Når “down Memory Lane” bliver rigelig langt

På engelsk findes der et herligt og sigende udtryk om mid-alderens tiltagende sentimentalitet, der hedder “a stroll down Memory Lane” En hurtig søgning på Google giver bemærkelsesværdigt nok ingen præcise geografiske lokaliteter for denne tydeligvis noget flygtige gade, men til gengæld så mange flere alt for nye og fjollede foreteelser, som intet har med den ægte vare gøre. Den, som begrebet dækker over og som vel kort kan beskrives som, alt vistnok var bedre dengang alting var “før” Det værste er så næsten, at det var det ganske givet også helt tilbage dengang i 1983. Dengang denne ikke længere ganske unge men dog tilsvarende så langt mere håbefulde skribent startede i lydbranchen.

Vejen tilbage til dengang har aldrig været længere, end den er i dag og denne situation vil naturnødvendigt vare indtil i morgen, hvor den illusoriske vej tilbage til ungdommens tryghed blot vil være blevet endnu længere. Var alting så bedre dengang? Naturligvis ikke, for eksempel er gårsdagens kærlighed blot en sølle afglans af den aftuelle, det, der på ældre dansk vist hed “blot Glitter og Glar” Disse substantiver skrives naturligvis passende med stort begyndelsesbogstav, da de allerede ved Hartvig Frisch´ retskrivningsreform forlængst var gledet ud af mundtligt dansk. Og, nej, ordet “Glitter” har ingenting at gøre med den senere vistnok i Thailand pædofilidømte ex-glitter-rockstjerne Paul Francis Gadd. Når man ser billeder af ham både nye og dem fra dengang, så er det noget svært at forestille sig, at manden med kunsternavnet “Gary” på nogen mulig måde kan være blevet offer for noget justitsmord. Han ser godt nok ud til at have en ganske overordentligt “kedelig ka´l”

Det sidste citat er som tidligere nævnt på denne side et direkte citat fra Danmarks helt givet største statsmand, statsminister H. C. Hansen og blev brugt og den finurlige spidsnæsede formand for Retsforbundet, overlæge Viggo Starcke. Det var nu på ingen måde venligt ment, men dengang var politisk håndværk noget mere sofistikeret end i dag. Og da den oprindelige provokation fra Starcke havde været at benævne den kroniske tørvetriller (men iøvrigt ellers helt oprigtige hædersmand) H. C. Hansen for en såkaldt “munter fyr”, så var tonen ligesom lagt. Udover at selv samme Hansen jo i forbindelse med atomvåbenaftalen for Grønland jo havde visse “politiske lig i lasten” De lugtede blot ikke dengang, og han havde som sin socialdemokratiske forgænger, den helt anderledes muntre og folkelige Hans Hedtoft det tvivlsomme held at dø på posten længe inden alle problemerne blev alt for åbenbare.

Og hvad var det egentligt, alt dette skulle føre frem til? Ikke noget særligt, faktisk. Kun en trist konstatering af, at denne skribent netop er kommet besiddelse af en gammelt JBL-katalog fra selvsamme år, hvor ikke-jobbet som relativt nyuddannet gymnasielærer-spire permanent blev udskiftet med job i den bredere elektronik-branche. Dette fine katalog på fint-trykte hel 32 sider incl. på fint såkaldt “glittet” papir (der var han igen, ham pædofile Gary!) omfatter simpelthen hele JBL´s daværende professionelle program. Og så skal det med, at der VIRKELIGT har skullet både “tove og trisser” til for at få få det til at blive så langt. Alen-lange tekniske forklaringer og styklister befolker dette i virkeligheden uhyre indholdsfattige katalog. Forsåvidt altså at kun ganske få produkter fra verdens dengang førende professionelle producent m,ed rimelighed kan betegne nogen form for fattigdom. Det kan det IKKE!

Det nyeste JBL-katalog er ganske vist kun på 70 sider, men er til gengæld fuldstændigt forstoppet med så meget forskelligt såkaldt godtkøbs-kram (ikke naturligvis at forveksle med særligt gode køb) blot alle mulige og ikke mindst umulige og ganske vidtforskellige ting. Og ikke mindst for os ældre primært vel mænd helt UOVERSKUELIGE ting. Intet var som dengang i 1983, hvor alle JBL´s forskllige cabaret- (latterligt udtryk for en modelserie red.), biograf- og deciderede store PA-systemer allesammen blot var ganske overskuelige permutationer over et særdeles begrænset tema. Nemlig de ganske få forskellige højttalerenheder,som firmaet producerede til professionel brug så derfor var permutationerne særdeles få.

Det er helt givet på denne taknemmelige og begrænsede baggrund, at denne skribent pånærmest ingen tid er blevet en betydelig videns-kapacitet på vintage JBL. Der er nemlig ikke ret meget at sætte sig ind i og selv midaldrende ikke alt for hurtigt-virkende såkaldte “synapser-slå det evt op. red.)” rækker rigeligt her.
Vidste du for eksempel, at når JBL omhyggeligt og møjsommeligt igennem næsten 5 årtier klistrede en “sticker” på sine fine 2405/077-diskanter med mærket “16 ohm”, så betød det naturligvis, at disse i FULDSTÆNDIG LIGHED med dem, der var mærket “8 ohm” VAR på 8 ohm. Branchen var tydeligvis end ikke dengang fuldstændigt ideelt pålidelig.
Men det var produkterne så til gengæld, helt vildt og fantastisk fede og de står i store bunker lige foran denne skribent, så nu skal der larmes. Med høj Prince-musik inden fruen senere i dag kommer tilbage fra koncert med samme og denne skribent atter må vende tilbage til sin vante rolle som “Prince-skeptiker”..
Ikke underligt, at vejen “down Memory Lane” forekommer tiltagende lang, den er vist blot brolagt med bagateller. Som vel i virkeligheden osse selve livet når man ellers ser bort fra den store kærlighed…?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *