“Vil prøve LP?”

Overskriften i da er en lille krølle på sidste uges beskedne tekst om div. foras beskedne muligheder for adækvat rådgivning. En (forhåbentligt da!), yngre mandsperson synes, at det kan være sjovt  at prøve vinylafspilning-alene det viser vel bedst, at han er noget vildfaren, da vel næppe nogen (denne skribent bestemt ikke undtagen), frivilligt ville vælge vinyl, hvis de tilgængelige musikalske emner i vores bibliotek ville lyde ligesådan på CD. Nå, det gør de så ikke, givetvis fordi disse ganske mange tusind LP-er er produkter af en anden og langt bedre og mere civiliseret musikalsk fortid. Med dynamik og alting-ganske vist beskeden i forhold til den ægte musikalske råvare, men til gengæld så meget mere dygtigt “vægtet” indenfor den ret beset ret latterlige og teknisk håbløst kompromitterede proces, som nedfældning af musikalske vibrationer  på vinyl-LPer er. Til en uheldig og uundgåelig start er det valgte materiale jo ELASTISK, i sig selv en uoverkommelig hurdle for ultimativ kvalitet, for hvordan i alverden skal man dog kunne presse perfekt i en elastisk masse?

Tilbage til staklen, der jo naturligvis modtager råd fuldstændigt uden hoved og hale. Manden har blot et par aktive PC-højttalere med absolut garanteret  “minus-konnektivitetsmuligheder” af gammeldags pladespillere med behov for RIAA-frevenskorrektion og kæmpestor forstærkning, men det ser naturligvis ingen. Som det sig hør og bør. Folk snakker fra eget udgangspunkt uden nogen sammenhæng med den aktuelle virkelighed..
Nå, med hovedet ganske under armen køber spørgeren så en ganske forudsigeligt defekt plasticpladespiller for meget passende 100 kr. Og opdager, at den sandelig ikke duer som iøvrigt intet apparat, der indeholder gummi gør efter 25 år ude i garagen. Forunderligt! Måske spørgeren skulle have tænkt på skæbnen for sin egen første barnecykel derude, der jo osse for indeværende er noget hensides enhver oppumpnings-mulighed.

Nå, han får så bare flere råd om, hvor han skal købe en rem til kalorius, ja, en enkelt er endda så uendeligt hjælpsom at oplyse det originale JVC-reservedelsnummer anno dazumal omkring 1980 for remmen…(!!!) Jamen er Verden da ikke blevet et bedre sted at være med sådan en enormt uegennyttig hjælpsomhed. Muligvis, hvis det altså ikke havde været fordi JVC ikke siden har lavet hifi og der derfor naturligvis OVERHOVEDET INGEN SUPPORT længere findes. Og det har der iøvrigt ikke gjort i 30 år. Så med mindre rådgiveren er en lun fyr, der gerne vil give nogen et godt grin (altså desværre mest den, som trådstarter skulle finde på at spørge om noget så idiotisk), så er det vist det, man kalder et noget tvivlsomt råd..

At så motoren på den indkøbte model så osse mangler en skrue i sit triangulære ophæng affejes iøvrigt ganske bemærkelsesværdigt  af en mand, der burde vide bedre. Man kan naturligvis sagtens ophænge en motor i 2 punkter, det kræver dog, at designeren har indtænkt en ret præcis 180 graders vinkel mellem ophængningspunkterne for rimeligt vandret placering-en manglende trediedel af periferien af motoren uden understøttelse garanterer til gengæld en positivt sikker og iøvrigt katastrofal  vinkling af pulleyens omdrejningsakse fra lodret.

Nå, men nu sidder manden så der med sin terminalt defekte skodpladespiller, og så fortsætter dette cirkus squ alligevel. En øvrigt ellers fornuftig mand, der er aktiv på denne side (hej Bjarne!),  kolporterer et råd om vist bare et købe en Beogram 1500, som for de vankundige er en pladespiller med indbygget forstærker-desværre udgik modellen det år denne skribent startede i gymnasiet, 1972!
Det eneste fornuftige ved rådet er, at manden får alle de nødvendige dele med til vinylafspilning, dog excl. højttalere. Og derudover kan trådstarter så iøvrigt UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER bruge sine egne aktive PC-højttalere sammen med denne Beogram, da der ingen lineudgang er. Og den monterede DIN-udgang ikke overraskende er DIN-normeret med kæmpehøj udgangsimpedans og kan ikke bruges til nogensomhelst nyttigt..

Nå, det er altsammen ganske ligegyldigt, for med garanti INGEN overlevende Beogram 1500 med den klassiske mekaniske bremse kan alligevel selv med fuld skrue på pitchkontrollen bare nogenlunde opnå 33 1/3 omdrejning pr. minut UDOVER at pickuppen er nedslidt/indtørret i ophænget OG koster tusindvis at kroner at genanskaffe. En godt råd?-Måske så meget sagt.
Nå, men det er jo altsammen alligevel fuldstændigt ligemeget, ikke mindst det ellers prohibitivt-triste faktum, at trådstarter altså bare overhovedet ingen pladespiller har eller iøvrigt noget rimeligt aktuel udsigt til nogensinde at FÅ en, hvis man altså skal basere beslutningen på kvaliteten af denne forum-rådgivning.

For som flere gange nævnt her, så er det IKKE nogen ægte musikalsk nysgerrighed bag langt den største del af den postulerede vinyl-renæssance, der jo ikke er andet end en modekrusning for folk uden andre og fornuftige ting at gå op i. For om ikke trådstaarter på trods af, at han altså hverken har eller nogensinde har haft eller er blot i nærheden at FÅ en pladespiller så ALLIGEVEL fortsætter tråden med at søge råd om, hvor han (muligvis en gang) skal købe plader. Og så kommer den allerstørste “stopklods” for nogensinde at få nogen vankundige tilbage på “vinyl-banen”, en vis “Analogueman” på banen i tråden på hifi4all. HAN er altså i sin selv-fedme og ditto højtidelighed nok en de få, der er værre end denne skribent.

Alligevel er dette “analoge spild-menneskes” råd altså enestående stupidt. Han henviser guddødemig til en tysk net-butik og det altså en mand, der ingen pladespiller har og som nok burde prøve den lokale genbrugsforretning først. Alene det faktum,. at ny LP koster det dobbelte af trådstarters investering i pladespiller er jo noget interessant.
Hvis altså ikke lige hele det her cirkus var fuldstændigt ligegyldigt, for vi har vist bare at gøre med en, der godt kunne tænke sig lige at “prøve” vinyl fuldstændigt ligesom han sikkert osse kunne tænke sig at prøve de små rør med “underholdnings-kemi”, der tilbydes overalt. Blot og bart et “divertissement” i livets fortsatte søgen efter ikke noget særligt.
Rådgiverne spilder vist bare tiden (og det endda med uhyre ringe råd)  og gys, det gør jeg så vel i virkeligheden også…

15 meninger om ““Vil prøve LP?””

 1. Først tak fordi du nævner mit " velmente råd ".
  Rådet e faktisk ikke skudt så meget forbi som du tror og mener, Poul.
  Jeg har gennem årene startet en del analoge "wannabees" op med lige netop Beogram 1500, da den er nem at gå til og virker efter hensigten, altså at spille vinyl I en fornuftig kvalitet for en nybegynder uden nogen som helst kendskab til vinyl og kendskab til de tekniske aspekter af same og uden vilje til at investere mange penge I processen.
  Man kan kalde det for en "appeticer" inden man evt. bliver bidt af besværet med at afspille lpplader og jage lpplader på alle mulige og umulige steder, med andre ord er blevet bidt af den analoge virus.
  Lige et ord om din beskrivelse af en B&O mmc med et råddent gummiophæng, det finds ikke på den pickup, da korset sidder I en nylontråd for at fokusere korset I de 4 magneter I mmc systemet, så gummiophæng er ikke et problem her, nedslidt nål kan være et problem, men en god rensning løser som regel problemet, da de fleste nåle fra den periode aldrig er blevet renset og derfor er dækket af et tykt lag skidt og hår inden nålen kom I nærheden af at være slidt.
  Alternativet til ovenstående klassiker er feks denne Medion pladespiller fra Aldi.
  https://www.aldi.dk/aldi_usb_pladespiller_med_kassettebands_konverter_48_615_3954_20822.html

  Eller tilsvarende plastiklort fra Sony,Lenco,etc, monteret med et søm til 1000 kr opad.

  Lidt synd at manden endte med at købe en total defekt
  plastik pladespiller til 100 kr som han ikke har en kinamands chance til at få til at køre eller har gjort sig den tanke at han nok også får brug for en riaa forstærker(400-1000 kr for en start model) for at få lyd ud af hans aktive højtalere.
  Nå, det var mandag morgens lidt "sure" opstød, hvorom alt er så har du jo ret I dagens indlæg på de fleste punkter, ex. ovenstående, he he 😉

 2. Du nævner så ikke den manglende mulighed for at sætte en 1500 sammen med et par aktive PC-højttalere..?
  Ellers meget enig i, at gamle hifitosser skal gøre deres bedste, men jeg er nu ikke helt med på en 1500 på trods af dine anprisninger. En SP 6/7 eller i heldigste fald fald en SP14A er da en griner og så er der jo det med hastigheden osse.

 3. Poul. Jeg er faktisk imponeret over at du magtede at gennemlæse tråden. Jeg stod af da PC højttalerne blev nævnt. Der ER ved gud langt mellem den ægte interesse for at gå ind i hi-fi verden ud fra kærligheden til musikfordybelse uanset om man er til analog eller digital – el. begge dele. Men det var der nu også i "de gode gamle dage". Der har altid været "skod musik afspilning tingenster" til lægmanden (MK). I mine unge år hed det "konfirmations anlæg". Jeg tror ikke vinylen og CD el. hi-fi dør ud og jeg tror heller ikke at hi-fi interessen er større el. mindre end for 30/40 år siden. Men med internettet kan alle som ikke aner en skid om hi-fi el. kvalitets lyd lufte deres totale uvidenhed og/el. postulater som er evigt sandhed i deres eget selvcentrerede sind.

 4. Den kan sættes sammen med et par aktive højtalere via record udgangen på Beogram 1500, alt hvad man skal bruge er en DIN – Phono stereo adapter som kan købes for 29,- kr ved AV connection.
  Jeg synes nu ikke der noget af grine af mht til B&O´s mmc pickupper, de er faktisk meget vellydende og minder på flere punkter om gengivelsen fra MC pickupper.
  Der er vist et eller andet der er glippet I din grundviden, Poul.
  Der var jeg vist lidt hård I min udtalelse, eller ?
  Jeg regner med at du kan tage det 😉

 5. Problemstillingen kan vel sammenlignes med at en eller anden har set en gammel Ford T på søndagstur og nu selv godt kunne tænke sig en, for det ser da meget hyggeligt ud. Budgettet er cirka 10000kr og spørgeren har i øvrigt intet forstand på biler..

  Nogen gange er god rådgivning også helt at fraråde et køb hvis intet tilfredsstillende kan fås inden for budgettet. Hifi folket er særligt slemme til at glemme denne mulighed, nok især fordi de glemmer at læse hvad der rent faktisk bliver spurgt om og på hvilke præmisser.

 6. Og til Bjarne "Bandicat/coot"
  Nu havde min søster i min gymnasietid en Beogram 1500, så ikke helt ukendt.
  Derimod kan du ikke bruge omtalte connector til noget, for som jeg skrev i teksten, så er det ikke blot et DIN-stik, det er en DIN-NORMERET forbindelse, der ikke umiddelbart lader sig forbinde til normal line/phono. Den ene vej OVER-styrer din fine connector og den anden vej kan den med de meget lave DIN-niveauer så bare slet ikke UD-styre nogetsomhelst.
  Hvis det altså ikke havde været fordi kildeimpedansen i Beogrammen er så høj, at al diskant alligevel ville være væk.

 7. Og jeg synes da lige jeg vil indkaste den kommentar hertil, at B&Os MM pickupper alle dage har været en tynd kop te at høre på. Først med tangentialarmen kunne man få bakset PUer fra andre mærker på og det ku sandelig høres – især i bassen!

 8. Jeg må acceptere at flertallet synes B&O mmc og øvrigt udstyr er noget skrammel, lige gyldigt i hvilken aftapning.
  Det er så et punkt, hvor vi ikke er helt enige, specielt ikke med hensyn til mmc pickupperne, hvor jeres erfaringer huskes fra teenage årene, hvor general consensus var at B&O var noget crap.
  Nu er det jo nemt at sidde på bjerget og være "klog" og skue ned over alle tumperne som åbenlyst ikke aner en pind om noget som helst.
  Blot til eftertanke 😉

 9. Ok ja, ganske let uden at det dog er helt klart om den eller de "kloge" er mig eller dig eller begge 2. Spillede selv i adskillige år i perioder med en MMC4000 med passende adapter i min SME-arm uden dog nogensinde blot at mene, at den var bare 50% af kvaliteten i mine Philips GP412 og Pickering XSV3000.
  Og dengang var B&O pickupper jo ganske respekterede og KS Møller og de andre idioter havde ikke indledt dansk High Fidelitys langstrakte døde-dans

 10. Ja, hvor gik folk hen i gamle dage, når de ville have en pladespiller? De gik såmænd ned til den lokale TV- og radiobutik og købte hvad han havde, uanset om han vidste en masse om det eller ej. Og så spillede de på grammofonen til den gik i stykker. Idag er der så mange tilløb og før-købs-betragtninger at nogle når at dø af alderdom inden de får købt noget. Og de oplever en helvedes masse bekymringer om det ene og det andet; er dette kabel godt nok, er denne nåleslibning bedre end den anden og så videre. I Guder altså!

 11. Det værste er dem der selv udsender en sand strøm af "er denne ikke god" links… Når de så får at vide at det ser fint ud, så bliver de stadig ved med at finde det næste kick, så det næste, og det næste… Det er søgningen i sig selv, forventningens glæde, der nærmest driver værket – de ønsker måske slet ikke at købe! Desuden er det meget vigtigt at blive "godkendt" så man er helt sikker på at få DET allerbedste der er at få, og at blive valideret/bekræftet i at man kan finde det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *