Hvor var du?

Mennesker af min egen generation kan i særligt klare glimt godt huske, hvor vi var da præsident Kennedy blev skudt. Visse mærkedage brænder sig trods alt ind i barnesjælen, selv om jeg som 7-årig skolelev ingen idé have om nogen amerikansk spritsmugler-ætling af en præsident. Måske den første overhovedet, selv om de fleste nok mest husker Kennedy som den første katolske præsident OG “æres-irlænder” Dette sidste knapt opfyldte kriterium gør nu talrige amerikanske præsidenter til irere, for man skulle da lige et par generationer tilbage i Kennedy-klanen for at finde autentiske irlændere, selv om Jack Kennedy hed Fitzgerald til mellemnavn. Det gør han så vel stadigvæk selv om han med den danske skjald Jens Memphis` ord om den gamle sømand “..forlængst er død” Det er i historisk perspektiv jo trods alt de fleste mennesker, stendøde.

Ikke mindre stendød og dette på en hel del mindre mindeværdig vis er den danske hifi-branche efter weekendens udstilling i København. Ikke desto mindre er det altså alligevel en skelsættende begivenhed af ikke meget mindre betydning end dengang i skolegården på Endelave Skole for Poul M. i 1963. Uden nogensomhelst tvivl er det sidste gang på dansk grund, at sådan en udstilling vil blive forsøgt afholdt. Allerede i år var det tydeligt, at det vist skulle være blevet ved forsøget, for selv nu længe efter, at udstillingen er forbi er der stadigvæk ingen oversigt over udstillerne eller “messen” iøvrigt. Man må her forestille sig den hektiske aktivitet bag ved kulisserne for overhovedet at få NOGEN til at udstille i de sidste dage op til messen. Nå, nogen kom der alligevel antageligt lokket af den eneste effektive lokkemad, antageligt favørpris på “standpladser” Vi kan så blot håbe på, at udstillerne ikke har snakket sammen og de først tilmeldte brokker sig over de sandsynligvis noget forskelligartede priser på lokaler. Det er trods alt den eneste måde at få de sidste tvivlende kunder ind i butikken på, det dér med at lokke med lave priser.

Og selv det gav altså ikke videre “pote”. Udstillingen endte med næppe at blive halvt så stor og antageligt forholdsmæssigt noget mindre besøgt end den forrige og dermed næstsidste. Sidste år opgav man tydeligvis klogelig projektet, givetvis og udelukkende på grund af manglende opbakning, men i år prøvede man så igen. Det blev tydeligvis ved forsøget denne sidste gang. Ikke at der var noget galt med arrangementet, problemet er mere grundliggende den indlysende, at hifitosser gennemsnitligt siden seneste messe er blevet præcist 2 år ældre. Det er et afgjort problem for enhver virksomhed at der ingen tilvækst er, udelukkende frafald (ægteskaber, mere meningsfuld tilværelse eller andre akutte hifi-truende ting).

Vi ville nu godt selv have været der for at tage passende afsked med nogle af de gamle venner. Og ikke mindst opmuntre arrangøren i det kommende Sisyfos-arbejde med at kradse kronerne ind fra udstillerne. For selv om noget af den bedste lyd på udstillingen vistnok kom fra en københavnsk udstiller (der i parentes tit og ofte beretter om, hvor store bunker af apparater til hundredetusindvis af kroner stykker, der ryger igennem butikken), så var det ham alligevel tilsyneladende ikke muligt at skaffe blot en enkelt hjælper for blot at lave nogen form for salg eller demo i sit ene/andet udstillingslokale. Et tilfælde?: Tjah, det har det nok bare været. Forberedelserne har tydeligvis været en smule mangelfulde, trods alt er lønudgiften til en medhjælper i lokalområdet afgjort i den lave og helt ubetydelige ende i forhold til de samlede udstillingsudgifter. Måske bare alle danske medhjælpere i samtlige hifibutikker har haft en kollektiv sammenfaldende afspadseringsdag denne weekend efter sommerens super-salg og dermed har umuliggjort messe-deltagelse? Troligt men næppe ganske sikkert. Det her lugter mere af panik lige inden lukketid.

Alligevel ville vi gerne have været der, måske paradoksalt, men desværre forhindrede presserende hjemlige sysler vores besøg.
Til gengæld vil jeg til evig tid alligevel kunne huske, hvad jeg foretog mig den dag, den sidste hifimesse blev holdt i Danmark-mærkeligt nok! Hifi er en fantastisk interesse for de desværre uhyre få og mere og mere halv- og helgamle og da ganske særligt når man ikke skal leve af det.

2 meninger om “Hvor var du?”

  1. De er sgu selv ude om at mangle folk. Jeg hørte i hvert fald ikke mere på trods af af de både fik email og tlf. Jeg tror måske at de havde en forventing om at folk ville være helt desperate for at komme og hjælpe med at slæbe grej.

  2. Ja, det er squ pudsigt det dér med manglende hjælp. Tænk blot på køen af frivillige unge hjælpere dengang man selv var yngre. Dengang m,an kunne tillade sig at fortælle almindelige mennesker, at man interesserede sig for hifi Det taler vist altsammen med til at bekræfte, at det her er en gammelmandshobby plus et par enkelte yngre måske fejl-medicinerede mennesker, der åbenbart bedst løfter tunge ting tvangsmæssigt i motionscentre med rigelig brug af doping.
    Eller hvad nu ellers yngre mennesker interesserer sig for, selv nærmer jeg mig vist mest viagra-alderen…Udover at hifi er en superfed hobby blot man går diskret med det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *