Eksplosivt efterår

Så er der atter hjemlig hverdag i vores lille kompagni. Det betyder nu mest, at vi i de kommende par dage må give den en ekstra skalle, fordi alle vores kunder nu igen er klar til at modtage varer og bunkerne af papkasser og “hjemmesløjdede” halv- og helfabrikata er blevet lidt rigeligt store her og der. Både budcyklen og bilen er hårdtpumpede, og den første varetur er lige netop nu. Måske der lidt senere i dag bliver tid til på skrift at fundere over livet, i mellemtiden vil vi blot forsøge at leve det-på farten! Og muligvis tænke en enkelt tanke eller to på turen.

Visse tanker er dog ikke svære at få. For eksempel den fyr på Nerds.dk, der ønsker at koble signaler fra højre og venstre kanal sammen til et monosignal. I fin og ganske vanlig netstil væver de forskellige bidragydere af uhyre tvivlsom teknisk bonitet om hvad der sker for det musikalske indhold ved blot passivt at lodde de 2 ledere sammen. Og nej, et stereomix kan naturligvis ALDRIG blive at monomix ved parallelkobling-ikke at det overhovedet har noget at gøre med sagen her. Det højeste man kan opnå i den retning er at levere at “stereo-produkt”, som måske overhovedet er mono-kompatibelt uden katastrofale udfasninger.

Alt dette radiofonisk-tekniske pladder er dog af rimelig ringe relevans, da der er et mere fundamentalt problem involveret her. Ved en blot og bar sammenlodning af plus-signalet fra højre og venstre kanal i samme phonostik opstår der en ret elementær situation. Sådan noget hedder en (i praksis) KORTSLUTNING af begge udgangssignaler og svarer essentielt til at koble en elpære til 2 forskellige stikkontakter samtidigt for at få mere lys og betragtes i almindelighed som en ikke voldsomt gangbar model for øgning af lys. Med hensyn til total dæmpning er det en helt anden og ikke mindre parallel sag. BANG!

De 2 lavimpedante udgangssignaler, som hver for sig burde “kikke” ind i en relativt højimpedant, kommer nemlig i stedet til ikke ganske overraskende at kikke ind i HINANDENS lave UDGANGS-impedanser. Dette dæmper signelet mindst 10dB og øger forvrængningen til det totalt grinagtige. Visse løsninger kan diskuteres, den her kaldes blot forkert, og teknisk lallende imkompetent. Hvordan løser man det så? Tjah lidt populært skulle man måske spørge en med blot en smule teknisk indsigt og sådan noget foregår tydeligvis ikke ved blot at spørge lige ud i luften. Hvor kvaliteten af svaret er omvendt proportionalt med kvadratet på bidragyderens inkompetence og desværre hersker samme proportionalitet i forbindelse med bidragydernes enorme iver.

Her i huset kender vi godt svaret, mest fordi det er elektronik for absolutte begyndere og dermed skidelet, selv for os. Hvorfor andre så ikke ved det er så blot så meget vanskeligere at fatte. Faktisk en hel del sværere end det er at løse problemet…

2 meninger om “Eksplosivt efterår”

  1. Du glemte at oplyse om at der var en enkelt kompetent bidragyder Lydarne til den omtalte tråd på Nerds han druknede bare i mængden.

  2. Det er jo faktisk korrekt det med Lydarne som lidt klogere. Han var blot denne gang så usædvanligt uanselig næsten spag (i modsætning til sin normalt mere bombastiske fremtoning) at jeg faktisk sprang det over. Han siger dog ikke helt at det er principielt umuligt som jeg læser det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *