Hverdagens små triumfer

Så er der dømt lokal “vinterferie” blandt vores uddannelsesinstitutions-kunder. Måske ferien i år er generel, hvem ved, selv gør jeg ikke. Nå, der er nu rigeligt med ophobet arbejde endda, hjulpet ganske godt på vej af et par fine ordrer på det absolutte hæld af sidste uge, som vi skal om- og udpakke/”kvalificere” og levere. Nå, helt vildt bliver det vel næppe, så der bliver vel lidt tid tilovers til at spille lidt høj musik for de eventuelle sagesløse kunder, der uforvarende måtte forvilde sig forbi.

Nå, vi har heldigvis osse et spændende projekt med at eksperimentere med hørbarheden af fasen og delay af vores 2405-spaltediskanter. Disse har indtil videre kørt rent passivt uden delay, hvilket jo klart teoretisk er helt forkert, da der burde være en forsinkelse på ihvertfald 60 cm.. Hvor hørbart det så er med deres således teknisk-kompromitterede  små “pip” over de 10 kHz i fuldstændigt vilkårlig fase er måske vanskeligt at afgøre, men nu har vi endelig mulighed for at gøre det korrekt gennem vores nye XTA-subfilter, som en rar mand har næsten-foræret os. Indtil videre har vi nemlig været begrænset af vores Lake-processors begrænsede mængde outputs, så det skal da prøves. Det må da være et værdigt vinterferie-projekt. Ihvertfald i mangel af bedre og givetvis mere fornuftig beskæftigelse..

Et andet projekt kunne være at slut-levere lidt sager til et fremtrædende medlem af en større storkøbenhavnsk hifi-klub (der er vist kun den eneste og selv-samme, men man kan vel blive grebet lidt af utidig begejstring..!). Ja, der er ligefrem tale om en tidligere formand i klubben, så det er bestemt ikke noget ringe trofæ af få “nedlagt” Nå, han ved, hvad han går ind til og har besøgt os adskillige hyggelige gange. Mere spændende bliver det så at høre om hans allerede noget mere end almindeligt tålmodige kones reaktioner på de store JBL 4675-biografsystemer, som altså endeligt er undervejs. Selv i forhold til hans nuværende ikke ganske uefne Tannoy FSM vil vi godt garantere et spring ind i atomalderen for skikkelige Peter! Wrooamm!

Ellers er efter “sigende” opfinderen af moving coil-pickuppen netop død, gammel og forhåbentlig mæt af dage.. Han hed åbenbart Joseph Grado ellers osse gjorde han ikke.  Eller rettere den afdøde gjorde, nu nok næppe opfinderen af MC-pickuppen I denne digitale tid betyder det, at alle citerer hinanden, således kan man finde hundredevis af enslydende links til Grado som “credited as inventor” Sådan er det altid med “selvsving” og aldrig mere end i den digitale net-samtid.
Ganske indlysende er der naturligvis INGEN, der har opfundet moving coil stereopickuppen ligeså lidt som nogen nogensinde har forsøgt at patentere den. Og vel allermindst samme Joe, der så vidt vides aldrig lavede nogen kommercielt selv.  Eller for den sags skyld den elektrostatiske højttaler

Og det skyldes jo det uhyre enkle, at begge principper allerede i 1950-erne havde været kendt i talrige årtier og massevis af ingeniører både i USA og England og sikkert osse andre steder ) jo havde leget med MC i både tanke og handling. Udover det vel noget problematiske grundvidenskabelige faktum, at det vel var H. C. Ørsted og Michael Faraday, der egentligt fortjente den her rolle som “Ole Opfinder”som så mange andre senere rodede med?
For denne skribent og se var det vel da nærmest dem, der skal krediteres i denne dybt grundvidenskabelige henseende, som både en MC og den lidt senere MM-pickup vel er?  Èn til hver! Man kommer vel aldrig nærmere til direkte anvendt grundvidenskab..?

13 meninger om “Hverdagens små triumfer”

 1. Ja, måske ikke helt tilfældigt samtidigt med de første LP-plader (der vel osse var skåret med moving coils men jo nok med noget kraftigere viklinger) men altså ikke noget pickup-princip, der kunne patentbeskyttes (heller ikke dengang).

  Ja, jeg har godt set den gakkede tråd-kunne Peter Steffensen da for fanden ikke bare forsvinde, han er tidens ubetinget største fare for hifibranchen, for tænk dog hvis nogen almindelige mennesker dog læste hans pis? Og han bliver bare VED og VED og VED..Hæld dog idioten ud og fyld lidt mere fornuft og substans ind i snakken i stedet..
  Han er altså stor-slem og simpelthen den allerstørste og gennem-stupide idiot, de danske fora endnu har set! Tænk at skulle tænke på Mogens Antisilver som de ubekymrede og uskyldige gamle dage..

 2. Mon ikke dette PJ/E kabel burde kunne tilfredsstille bling-bling faktoren og samtidig overholde LAN standarden ?
  Godt jeg ikke er startet på det streamning gøgl endnu, jeg fik nok da jeg lånte et Squezze box setup på et tidspunkt, der er for meget zap og for lidt musik i den løsning.

 3. Det oprindelige indlæg handlede om MC/MM…men åbenbart totalt umuligt ikke at tale om kabler! (og gakkede eksperter). Hvilket jo er fint, især med MC, da den jo kræver et ekstra forstærkerled, med uanede kabeloptimeringsmuligheder til følge (både AC og signal :-))

 4. Som du sikkert efterhånden har kunnet læse mange steder, så er kabler den vigtigste komponent i et anlæg , jo dyrere jo bedre !
  Jo, mere mærkeligt , jo bedre.

 5. Ja, eller endnu bedre en MC/MM transformator indeholdende snesevis af meter supertynd ledning . Eller i gamle dage, hvor Ortofon monterede en trafo med ikke-definerede sikkert ikke særligt audiofile kabler i selve SPU pickuphuset.
  Er livet da bare ikke herligt, kabler overalt. Og minsandten om en deltager i tosse-debatten på Nerds ikke osse plæderer for nødvendigheden af at anvende LAN isolatorer i hifi. Uden tydeligvis helt at vide, at en af specikationerne på LAN kabelforbindelser netop er galvanisk adskillelse, så hvad man skal isolere er da lidt en gåde.
  Nu er du jo en slags ingeniør, Hans Henrik, er hifi ikke helt usædvanligt kontra-videnskabeligt og dumt?

 6. Men iøvrigt er billedet på Nerds med de store ører af hyggelige og skikkelige Peter Sandberg, som vi kender særdeles godt, så detburde rettet snarest

 7. Uha da, der det Store Fæle Dyr i Hifi-Apokalypsn virkeligt sådan ud som på det nu ændrede billede ? Nå, men hvis man handler med en mand som ham er man da tydeligvis selv ude om det og det er der jo ikke noget nyt i. Han ligner nu alligevel lidt sine syge voodoo-varer

 8. Oh christ – Peter Steffensen igen (O)(O)

  Som Poul skriver er det synd og skam for branchen

  Han er gudhjælpemig det største fjols af alle

 9. Hi-Fi er lige så kontravidenskabeligt som alt andet, som kan få mænd (og møer, åbenbart) til at deltage i en debat, som a priori er dømt umulig….men som netop derfor kan fortsætte i det uendelige (og uvisse). Uvisheden er jo netop garanten for den fortsatte debat. En endelig sandhed ville sætte et absolut punktum…….og så måtte vi jo finde noget andet at tale om 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.