Verdens bedste…?

Nu er hifi-hobbyen i sin sværere klinisk-febrile form efterhånden i hovedsagen blevet et provinsielt fænomen. Ordet “provinsielt” bruger her i sin mere oprindelige betydning med bi-betydningen “enfoldig”, for ingen normalt tænkende mandsperson burde vel egentligt kunne påstå, at han har verdens bedste hifianlæg. Dertil er musikgengivelsen i hjemmet trods alt så inderligt kompromisfyldt og af en så tvivlsom kvalitet, at ingen, professor Tournesol med sit akustiske høre-rør ikke undtaget, ´sagtens, altid og 100 % jan høre forskel på den oprindelige akustiske begivenhed og den reproducerede. Hifigengivelse ligger LANGT fra det perfekte.

Derfor kræves der en ganske betydelig (og altså sædvanligvis provinsiel) indskrænkethed at driste sig til at påstå, at ens eget hifisystem er i stand til at afsløre detaljer, som ingen andres ditto formår. Og netop derfor er det selvfølgelig det, der sker overalt derude i den ganske provinsielle udørk, når folk diskuterer hørbarheden af alskens voodoo-tilbehørsfis. For når andre ikke kan høre det samme som en selv, så må der jo tydeligvis være mangler i samtalepartnerens system. Tanken om, at det er en selv, der er på glat-is og er faldet som mæleløse ofre for kreativ//skruppelløs markedsføring fra Ansuz og Nordost og Zensati og alle de andre falder dem naturligvis ikke ind. Og derfor er tilbehørsmarkedet naturligvis en rent skammeligt “tag selv-bord” fra enfoldige mands-sjæle på lige fod med cremer til koner. Den eneste forskel er vist, at der normalt forekommer visse kliniske tests på cremerne, der viser, at de ihvertfald ikke direkte skader.

Sådan er det så slet ikke med hifi, der er ren vrøvl og skamløst optrækkeri dagens uorden. Ingen tilbehørspoducenter  dokumenterer noget som helst af den sikkert ganske enkle grund, at alt deres ævl og  snak er totalt udokumenterbart. Alt er snak og tomme påstande uden substans.
Det værste er så, at omkring hørbarheden af ikke-dokumenterede tweks og kabler og alskens andet ligegyldigt godtkøbskram hersker der tæt ved paritet mellem de “troende” og de “vantro” (de sidste er her passende dem, der kun tror på noget, når det med normale videnskabelige kriterier kan konstares/ altså ikke falsificeres) En fortsat afstemning på pinkfishmedia giver dette skræmmende resultat.

Derfor må vi naturligvis osse revurdere vores betragtninger omkring high end-hifiinteressen som en ren, enfoldig provinsbeskæftigelse. For så stor er provinsen trods alt ikke, selv om vedholdende hifitosser i Jyllands og Sjællands vestlige og sydlige områder fylder forbløffende godt op statistisk i vores egen analyse af forumdeltagernes geografiske placering. De må osse findes i hovedstadsområdet, og jo, det gør de osse. Som en direkte pinlig tråd på hifi4all fornyligt til fulde demonstrerede. Mest pinligt var det vist, at ingen benævnte manden som idiot.

Nu har vi en ca. en mia. gange på denne plads konstateret den afgjort manglende sammenhæng mellem formel uddannelse og kvaliteten af almindelig menneskelig fornuft og dømmekraft. Konklusionen forekommer ganske simpel: Hvis man er en egocentreret nar, når man påbegynder en akademisk uddannelse, så er man den samme nar, når man er færdig. Man kan sagtens bestride sit arbejde kvalificeret, man bliver blot aldrig bedre eller klogere på sig selv af det.

Nå, men tråden på hifi4all hed “Verdens bedste?”, hvor folk blev opfordret til at komme med bud. Ret hurtigt gik forslagene forudsigeligt fra det, som folk engang dog havde hørt til noget, der mest lignede hjernelamme forslag på at droppe navnene de dyreste produkter. Sådan lidt i retning af “Er en Bugatti eller en Koenigsegg bedst?” idet vi vel kan formode, at langt de færreste har prøvekørt en eller langt mindre begge 2? En ganske kuriøs debat om noget, som alle havde en mening om, fordi de havde læst sig til en uden iøvrigt at fatte noget.

Frem sprang så som trold af en æske en vis civilingeniør Lars Boman Madsen med en anderledes radikal tilgang til lydkvalitet. Han udtalte nemlig ganske klart og tydeligt, at lige netop HAN simpelthen havde verdens bedste hifianlæg-et sikkert glimrende system baseret på Quad ESL63 suppleret med DSP og subwoofere. Som så tilfældigvis minus DSP er det samme, som denne skribent har spillet på i årtier. Og som jeg selv på denne plads har skrevet op for mange år siden og fremhævet højttalerens enestående impulsgengivelse.Der så desværre tydeligvis ikke gør det helt for perfektion og da slet ikke for denne skribent, der forlængst har solgt alle de engang akkumulerede elektrostater.

For problemet med lydgengivelse i hjemmet er jo STADIGVÆK det forbandede problem, som JBL`s chefdesigner Greg Timbers sagde det, at der stadigvæk er mange mulige fortolkninger af det perfekte lyd-tema. Og Gregs eget livslange bidrag med en stor organisation i ryggen var langtfra det sidste ord i nogen sag mente osse Timbers selv.
Anderledes med Boman Madsen. Han mente i al urimelig ubeskedenhed, at ingen nogensinde havde hørt et instrument eller en stemme korrekt gengivet altså med mindre de havde besøgt ham. Og hvis den slags påstande forekommer søgte eller vidtløftige, så er det naturligvis, forde de er det!
For manden formåede på trods af erkendelsen af, at musikgengivelse i hjemmet ALDRIG kunne nå den originale akustiske begivenhed ikke at kombinere simple kendsgerninger bedre end en af lim-damerne på sin gamle arbejdsplads, Peerless. Dem med skod-højttalerenhederne med presset blok-chassis som varemærke og intet at byde på ellers end laveste pris..

For når en højttaler SLET IKKE lyder som sit musikalske forlæg, så er der ikke noget, der længere ER eller KAN VÆRE bedst. Alt er håbløse kompromisser men at kalde noget bedst er simpelthen rent idioti.
Her i huset kæmpes der en fortsat kamp for at forbedre lydgengivelsen, men selv denne skribent er altså ikke i stand til at udnævne husets bedste system blandt eller ganske mange ganske glimrende. Og det skyldes naturligvis, at de allesammen er aktive og behørigt processerede mht. eq. og delay osv. osv. og faktisk allesammen spiller helt fint med fornuftigt optimeret transientgengivelse. Dog uden blot på den allermindste måde at spille ENS.
Hver for sig afslører de elementer i kildematerialet, som ingen af de andre systemer gør. Og som Quad -erne HELLER ikke gjorde. og vice versa.
Og sådan er det jo bare når noget er så kronisk uperfekt som hifigengivelse. Og at tro noget som helst andet er altså enfoldigt grænsende til det rent idiotiske!
Det bedste er virkeligheden og ingen musik-mekanisk gengivelse ligner altså bare det allermindst eller kan selv i heldigste tilfælde forveksles. Og det er ikke fordi den menneskelige hørelse er særligt superfremragende, som Lars Boman osse fremturer med og det iøvrigt i absolut INGEN henseender)det er fordi gengivelsen bare ikke andet end middelmådig på selv det bedste hifi-anlæg.
Og selvfølgelig derfor det er sjovt at rode.

28 meninger om “Verdens bedste…?”

 1. Nemlig Poul! Har rasende svært ved at være uenig efter at have hørt talrige koncerter må man bare konstatere, at intet anlæg bare når lidt i nærheden. Jeg er så ikke specielt imponeret over de Quad, men det er jo smag og behag. Bomanlæg egen vurdering var til gengæld det hele værd….ufrivillig morsom. Behovet for at understøtte sine postulater med titelunderskrivning fik mig næsten til at trille ned på gulvet af grin inden jeg fik hold på det. Hifiens galskab kender tilsyneladende ingen grænser.

 2. Jamen det er så rigtigt, Poul! Det ER bare sådan, at ingen kan lave noget hifi, der rammer bare tilnærmelsesvist sømmet på hovedet overfor en akustisk begivenhed i virkeligheden. Og man ser jo også altid på messer det ene anlæg konkurrere med de andre anlæg i lydgengivelse, men ikke i fht instrumenter. Det har vi vænnet os til gennem tiden, at sådan er det. Og vi snakker om at lydidealet glider gennem tid, fx vil "vi" i dag have en lysere lyd, end i 70 erne, og meget gerne en hel masse "perspektiv" og bredde i lydbilledet. Som var det en lagkageopskrift, vi diskuterede 🙂 Så det får vi! Jeg er da osse selv mange gange faldet i suppen og bliver kun og alene vasket ren, når jeg af og til går ind i en ægte, reel, eksisterende musikhal/musikhus og hører et rigtigt levende og reelt eksisterende orkester spille – og jeg græmmes og krummer lige meget tæer hver gang over min egen dårskab. Hvordan fanden kunne jeg tro, at jeg var bare i nærheden af noget, der lyder som the real thing? Jeg snakker aldrig om hifi, når jeg går ud fra en musikoplevelse, men gerne inden jeg sætter mig i sædet. Men altså, mennesker har jo evnen til at skabe mentale billeder og forestille sig det perfekte, imens de hører på typer, som er ansatte i Anzus og Nordost og hvad de ellers hedder, de firmaer som lever af at bilde folk noget ind – til skyhøje priser. Jeg har endda den lille teori, at jo mere man har investeret i sit anlæg, desto mindre er man interesseret i at gå til rigtige koncerter. Risikoen for at anlæggets diminutive formåen afsløres, er simpelthen for stor – også selvom man har brugt rigtig mange penge på det.

 3. Verdens bedste højttalere. Verdens bedste af et eller andet forandrer sig til stadighed. Og er referencen "lyde in natura" bliver opgaven for verdens bedste højttaler at skabe verdens bedste illusion. Og straks er vi over i hvad den enkelte lytter har af referencer og forventninger til resultatet. Derfor er der til stadighed utallige bud på verdens bedste – et eller andet. På samme måde som der er forskel på en gruppes optræden på en festival eller en indendørs koncertscene. Har man til eksempel hørt det lokale symfoniorkester i Musikkens Hus og til Opera i Rebild i sommersol med madkurv og vin ad libitum kan man let blive i tvivl om hvad der er Verdens bedste. Sammenligner jeg det med oplevelsen af Chicago Symphony Orchester der øvede på den gigantiske friluftsscene i byens Millinium Park bliver jeg i tvivl om hvad der er min Verdens Bedste oplevelse. Illusionen om den. På samme måde som oplevelsen af verdens bedste højttaler. For hvem har hørt den? Findes den overhovedet? Eller er det bare en illusion at den gør? Min illusion. Din illusion.

 4. For pokker – nu fik du mig til at gå ind og læse noget på Hifi4all…jeg er blevet mindst 3% dummere af det og udgangspunktet var i forvejen ikke noget, der fortjener bifald og optog. For hulen da.

  Har forlængst opgivet hifi. Og mine højttalere har det skidt og jeg aner ikke hvad hulen jeg skal købe. Overkommer ikke at tage ud og prøvelytte ret meget og jeg udholder ikke at læse skamrosende tests af højttalere, der alle til hobe er bedre end alt andet til prisen. Det er som at se TV Shop. Lige ud over at der sjældent er nogen der fremhæver at højttalerne bekvemt kan opbevares under sengen.

 5. @Kaj: min pointe var at glemme alt om det med den bedste HT og alt det med at "lyde troværdigt", det holder simpelthen ikke en meter. Slut prut, uanset hvad den ene og den anden gale opfinder til et millionsæt HT ere siger. Tit handler det for dem mere om at få pengene hjem igen, det er dyrt at prøve at lege virkelighed. @ Unknown: fuck alle tests på HFA, han aner ikke hvad han snakker om. Mit råd er at gå efter en generelt mørkere lyd, end den nutids fremherskende. Køb fx et sæt ATC 11 og den ATC-forstærker Poul sælger, så får den en vældig rolig lyd, punch og krop, og ikke et 15 meter kunstigt lydbillede. Ingen smarte kabler, kun dem fra Pouls kælder, håndlavede. Og så beslut dig for at stoppe med at tænke på hifi, det nytter jo alligevel ikke noget. Det bliver jo aldrig bedre, kun værre med tiden. Tyndere og mere og mere fesent.

 6. Tre procent er da til at overskue. Med mindre det var det der var tilbage …… og har man opgivet hi-fi er fortsat søgen efter efter nyt grej vel kun et udtryk for fortsatte abstinenser.

  Falder man i igen er der jo ikke noget til hinder for at placere højttalerne under sengen. Altså bortset fra at “en himmelseng” får ny betydning med krav om en stige i et lokale med højt til loftet. For hvem siger der kun må være 30-60 cm under sengen?

 7. @Jakob. Verdens bedste. Den dag en mand – eller kvinde – standser med at stræbe efter stjernerne på forskelig vis, er man mentalt i gang med at afvikle tilværelsen.

 8. Gælder så åbenbart forunderligt nok mere indenfor hifi end søgen efter den perfekte ægtefælle. Altid sikker på, at man har verdens bedste hifi, men tilsvarende ret ligeglad med, om man har den labreste kone

 9. Det er mig, der stod som Unknown før 🙂

  Jeg leder KUN efter nyt grej, fordi mine 15 år gamle SA1280ere er begyndt at skratte. Jeg har absolut ikke gyldne ører, men det er alligevel ikke forbigået min opmærksomhed.

  Til gengæld har jeg scoret mig en ret laber dame, som ikke engang bliver mopset over jeg aldrig hører efter hvad hun siger.

 10. Så retter vi teksten til. Når et menneske standser med at stræbe efter at gøre sit bedste, nå et mål ud fra drømmen om at udføre/fremstille verdens bedste i en eller anden sammenhæng er man mentalt på vej til at afvikle tilværelsen. Den dag ambitionerne er borte, hvad er der da tilbage?

  Om resultatet bliver verdens bedste? Nej det kan man være helt sikker det ikke bliver. For det afhænger af hvem der vurderer indsatsen. Klodens befolkning rummer alt fra mennesker som værdsætter og påskønner initiativ til grupperinger og befolkninger som føler sig stærkt underlagt janteloven eller en fortolkning af den. Hi-fi interesserede er den mest markante af dem. For ingen skal tro de er noget. For så skal vi nok komme efter dem ………..!

 11. Til Jesper. Jamen så er din søgen efter en laber højttaler jo til ende. Køb blot en ATC, der er både pæn og supervelspillende.

 12. Og til Kaj: Der er bestemt ikke noget galt i at stræber efter det bedste. Det er blot forstemmende, at for hifitosser ender det alt for ofte i det permanent små/større-psykotiske langt hinsides nogen Jantelov..

 13. Et lille spørgsmål, Poul: Kan du muligvis linke til den afstemning på Pinkfishmedia, du refererer til? Jeg er nysgerrig efter at vide om den handler om evidens og falsifierbarhed(!) i hifi generelt eller om det drejer sig om en særlig voodoo-fetich.

 14. Skulle det nu være et problem? Kontakt os evt., vi har lige opgraderet et par kunder til aktive og har faktisk et par habile tilbud

 15. Hvorfor ALTID holde Hi-fi op imod rigtig koncert?
  Hi-fi er IKKE rigtig koncert, men elektronisk illusion (hvis nogen ellers ikke skulle vide), og tit/ofte en større nydelse end rigtig koncert.
  Lidt som det, at se to mennesker elske hinanden, kan være langt mere interessant på film end i sin egen virkelighed.
  Jovh, Poul har da en god pointe i, man absolut bør priotere konen på højde med Hi-fién.

 16. Tak for linket. Du har helt ret Poul det er samme gamle smøre, som altid får mig til at tænke på denne del af 'Kejserens Nye Klæder':
  "Ikke alene farverne og mønstret var noget usædvanligt smukt, men de klæder, som blev syet af tøjet, havde den forunderlige egenskab at de blev usynlige for ethvert menneske, som ikke duede i sit embede, eller også var utilladelig dum."
  Her omskrevet til: "Ikke alene materialerne og teknologien var usædvanligt godt, men de kabler, som blev fremstillet af firmaet, havde den forunderlige egenskab at forskellene var uhørbare for ethvert menneske, som ikke havde hørelsen i orden, eller også havde et utilladeligt dårligt anlæg."

 17. Boye.
  Jeg fornemmer lidt, dit alter er sangen "little boxes",
  sunget af manden med den formanende røst, Peete Seeger (samvittighedens røst).

 18. ATC er vel næppe pænt. Nå, men alligevel er jeg nysgerrig. Poul du snakker altid om travlhed osv med salg af grej. Hvor er den butik henne? Hvor er hjemmesiden med en den info man skal bruge. Folk famler jo i blinde så længe forhandlere ikke oplyser, men bare har meninger om Gige eller andre. Han er jo i bund og grund bare en overvægtig fyr med briller (hvilket er ok) . Hvorfor skal han styre hele debatten? Jeg får nærmest ondt af ham. Gør du så noget ved at udbrede de produkter der er hifi haven eller bliver det ved det samme?

 19. Hej Jens Nu driver vi blot en lille men ganske kapabel håndværksvirksomhed indenfor professionel lyd og billede og sælger kun hifi som en hyggelig bibeskæftigelse. Og vi har aldrig haft nogen egentlig butik (og da slet ikke med hifi) og har ingen planer om nogensinde at få en. Det eneste, vi kan medvirke en lille smule til, er vel, at folk måske sommetider er en smule kritiske med hensyn til den kolossale mængde af luderagtig misinformation der overfylder hifi i dag.
  Og i den retning er enhver da velkommen til at kikke forbi til en almindelig uforpligtende snak og hvad som helst.
  PS ATC er nu ganske pæne vil jeg mene.

 20. Det er nu egentligt heller ikke fordi mit anlæg er så pænt. Men hvad er pænt? Jo fornuften mangler i branchen og det stikker ofte noget af. Jeg mangler måske også bare de positive historier om hifi. Var alt bedre førhen i branchen?

 21. Ja, det var ubetinget bedre engang i branchen. Nemlig dengang, hvor man fra ikke blev nødt til som forhandler at satse på plat-produkter og momsfri parallel økonomi for at få tingene til at hænge sammen. Og hvor der endnu fandtes en stor overvægt af helt almindelige fornuftige mennesker i det hifi-købende publikum.
  Desværre så er det som med "loven" om falske penge: Tilstedeværelsen af de falske driver de ægte væk. Og tilstedeværelsen på diverse fora af de sidste sociopatiske "kegler" (incl. denne skribent her og iøvrigt kun her ikke ganske undtaget) fortæller blot om afslutningen på en trist udvikling, der skete for flere årtier siden.

 22. Der er altid håb for den enkelte, der formår at modstå nettes fristelse for svage sjæle til fuldstændigt at "brænde sammen" menneskeligt og følelsesmæssigt Men så lang tid store dele af af den mere specialiserede hifibranches bogholderi minder om "Ahmads Slik-engros" til kioskerne, så er det jo svært at se videre vederhæftig eller langsigtet markedsføring.
  For hvordan kan man konkurrere med den slags virksomheder selv om man måske gerne ville?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *