Arne Herløv Petersen og “viral information”

I dag vil denne skribent træde usædvanligt varsomt, for jeg vil jo så nødigt komme til at fremstå som en af tidens nyeste informations-begreber, nemlig en russisk misinformations-agent. det er åbenbart sådan noget, man i tiden udnævnes til og titlen er tilsyneladende inappellabel til den Europæiske Menneskeretsdomstol. Mest fordi begrebet i sin basale enkelthed drejer sig om for EU for  tilsyneladende enhver pris at få sig ydre fjender til at lyn-aflede de hjemlige af slagsen. Og så kan man naturligvis sagtens se lidt stort på folks retskrav, der ellers indtil for ikke så mange år siden var ganske anderledes.

For hvem husker ikke sagen om oversætteren Arne Herløv Petersen? Overhovedet ingen, tilsyneladende, det var ellers en principielt spændende sag om mulig spionage og indflydelses-agentvirksomhed. For på trods af mange beviser, der desværre ikke rigtigt kunne af-klassificeres, blev Herløv Petersen aldrig dømt, fordi de daværende skændige socialdemokratiske “fodnote-politikere” Lasse Budtz og Ole Espersen basalt bedrev samme ærinde. Og når der er skurke nok i magtfulde positioner, endda selveste justitsministeren ikke eksklusive, så er vi tæt på retssituationen under den sidste Scavenius-regering og justitsministeren dengang, Eigil Thune Jacobsen.  Det var tider dengang, var det! Og Arne Herløv Petersen, som jeg hørte om under mine russisk-studier, fremstod ellers ikke lige akkurat som nogen særskilt flink eller troværdig fyr.

Trods alt sænkede det nådige tusmørke sig hurtigt over Herløv/Budtz/Espersen-affæren og det i sådan grad, at det hele mest mindede om aktiv mørklægning. Og det i en grad, der mest mindede om det politiske retsopgør efter Besættelsen. Sådan er det så ikke længere. I dag kan både den danske regering og EU i fællesskab uden nogen retslige konsekvenser stemple HVEMSOMHELST som russisk misinformationsagent. For meget anderledes kan det vel næppe tolkes, når et folketingsmedlem i selveste  formanden for det danske folketings egen partigruppe helt åbenlyst og offentligt hænges ud for noget, der for ganske få år siden ville være indlysende injurierende og krænkende og og misdæderen hjemfalden til erstatning.

Nå, men denne gang er der så så mange instanser, både hjemlige og europæiske om “beklikningen” af Marie Krarup m.v., at skyldsspørgsmålet selvfølgelig ikke kan bestrides. Og den skæbne vil jeg jo selv meget gerne undgå bare fordi jeg nu tilfældigvis mener, at EU`s problemer med Rusland i allerhøjeste grad er selvskabte. Ikke at Putin er nogen flink mand eller at der er pressefrihed i Rusland, for det er han ikke og det er der ikke. Men at der så ikke akkurat som nævnt af et af Deadlines evige tågehorn denne morgen er tale om “i hundredevis” af myrdede journalister i Rusland (der skulle fungere som begrundelse for “ostrakiseringen” af Marie Krarup m. fl) er så blot en anden form for misinformation.

For nok sker der da politisk motiverede mord på journalister i rusland, der er blot ikke flere, end at de fleste stadigvæk burde kunne huske navnene på ofrene-det kan så ingen længere i denne Facebook-tid uden langtidshukommelse udover 10 sekunders scroll. . Ikke at det undskylder noget, der er blot ikke tale om massakrer, som det uimodsagt kom til at fremstå i Jersild-programmet. Men at det bestemt ikke er ufarligt for eksempel som journalist at gå i “flæsket ” på hverken århusianske imamer eller lokale bander eller i Rusland oligarkernes aktiviteter turde være klart. Man kommer til at tænke på den stakkels kvinde, der medvirkede i TV-programmet omkring de lokale moskeer, hvor mon hun nu er i vores pressefrie land?

Sådan er der så meget. Og det er desværre ikke blot Rusland, der bedriver misinformation, det er vi som civile ganske gode til selv. Måske osse derfor vi i moradset og tilfældigt forbistrømmende vrøvl har så svært ved at fange smulerne af sandhed. Tag for eksempel et billede i går på min Facebook-strøm af en mand med en nedlagt leopard. Sådanne billeder kunne man selvfølgelig finde mange tusind af, men det var slet ikke budskabet om mord på uskyldige dyr, der var det centrale.

Nej, det var simpelthen et forsøg på KARAKTERMORD af tidens evige “Prügelknabe” Trump, Ikke fordi billedet viste Trump, næh nej, der var angiveligt tale om Trumps SØN. Heller ikke OMSTÆNDIGHEDERNE omkring billedet var selvfølgelig omtalt. Det kunne da ellers være relevant at vide om det nu var tale om en legal jagt men ingen tid til selv påtrængende spørgsmål-Ham Trump er vist bare et svin, se bare hans son!!

Det værste var så næsten, at der ved dette billede direkte blev opfordret til at dele det VIRALT. Jamen for pokker da, hvori skal Rusland dog nogensinde selv med endeløs misinformation kunne gøre det VÆRRE end den slags her? Der jo ingen mening HAR eller GIVER Og ihvertfald ikke meget mere end alle verdens kvindedemonstrationer mod Trump, der jo blot gør det det, som tidligere præsidenter som Kennedy og Clinton gjorde, blot lidt mere i smug. De sidste gjorde det blot rigtigt mens Trump vist mest snakker om det. Men alligevel: Ganske bemærkelsesværdigt, at at hele den globale kvindekamp med “viral information” kan bringes til at handle om lidt klap i røven og anden smålummer gramseri. Vel og mærke i en verden, der for milliarder af IKKE-DEMONSTRERENDE KVINDER (det har de nemlig ikke tid til udover at de aldrig ville have fået lov af deres mænd) betyder kår uden blot de allermest fundamentale rettigheder.

Så fuck “viralt hysteri” og selv har jeg lige taget en tur nedover alle de nylige delinger af det ene og det andet vrøvl på min egen Facebookside og slettet temmeligt meget på kryds og tværs.
For ingen trussel mod det vestlige demokrati kan vel være større end “viral information”, der jo slet ingen information er -end ikke målrettet misinformation fra Rusland!

15 meninger om “Arne Herløv Petersen og “viral information””

 1. Afvejning og deraf flg. nøje afmålt nedtoning af mord på russiske journalister. Et ømt forsvar for den ultra sympatiske Marie Krarup.
  Der er masser af viral dynamik i dette skidenblå univers.

 2. Farverige betragtninger. Om pressefriheden er mindre truet i Ukraine og Hviderusland end i Rusland turde vel være en diskussion værd, der så ikke rigtigt forekommer påtrængende. udover alle de mange og støt stigende livsfarlige brændpunkter overalt i verden, hvordan er det lige det er i tyrkiet? Så jo, en vis perspektivering skal der da til i denne statistik, der er uhyggelig nok i virkeligheden uden myter. Udover det var udenrigsminister Samuelsen i mine øjne ca. ligeså sympatisk som Krarup sikkert i dine i debatten i Folketinget.
  Siger denne skidenblå skribent, der ganske rigtigt stemmer på Sass`parti. Det blå har jo vide rammer.

 3. Mjah til hifi, det skal man vist næsten spøge ligeså lidt med som den store politik. Mange livslange uvenskaber er vist grundlagt der hvor én har sagt sin ærlige mening om en andens anlæg. Trinet lige inden en akut korsfæstelse af misdæderen!
  Selv om det naturligvis vist kun plejer at være direkte livsfarligt at dyrke hifi for de mere fundamentalistisk-ekstremistiske "duelundister" med deres brændbare væsker og materialer, så er det skam alvor!

