Mennesket er altid alene/Lønsomhed og ensomhed.

Overskriftens første del er naturligvis noget vanskeligt at belægge litterært i det mindste, hvis man eftersøger noget originalt oprindeligt citat. Selv husker vi bedst den formidable danske afdøde oversætter Poul Arlands afgjort minimale rolle/replik i Wikke/Rasmussens “Russian Pizza Blues”. Eller var det den i makkerparrets allestedsnærværende (og ganske urimeligt grimme, faktisk så grim, at selv brødrene Grimm og denne skribents morgen-spejlbillede bliver helt pæne) Hans Henrik Bærentsen, som sagde det, affældigheden kommer umærkeligt krybende og forunderligt nok forekommer det umuligt at købe en DVD med dette monomentale mesterværk. Vi ville derfor være særdeles taknemmelige, hvis nogen af vores læsere skulle kunne skaffe en original eller kopi til købs. MEGET!

Tilbage til dette “ikke-citat” for så vidt vi taler oprindelighed. Man må dog kunne formode, at det er udtænkt af en person, der i konciperings-øjeblikket faktisk var alene alene af den grund, at koner og børn og andre med barnevogne som hos Storm P. altid kan gå i forvejen og iøvrigt holde sig i baggrunden. Selv i det efterladte midtpunkt mellem alting kan ensomheden sagtens findes. Her i huset er denne ensomhed en absolut attrået såkaldt “Kommoditet”. Vi skriver ordet med stort i dag, da dette gode gamle ord om alskens bekvemmelig- og andre basale forøden-heder næppe har indgået aktivt i det danske sprog efter Hartvig Frisch` danske retskrivningsreform. Udover at morgen-hundeluftningen i årstidens bælgmørke altid lige giver plads til lidt tanker i al ensomheden. Ikke nødvendigvis dybe eller mørke tanker, dertil er verdens påtrængende dårskab alt for meget i vejen.

Hele denne lange indledning om ingenting særligt blot som en passende epitaf over en nyligt afdød, som angiveligt døde af ensomhed. Og på trods af angivelig lønsomhed. Vi taler om et storkøbenhavnsk hifi-firma, High-Performance Audio, som nu lukker og slukker. Ingen regelmæssige læsere af denne side vil kunne blive overrasket over, at vi ikke har spået hifibranchen i Danmark nogen synderligt glorværdig fremtid om overhovedet nogen. Det er ikke ligefrem nyt og så i dette tilfælde heldigvis heller ikke spor tragisk, som dødsfald ellers ofte er.

Det er det her blot ikke, for ifølge pressemeddelelsen, så stopper firmaet “på toppen” Det hele grunder i ja og så er vi tilbage, i ENSOMHED. Firmaet var som så alt for mange i en kollapsende branche andre blot et énmandsfirma, og så er det jo naturligvis fornuftigt nok at lukke butikken, når “entusiasmen er dalende”, som det anføres. Igen, ingenting om den åbenbare lønsomhed, som samtidigt skylles ud i denne “Comoditetsstoel” Beklager den lidt latrinære bibetydning, men det er jo osse et af ensomhedens grundvilkår: Nød og anden nødtørft.

Sådan lidt mere anskueligt for afdøde arveprins Knud: Det her fatter vi simpelthen ikke en hujende fis af. Eller rettere, det gør vi naturligvis, vi accepterer blot ikke præmisserne for firmalukningen. For hvem kan dog ikke acceptere en smule ensomhed hvis blot den kompenseres af en overordentlig lønsomhed? Hvorfor dog lukke ned, når det går så skidegodt og hvorfor er der da ingen andre, der vil overtage denne glimrende biks. Og sidst men ikke mindst, hvordan er det lige det er med diverse garantier på allerede solgte produkter.

Tilsyneladende ingen ko på isen her, for som der står, så vil garantiforpligtelserne “overgå til mine (ikke vores egne heldigvis, hans) leverandører” Nej, de vil ej, og nej, de kan ej! Det er naturligvis et rent svineheld, hvis leverandørerne rent faktisk honorerer disse forpligtelser, som de bare overhovedet ikke har, for det har FORHANDLEREN og INGEN ANDRE. Man skal næppe heller “stille klokken” efter sublim service fra en producent, som absolut intet har ud af at yde den. Som en håndværker, der skal udbedre allerede forlængst betalte efterfølgende fejl og mangler..
Vi så lignende fine strategi herovre i det jyske tidligere på året, da herningensiske hifi4real osse lukkede og slukkede. Nå, går den, så går den og hvis blot den går indtil firmaet er afviklet, så er det længe godt nok. Og til den tid er der alligevel ingenting at komme efter og det er der næppe heller nu.

Og derudover er der ingenting at sige til, at firmaet lukker ned i en branche alt for forfærdeligt tæt befolket af fjolser. Vi kan blot ikke helt acceptere “story-tellingen” i det og da især ikke den dér med garanti-forpligtelserne. At måske ikke alt er som det angives at være, ses af listen over udsalgs-emner, som er rædselsfuld(t)-LANG! Måske man bedre kan forstå ensomheden hos ejeren, når han sidder dér og kikker på lagerlisten.
Og naturligvis såre menneskeligt i en tragi-komisk hifibranche, hvor livsløgne og braldren forlængst har fortrængt den ægte og varige ejerglæde. Hvor alt for mange som “bange hunde” hævder et imaginært territorium/egen absolutte hifi-kvalitet med en vildskab, der som hos hundene står i omvendt proportionalitet med status i hakkeordenen og egen sikkerhed for at have ret. Fordi samværet omkring hifi kun ligger i selve PROCESSEN som på avtainment, hvor lokale sniksnak tråde på 130 plus sider beretter samme historie om basal menneskelig eksistens-vilkår. En verden, hvor man hele tiden og uophørligt og nødvendigvis skifter sit eget allerede helt fantastiske anlæg ud (som altid “bare spiller MUSIK”) og lukker sit firma, fordi det går forfærdeligt godt.
Om den evige ensomhed, som kun kan dulmes, aldrig “dødes”.. Noget udsigtsløst og sølle, men det er vel bare sådan menneskelivet alt for ofte er.

2 meninger om “Mennesket er altid alene/Lønsomhed og ensomhed.”

 1. Mærkværdigt nok er hifi ganske enestående som hobby idet den tilsyneladende nydes bedst i ensomhed og når man undlader at kommunikere med andre med samme hobby.

  Jeg har en del andre hobbies og nyder at erfaringsudveksle med ligesindede, der er skidehyggeligt i Alfa Romeo klubben, jeg får masser af fine input når jeg forumchatter med mountainbikefolk og så videre, men stortset hver gang jeg prøver at snakke hifi med hifinørder ender det med en knusende hovedpine og lede over hvor rygende ubegavede flertallet af dem er.

  Min hifiinteresse har det langt bedre nu hvor jeg har slettet mine links til diverse hififorums.

 2. Mht hifi og interessen, så skal man bare hoppe udenom dem der kun mener der findes en vej og finde nogle der har forståelse for andres gøren og laden, så kan hifi sagtens dyrkes i fællesskab.
  Men mht div fora har du helt ret, der findes et par kliker der skyder alt ned, der ikke er magen til deres og så forstås at der ikke vises voldsomt meget på div fora.
  Sjovt nok er den ene altvidende klike, den klike som simpelthen ikke tør vise deres "grej" fordi anlægget i stuen ligner noget der er lavet på et sløjdlokale for udviklingshæmmede.
  Men skyde alt ned som folk er glade for, det kan de, for de skal da lige klappe sig selv på ryggen et par gange om ugen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *