Verden er pudsig..

Atter en dag er vi på vej med op til flere billæs ting og sager. Alt ialt går det forrygende godt, og det levener forbandet lidt tid til væsentlige analytiske tanker. Ikke mindst JP-gennemgangen af en af vores yndlings-kæpheste, landbrugets økonomiske sammenhæng, fortjener ellers et ordentligt “efter-ord” Statistikken i avisen viser meget tydeligt, at dækningsbidraget i kroner for en hektar dansk landbrugsjord i de seneste 2 årtier har været konstant. Spændende ikke? Og derudover kunne man sagtens have udvidet skalaen YDERLIGERE 2 årtier tilbage. Fordi man ville have oplevet en ganske identisk dækning. Nu forventes ingen af vores læsere at være fuldstændigt regnskabskyndige udover en enkelt, men mon det ikke åbner et par enkelte øjne at se, at dette faste dækningsbidrag er på sølle 6000,-. Det kan ifølge avisen og almindelig investeringsfornuft blot forrente en salgspris på landbrugsjorden på 65.000,-. pr. hektar. Og da den kunstige pris på dette forunderlige “ikke-salgsmarked” (fordi der naturligvis aldrig nogensinde sælges en skid i et marked, som enhver og da ikke mindst skide-nærige landmænd kan se langtfra har nået bunden endnu) for landbrugsjord forunderligt nok stadigvæk menes at ligge på omkring 175.000,- pr. hektar. Alligevel mener de jubelidiotiske landbrugsejendomsmæglere naturligvis og naturnødvendigt, at markedet naturligvis nu har nået bunden og at der er stærke købere nok . Jamen for Helvede dog, hvor er logikken lige i det her? Hvis man er STÆRK nok, så har man naturligvis tid til at vente indtil det man ønsker er blevet BILLIGT nok. Det er så en ting i det forunderlige marked, som landbruget er, med eller uden ulovlig sprøjtegift. For hvad er det lige, at selv en nok så stærk og økonomisk velpolstret skal bruge jord til 175.000,- med en årlig dækning på 6000,- til? Med mindre han har lyst til at lege med ulovlige vækstfremmende gødnings- og sprøjtemideler og muligvis øge dækningen, ja hvem ved, måske til næsten astronomiske 8000,- fraregnet lidt udgifter til skidtet gennem lidt fup-fakturaer, tjah så er svaret vist INGENTING. Når man sidder og glor på sådan nogle fuldstændigt håbløse tal, så kan man sagtens forstå, at masser af landmænd blev trukket ind i alskens valuta- og energiselskabsspekulationer med følgende kolossale og samfunds-katastrofale tab til fælge. Fordi der naturligvis ikke i adskillige årtier har været nogensomhelst mulighed for at tjene penge på driften af jorden. For selv om man måtte sætte sin lid til flygtige fluktuationer på verdensmarkedsprisen på korn på måske 50%, så er det altså STADIGVÆK ensbetydende med en dækning på alt, alt alt for lidt. At denne prisstigning så aldrig er kommet er uden betydning fordi salgsprisen på landbrugsjord i visse dele af landet i de mest opblæst-forlorne tider rundede 500.000,- pr. hektar. Hvordan nogen ansvarlige mennesker kan have troet det her kunne vare ved er nok værd at vide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.