.
  Hjernen korrigerer svage forskelle i lyd, fordi, det er hvad du har vændet hjernen til at gøre.
  Men hjernen kan godt opøves, tilvændes ikke at udglatte, tillægge lytteresultatet noget som helst. Det kræver bare øvelse og en forventning om, det er det den vil.
  Du skal ikke forstå hjernen som en der vil snyde dig, derimod som den der meget gerne vil hjælpe, hvilke den så kun kan gøre ud fra mængden af øvelse og erfaring den indeholder.
  Det fra hjernens indre "rodelager" af erfaringer, den henter sine korrektioner og altid kun dem du ønsker.
  Derfor det kaldes "præferencer".

 11. ps. Eksembel.

  Forstil dig, du overværer to taler.
  Hvis nu du forstiller dig, de to taler er ens, bortset fra det 12.ord, som i vores lille leg vil være forskelligt.
  Når du hører tale nr.2, tror du så du bemærker et andet ord har sneget sig ind?
  Eller tror du dit filter af fordomme intuitivt udglatter til samme ord som i tale nr-1?

 12. Verden er godt nok besværlig for hifi-tosser…Sjove teorier omkring perception af forskelle og jo ligesom principielt i vejen for enhver udvikling indenfor faget.
  Andre ville måske såre berettiget benævne tøjeriet med ord fra kategorien "forbudt for børn"-afdelingen

 13. Poul. I uvidenhed om dine normalitetsbegreber er "en vandretur ud i det blå" en vandretur på 300km på Camino de Santiago i selskab med min dejlige Anna Marie. En fantastisk lejlighed til at "nulstille" ørerne og få renset sjælen. Få fysikken trimmet helt i top. Du kan ikke forestille dig hvor godt anlægget spiller ved hjemkomsten.

  Det er fem år siden. I mellemtiden har jeg sørget for at øge mit BMI for på den måde ubemærket at kunne snige mig ind på en HIFI udstilling blandt ligesindede.

 14. Husk nu også at få den lettere smånussede uvaskede odeur med, ellers er du for nem at spotte blands vore ligesindede. Hvornår ser vi dig forresten hernede?

 15. Det er slående, hvor kloge lige netop HIFI-folk er. De er langt langt klogere på alt end alle andre hobbyfolk. De ved bare så meget. Også om alt muligt andet end hifi, det er så vildt. De ved noget om hjerner og perception og fysik og elektronik og især ved de meget om, hvad andre tænker og tror. Altså på den måde, at ved, at andre ikke kan tænke. De er helt vildt gode til, at mene andre, som er uenige med dem, er idioter, fjolser og slet ikke værd at høre på. Jeg vil personligt ønske at alle de hififjolser, som stadig har en konto på diverse fora straks lukker den. Og lukker røven, sådan helt generelt og ikke åbner nye kontis andre steder. For vi HAR HØRT alt det shit, I har lukket ud. Vi vil ikke læse mere fra jer, alt er diskuteret 50 gange og alt er fortalt. Luk alt, bliv hjemme og fald om en dag, please.

 16. Hans Henrik skriver:
  Det jeg ikke skrev:

  Vi skal kun en uge tilbage for at se et grådfremkaldende indlæg om subjektivitetens påvirkning af lytteoplevelsen (skrevet af Poul himself).
  Ugen efter er det kun og udelukkende objektivitet der gælder. Jeg mindes også et aldeles fremragende indlæg, hvor en Led Zeppelin tekst blev anvendt i subjektivitetens tjeneste….hvorefter igen objektiviteten hyldes som det eneste ene.

  Hvad mener du egentlig?

  Det jeg skrev:

  "Prøv engang at lytte til det samme stykke musik (på de samme enheder) kl. 07.00 inden kaffen….og så igen kl. 21.30 efter en god middag og et par glas rødvin."
  Måske: subjektivitet kan gøre sig gældende efter en vis (stor) mængde af objektivitet.
  …men nu skal jeg lave mad

 17. Det overraskende er at der fortsat er så mange som læser det de har set eller hørt 50 gange. Ikke mindst at man dernæst bruger tid på at kommentere det. Jakob, jeg husker dig som en af dem der for år tilbage ivrigt deltog med anekdoter relateret til hifi interessen. Hvordan er du kommet sådan af sted at du har mistet interessen? For i stedet i utvetydige vendinger at lægge dig ud med de der fortsat har interessen og lysten til at fortælle om den?

  Og hvis jeg må komme dig i møde har du ret så langt at ting der er allerede er sagt og forklaret, skal gentages mere end 50 gange inden det siver ind. Hvis man er så heldig. Spørgsmål, der er stillet og uddybende forklaret i en debattråd, gentages måneden efter ja, blot dage senere. Derved at 50 gange efterhånden er et alt for lille antal. Og skal vi yderligere finde en undskyldning for gentagelserne må det være det faktum at der hele tiden kommer nye til, som ikke har været så heldig at læse eller høre det før.

 18. Jacob Levesen, fora skal da ikke lukke 🙂 Det er jo top underholdning !! Jeg har lang lang vej endnu før jeg kan høre om spikesene vender med spidsen opad eller nedad (måske fordi jeg ikke bruger spikes) 🙂 Og jeg kan altså heller ikke høre om jeg har husket at tørre støv af i basrefleksportene (måske fordi jeg ikke har basrefleksporte) 🙂 Men det er sgu da sjov at læse hvad folk mener de er i stand til !!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.