Min kære gamle skole..

Nu er alder og uforblommet rørstrømskhed vel ikke akkurat uforenelige størrelser, men alligevel er det med et vist vemod, at vi her til morgen kan berette om den triste skæbne for min gamle barndomsskole, den derude på fødeøen Endelave. For efter lokal skole på stedet siden den slags blev obligatorisk for flere hundrede år siden, så er børnene endegyldigt sluppet op derovre og de sidste 3 (der iøvrigt er søskende), skifter til en friskole på fastlandet. Og for ligesom at understrege komikken i sagen yderligere, så er der simpelthen ikke blot en eneste lille barnlig eksistens mellem 0 og den skolepligtige alder derovre. Så man skal vist være mere end en almindelig jubelidiot, sådan måske ca. ligesom den til sommerferien fungerende “skoleleder” (ja, ja, der er selvfølgelig adskillige ansatte) for som i et interview for nogle måneder siden at se lyst på skolens fremtid.

Det er en pudsig form for ø-logik, at der partout skal være en skole i en uhyre alderdomnssvækket lokal befolkning,  som vi ellers sædvanligvis hed hensyn til uanstændig kræve-mentalitetet sædvanligvis indenfor vort rige skal til Grønland for at træffe. Foruden selvfølgelig de efterhånden trivieller krav om flere og tidligere og senere færgeafgange, som ellers i deres arbejdsliv normalt fornuftige privatansatte mennesker tidligere aldrig ville stå på mål for. Hvorfor ikke blot indse, at øen forlængst er blevet et hyggeligt aftægtssed som uendeligt mange andre udkantsområder?

Nu har det indtil fornyligt været skolens held, at en af Danmarks børnerigeste familier med 11 børn flyttede til øen og reelt har dyrlægens unger samlet set kunstigt holdt liv i skolen langt hinsides dennes sidste holdbarhedsdato. Men nu er det så endegyldigt slut og hurra for det da. Ingen ønsker vel en total indesneet ensomhed for deres unger, der både hjemme og i skolen udelukkende omgås deres få søskende. Aldrig selskab med jævnaldrende med de potentielt socialt invaliderende følger, som den slags har. Normale pubertære eksperimenter med det modsatte køn for eksempel er jo svært at udsætte til 14-års alderen for disse unger indenfor normalt accepterede rammer..

Om så forældrene til de sidste 3 børn har siddet på hænderne og afventet friplads og transportstøtte og andre tillæg for deres unger inden eksporten til Jylland vides ikke. Økonomien er i det hele taget forunderlig på de kanter, hvor lokale sejler gratis med færgen og deres biler kommer med til en så latterligt lav takst, at det uden undtagelse altid kan betale sig at handle alt uden-øs. Taksten er faktisk billigere end hvis de skulle køre sejl-distancen selv i bil. Med den indlysende følge, at købmandens skæbne forlængst er beseglet. Ren “grønlandisering” i Kattegat! Hvor ingen nok så indlysende og uundgåelige realiteter har nogen gang overhovedet på denne Jord..Alt det oprindelige og smukke og stærke  i skolens velmagtsdage er reduceret til permanent ynkelig krævementalitet her i dens noget sølle afslutning.Svært at forestille sig, at øen indtil 1970 var en selvstændig og velfungerende kommune med relativt rettidig sans om omhu for økonomiske realiteter..

Men hey, det var jo så osse i maj 1970, at denne skribent med samt familien flyttede fra øen, så måske det slet ikke var noget tilfælde, dette sammenbrud i almindelig civil sammenhængskraft Uanset ansvaret er det ihvertfald sølle, at se de ellers altid faste og engang så stoute Venstre-bønder på øen stille sig på op med labberne allerforrest. Et eller andet alvorligt må der da være gået galt derovre, for det er altså fuldstændigt anderledes i vores nye “hjem” udenfor Dronninglund. For der skaber folk deres egen skæbne helt uden at skabe sig!

Ellers skal vi lige til sidst a propos ordet “skabe” henvise til en annonce, hvor sælger tydeligvis osse forsøger at skabe sin egen virkelighed. Her drejer det sig noget mere prosaisk om verdens antageligt  allerbedste højttalere, som han ønsker at sælge uvist hvorfor. Nå, men sådan er der så meget, enhver kan jo jo dømme eller købe, se blot dagens annonce her:
http://www.hifi4all.dk/ksb/Annonce.asp?id=336151

Det er så, hvad det er, men det sjove ved lige den her annonce er dens uhyre lette genkendelighed. Det er til gengæld sjovt, for check lige den her osse:
https://www.hifishark.com/search?q=avi+adm+40 (og husk lige at få alle søgeresultaterne med nedefter)
For med hensyn til ukuelig og usvækket optimisme på trods af omverdenens totale ligegyldighed, så minder det her altså om skolederen på Endelave Skoles helt usvækkede jubeloptimisme for et par måneder siden. Hvor alt iøvrigt var fuldstændigt ligeså håbløst som det var sidste år og forrige og førforrige år.
Som med at sælge de her tydeligvis totalt uønskede højttalere på trods af alskens anprisninger…

8 meninger om “Min kære gamle skole..”

 1. Den ønskede salgspris er da i hvert fald, som der også står i annoncen, fast – helt fast 🙂

  Om ikke andet må de være så gode at det er vigtigere at få prisen end at komme af med dem.

 2. Respektindgydende konsekvent, det må man sige. Forstår blot ikke indtykningsraseriet for at få annoncen øverst når nu folk er så totalt ligeglade.
  Til gengæld er det måske bare en naturlig konsekvens af et produkt, der igennem mange år er blevet markedsført af en af branchens mere farverige personer med hensyn til almindelig lemfældig omgang med sandheden. Simpelthen et godt bud på branchens måske mest uvederderhæftige markedsføring og i en verden af fup og fiduser omkring kabler og sikringer og anden tosseri er det dog alligevel noget.

 3. Ja, det lyder jo træls for Endelave kan man sige, men mentaliteten er helt på lige fod med hvad der sker i andre afviklingstruede danske samfund. Og jeg tror det er altid mere relevant og tåkrummende pinligt for den, som har rødder i sådan en hensygnethed, man bliver jo lidt flov på deres vegne, ikke? Nå, til helvede med dem, de ender der jo forhåbentlig alligevel 🙂 Langt sjovere er det med det syge annoncer, hvor sælger næppe har tænkt mange tanker før teksten ligesom bare lå der, klar til indrykning. Ham der AVI-fjolset kan nok ikke selv se de indbyggede anti-logikker i teksten, så fred være med ham. Sjovere og mere vanvittig er denne salgstekst medfølgende et sæt HECO GT202. Her ser vi hvor galt det kan gå, når man med vold og magt bare vil have så mange tillægsord ind i en tekst som muligt. Flow, rytme, pointer og idé forsvinder. Man kan med lidt god vilje give en automatoversættelsesmaskine skylden, men det rækker næppe, nogen har vel godkendt ordlyden inden indrykning? Jeg indkopierer annoncen, men bringer også selve teksten her, da jeg ved der er nogle, for hvem det at skulle åbne en ny fane og læse der, er alt for mange sekunder spildte.

  http://www.hifi4all.dk/tilbudsavisen/kommercielannonce.asp?iAd=22857

  Slim Fit hylde højttaler, 2-vejs konfiguration basrefleks
  Denne Celan GT 202 inkorporerer sig selv, som en hylde højttaler i serien, men dens slanke ydre gør, at den skiller sig ud med det samme fra andre komponenter. Den nyudviklede højenergi diskant med store 30 mm PFC kuppel, som er et aluminium frontpanel med bølge-kontrol horn og dobbelt magnetsystem er monteret i den attraktive bas-refleks enhed.
  Bassen/mellemtone driver er specielt optimeret til reproduktion på tværs af bredbånd rækkevidde og er ansvarlig for fejlfri dynamik og præcision. Massive modstandsdygtighed og fremragende effektivitet er garanteret takket være dens lys kraftpapir-papir kegle, long-throw surround og tunge svingspole.
  Den robust designet MDF tilfældet med fastskruet basrefleks rør og aluminium trykstøbt flange har fået en højglans finish og har en sofistikeret crossover filter, der gør det muligt for diskant justeres direkte på kassen.

  Sådan skal det – ikke – gøres! HVad skal vi også med sammensatte ord og høj forståelighed, selv ved høj læsehastighed, nej vel?

 4. Man bliver faktisk så forpustet og afkræftet af den sproglige fartoplevelse her i annoncen, at man slet ikke kan betjene sin mobile pay. Det er godt nok ringe markedsføring, næsten værre end vores egen..

 5. Det er desværre ikke første gang man ser at en forhandler er så useriøs at han ikke korrekturlæser hvad han har fået oversat i en Google Translate, det bør man altså finde 5 minutter til. Jeg har prøvet at handle hos en forhandler der ikke evnede dette, og det afspejlede sig bestemt i e-mail kommunikation med denne forhandler.

  "attraktive bas-refleks enhed" 🙂 Den er måske ligefrem sexy?

 6. Se nu og få købt de skide højttalere, helst med et par lækre kabler til, nu hvor i er i butikken alligevel. Herefter kan du/I nyde resultatet af kapitaliseret falsk bevidsthed.
  Nogle gange kan man også være heldig og få noget velfungerende grej med hjem. Synes dog den oplevelse efterhånden er blevet sjældnere.

 7. Man kan da her i landet glæde sig over, at priserne på brugt er helt i bund. "Fortjenesten" derfor kan vel tilskrives de mest aktive forum-fjolser…

 8. Brugtpriser på hifi lave hmm.Det er måske lige omvendt, således at brugtpriserne stadig bære en del værdi fra markedsførings fupnummre. Samtidigt hjulpet på vej fra audiofile forum folk med deres bla bla bla argumenter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *