Kold-smedning eller hvad?

Nu keder intelligente mennesker sig som bekendt aldrig, og det gør denne skribent naturligvis af denne eneste både nødvendige og (selv)-tilstrækkelige grund naturligvis principielt heller ikke. Når man så foretager sig ting, der i almindelig anseelse ligner til forveksling, så er det heldigt, at det overhåndtagende “newspeak” altid kan anvendes til at omformulere selve verden ud fra den antagelse, at “ord skaber virkelighed” At dette så er noget meningsløst sludder ændrer naturligvis ikke poå, at vi gerne anvender samme teknik hvis den altså kan bruges til at dølge egen dum- og dorskhed.

Derfor vil vi dag tale den såkaldte “overspringhandlinger”, som første gang blev anvendt indenfor den spæde etologi. Hvis du mod forventning ikke ved, hvad nogen af delene betyder, så spring trygt over at slå det op. Nok er det at vide, at overspringshandlinger betegner tilsyneladende irrationelle handlinger og blandt disse kunne så afgjort være at læse produktnyheder på hifi4all. Ja, det er faktisk teoretisk vanskeligt for indeværende at forestille sig noget, der er mere meningsløst og minder mere om almindelig kedsomhed. Der dog altså til alt held i dag er omformuleret til en “overspringshandling” og dermed er virkeligheden passende ændret. Eller..

Denne gang gælder nyheden en Thorens -pladespiller, et varemærke for kvalitet engang men det var vist dengang. en gang var engang. Nu er en pladespiller ikke akkurat raketvidenskab, og vi har for mange år siden “kloget” os på nutidens syge anvendelse af nødtøfttigt pressede halmspånplader som plinth og sågar pladetallerkener. Den slags kan vi heldigvis godt tillade os, da vi ikke sælger den slags, men blot bruger dem. Ikke dem med halm, men så vidt vi kan se er denne nye Thorens helt renset for anvendelse af disse ellers letkendelige plantefibre. Om det så gør det bedre er en anden sag, men lidt sjovt er det nu alligevel. Sjovere at læse end måske at tro, at det ligefrom kommer til at sælge pladespillere. Det sidste er vel sværere nu end nogensinde før og det her reklamemateriale gør det ikke nødvendigvis nemmere.

Vi starter med selve pladespiller-chassiset, det, der kaldes plinthen. Her er der tale om en såkaldt “sandwich plinth” og sådan noget kan være meget godt. Hvis man sammenføjer forskellige materieler med forskellige resonanser kan man både dæmpe disse og omdanne dem til varme pga tab ved overgangen mellem de forskelligartede materieler. Så langt så godt men så langt skal vi så blot overhovedet ikke. Den her Thorens anvender nemlig samme ikke særligt subtile princip som hvis man skærer 3 skiver rugbrød og så efterfølgende lægger dem ovenpå hinanden igen. Hele dette “sandwich-show” (vores eget citat red.) går vist kun ud på at få denne lagdelte “rugbrødsmad” i skiveskåret gennnemsigtig acryl til at se lidt blålig ud på grund af genskin af limen. Højteknologi i nogenlunde samme kaliber som vores egen SME 30-pladespiller, blot i negeret form.

Videre til pickuparmen, som angiveligt er lavet af “koldsmedet aluminium” Inden eventuelt metallurgisk-inklinerede læsere kaster sig over dette principielt meningsløse udtryk, så er der faktisk noget, der hedder det. På trods af grundstoffet aluminiums latterligt lave smeltepunkt og øvrige til anvendelse som pickuparm ganske tilsvarende (mangel på) ideelle egenskaber, så kalder man af en eller anden grund en vis form for samme-presning af dette bløde metal for koldsvesjning. Selv om ordet sammenpresning/-masning nok er mere retvisende. Og da selv svejsning i aluminium er en kunst på linie med at lime skumkanter på højttalere med klassisk kontaktlim.

Udover det er aluminium til pickuparme ganske ubrugeligt og det har man vist vidst i en 30-40 år. Materialet er uanset gods-tykkelse simpelthen hverken stift eller resonansdæmpende nok. Og så kan det alligevel gøres endnu dårligere. For som der står: “Overhang kan justeres enten ved at skubbe pickup-huset i den ønskede position på røret eller ved at justere hele røret i lejets blok.” Det her en ganske rent idioti. Udover at mnøvren kun kan ØGE den bevægelige masse og dermed SÆNKE den altid problematiske pickup-egenresonans ganske unødvendigt. Den eneste rigtige måde at gøre det her på er ved at “køre” hele armen frem eller tilbage alene af den grund at man kan undgå en unødvendig flexende samling idet allerede ganske ubrugelige aluminium. Og så laver man altså alligevel EN JUSTERING MERE, som bare gør det SAMME. Dummere end en dompap!

Og det bliver ikke bedre, for som der skrevet står: “Røret (på pickuparmen red.) kan også drejes om sin egen akse for at justere azimut” Atter en samling i blødt og alligevel udæmpet aluminium som OGSÅ er totalt overflødig, da højden på armbasen alligevel definerer både azimut og sporingsvinkel. Eller måske snarere BURDE, den her arm er givetvis ikke teoretisk i stand til at give nogen af os kendt pickup optimale betingelser, så nogen større forskel gør det garanteret ikke. Og som der skrevet står: “Pickup-huset er også lavet af aluminium og tæt koblet til røret for øget stabilitet” Tjah men altså alligevel ikke mere end at det alligevel kan drejes. Ikke at det ville have ændret meget IKKE at have kunnet, men ligefrem at nævne det som et PLUS?

Åh ja, vi glemte at nævne prisen på dette vidunder: Blot 25.000,-. Til alt held kan denne nye Thorens dog sagtens forbedres, for som der står: “Begge modeller kan leveres uden tonearm eller med SME 309 el. M2 mod merpris” Dette sidste tror vi helt bestemt på er an afgørende forbedring. Forskellen vil sandsynligvis være af nogenlunde samme størrelse som at gå fra en gammel batteridrevet rejsegrammofon til den billigste SME-pladespiller, altså ret betydelig. Allerede det at tage den gamle arm af og trampe på den er formodentlig en forbedring og vær blot rolig, aluminium er MEGET blødt og selv en grønlandsk trommedans på armen vil ikke medføre personskade. Og måske man samtidigt kan bilde nogen ind at man er ved at øve sig i “kold-smedning af aluminium”

Sikkert ligeså stor vil den direkte forbedring være bare at finde et andet værk at sætte de helt formidable SME-arme på. SME forlod iøvrigt permanent aluminium som pickuparmsmateriale for 30 år siden og har aldrig anvendt acryl. Det kan der være vægtige grunde til og det er der! Så køb blot sådan én i stedet for og undgå at blive helt til grin.
Som denne skribent vel også har været ved at sidde og læse den her nyhedsomtale. Som ellers er ganske kortfattet og så alligevel så alt for forfærdelig lang og fuld af ligegyldige ord som vel egentligt osse dagens tekst. Og så glemte vi helt at nævne statsministerens ord om, at alle de store fremskudte anlægsprojekter vist på forunderlig vis skulle virke direkte på den eskalerende ungdomsarbejdsløshed. Og her gik vi bare i vores enfold og troede, at anlæggelse af motorveje var et anliggende for specialister og kæmpestore maskiner.
Men sådan var det så ikke, man håber åbenbart på samme positive virkning som dengang Roosevelt-administationen i USA startede det gigantiske dæmnings-elektrificeringsprojekt kaldet TVA/Tennessee Valley Authority. Ud med skovlen, drenge og piger!

4 meninger om “Kold-smedning eller hvad?”

  1. Det er korrekt men for det første lagde SME stor vægt på at der var tale om alu og ikke det langt mere velegnede magnesium fra 4 og 5 og for det andet gav den koniske form og store godstykkelse et godkendt produkt. På trods af anvendelsen af aluminium Og ikke så forfærdeligt meget mere og især en skam, fordi jo både Serie 4 og Serie 5 kom tidligere end 309/310/312 og man dermed udmærket vidste, hvad der skulle til.

  2. Mit eget bedste gæt er nok, at kulfiber ser skidedumt ud og mest ligner plastic. Ellers burde det da være helt fint. Forresten er SME serie 5 testet i et af de engelske blade i denne eller sidste måned og der viser denne næsten gennem 30 år uændrede konstruktion, hvordan tingene skal gøres mht strukturelle resonanser. Og alt muligt andet Sådan!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.