 4. Åhr, ja, Poul, du plejer nu også at blive liiidt stram i masken, når jeg siger at visse ATC ere ikke duer i diskanten. Eller jeg får en alenlang forklaring om, at nu om dage er det hele meget bedre og at ATC bare er det bedste, slut,prut,punktum, finale! Jeg kan jo kun tænke mit (Gamut er verdens bedste) og trække på skulderen og synes det er fint nok vi ikke kommer op at slås om det 🙂

 5. Jeg kan anbefale dig at læse min bog "Skueprocessen", der kan lånes på biblioteket. Den fortæller, hvad der skete omkring min sag, og den er endnu ikke på noget punkt blevet modsagt fra kvalificeret side.

 6. Hej Arne Og tak for interessen for vores ydmyge syssel her. Det skal jeg nok love at gøre, kender kun sagen igennem mit gamle uddannelsessted Slavisk Institut i Århus og der var da vist mange løse ender, som ingen rigtigt havde interesse i at tilbagevise. Det blev ihvertfald ved skumle antydninger, men dem var der osse mange af-nogen måske ligefrem givet lidt yderligere "gas" af dine oversætterkolleger herovre, hvem ved? Derudover vil jeg nu gerne stå ved, at behandlingen af dig dengang heldigvis var et særtilfælde (folk fortjener naturligvis en fair sag), i dag er langt værre "karaktermord" dagligdags kost
  Tak iøvrigt for de talrige fremragende oversættelser, som har givet mig kolossal fornøjelse igennem efterhånden mange årtier.

 7. Sannerud skriver:
  Jeg vil erklære mig enig med Poul ved mandagens indlæg.
  Og det er altså ikke altid jeg er enig med denne selfmade-standup-type-of-skriver-karl som Poul vælger at være. Men sjovt er det ofte at læse hans skriv.

  Nå, nu til det svære: Jeg syntes alle de selvfede venstre + højreorienterede – JA HELE PARNASSET – som udgør det politiske landskab, erhvervslivet, de politiske korrekte (der er så gode til at udskamme folk der ikke er enige med dem selv), skulle læse dagens skriv fra Pernille Vermund (link nederst).

  Dertil vil jeg knytte en kommentar, at Jeg kan næsten ikke vente på, men frygter det ikke sker, at vi mon en dag får en Trump bevægelse herhjemme. Sådan en bevægelse der kan udrydde størstedelen af de 179 på tinge, på samme måde som Trump er i gang med den store kost hos sig i USA, således at vi kan få lidt nyt blod på tinget, med et klart syn på hvordan man administrere det unikke men sårbare samfund som det vi er overleveret fra de af vore forfædre der har svedt, blødt -og gået i døden, for dette. Kald det bare et frihedsunivers (- så længe det varer, da mange kulturradikale med deres trang til godhed og frihed og deraf muslimimport, er godt i gang med at bytte frihed ud med ufrihed, ved alle disse hensyn vil skal tage til 500-600.000 muslimer der er kommet hertil de sidste 4 årtier, og som ikke vil vores samfundsmodel, men omdanne os til deres samfundsmodel.

  Og så har jeg – som Trump – altid haft en svaghed for smukke damer, også/især for blondiner. Men jeg afstår fra vittigheder som lyst til at "grabbe them by the pussy :-)", da der nok skal findes et par læsere heriblandt, der går fuldstændig i selvsving over sådanne ytringer i dette blå-røde-lilla univers. Men for tiden er 2 af mine "yndlingsmodeller" Eva Agnete Selsing og Pernille Vermund.

  Det jeg godt kan lide ved begge er, at de har så store "balls" ved at turde sige fra den over for den hysteriske feminisme og misforståede godhed, der er så meget på mode i denne tid, at de fortjener en præmie for mandighed.

  Læs lige dagens skriv fra Pernille Vermund, det går fint i tråd med Pouls ditto..

  http://ekstrabladet.dk/opinionen/pernillevermund/Om-vi-bryder-os-om-Trump-er-ret-ligegyldigt/6507058

 8. OK, Poul, Og tak for de pæne ord om mine oversættelser.
  Hvis man siger, jeg er spion, dvs har givet militære hemmeligheder eller statshemmeligheder til fremmed magt, må man lige fortælle, hvordan jeg kunne komme i besiddelse af sådan nogle. Det har jeg selv lidt svært ved at forstå.
  Alle jurister er også enige om, at det ikke er strafbart at være det, man kalder "indflydelsesagent". I et demokratisk samfund prøver alle at påvirke hinanden.
  Hvis man ikke har gjort noget strafbart, skal man ikke arresteres, sigtes eller fængsles, og der skal ikke føres retssag mod en.
  Det kan vi forhåbentlig være enige om,
  Men læs "Skueprocessen" – og den kommende "Aktindsigt", der handler om det, jeg læste i rapporterne, da jeg fik aktindsigt.

 9. Ja, ganske enig, ordet "indflydelsesagent" er naturligvis både demokratisk ildevarslende og meningsløst. Må blankt tilstå, at jeg ikke var klar over de klare ligheder med din "sag" dengang og situationen i dag, hvor din kafkaske virkelighed dengang er erstattet af en ditto EU/Facebook-dikteret tilsvarende absurd virkelighed uden appel eller mulig afslutning for de udnævnte "Ruslands-agenter".

 10. "Make America Great Again"
  Jeg tilbragte 5 år af mit liv på en hæderværdig skole på Sjælland, hvor selveste rektor underviste i bl.a. historie. Direkte adspurgt under hvilke omstændigheder en vis overskægsprydet herre syd for grænsen overhovedet kunne komme til magten, anvendte han ordene "Dumhedens apoteose".
  Jeg har selv boet i USA i "the Deep South" og ved desværre alt for vel hvilke grupper af befolkningen, som kan forledes af tomme slagord. Det er jo sådan, at selve eksekveringen forbryder sig imod en de mest fundamentale læresætninger overhovedet, nemlig termodynamikkens 2. lov (den med entropi, I ved). Nej, man kan ikke proppe tandpasta tilbage i tuben, skrue tiden tilbage, eller hvad man ellers lover af herligheder, som taknemmeligt fortæres af en utilfreds (destabiliseret?) befolkning. IS og Al-Q må sidde og gnide sig i deres blodbefængte hænder, eftersom Vesten resolut og frivilligt fortsætter det arbejde, som påbegyndtes 11. September 2001 med en paradigmeskiftende blotlæggelse af svaghederne i et politisk system, som ikke er skruet sammen til at håndtere ubehageligheder af global karakter. Det eneste man kan håbe på er at de aktuelle tilbageslag åbner øjnene hos alle, og ikke blot de nemme stemmer. Hvordan fremtidens samfund præcis skal se ud, ved ingen, men en fortsættelse af den øjeblikkelige nedadgående spiral bliver godt nok svær at forklare vores unge poder.
  Paranoia? Nej!
  Utryghed? Ja!
  …og lad os så få noget Hi-Fi

 11. I øvrigt: forudsætningen for at kunne betragte de aktuelle politiske begivenheder som "Fremskridt", er at vi allerede har nået det absolutte nulpunkt.
  Det er vist desværre ikke tilfældet…..
  (Det her er godt nok et fremragende forum for aflæsning af ophobninger, selv om det vistnok ikke var den oprindelige hensigt. Jeg har det allerede meget bedre).
  Er der nu nogen, der gider skrive om noget Hi-Fi? Jeg er klar!

 12. Skal nok, skal nok! Iøvrigt manglede der lidt i Herlufsholm-nestorens forklaringsmodel vil jeg mene. Nemlig svineheldet med senile præsident Hindenburg og ikke mindst folkets uforberedthed på at Hitler MENTE det. Og var i stand til at udføre det. Lignende magtovertagelser med lignende retorik har der jo været mange af uden samme konsekvenser (Putin er måske en lomme-udgave af samme model) så ikke kun dumhed, som jeg ser det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *