Mens vi uploader løs

vil vi starte den bebudede rundvisning i vores hjemlige hifi-univers, nyt og gammelt,  med at vise husets kraftcenter. Det fine blå stik øverst til venstre er et 32A 230V stik fra husets hoved-tavle lige bagved og henne i lokalets hjørne. Hvor der til alt helt forefandtes en ledig 32A stikledning uden andre tilslutninger, måske husets tidligere ejer var en slags uerkendt skabs-hifitosse. Det skulle man næsten tro, den slags installationer er ellers ikke akkurat almindelige for nu at sige det lidt mildt. Nå, men her var den altså.

Den øverste box er en Furman P-6900 regulator, der vel i virkeligheden er ret overflødig i et miljø som vores, men den ser da smart ud og giver i det allermindste boxen nedenunder en særdeles stiv strømtilførsel. Eller rettere, den giver faktisk sin omhyggeligt spændingsregulerede strøm til 2 stk. Furman P-2300 balancerede transformatorboxe som den nederste. Fordelen ved det her er udover at demonstrere iøjnefaldende omhu omkring forsyningen osse, at man bekvemt har en stikfordeler, da der der er ikke mindre end 14 IEC-stikbrønde på sådan en P-2300. Og det er jo osse en slags penge således at spare.

Vi skal osse huske at henlede opmærksomheden på de fine orangefarvede netkabler, der er lydmæssigt omhyggeligt udvalgte som de absolut bedst lydende med den både varmeste og krystal-klareste lyd. Den blå farisæer har så fundet anvendelse i bassektionen af vores aktive system som den ideelle partner der.
Inden folk nu tror, at vi er helt åndssvage, så skal det med, at årtiers test af netkabler har afsløret det faktum, at det bedste kabel er det, der kan NÅ til det strømkrævende apparat. Om det så skyldes, at alt vores hifi i årenes løb har været totalt underlødigt, er jo svært at sige, men sandheden omkring de orange netkabler er noget mere prosaisk.

For gamle tosser som denne skribent er farven nemlig synonym med den klassiske nuance af skibsmaling fra min barndoms polarskibe fra rederiet J. Lauritzen, som vist allesammen hed “Dan” til efternavn. Selv om jeg læge ekstemporalt kun husker “Magga Dan” var der en del flere, alle passende orange for optimal visuel identifikation i det kridhvide is-øde.
Og dermed er de orange kabler så passende introduceret, for i den industriverden, hvor de kommer fra, er farven synonym med optimal mekanisk håndtering under arktiske forhold med voldsomme minusgrader.

Om det betyder alverden i lydmæssig henseende er muligvis tvivlsomt, men er for undertegnede en sund dosis ind i den syge hifi-hobby af noget ægte og substantielt. Nemlig et produkt, der er lavet til at blive brugt HELT RIGTIGT i stærk kontrast til nutidens totale voodoo-ævl om alt muligt umuligts enestående lydmæssige egenskaber.
At den balancerede strømforsyning så både minimerer magnetiske felter og effektivt udfaser al symmetrisk indstråelt støj er til gengæld særdeles hørbart for enhver.
Og hvis det nogensinde lykkes at få downloadet resten af billederne af vores McIntosh MC2600-installation bagfra, så vil der herunder være billeddokumentation fore en installation, som denne skribent faktisk ikke er videre stolt af. Og som bærer tilfældets betydelige præg med en kabelføring, der vist kun er set værre på nedstyrtede fly.
At det så altsammen ingenting betyder lydmæssigt qus både signal- og netkablernes balancerede natur kan måske tjene som en beskeden undskyldning.

9 meninger om “Mens vi uploader løs”

  1. Åh nostalgi – min bror var maskinmesterlærling på Nella Dan. Han fortalte levende om dengang de blev beskudt af fulde grønlandske mænd, der ville have mere hvidtøl og kaburatorsprit til at blande og drikke.

  2. Og min salig far sejlede osse deroppe noget tidligere, måske det var fordi han havde været der, at de opførte sig sådan?

  3. Kan iøvrigt på en anden side læse en kommentar til vores Furman-opstilling af det måske værste spild-kældermenneske (nok endda værre end denne skribent, det vil jeg squ da håbe) Argumentet skulle være, at vores Furman P-6900 via sin switchmode-forsyning skulle total-forurene hele det efterfølgende system. Der er lige den nødvendige korrektion, at spændingsreguleringen sker ved helt gammeldags valg af forskellige tapninger på en transformator-iøvrigt i modsætning til nærmest alle andre spændingsregulatorer af den simple grunbd, at apparetet derved bliver stort og klodset.
    Til gengæld influerer vores P-6900 næppe videre på det lydmæssige resultat. Vi har nemlig pga den indgående spændings iboende stabilitet aldrig nogensinde set den skifte tapning.
    Afgjort et produkt med uhyre marginal lydmæssig betydning altså.

  4. Nemlig ja. Der er godt nok et filter i, men det samme forefindes vist osse i den balancerede strømforsyning. Men man dobbelt-raffinerer vel osse både alkohol og olivenolie..?

  5. Åh jo, desværre tillader den "arktiske kappe" ikke korrekt montering af 3X2.5 Ø kablet i stikket, så der er tale om relativt "kvalificeret klamp" Og ditto!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *