Påskeprojekter

Fruen har haft et gevaldigt gennembrud med Chicha Hest for så vidt som hesten efter en længere periode med lettere søvgængeragtig trissen rundt med rytter pludseligt fandt ud af, at den osse kan galoppere. altså MED rytter, uden rytter har det aldrig været noget problem. Det blev så et af mange “formative øjeblikke” for fortsat opbygning af selvtillid indenfor  fruens heste-dressur for så vidt det til alt helt lykkedes at forblive i sadlen. Chicha Hest havde nemlig ikke fundet det fornødent at advisere om nogen tilstundende galop eller tilhørende høje “bukkespring”
Så er er det man efterfølgende i stor lettelse kan istemme mottoet for Flensburger Pils: “Komme was da wolle”, fremover bliver det vel næppe værre efter denne noget uventede lektion i  karakter-opbygning.

Derudover vil vi gå i gang med at pakke en del varer i dag og de kommende dage, hvor vi vil holde normalt åbent. Heldigvis er der osse et vist ikke ganske ubetydeligt element af fornøjelse i det, da vi vil rode lidt med de nyligst erhvervede megafede JBL 4892 og -93 sat/sub-systemer. Småbitte ultrakompakte trapezoide boxe, der på trods af anvendelse af neodymium  alligevel vejer en god “krig” Forsøget går ud på at få lavet et kompakt system med 8stk 14-tommere i hver side ud af disse uhyre kompakte byggeklodser, der var “toppen af poppen” i JBL-serien for godt en halv snes år siden. Det komiske er, at ligesom med vores Mercedes E270 til engang over en million, så er der andre, der ganske frivilligt har “taget skraldet”, dvs. det kolossale værditab i de første år. Vi er godt nok ikke helt oppe i (danske ) Mercedes-nypriser, men i Tyskland, hvor vi har dem fra, var nyprisen for JBL-erne  en hel del HØJERE end en ny Merc E270.

Om de så bliver bedre af det er svært at vide, når man nu ikke har hørt dem, men ejerglæden bør da være i top for den kommende køber skulle jeg mene. Jeg er allerede rigeligt glad selv. Ja, jeg er faktisk så glad, at jeg slet ikke her til morgen behøver more mig over en fyrs ret dumme spørgsmål på et forum nært os om sit nyerhvervede AVO 3-multimeter. Spørgsmålet er ellers ganske uskyldigt, da han “troir ikke virker som den skal”
Der er så bare lige ved det, at lige netop her er det altså svært at mønstre nogen form for TRO. Dette herlige gamle engelske ikoniske instrument fra Dover med sit umiskendelige 2. verdenskrigs look  er nemlig så simpelt, at der ingen tvivl er mulig om dets funktion. Det kan KUN måle (A)mpere, (V)olt og (O)hm og det med en præcision, der er så ringe, at den kan kontrolleres med ethvert multimeter fra T. Hansen til en tyver. Enten så gør den vel det eller også gør den vel ikke…? Udover at der står en manual tydeligt trykt bagpå..

Lad os sige det så det ikke kan misforstås: Hvis man er i tvivl om funktionen af et AVO-meter, så kan man absolut IKKE bruge det til nogetsomhelst. Ikke uden overhængende fare for alvorlig personskade ialtfald.
Udover herlighedsværdien er der iøvrigt blot én eneste ting, som man i dag med fordel kan bruge et AVO-meter til: Den store og  langsomt svingende men let aflæste mekaniske skala er i kraft af sin betydelige træghed GANSKE FORMIDABELT  let at bruge til at justere tomgangsstrøm. Meget meget lettere og bedre end alskens digitalt flimmer-værk. Det var så vist osse det.
Udover det er det mest velegnet til at stå til pynt, måske derfor denne lille virksomhed råder over hele 3 stk. AVO 8 mk.7s
Derudover burde en eller anden erfaren radiomekaniker derude nu nok nævne, at der skal være 2 batterier i apparatet for at der kan måles ohm på alle 3 område: 1 stk 1.5 V OG et stk 15 volt.
Nå, men som sagt, dette herlige britiske imperiale ikon er da et smukt minde fra en (heldigvis) forlængst forsvundet fortid. Det eneste, der uhyre let kan gå i stykker på det her AVO-meter er selve skalaen, der let ved stød banker i bund og gør det svingende system skævt og ubrugeligt. OG iøvrigt ikke-servicerbart længere.
Nå, men heldigvis er der på bagsiden trykt en tydelig instruktion på, hvordan man med passende stillinger for omskifterne på forsiden kan dæmpe viserens udslag og dermed beskytte instrumentet mod stød-skader.
DENNE INSTRUKTION ER BLOT FORKERT og det har den ALTID været. Der findes ganske vist en korrekt stilling, der dæmper, det er blot ikke den trykte.. Man har simpelthen uden at nogen har gidet lave det om trykt den samme smask-forkerte kombination af omskifternes stilling i mange årtier. Og vi taler altså her om et instrument, der da det udgik af Farnells katalog lige i starten af dette årtusind kostede omkring 9000,-
Tjah, hvad skal man næsten sige om dette grinagtigt urpæcise instrument. Blot selve den manuelle AFLÆSNING af viseren giver unøjagtigheder i flere %-størrelse og så er vi ikke engang kommet til selve MÅLINGERNE endnu. Er der nogen, der endnu har hørt om gode, gammeldags mekaniske målebroer..?

5 meninger om “Påskeprojekter”

 1. Hej Freddy
  Det er muligt, for min egen generation er AVO 7. mk 3 standard gennem årtier. Hvis det nu skulle være en rørtester, så forekommer opgaven med at få den i orden til gengæld helt ude i hampen og fuldstændigt umuligt håbløs, for hvem ville dog laste sig over sådan en+ Udover problemet med at henvise til stakkels gamle Willy på hifi4all, der i mere end et årti i samme spalter mest har figureret som en, man sommetider fik lov at indlevere reparationer til (engang) men til gengæld aldrig kunne få en aftale om at afhente igen.Det gør nu nok næppe nogen forskel..

 2. Nå ER villy altså ikke så slem som nogle prøver at gøre ham til.

  Han er vokset op med rør, og arbejder i det temp der nu blev brugt den gang. Han er altid god for en HiFi historie eller to ( vel ikke uden sammenligning med Ovenstående ? ) og man skal ikke forklejne over 40 års erfaring.

  Selv har jeg kun været fornøjet over mine møde med ham.

  Med venlig hilsen

  Theis

 3. Jeg har nu ikke noget imod at besidde en god AVO- rørtester – så jeg kunne såmænd nemt lokkes til flere, bare de er ordentligt kalibrerede (og dér kommer så ofte et problem, medmindre man selv kan klare ærterne) – Hvad angår Denne Villy, så har jeg ingen egne erfaringer, men kun læsning på selvsamme site om ham – og der kan jeg måske føle mig fristet til at henholde mig til den gamle "der går ingen røg af skorstenen, medmindre der er ild i den".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *