Menneskelig almagt og afmagt

I forløbne uge var denne skribent med frue i Den Jyske Opera for at høre en opera af en af mine absolutte “top 3-komponister”, Leos Janacek. Eventuelle sprogrøgtere vil med rimelighed kunne indvende, at der mangler lidt obligate “chekistiske” tegn over et par af bogstaverne, men jeg kan for min egen død ikke finde noget, der blot ligner på det her latterlige Dell-tastatur. Utroligt at man ikke får mere for 38,-… Derfor denne korte forklaring af udtalen: “S” i fornavnet udtales som “sch” på tysk og “-cek” i efternavnet som “check!” på engelsk. Tænk at være blevet så meget klogere allerede så tidligt på dagen..!

Nå, hvordan det så end udtales, så var denne vanvittigt dramatiske og barne-bloddryppende opera absolut en oplevelse. Tillige var der endda en lille ekstra “bonus-oplevelse”, da vi sad lige bag ved den tidligere mangeårige lokale bykonge, selve Århus Musikhus`”fadder”, eks-borgmester Thorkild Simonsen. I lighed med denne beskedne skribent, så lignede denne lille mandsling fuldstændigt sig selv fra dengang hele Århus dansede efter hans “pibe” Om det så ligefrem er hans ubestridelige “magt-gen”, der så vel har præserveret manden er næppe sikkert, men alle forbipasserende kunne sagtens kende hans insisterende-plirrende gammelmandsøjne, der søgte efter aner- og gen-kendelse fra de forbipasserende.

Det var ganske hjerteskærende at se, med hvilken pludselig distræt skyndsomhed alle passerede forbi Thorkilds plads dér forrest ved gangarealet. Ingen nikkede, ingen hilste, alle skulle lige noget andet. Altid og uden undtagelse, noget helt, helt andet. Sådan noget er altid særligt bemærkelsesværdigt ved alle premierer, fordi vi jo alle normalt gerne vil vise vores kultur-elitære gode smag for alle andre. Og dermed hilser på alle dem, vi ellers helst undgår. Nå, men Simonsen var alle tilsyneladende ganske enige om fuldstændigt at undgå.  Og man kan jo ikke selv undgå den nærliggende tanke, at det vel måske skyldes, at når et aggressivt magtmenneske falder fra magtens tinder, så forsvinder vennerne. Fordi alle de oprindelige og rigtige venner jo naturligvis forlængst er blevet stødt væk af det succesfulde magtmenneskes “Wille zur Macht” (som Nietsche jo udtrykte det, endda uden at kende Thorkild i dennes velmagtsdage, ellers et kosteligt-spankulerende eksempel på den lille overlærer, der kom på magtens tinde og NØD det-NØØØØD!!!)

Nå, men nu sad gamlingen Thorkild så der og anglede efter gen- og anerkendelse uden at finde nogen. Og fandt den selvfølgelig ikke, fordi de “venner”, han havde omgivet sig med under sin magtfuldkommenheds toppunkt som ubestridt og mangeårig byherre jo intet havde at bruge en magtesløs gamling til. Magten kan ikke undgå moralsk at korrumpere mennesker og ingen er tydeligvis så modtagelige som fysisk bittesmå overlærere. Han fik sin vel fortjente og langvarige  plads i solen, mens, “efterbyrden” her til gengæld er noget trist. Bestemt ikke spor synd for nogen, det er bare sådan, det er. Et indædt  politisk magtmenneske med ubestridelig succes i går, en venneløs gamling i dag..

Det kan være, den snarligt afgående festugedirektør Jens Folmer Jepsen, har fået slige misantropiske tanker om en snarligt kommende professionel fremtid, for i ugens løb prydede et billede af ham forsiden af et magasin i Jyllands-Posten. Eller “prydede og prydede” er måske lidt vel meget sagt, billedet var nærmere et fabelagtigt kunstværk, som vi vil forsøge at anskaffe som permanent væg-dekoration her i huset. Kong Folmer af festugen er (udover sin ubestridelige og såre veludviklede “magt-gen”)  berygtet som kontrol-freak, og derfor er det HELT ubegribeligt, at sådan et portræt slipper ud. Der sidder han, gammel, vissen og træt (og blot 58), med små blanke og matte blodsprængte øjne og minder mest om portrættet  (til slut altså) af lapsen Dorian Gray i Oscar Wildes udødelige “Dorian Grays billede” Hvor billedet jo som bekendt så skræmmende  portrætterede den VIRKELIGE Dorian Gray. Så måske Kong Folmer i VIRKELIGHEDN udenfor den skæbnesvangre billedverden stadigvæk har en teint som en barnenumse.. Så mange tanker og muligheder ganske uden nogen videre mening.

Nå, her er der så ingen spejlinger af noget som helst, her ser vi den ægte vare med et ansigt, der hænger nogenlunde ligeså meget som den fra Mickey Mouse så kendte “politimester Striks`” Selv om denne skribent osse over mere end et årtis samliv med den underskønne Pia Mathiasen har fjernet sig en anelse fra glans-billedet på visitkortet kan man da i det mindste GENKENDE det. Hvis man altså lige VED det..
 Det kan knibe med Folmer her, selv om “spytkrøllen” jo hjælper noget på genkendeligheden, selv om jeg godt nok troede den var gået af mode efter Otto Brandenborgs korte musikalske glansperiode som dansk “baggårds-rocker” de4ngang i slut-halvtredserne.. Så måske denne i virkeligheden ganske intelligente mand er ved at forestille sig den forfærdeligt snarligt-truende snarligt kommende tid EFTER magten som festugedirektør..Den, som vi oplevede i ugens løb med Thorkild Simonsen, tjah, sådan er det squ nok bare med magtens faldne koryfæer. For med en parallelisering til magtens univers af general MacArthurs egen slutreplik (der som bekendt lød. “Old Soldiers don´t die, they just fade away”) så passer det vel osse her.. Levende døde i et permanent magt-vakuum som man husker det fra Superman-bladene med de kosmiske fanger…Ikke fedt for dem, der har levet på magtens øverste tinder.

Nå¨, til slut i dag skal vi ile med en henvisning til ENDNU et par fotografiske mesterværker, som vi ikke nok kan anbefale man lige bruger et par minutter på at studere. Det er noget så usædvanligt som billeder fra en en boligannonce fra min gamle fødeø Endelave. Billederne fortæller som billedet af Folmer om en tid, der er forbi og forlængst levet. Inderligt rørende og smukt i sin totale “aftenlands-undergangsstemning”, der emmer af forfald.
Check lige billderne og vær sikker på, at du ser BEGGE soldater-Som den tidligere danske statsminster, Knud Kristensen, så (iøvrigt ganske passende) udtrykte det (om noget andet, ganske vist!): “A sæjer wælbekom!”
Sig så ikke, at efteråret ikke er kommet tidligt til Udkants-Danmark i år.. Forfaldet har en særegen skønhed

http://www.nybolig.dk/da-dk/sager/villa/8700/kongevejen/100250/16651

8 meninger om “Menneskelig almagt og afmagt”

  1. Faktisk interessant. Indtil i dag vidste jeg ikke, at Slots øl kunne indikere visse sociale sammenhænge….antropologer vil naturligvis anfægte dette, men en gennemkørsel af mit lokalområde afslørede adskillige aflæsninger af ganske store mængder af dette, helt sikkert, herlige bryg. Nå, ja lokalområde er måske så meget sagt: jeg skulle til en autoophugger for at finde en airbagafbryder til min Xantia fra 1999…..måske Slots øl er min næste skæbne

  2. Se bare hvad ligegyldige mandagsbetragtninger kan føre til. Måske vi snart skulle gøre alvor af vores trusler om at lave en felt-studietur til de mest socialt marginaliserede områder i det sydsjællandske. Udover det smager Slots altså decideret fælt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *