Atter i dag..

er der Tannoy-enheder på vej ind til forhåbentlig straks-reparation. Denne gang er det dog diskant-sektionen, det drejer sig om, så det burde kunne klares relativt ambulant. Hvis det altså er noget, der hedder det, det er vel sådan ligesom det der med at slå nogen “halvt ihjel”, det er vel sådan eller det andet, for så vidt som det ene vel effektivt og eksklusivt udelukker det andet.

Nå, om ikke andet er det normalt en forholdsvist enkel proces at centrere diskanten og enkelte ville vel ligefrem med nogen ret kunne påstå, at det det MÅ det være, siden denne skribent formår at udføre den. Og det ville næppe være helt forkert.
Ganske anderledes forkert er det til gengæld, at en forurettet stakkel på hifi4all har opdaget, at den vistnok endnu (eller måske snarere IGEN) danske niche-producent af højttalerenheder, Scan-Speak, minsandten ikke længere reparerer deres egne højttalerenheder, når de går i smadder. Selv om deres dyreste enheder altså sælges til løssalgspriser på omkring 3000,- det vil så naturligvis nærmere sige sælges IKKE, da dette marked længe har været totalt ikke-eksisterende for andet end enfoldige jyder og andre få, der ikke har opdaget, hvor verden er forsvundet hen. Samme segment, der drømmer om en superpotent Triumph Spitfire åben sportsvogn med køreegenskaber som en sæbekassebil.

Denne særgelige tingenes tilstand indenfor salget af højttaler-løsdele  illustreres vel bedst af, at dette engang blomstrende selvbyggermarked betjenes af småbitte forkølede provinsielle postordrefirmaer med akustiske kompetencer som sendrægtige spole-orm. For vi gamle, der var med dengang i de glade 1970-ere og startfirsere er det altså helt grinagtigt, hvad der i dag bydes på  nu alt for forfærdeligt længe efter, at alle de gamle kompetence-personer forlængst har forladt branchen. Ja, jeg husker en mand ved navn Michael Nesdam, der dengang i de glade 1980-ere arbejde hos den daværende ganske dominerende danske højttalerenheds-producent Vifa. Hyggelig og kompetent og rar og altid klar på en god handel. Hu hej dog hvor enhederne fløj over disken dengang i Radiohuset Expert i Frederiksgade, Århus. Kan du huske det, du min gamle chef Henrik Thomsen? Det var så dengang branchen var hyggelig og skæg og kompetent, dengang anno dazumal..

Det er der naturligvis intet nyt i, fjolser og andre falskmøntnere vil til enhver tid hurtigt og effektivt fjerne al kompetence og den ægte guldmønt fra markedet. Der er så iøvrigt absolut intet nyt i, at Scan-Speak ikke reparerer de defekte højttalerenheder længere, for DET HAR DE ALDRIG NOGENSINDE GJORT. Det har aldrig nogensinde nogensinde kunnet betale sig af den ganske usædvanligt indlysende nødvendige og tilstrækkelige grund, at det simpelthen ikke koster EN SKID at lave de her højttalerenheder-heller ikke de mere eksklusive af slagsen. Vi bliver nok nødt til at kvalificere det her en smule, da det formentligt koster godt et par hundrede kroner at producere de dyreste Scan-Speak højttalerenheder, når man som det delvist er tilfældet insisterer på at samle dem i højprislandet Danmark. Vi taler her om nogle af markedets dyreste enheder, der sidder i færdighøjttalere til hundredetusindvis af kroner. Nogen må da tjene noget skulle man synes, men det er nu nok næppe Scan-Speak, Det er vist blot skæbnen for de fleste primærproducnter og underleverandører at se vantro til, mens råvareprisen i de færdige systemer ganges op med 10-100…

Nå, som sagt, kun uhyre få og stadigt færre leverer reservedele til højttalerenheder, næppe engang dem, der ellers engang gjorde. Til disse så som nævnt ikke Scan-Speak, da de aldrig har gjort det, så de er overhovedet ikke skurkene her. Måske heller ikke akkurat helte, men de er her dog endnu, så et eller andet må de have gjort rigtigt. Svært måske helt præcist at sige HVAD, selv har jeg aldrig været synderligt imponeret, men nu er denne skribents krav om realistiske lydtryk heller ikke ganske foreneligt med ellers veldesignede små prut-enheder som dem fra Scan-Speak. At jeg finder dem uinteressante og ganske ligegyldige og totalt overflødige er i den sammenhæng vel både ganske indlysende og endnu mere ligegyldigt.

Ligegyldigt er det naturligvis osse, at nogen som trådstarteren eller nogen andre der på hifi4all ikke ved, at man bare har smidt defekte højttalerenheder i skraldespanden. Når ingen længere rigtigt og positivt ved noget om nogenting, så er summen af den kollektive uvidenhed jo alligevel tilnærmet konstant.. Vi bliver nødt til i dag at kvalificere med “tilnærmet”, for netop i dag ser vi faktisk i denne tråd en helt fornuftigt indlæg fra en, der kalder sig “Nesdam”  Der simpelthen MÅ være gamle Nesdam fra Vifa, for hvorfon mon ellers man ikke kan finde ham på Krak blandt iøvrigt sølle seks 6 andre “Nesdammer” i DK?  Han har tydeligvis måttet lave en såkaldt “Niels Nørby”, opkaldt efter den københavnske “audio-original” fra Dansk Audio Teknik-tiden af samme navn. Der ligeledes forsvandt sporløst ud af hifi-branchenuden uden at lægge nogen fremtidig adresse. Givetvis ganske klogt og forbentligt med succes, da folk nu her flere årtier efter guruen forsvandt stadig udveksler tips om, hvordan nu kan finde ham. Så disse idioter kan plage den kære gamle mand yderligere. Stop dog, for Helvede, I har plaget ham rigeligt, det er derfor I ikke kan finde ham. Fårehjerner!

Nå, men denne “Nesdam” fortæller iøvrigt uden nogen kildeangivelse det for alle selv nødtøfttigt orienterede  fag-personer som denne skribent det uhyre indlysende, at  det for producenterne ikke kan betale sig at reparere højttalerenheder og han supplerer med det ligeså længe kendte faktum, at alt produceres som parti-varer. Når en produktionsserie er ovre er ovre så laver man ligeså lidt som en trykkerivirksomhed lige en enkelt bog mere af et tidligere oplag. Al produktion er således nyere historie på samme måde som de fleste mennesker, der har levet på Jorden, forlængst er døde. Fordi det altså ikke kan betale sig og det har det aldrig kunnet andet end i folks forskruede romantiske fantasier om skide højttalerenheder som udtryk for  kunst og anden ægte kærlighed. Man køber som elite-producent  altså bare et chassis et ikke nærmere defineret sted og klistrer en membran fra (i heldigste fald) firma Kurt Müller i og design foregår indenfor snævre og begrænsende rammer med beskedent småfedteri. Den dynamiske højttalerenhed er jo ligesom på det nærmeste færdigudviklet..
Tak, Nesdam, og må Gud gå med dig hvor du end er. Som denne skribent slap du tydeligvis ud af branchen tids nok til endnu at synes, at det er sjovt at lege med hifi.
Det må så være mange år siden, Michael, vi var squ heldige, vi to, lad os mødes en dag og snakke gamle dage! Og gerne med Henrik Thomsen, den gamle “svindler”!

Her tænker du på “Atter i dag..”

  1. Dengang var udgangspunktet for salg af højttalerenheder at lave en højttaler der var musikalsk og lød godt, der er desværre ingen målemetode for god lyd, det kræver en bedømmelse af lytteren og deraf også en reference fra denne, at referencen for højttalere er blevet størrelse, farve og pris viser bare hvor vildledt forbrugere kan blive af livsstils eksperter og hvor lidt selvkritiske den samme forbruger er, moden er vigtigere end lyden, de skal jo passe ind i stuen, hold da kæft et komfur er stort, men skal gåsen kunne steges så skal komfuret være stort, at store musikinstrumenter skal kunne gengives af højttalere i ministørrelse er natur genstridigt, men nogle vil nøjes med pindemadder i stedet for gås til ørene, om de går glip af noget? Prøv at lån et højttaler komfur af god kvalitet, så er menuen sat fremover, for hvem vil nøjes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.