“Mund-lort”?

Nu er denne side i sin egen betydelige selvopfattelse normalt ikke foregangsmand m/k i hverken udbredelse af almindeligt åndeligt tusmørke eller yderligere forsimpling af det danske sprog. Alligevel må vi tage sprogets lidt skarpere gloser i anvendelse i dag i dag for på rette vis (synes vi da) at karakterisere en udtalelse i forbindelse med sidste uges endelige afvikling af det engang så succesfulde århusianske Feedback Studie. Trods flere dages omfattende tankevirksomhed (relativt set, naturligvis, man kan jo ikke forvente det indlysende urimelige) i retning af at formilde udtrykket, så har det været umuligt. Og derudover har selv synonym-ordbogen her været til ringe hjælp..

Engang var Feedback Studiet blandt de fremmeste om ikke DET fremmeste blandt mange fremmelige studier i Århus. Det blev grundlagt af ingen ringere end Gnags. Og sandt og sige var der heller ikke mange, der dengang var ringere end Gnags. Eller måske bedre, det er svært at sige. Ingen har nogensinde i musikhistorien været bedre til at fremkalde akut røde knopper hos denne skribent end den manisk-gestikulerende Peter A. G. Nielsen, frontfiguren i Gnags. Det var dog tydeligvis et udpræget minoritets-synspunkt, Gnags solgte forfærdeligt mange plader og det gjorde massevis af de andre datidige superstjerner, som indspillede i studiet som Thomas Helmig og Lis Sørensen og andre osse. Uha, sikke dog tiderne var dengang, lidt uhyggeligt at tænke tilbage på. Ja, faktisk lidt mere end det, nærmere skræmmende.

Nå, sådan er det så heldigvis ikke mere. Uden at Verden direkte er blevet ideel er den dog blevet et lidt bedre sted at være: Gnags og de andre gik med Feedback Studiet den vej, som folkeviddet så vittigt og rammende har benævnt “den vej, som katten skraber” Og nu er det så endeligt helt forbi: Huset er solgt og inventaret spredt for alle vinde. Denne uundgåelige udvikling er der intet nyt i. Nedlæggelsesprocessen af Feedback har jævnligt været i samtlige lokale medier i adskillige år. Den sidste ejer, den ellers ganske symaptiske (på trods af sin status som mangeårigt og oprindeligt medlem i Those Gnags/Gnags) Jacob Riis Olsen, har ganske åbenlyst i vel op mod et årti forsøgt at forlade den synkende Feedback-skude. Uden held naturligvis, ingen i det, som englænderne så rammende kalder “in the know”, ville bruge så meget som en bøjet ukurant fem-øre på dette levende lig.

Nu er den langtrukne dødskamp så forbi og som ved så mange andre dødsfald, varslede som uventede, så dukker der artige ting frem. Eller nærmere U-artige. For på spørgsmålet fra JP om Åarhus ikke vil komme til at “savne (!! red.) et studie med så meget musikhistorie” svarer sympatiske Jacob så følgende:
“Måske. Steffen Brandt og Poul Krebs har da efterfølgende sagt til mig, at jeg kunne have kontaktet dem. og at vi så kunne have fundet en løsning på at videreføre det på en eller anden måde”

Og så er vi tilbage ved overskriftens lettere-latrinære sprogbrug, for hvad er det her dog for noget epokegørende pis at sige for disse ellers normalt rimeligt fornuftige og anstændige lokale musikalske notabiliteter? Hvis vi naturligvis antager, at citatet er korrekt og det er det vel.
Det kan umuligt være undsluppet de herrer Brandts og Krebs` opmærksomhed igennem i det mindste det SENESTE årti, at Feedback har været under akut afvikling. Og nu endelig er solgt for noget, der ligner en slik. At pudse egen glorie som disse lokale koryfæer her er citeret for at gøre er godt nok fuldstændigt afskyeligt. For ingen af dem har manglet de økonomiske midler til i hele dette ikke længere helt unge årtusinde at gøre til at videreføre Feedback.

Til gengæld har de vist overhovedet ikke benyttet studiet så meget som en eneste gang i samme lange periode, disse (ganske vist posthumt) velmenende venner og støtter for den lokale musikkultur.
Det er naturligvis normalt for sangere at “have det i munden” men hvad skal det her lige til for? Det er fandeme for nemt, Brandt og Krebs!

4 meninger om ““Mund-lort”?”

  1. Er det ikke påfaldende at Brandt og Krebs skulle have udtalt sig så enslydende? Vi kender jo ikke situationen. Måske har de siddet over en fadbamse en sen nattetime og har villet give udtryk for sympati og forståelse og er gået for vidt. At give dem en kindhest på den her måde, baseret på et citat af et citat, det er altså også lidt for nemt.

    Super formulering med "af ingen ringere end Gnags. Og sandt og sige var der heller ikke mange, der dengang var ringere end Gnags" – det vil jeg skamløst stjæle og bruge selv når lejlighed byder sig. Skal nok huske at kreditere dig. Æres den som æres bør.

  2. Tjah, muligvis, men det er altså 2 super-etablerede folk, der har deres på det udpræget tørre, der angiveligt omtaler en mangeårig noget nødlidende kollega. Og med et helt parallelt musikerliv over adskillige årtier. Verden er lille herovre i Gylland.
    Og derudover tusind tak, man gør jo blot, hvad man kan: Oftest mindre, men til gengæld aldrig mere!

  3. Fruen har insisteret på personligt at udvælge billederne. Ikke helt urimeligt i betragtning af, at hun har taget dem, men alligevel. Forhåbentligt i morgen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *