Og tiden bare går som kun tiden kan!

Fy dog blot for den lede pelikan, hvor hverdagen dog er tilbage, slidsom og udfordrende og som sagt med selveste Askepot: Helt, helt vidunderlig! Ikke at der i sig selv er noget synderligt overraskende i denne årlige “kunde-opvågning” efter ferien, men der er alligevel lidt “årlig vandring af Stillehavs-laks” op af flodernes strømfald over det her, hvor vi stakkels grizzly- og grå-bjørne blot skal stikke labberne ud.

Det er måske osse derfor, at denne skribent faktisk har skullet have kvalificeret og professionel hjælp udefra (andre mindre elskværdige mennesker ville nok udtrykke dette behov for hjælp anderledes!) for at huske, at det I GÅR altså var helt præcist 20 år siden, jeg startede Dansk Audio Teknik Professionel i Århus (tak, Finn fra Interstage!) Man kan diskutere, om det var sjovere dengang, eller rettere, det kan man nu nok nærmest ikke, for det VAR det! Det væsentligste årsag var naturligvis, at alle de mest kompetente medarbejdere i musikbranchen dengang endnu ikke endegyldigt havde forladt faget og at det derfor var ganske let at blive klogere selv. Uden helt at se bort fra, at det intellektuelle udgangspunkt for ihvertfald denne skribent dengang var en hel del anderledes end i dag (påstanden herfra er naturligvis, at jeg både dengang var mere lærenem OG tilsvarende en smule mere uvidende), men alting var alligevel anderledes.

Der var i de første mange år altid folk i den umiddelbare branche- og firma-nærhed, som man i tekniske tvivlsspørgsmål kunne rådføre sig med. Og få det rigtige svar, forstås. Det var tider, var det! Dengang i 1990-erne havde alene vores firma i Klostergade mindst en håndfuld absolut viden kapaciteter, og sådan noget er i dag fuldstændigt surrealistisk. Fordi der TILSAMMEN i Danmark næppe er meget mere end en thalidomid-håndfuld, denne skribent på klædeligste vis i en (selvr)os af moden og værdig forståelse naturligvis ikke medregnet. Branchen er helt sikkert blevet både langt kedeligere og dummere at høre og se på, og langt de fleste kroniske overlevere fra dengang er blot blevet tilbage “by default” På de pladser, der blev ledige, dengang de dygtigste forsvandt.

Små og tykke og opblæste mandslinger, oppustede i egen forloren selvforståelse som kronisk parringslyste oksefrøer, overtog branchen og har været der siden. Som en anden invasiv paddeart, den såkaldte “cane toad” i Queensland, har almindelig tom marketingsmæssig “mund-lort” og anden økonomisk og strategisk inkompetence kombineret med forskellige grader af svigagtighed naturligvis fortrængt al kompetence permanent. For hvem gider dog arbejde sammen med nogen, som en gammel optiker-ven passende og uhyre rammende benævnte som “Bror Lort” Som kun har alting i munden og intet i ble-bukserne, hvor den slags ellers burde blive. Branchen er i dag hovedsageligt af disse “ble-børn i overstørrelse, der som den sjældne mexicanske vandsalamander axolotlen tydeligvis kan formere sig i larve-stadiet (den slags kaldes vist egentligt haletudser og det er mærkeligt for frøer og tudser men vel mere betegnende for halepadder som salamandre red. slut). Uden at nogen nogensinde bliver voksne.. De næste 20 år tegner på denne taknemmelige baggrund særdeles lyst for vores lille driftige virksomhed. Baggrunden har i det mindste aldrig været billigere..

Hvis man stadig skulle være i tvivl om, hvor ringe markedsføringen kan blive, kan man da for sjov prøve at følge med i en tråd på Nerds.dk om ikke voldsomt sympatiske Mikkel Gige og hans forum hifi4all. Vores hobby hifi er hen over sommeren skrumpet yderligere, ikke overraskende men alligevel svært at forestille sig den hast, hvormed det er sket. Indrømmet, manden er et fjols, men i det mindste er han er indlysende amatør, or retteligt er det dog hans personligt ejede forum, og han kan jo da gøre, hvad han har lyst til. Som vi også selv både kan og gør. Og det gør han så på sin helt personlige smålige og nærtagende vis. Indrømmet, han er oppe mod om muligt endnu større og helt monumentale tåbenakker, men det gør jo blot ikke opgaven mere mulig. Mod pseudonymer (husk: aldrig navngivne personer i denne syge debatform!) som “Wymax” og “Sonic” og “Dreamz” og “Spencer” (ak ak, HAN er den værste bland de stor-slemme) ville selv langt visere folk end Gige (lette at finde!) forlængst have kastet håndklædet i ringen. Noget er simpelthen spild af selv spildtid, og det er debat med visse mennesker-som de nævnte.

Nu er vi ikke selv i hifibranchen, så vores betragtninger om den styrtdykkende kompetence gælder altså kun vores egen professionelle branche. Intet tyder nu på, at det ser meget bedre ud “derovre” Og da slet ikke, hvis vi skal tage vores bysbarn Otto fra Tape Connection som (forhåbentligt, da) tvivlsom absolut målestok. At se Otto beskrive Gige som “..ødelæggende for hifi-kulturen i Danmark” og nok mere end trekvart-medskyldig i, at Tape Connections egen satsning på hovedtelefoner tydeligvis er mere hel- end halvkikset. Hele Ottos opremsning er simpelthen jammerlig og helt tydeligt et udtryk for egen uformåenhed. Og hvad er det dog for noget ævl om det overgrebet mod højttalerselvbyg, hvad Helvede er det lige du ved om det? Det har da været sten-dødt i adskillige årtier, dok-dok.

For hvordan kan et gratis totalt fucking amatør-forum som hifi4all dog være nogen trussel mod en forhåbentligt kommercielt sundt drevet professionel hifibranche? Svaret er ligeså simpelt som det er nedslående: Det kan det også kun, fordi dele af hifibranchen tydeligvis er MINDST LIGESÅ skide amatøragtige.
Skab dog for Helvede noget selv i stedet for at skabe dig over tidernes ugunst eller andres fejl, Otto. Hvis du savner et “head-fi forum”, så “host” det dog på jeres egen side, hvor svært kan det være. Let og nok samtidigt noget dumt.
Og nej, salget af lidt dyrere hovedtelefoner vil ingen nogensinde kunne gøre til et kommercielt, fysisk butiksbaseret hit, heller ikke jer. Fordi INTET egner sig bedre til nethandel end små relativt billige og ikke spor skrøbelige ting ting som hovedtelefoner mellem 1000,- og op til et par tusinde. Glem blot den her ikke-eksisterende niche!
Og ikke mindst: Det er ikke altid andres fejl når noget ikke lykkes. Det er ikke nødvendigvis dumt at fejle , men det er eddermaeme dumt at fremture. For selv ikke Gige kan dog ødelægge en kultur, der forlængst har formået at ødelægge sig selv.

Her tænker du på “Og tiden bare går som kun tiden kan!”

 1. Jeg elsker musik og jeg synes hifi er spændende, men jeg bliver næsten fysisk træt af at læse om alt det lort der promoveres på hifi-sites. Tænk engang at man kan have en hobby der ligefrem ødelægges af at snakke med andre med samme interesse, det er da temmeligt unikt.

  En eller anden lodder sig en ny strømforsyning til sin Squeezebox, det kan jeg sagtens se hyggen i. Jeg lodder også lidt dimser i ny og næh. Vedkommende skriver efterfølgende "Er du vimmer mand, min nye strømforsyning løfter virkelig lyden til nye højder, det er bare noget helt andet end den medfølgende".
  Det er noget af en påstand så inden jeg begynder at indkøbe stumper til selv at lave en strømforsyning spørger jeg om vedkommende har prøvet at skifte frem og tilbage mellem standardstrømforsyningen og den nye hjemmebyggede og får svaret "det slet ikke er nødvendigt, der er en verden til forskel, prøv det!". Stadig skeptisk foreslår jeg at vedkommende prøver at lade en kammerat vælge strømforsyning og så undersøge om hjemmebyggeren også kan høre forskel når han ikke ved på forhånd om det er den ene eller den anden han lytter til og så starter balladen.

  Personligt mener jeg det er et rimeligt simpelt eksperiment at bytte lidt rundt på strømforsyninger, det er jo bare et lille rundt stik der skal hives ind og ud. Det behøver heller ikke tage specielt lang tid, sætter man det lidt i system er det vel overstået på et kvarters tid. Det ville give noget værdifuld information om hvorvidt en udskiftning er stumperne og arbejdet værd eller om det kun handler om herlighedsværdi over egne evner.

  Men nej, blindtests er djævlens værk og skal forsages med vold og magt. Hifi handler ikke om at vide men om at tro. Tro på at dit nye kabel gør underværker, tro på at din jitterfjerner virker, tro på din nye strømforsyning. Troen skal være stærk, der må ikke tvivles og vi skal absolut ikke bringe viden ind i hobbyen.

  Storm P. lavede engang en vittighed om en mand der ikke kunne se noget fordi han ikke havde ører – hatten blev ved med at glide ned i øjnene på ham. Indenfor hifi er vittigheden åbenbart den modsatte, folk kan ikke høre forbedringerne med mindre de må se hvad de lytter til først.

  Hifi er en spændende hobby, men med det antal tumper der mener det er nok at tro, ikke at vide, er det temmeligt demoraliserende at prøve at dele hobbyen med andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *