Lidt biografiske betragtninger

Så sidder man atter som alle lokale lensherrer sikkert altid har gjort gennem historien og kikker tilfreds ud over sine besiddelser. Lige meget hvor små disse måtte være, er de dog ens egne! Og nej, vi taler naturligvis ikke om koner her, sådan nogen ejer man jo aldrig, man har dem højst på permanent langtidsudlån, og om ikke andet, så giver det vel den gennemsnitlige ægtemand en klar fornemmelse af, at evigheden er overordentligt lang tid. Når nu den eneste udfrielse/hjemkaldelse er den, som ham Gud sender.

Lige meget hvor tilfreds man er med det man har, så gnaver der altid en lille orm et sted. For ville det ikke være skønt blot at have et lidt større lensherredømme eller måske “være kalif i stedet for kaliffen”, som tegneserien Iznogood så præcist udtrykte dette uløselige dilemma om “tilfredshedens ultimative utilfredshed”. Og rent statistisk må græsset vel også i alle tilfælde på nær et enkelt være grønnere på den anden side, så ligegyldig hvor tilfreds man måtte være, så er der nærmest altid noget at være utilfreds over alligevel. Fordi man ikke har det.

Nu kan denne søgen med tiltagende vel-levned og -stand efterhånden forekomme noget “søgt”, og der går let lidt “desperat overklasse-frue” i disse oversprings-handlinger for at opretholde sigtet på det livsmål, som man reelt forlængst har nået, men derfor kan den naturligvis godt være både ægte og måske ligefrem eksistentiel. Og så er vi langt om længe kommet til dagens lille betragtning om intet særligt.

For som denne skribent sidder her og misser mod morgensolens mere end anes meget tydeligt det store sæt JBL 4675-biografhøjttalere. Selv den mest stæreblinde blandt svagtseende stære ville nu osse sagtens kunne se disse næsten 2 meter høje monstre stå dér og lude ildevarslende. Selv det newzealandske ur-firben tuataraen med sit ellers hud-dækkede 3. øje i panden ville nu osse sagtens kunne skelne skyggen fra de imposante sorte neger-baller. Næsten 2 meter høje og derudover ret fede. Og vores, vores, vores! Det er ganske fedt at være lille lensherre og forstads-parcellist. OG føle sig som storvizir som tegneseriehelten Iznogood.

Alligevel ville det måske være endnu federe at være kalif..? I den hen-retning bladrer man så drømmende videre i livets store og uendeligt omfattende “Drømme-Katalog”, som indeholder alle de ting, som man kan drømme om længe efter at alle et normalt helt menneskelivs naturlige behov for længst er blevet opfyldte. Det er derfor en særdeles nyttig bog og da ikke mindst for os 2/3 gamle mænd, der allerede forlængst har fået over-opfyldt vores kvoter af menneskelig og materiel lykke.

Og så løber blikket forbi en model blandt de nye JBL-biografsystemer, som er MEGET større end vores nuværende højttalere. Forbandet da osse, de er næsten 3 METER høje og det får vores til nærmest at skrumpe til velvoksen dværgestørrelse. Aj, hvem der blot havde sådan nogen, de må da være helt fantastiske når nu vores allerede er så helt enestående fantastiske og mere af det samme er jo altid godt. Eller er det?

Måske og så måske overhovedet ikke alligevel. De her JBL 5672-systemer er altså en sjov sag. Og må altså spille noget sjovt. Når man studerer bestykningen af iøvrigt givetvis fremragende højttalerenheder, så er der lidt gammeldags “Cerwin-Vega” i det. Dengang sad der ganske ofte den samme diskant bag horn af forskellige størrelser i mange billige højttalere. Diskanten med det lille horn var således en diskant og det var den såkaldte mellemtone med det større horn så naturligvis osse. Mellemtone var der ingenting af og ikke overraskende var det osse sådan datidens såkaldte “power-højttalere” lød.

Det er helt, helt anderledes med de her kolossalt store JBL. Resultatet er antageligt blot nogenlunde det samme, blot reciprokt, her er det så bare diskanten, der mangler, meget mærkeligt og ikke mindst stort og dyrt. For bag de store horn af såre forskellig størrelse gemmer der sig blot 2 mellemtoneenheder af givetvis formidabel kvalitet. Begge er enheder med en meget stor 4-tommers membran, blot varierer koblingen til hornet i størrelse. Den ene enhed, her passende benævnt mellemtone, dækker kun med tov og trisser frekvensområdet fra 250 Hz til 2000 Hz, mens den anden, som anvendes som diskant, kører rimeligt fra 500 Hz til knapt 8 kHz. Udenfor disse områder pekaer begge enheder ganske lystigt men til gengæld er amplituden stærkt faldende, så det gør ikke alverden.

Men hvor er diskanten henne? Lidt er der ikke meget og endnu mindre når man nu sammenligner med, hvor kolossalt megen mellemtone, der er. Da man anvender en aktiv elektronisk controller på systemet, så equaliser man det noget ujævne øvre toneområde til at diskanten ved 12.000 Hz blot er 3 dB nede. Hvordan det lyder således at forsøge at jævne en mellemtone-drivers næsten “Himalaya-agtigt” ujævne øvre response ud kan vi kun gætte på. Givetvis godt nok til at man kan sælge det, siden man laver det Til gengæld må man så sige, at man er professionelt særdeles rimelige, når man oplyser, at dette kæmpestore system på trods af elektronisk kompensation er faldet hele 10 dB ved 35 Hz og 16 kHz.

Altsammen uhyre reelt og heldigvis mere end nok til, at vi vist blot skal læne os tilbage og nyde det vi har. Det her system kan ganske vist heller ikke fra starten overhovedet spille diskant, men det klarer 2405-bulletdiskanten, som vi selv på bedste kunstneriske vis selv har tilføjet, nu rigtigt fint. Udover at vi heller ikke helt fatter, hvad det skulle gøre godt for at introducere en ekstra helt unødvendig (men tekniks til gengæld ganske essentiel) deling i den nye 3-meter model omkring uhyre øre-følsomme 2000 Hz. Og da især i betragtning af, at den oprindeligt anvendte driver i vores ældgamle JBL 4675, model 2445, selv anvendt fra 500 Hz er stærkt overdimensioneret i forhold til bassektionen. Det gjaldt dengang og det gælder stadigvæk.

Nu er der heldigvis hverken nogen nødvendig ræson eller konsekvens i drømme, så derfor kan denne skribent sagtens drømme videre. Osse om det her og da ikke mindst hvad konen ville sige. Måske det sidste også er det eneste fornuftige her i dag…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.