Mere glögg!

Nu er denne skribent sjældent blevet rost for nogen videre fantasifuldhed. Eller for den sags skyld særligt meget andet, hvis man tager det måske lidt søgte udgangspunkt  at se det i forhold til, hvad jeg mener at have FORTJENT. Diskrepansen er slående og tankevækkende på en uhyre deprimerende måde. Nå, men heldigvis har jeg haft ganske mange år efterhånden til at vænne mig til denne triste og prosaiske  tingenes tilstand, nemlig at jeg ikke er noget kreativt kraftværk. Til gengæld siges det ganske hyppigt, at jeg er rimeligt flink, og det får så række i denne omgang. Efter at have set George C. Scott i sin absolutte glansrolle som pansergeneralen Patton (se den, selv min kone siger den er god!), må man jo osse konstatere, at man alligevel selv UDEN at være spor flink kan komme ganske langt. Trods talrige fyresedler og almindelig presse-fordømmelse blev Patton som bekendt alligevel en af de største amerikanske helte. Og sikke dog en tvivlsom en, måske det netop var den egentlige grund.

Tilbage til et langt mere interessant emne, naturligvis mig selv. Ikke at jeg egentligt synes, at jeg selv er videre interessant, det lader jeg helst min kone om-afgjort med varierende grader af (manglende) succes.. Til gengæld kan vi da med nogen slet skjult fornøjelse konstatere, at når vi for sjov beretter om hifiens seneste tåbeligheder, som altid bedst (selv)udstillet på “landsbytossernes holdeplads”, Nerds.dk., så bemærkes det faktisk. Nogen bliver sure, andre var vist sådan nærmest bare sure i forvejen og få morer sig. At denne skribent i små-smug så glæder sig over noget så totalt bagatelagtigt er vel en slags pålidelig indikator for, at denne skribents horisont måske er lige rigeligt lille..

Nå, til gengæld er der masser at lave, ja faktisk så meget, at det nærmest er påfaldende. Til gengæld accelererer arbejdsbyrden hele tiden og det efterhånden i en grad, som vi aldrig i over 30 år har oplevet.
Nå, men det er så først om lidt, det altsammen går løs. I disse sidste få fri-minutter vil jeg så glæde mig over, at et af hifi-branchens mere kuriøst-farverige vildskud, Peter Steffensen, har læst mine nylige “ørevoks-betragtninger” Hvad han så laver på denne side er hinsides nogen rimelig forståelse eller logik. Til gengæld har han så absolut intet fattet af det, jeg skrev. Nej, Peter, jeg giver jer IKKE ret, ikke blot det allermindste. Det er folk som dig, der medvirker til at gøre hifi til en ædel syssel-for de sidste kronisk-uhelbredelige landsbytosser.

Nå, med de latterligt lave “brugt”- og “demo/tilbuds”-priser, dine sikkert glimrende EMM Labs.-produkter kolporteres til i tiden, er det selvfølgelig problematisk at drive en forretning. Når man først afgørende ved hjælp af tumultarisk styrtdykkende prissætning får “tiltet” enhver teoretisk ejerglæde derude (for hvad er der ved at kunne se, at ens CD-afspiller til godt 100.000,-nu kan fåes for 50) Naturligvis spiller den ikke dårligere, det LYDER blot ikke længere helt som det gjorde dengang man var gladere. Vist blot basis for enhver subjektiv lydoplevelse-hvis morgenkaffen ikke smager godt, så spiller ens hifi forudsigeligt ad Helvede til. Og nej, det hjælper IKKE at udskifte netledningen til kaffemaskinen med et high-end netkabel..Det smager stadigvæk ad Helvede til. Mon ikke vi kan imødese nogenlunde samme styrtdykkende ejerglæde for ejere af Pass Labs nu Modwright er det eneste, der duer. Ihvertfald i denne forunderlige pseudoverden af almindeligt tosseri.

Når man som vi citerede Harbeths Alan Shaw for i sidste uge ikke som forhandler længere kan leve af at sælge hardware, så må man naturligvis “ty” til tilbehør. Og der har samme Peter jo det bedste, hvis man altså skal tro hans sjove hjemmeside. Så det skal man så muligvis ikke.. Der er tale om en sælsom blanding af almindelig kontra-faktualitet og voodoo-snak, ikke mindst er det en øjeåbner af kontra-videnskabelighed, at den her på siden tidligere omtalte dåse med en blanding af (muligvis er blandingen patenteret eller også er tørrings-graden af sandet det måske) strandsand og jernfil-spåner koblet hjælpeløst/utermineret til et apparats jord skulle gøre noget, som videnskaben. Tro kan naturligvis teoretisk flytte bjerge uden at nogen dog vist har set det ske.. Så lad os mere prosaisk antage, at det næppe er dagligdags hændelse.. Bjergene bliver stående hvor de står lige meget hvor meget nogen tror. Mens pengene til gengæld flyder fra de mindre til de mere kloge sådan som de vist altid har gjort. Selv om den lydmæssige forbedring ved at købe de ting, der holder den syge sidste del af hifibranchen i gang, givetvis er på højde med effektiviteten af at blive optaget i en telefonbog. Der desværre kun uddeles manuelt  på Månen. Ikke alverden forstås.

Derfor er det da osse med nogen moro, at vi ser denne Peter Steffensen udfolde sig i en diskussion omkring JBL 15-tommers højttalenheder. Her er han så på ganske slap line, da hans lille virksomhed vist slet ikke sælger højttalere. Hvad han så laver der kan man måske undre sig over, måske han bare keder sig lidt i sin kundetomme butik ligesom vi selv gør..?
Det ganske uhyre paradoksale er så, at denne gang taler denne fast “voodoo-baserede” mand guddødemig om NATURLOVE. Altså dem, som osse vi andre normalt “subskriberer” på som englænderne siger. Han taler ligefrem om problemerne med “doppler forvrængning” og “beaming” ved at anvende en iøvrigt glimrende JBL 2235-enhed. Nu VOKSER træerne så ikke helt ind i Himlene, for det er ganske formelt korrekt at bemærke “beaming” for en 15-tommers enhed med en rigeligt høj delefrkvens, omend ikke hverken usædvanligt eller blot måske overhovedet bemærkelsesværdigt,  men lige netop “dopplerforvrængning” er jo ikke lige et skærskilt problem her. Kik lige lidt i “Den Lille Fysikbog” igen, Peter, men 1 delvist rigtigt af 2 spørgsmål er trods alt umådeligt meget bedre end tidligere. Uendeligt mange gange bedre. Dog forekommer det noget patetisk at påberåbe sig kendte naturlove i dette sædvanlige parallelle hifiunivers af “fundamentalalistiske naturlovsbenægtere”

Og SÅ endelig, endelig er vi tilbage ved udgangspunktet efter denne lange diskurs udi ingenting-filmens verden. For her gik vi jo og troede, at Peter Steffensen slet ikke kendte til naturlovene, men det gjorde han jo da delvist. Og så er vi tilbage ved den udødelige western “Tombstone”, hvor de berygtede revolver-svingere “Doc” Holliday og Johnny Ringo i en kostelig sekvens spytter lærde latinske citater i hovederne  på hinanden. Resultatet for “Doc” er jo som bekendt, at efter at have konstateret, hvor lærd Johnny Ringo trods al hans sanseløse ondskab  er, så hader han blot så meget MERE.. Måske fordi han måske burde have vidst så meget bedre nu han var så belæst.
Nå, helt så galt er det selvfølgelig ikke med min opfattelse af Peter, intet had her! Til gengæld er MORSKABEN ved at læse hans skriverier i fremover stærkt forøget, da han jo tydeligvis godt ved (lidt/50%) om konventionel videnskab. Og sikke dog svært det så må være at skrive det, som han gør. Uden altså at dø af grin..Nå, grine kan han vel vel altid på vej hen til banken.

Derudover er der nu ingen tvivl om, at den omtalte JBL 4430 er en lydmæssig joke. Næsten ligeså stor “en en”, som at den nærmest kronisk/ukritiske JBL -joke på nerds.dk Kim Olsen forsvarer dette tåbelige produkt (da man jo skal høre det først) Nej, man skal ej, man skal bare videre (jeg har både hørt og ejet både 4435 og 4425 og ER kommet en smule videre), og det er JBL heldigvis osse kommet efter denne teknologiske bundskraber. Det er ikke, fordi det principielt er umuligt at få en 15-tommer til at nå til 1 kHz, slet ikke, nej, det er blot denne 2235 15-tommer, som OVERHOVEDET ikke kan. Den kæmper slemt med de 800 Hz og befinder sig bedre under 500. Og når JBL i sine datablade anfører en absolut maximal delefrekvens for enheden på altså, ja 1000 Hz, så skal man tage det alvorligt og  nok lade være at bruge den her type..Faktisk har vi på denne side for adskillige år siden beskrevet den og dens storebror 4435. Og har iøvrigt bunker af 2235-enheder og JBL 2421/2425 drivere og 2344-horn til dem liggende, så jo, vi kender dem godt. Superfine, kan blot ikke bruges sammen i et 2-vejssystem.
Men sikke dog alligevel trist at skulle være delvist enig med Peter Steffensen!
Tilbage til den professionelle verden, frikvarteret er slut.
Og derudover er der stadigvæk masser af glögg og anden gemytlighed.

3 meninger om “Mere glögg!”

  1. Som altid en fornøjelse at læse din hudfletning af vores allesammens meta-hobby. For en egentlig hobby er hifi vel – forhåbentlig – ikke. Så vil kæden da først være hoppet af. Som kæden hos den cykelrytter, der ikke har tid til at cykle fordi han har for travlt med at pudse cyklen…

    Nej, hifi må naturligvis aldrig blive andet end et redskab, til nød et værksted. Da vi (bemærk hvordan verden her toner ud i sepia…) engang var unge mødtes vi jo ikke hos ham, der havde den flotteste pladespiller. Nej, vi mødtes hos ham, der havde de nyste PLADER. Mick Jagger og Keith Richards mødtes i ævrigt på en togstation med en stak plader under armen, "and the rest is history…".

    At man derudover ikke personligt kan fraskrive sig en hvis grad af grej-fetishisme skal man vel være den første til at indrømme (tænk nu hvis Den Bedre Halvdel forvildede sig herind, man ville jo være afsløret!). Men nu er man selvfølgelig også anden generations ingeniør og tredje generations cykelsmed, så det er vel i blodet. Men derfor er det måske endnu mere sørgeligt at læse at først McIntosh og nu også Pass skal "ned med nakken" fordi der er en "new king in town". Og den gamle konge sælges nu med værdi, ansigts og prestigetab – både for sælger og køber.

  2. Takker, Jesper, og jo, den her evindelige forums-markedsføring af den seneste konge i en allerede uendelig og lang række er nu noget tæer-krummende. Ikke for ham, der importerer og sælger det, det giver god mening for en god købmand, men tænk sig at være veritabel "hifi-luder" som de her flittige par stykker er (Hej "Milu"!) som mest aktivt deltager i "hypen" Og Fanden tage dem, der allerede er koblet af hifi-udviklingens eksprestog og som du siger sidder med deres gamle McIntosh og Pass, som ellers var verdens bedste sidste og forrige år. Fjolser med usælgeligt gammelt lort (heldigt for os andre dog)
    Paradoksalt, som der tilsyneladende investeres i udviklingen af high end audioforstærkere og nye konger kommer frem i disse krisetider, men det kan selvfølgelig være tale om for producenterne at skaffe sig skattemæssige underskud i en vældig fart. Mulighederne er da bestemt til stede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *