Parallelle virkeligheder

Sommetider forekommer virkeligheden så indlysende simpel og entydig, at det kan være svært at forestille sig, at der overhovedet kan være forskellige fortolkningsmuligheder. Og visse sammenhænge forekommer denne skribent så overvældende indlysende, at det forekommer ganske ubegribeligt, at tilsyneladende få eller ingen andre straks ser dem. Tag for eksempel de 2 populæreste boldspil på disse kanter, håndbold og fodbold og deres forskellige kønsbestemte attraktioner. Og her vi så nok osse lige huske, at ordet “attraktion” her ikke anvendes om udøvernes seksualitet, der udover at være en indlysende privat sag jo næppe i noget videre omfang afspejler den statistiske normalfordeling blandt publikummerne. Ihvertfald ikke blandt de kvindelige bold-ekvilibrister, hvor sportslig succes synes blot synes entydigt at øge én bestemt seksuel orientering, mens den blandt mændede vist sådan nærmest bare er tilnærmet normalfordelt.

Nå, men den slags kan man naturligvis ikke politisk korrekt forske i, blot forundres over, hvis man er denne skribent og tydeligvis overhovedet ikke nogen andre. Til gengæld er der så et par ting, der ikke er meget mindre forunderlige. Lad os tale om boldbaner, vel næppe akkurat et emne, der ellers synderligt hyppigt berøres derude omkring kakkelbordene og vel næppe nogensinde omkring Hellerups ellipse-borde. Blandt det bedre borgerskab er personlig idrætsudøvelse jo et individuelt realisations-projekt og ikke noget bøvet og svedigt holdprojekt og derfor kan fodboldklubber aldrig for alvor vinde indpas sådanne steder. Historisk har det været anderledes, det er blot over 50 år siden, Verden var vist osse temmeligt meget anderledes dengang!

For det er jo trods alt der, på selve BANEN, at vi ser de 2 boldspils mest indlysende kønsmæssigt bestemte problemer: Banernes størrelse! Og til overflod osse BOLDENES..For på trods af al lighedsmageriet er det jo trods alt indtil videre sådan, at en gennemsnitlig mandshånd er større end en kvindeditto. Og vel osse stadig en ditto fod. I håndbold har man så meget rimeligt valgt en noget mindre boldstørrelse til kvinder, der jo muliggør, at disse rent faktisk for det allermeste kan gribe og fastholde bolden. Banen er så den samme som til herrer, ganske praktisk når, hallerne nu ligger der i forvejen.

Anderledes er det så i fodbold, hvor banen for mænd og kvinder OGSÅ har samme størrelse. Men det har bolden så OSSE, hvilket jo er udpræget “bad news” for især de kvindelige målmænd, der derved kommer til at fremstå noget mere end det allerede noget “klumpedumpede” end de allerede er, men naturligvis osse i alle andre henseender er invaliderende for niveauet i kampene. Fordi “målkonen” ikke har en kinakvindes chance for at få ordenligt fat i den for hende alt for store bold, ligesom markspillerne med deres alt for små fødder og langt svagere led (og det uanset fysisk form og træning) ikke formår at få ordentlig fart i bolden. Resultatet er et lettere halvkikset udtryk i boldbehandlingen, der har 2 indlysende årsager, hvoraf boldens størrelse kun er den ene.

For mens en fodboldbane med max-mål er ganske passende for international topfodbold (efterhånden så osse kun lige akkurat), så er den nemlig indlysende også alt for STOR til kvindefodbold (og ditto herrefodbold fra Serie 3 og nedefter), hvilket ganske vist giver den pudsige tilsyneladende sidegevinst, at langt flere afleveringer i kvindefodbold rammer adressaten end i mande-ditto,en kendsgerning, der gerne refereres blandt sportsjournalister. Ingen tænker tilsyneladende bare over HVORFOR, det er sådan, det er ellers ret indlysende. Det er naturligvis, fordi der er alt for forbandet god plads, især på midtbanen og fordi kvinderne ikke har hurtighed nok til at presse boldholderen. At så osse de allerfærreste har blot den allerringeste taktiske forståelse er så en helt anden og muligvis kun en kontemporær og muligvis midlertidig sag, trods alt er den taktisk forståelse i kvindehåndbold aldeles glimrende. Men banen er bare stadigvæk ALT for stor for spænding og interesse pga manglende intensitet i nærkampene.

Helt anderledes er det så i håndbold, hvor banens og boldens  størrelse forekommer optimal for kvinderne, men til gengæld så OVERHOVEDET ikke for mændene. Ihvertfald ikke banen, der for moderne hurtigt og tiltagende direkte voldsbetonet spil er blevet alt, alt for lille. Der er simpelthen alt for mange alt for store og lynhurtige mænd samlet på en alt for lille bane til at nogen med nogen rimelighed kan dømme om, hvem der gør noget forkert i bråvallaslaget derinde på stregen. Og når ingen for alvor kan se noget, så falder intensiteten og interessen blandt publikum naturligvis. Og det er jo pudsigt nok netop herrehåndboldens skaæbne for tiden: At udøverne er blevet for hurtige og for store og for gode til den begænsede bane-plads.

Nå, men hermed har vi så i dag sat tingene på plads indenfor moderne dansk boldspil. Ikke at det har været svært-det eneste, der har været svært at forstå er, at ingen andre ser det samme. Nå, men det ændrer så altsammen ingenting, fordi ingen af dem, der begejstredes så højeligen i går, nogensinde ville kunne finde på at gå til en fysisk damefodboldkamp.
Dertil er livet trods alt for kort!

9 meninger om “Parallelle virkeligheder”

 1. Det her må vist være et eksempel på at "tankerne flyver højere end vingerne kan bære" eller et high speed stall af dimensioner. Hils den alvidende og allerstedsnærværende Sørine fra mig.

 2. Ikke fuldstændigt enig, synes måske nærmere selv, at flyvehøjden i bloggen her er ca. den samme som svalernes umiddelbart inden en sensommertordenbyge

 3. Jeg synes altid det er klædeligt at tale for sig selv – kan du ikke lide damefodbold, så er det din egen sag Damerne kan lide at spille det – og pigerne med Og der e´var 1,5 mio der gad se det i fjrensynet i går. Og deforhold ændrer de lommefilosofiske betragtninger om bold- og banestørrelse ikke på

 4. Nu er det jo lige knapt et blivende kvalitetstegn for en begivenhed i en begivenhedsløs sommerferieperiode, at mange kikker med. Der har vi været tidligere med speedway og curling og damesvømning og badminton uden videre dønninger.
  Og du har da ret i, at om jeg kan lide dame (eller herrefodbold) er aldeles ligegyldigt. Men derimod er det måske mere interessant for damerne, om den vanvittige interesse, for mig at se fuldstændigt forlorne interesse, giver sig udslag i, at den bedst betalte danske fodboldstjerne på holdet kommer til at tjene mere end flaskedrengen i Aldi. Der er rimelig paritet der i dag.
  Ellers var det vist bare altsammen en fis i en hornlygte og vil blive glemt som Las Ketchups engang ligeledes udødeligt-forekommende sommerhit "The ketchup song" Men du har måske skaffet dig sæsonkort til Brøndbys damehold selv?

  Derudover synes jeg så nok, at netop denne gang er lommefilosofien for måske en gangs skyld en smule i baggrunden. Boldens og banens størrelse er jo relativt hårde facts og et uomgængeligt livsvilkår for konerne!

 5. En mindre og lettere bold til pigerne kan gøre spillet bedre og mindske risikoen for skader.

  Pigefodbolden har haft fremgang næsten i raketfart i Danmark de senere år, og nu er der også chance for, at pigerne kan få deres egen bold.

  Hidtil har piger og kvinder været henvist til at spille med de samme bolde som drenge og mænd, men nu er der udviklet en helt ny bold specielt til piger. En bold, der er mindre, lettere og hurtigere, og som idéfolkene bag tror på vil være med til at gøre spillet bedre, gøre det sjovere for pigerne at spille, og samtidig medvirke til færre skader.Den ny bold vil blive præsenteret på tirsdag på Boldklubben B93's anlæg i København, hvor man sågar måske kan opleve overborgmester Ritt Bjerregaard forsøge sig med et indlæg eller en halvflugter. Københavns kommune har sammen med DIF støttet udviklingen af den ny bold, som i første omgang skal gennemtestes af pigespillerne i tre københavnske klubber. Junior-pigerne i B93 har allerede haft fornøjelsen, og med i projektet er deres trænere Majkan Gilmartin og den tidligere landsholdsspiller Bettina Falk.Sidstnævnte har store forventninger til den ny bold:"Jeg tror, det vil rykke noget i kvindefodbolden. En grund til at den ikke er slået igennem er, at de ydre forhold ikke passer til kvinder. Noget andet man kunne gøre var at ændre på banestørrelsen, men så er det noget nemmere at gøre bolden mindre. Jeg tror på, at den nye bold kan gøre spillet væsentlig mere seværdigt, men i det mindste får vi skabt en debat omkring det, og når andre idrætsgrene har særlige dame-bolde, bør fodbolden også have det," siger Bettina Falk.Hun er klar over, at det kan blive en længere proces at komme igennem med både politisk og i forhold til de boldproducerende mastodonter. Håbet er, at i første omgang KBU og siden DBU vil tage bolden til sig på forsøgsbasis, men som hun siger:"Fodboldverdenen er ikke den mest progressive, så vi må se hvilken modstand vi møder."

  Færre skader

  Den ny pigebold er udviklet i samarbejde med idrætsforsker Thomas Bull fra Århus Universitet og boldudvikler Lars Kjergaard, og også talenttræner i DBU Thomas Slosarich har været med i projektet.

  Bolden er tænkt anvendt til pige-junior og -seniorfodbold, hvor det særligt har været et problem for pigerne at vænne sig til skiftet fra boldstørrelse 4 til den større og tungere 5'er, som også pigejunior skal spille med."Det basale er, at bolden er mindre i omkreds. Størrelsesmæssigt er den at sammenligne med en 4-bold, men den er mindre flyvs og nemmere at kontrollere, og dermed kan man spille hurtigere, uden at spillet bliver udenfor kontrol," siger Bettina Falk.Udover at give bedre spil, tror hun også at den lettere bold kan afhjælpe på skadessituationen i kvindefodbold:"Der er mange knæskader blandt pige- og juniorspillere, bl.a. fordi bolden er for hård for kroppen, hvilket betyder at trætheden indtræder før, og med træthed kommer mange skader."Man er gået videnskabeligt tilværks i arbejdet med at udvikle den ny, mindre og lettere bold. Således er størrelsen afpasset i forhold til pigernes lægmuskler og vinklen på anklen, når man sparker til bolden.Den ny bold har fået navnet Sensational Nr. 1, og det skal vise sig, om den bliver en sensation indenfor pige- og kvindefodbolden, der som nævnt i indledningen har oplevet stor vækst både i Danmark og på verdensplan, men som stadig har store vanskeligheder ved at blive en publikumssport på eliteplan.I første omgang er der produceret 400 nye bolde, som skal gennemtestes i løbet af året af bl.a. pigespillerne i GVI, HIK og Fremad Valby. På baggrund af erfaringerne herfra, forestiller Bettina Falk sig at der kan komme forskellige justeringer. Men bolden bliver allerede sat til salg fra den 2. april til en pris af 230 kr.

 6. Aj, så er jeg ikke engang først på bolden. Men jo så tydeligvis heller ikke særligt højtflyvende spekulativ, som Anders mener, det bildte jeg mig nu heller ikke ind.
  På den anden side er der ikke noget nyt i forhold til skaderne forårsaget en tungere bold. Som bekendt kom mange engelske fodboldspillere frem til firserne gevaldigt til skade med knolden med demens skader til følge, fordi de tunge læderbolde tillige var vandsugende. Det tog jo blandt mange andre livet af Jeff Astle.
  Det bliver så sværere at løse problemet med alvorlige ledskader hos kvindelige håndboldspillere, fordi de står forbandet godt fast og deres leds styrke jo ligesom ikke følger med deres fysiske form. Det er jo knapt så galt i fodbold og varer vel indtil de lærer at tackle godt og hårdt igennem.

 7. Jo spekulativ for så vidt at du bruger det til at legitimere og gøre din aversion alment gældende. Jeg og også andre, der rent faktisk kener børn og kvinder som spiller/ha4r spillet fodbold finder det en kende nedladende.

 8. Det forstår jeg ingenting af, rent sort snak. Ingen ikke-udøver er vel forpligtet til at tage nogen form for sportsudøvelse m/k alvorligt, og så kommer begrebet "nedladende" vel ikke i spil?
  Selv er jeg ligeså lidt ynder af herrefodbold som af damefodbold. Det første er for meget sanseløs supertoptrænet presfodbold for min smag og det andet er hæmmet af boldens størrelse og amatør-damernes naturligt følgende langt mindre træningsmængde. Jeg har inger aversion mod fodbold, men forbeholder mig ret til at være aldeles græsk-katolsk overfor dens her mere ekstreme henholdsvis hjælpeløse udtryksformer. Og jeg synes osse kapgang er noget mærkeligt for den eneklte, det muligvis måtte vedkomme.
  Men hvad jeg synes i den retning er naturligvis fuldstændigt ligemeget. Uanset, hvor mange troværdighedsvidner for kvindedefodboldens krav på at blive taget alvorligt, som du fremfører, så er det altså flere publikummere på lægterne til ligakampene i damefodbold, der gør niveauet mere seværdigt.
  Plus altså de naturlige ændringer, som jeg så åbenbart ikke er den eneste, der har efterspurgt.
  Nå, men held og lykke med dit sæsonkort til Brøndby damefodbold, jeg går ud fra en betydelig delmængde af de overglade seere har købt sådan et?
  Ellers vil jeg vælge at se dit indlæg som et sikkert velment, men helt vildskudt forsøg på kønspolitisk korrekthed i en næsten ligeså fuldstændig ligegyldig relativt saglig kontext.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.