Impasse

Nu er denne ydmyge skribent en total amatør udi det sprog, som “frø-æderne” taler dernede i Frankrig. Mon man politisk korrekt overhovedet længere kan karakterisere hele folkeslag på denne måde på trods af den ellers ganske veletablerede kendsgerning, at de jo faktisk æder disse padde-lår. Og kan man overhovedet længere bruge ordet “padde”, det har jo osse en noget tydelig pejorativ betydning. Verden er i det hele taget blevet et meget sværere sted at være i de senere år, og intet job er vel i den ny-oplyste verden mere umuligt end en ny-oversættelse af tegneserien Tin Tin til ny-dansk. Et politisk korrekt udgave af Tin Tin vil simpelthen blive fuldstændigt ligeså meningsløs som handlingen i en af de film, som figuren Cartmans mor i “South Park” altid lige tilfældigvis dukker op i. Det ellers meget specifikke og særdeles explicitte form for seksuel udfoldelse, som går igen i dette andet tegneserieunivers vil vi morgenmads-appetittens navn lade ligge. Et lille “clou” Det har mere end meget at gøre med den (vist med en mulig enkelt undtagelse) kendte bøsse-sanggruppe “Basix”´ uofficielle øgenavn.

I mangel af nogen udviklet form for “francophili” vil vi i stedet bruge det fine udtryk i overskriften i dag i den engelske form. Ikke mærkeligt, at ordet findes på engelsk, det officielle regeringssprog i England var dog trods alt i mere end 2 århundreder fransk på nogenlunde sikkert samme ukendte vis, som at udenrigsministeriet i Danmark hed “Det Tyske Kancelli” Fordi man heller ikke her talte dansk. Mange krøller i dag på en krøllet verden, og så har vi endda ladet det måske største mysterium ligge. For hvorfor i alverden æder englændere dog så ikke frøer når de nu bruger alle de “frankismer” og England er altså alt andet lige et bedre og fugtigere “frø-land” end Frankrig. Så mange mysterier og så lidt tid..

Ordet “impasse” på engelsk er rigt-facetteret og kan betyde for eksempel, at en situation er gået i “baglås” (ikke at forveksle med det mere kendte “benlås” som dog vist næppe nogen helt kan forestille sig hvordan den kan være dødbringende, et sjovt udtryk for en for delinkventen tydeligvis særdeles u-sjov situation. Sådan lidt “perle/perker politi-problematik over det, en vist robust humor finder der jo dog i de kredse)

“Impasse” betegner også en situation, hvor alle involverede lige sidder og “fedtspiller” lidt, fordi intet nok så offensivt udspil fra nogen af de fastlåste parter alligevel vil kunne åbne spillet. Således også naturligvis i det politiske miljø omkring situationen i Libyen. Man ved virkelig, at en situation er på vippen, når selv de noget aggressive republikanske opadkommende præsidentkandidat-emner i USA lige for en tid stikker “piben ind” På ganske selvsamme måde som den naturligvis ikke mindre magtliderlige præsident Obama (ellers var han naturligvis aldrig blevet valgt) heller ikke ligefrem skryder triumferende udover æselflokken. Vi, der fulgte med i skoletimerne vil jo teoretisk svagt (eller hedder det svagt teoretisk?)kunne huske, at de amerikanske demokraters maskot er et BLÅT æsel. Amerikanere MÅ være dumme.

Næsten ligeså dumme som dem, der i præsident Obama ser en folkelig demokrat af europæisk tilsnit og format. Det sidste kan nu sagtens være rigtigt, det første er det helt givet ikke. For som alle amerikanske præsidenter efter Reagan (og de fleste naturligvis også FØR samme), så er også Obama en særdeles ufolkelig og til særdeles fuldendt-velintegreret del af det mest eksklusive amerikanske politiske elitære demokratisk-aristokratiske “Establishment”. Det er det nærmeste,, man i USA kommer på den middelalderlige situation i Europa med adelige og kongelige og tron-ranere og andre tron-prætrendenter og de har allesammen altid det tilfælles, at de ferierer på USA`s mest lukkede og eksklusive ferieø, “Martha´s Vineyard” Selv Tvind-Amdis kunstige og eksklusive rigmandsø udenfor Miami var ren “Djurs Sommerland” i sammenligning.

Ovenstående vist mest for atter engang at understrege, at selv erklæret demokratiske politikere ikke nødvendigvis mænger sig med andet end ligeværdige/sindede. Demokrati rækker sjældent udover den erklærede politik. Og når så derfor både Obama og de ellers uhyre højtråbende kommende republikanske præsidentkandidater så tydeligvis har nået en “impasse” i deres vurdering af den nuværende situation i Libyen, SÅ er der grund til at være bange, rigtig bange.

Samme konstellation kunne jo ikke blive enige om (og nej, det er de STADIGVÆK ikke blevet!) at afværge en total amerikansk stats-betalingsstandsning. Ingen af disse stor-spillere i det amerikanske politiske spil har lige nu noget at skulle have “klinket” ved at udtale sig om Libyen. Ingen lover noget, ingen håber højlydt noget, alle venter blot på det uundgåelige. Som naturligvis vil blive den fortsættelse af borgerkrigen, som hele tiden har været uundgåelig. Blot er præmien i næste omgang blevet MEGET, MEGET større. I går bød tidens bedste bud på en tilbage fra den romereke oldtids kleptokratiske (oversat: rag det til dig, som du kan for enhver pris) styre, den nuværende italienske pro-kosul/præsident Berlusconi ind med at sige, at Italien ville frigive et par indefrosne milliarder. Og det blev suppleret med andre løfter fra EU og FN om, at andre multimilliarder af libyske udeståender ville blive ført tilbage.

Jamen for Helvede, hvad er det lige DET vil føre til. Ja, politisk stabilitet eller kontrolleret genopbygning af olieindustrien? Naturligvis ikke,. Som i Anders And-historien om “Skillinger fra skyerne”, så vil der opstå en fortsat kamp til døden om at få del i skillingerne. Selv i Danmark kan en væltet øl-bil allerede skabe tumultarisk kleptoman-aktivitet blandt alle forbipasserende i den desperate kamp for at sikre sig et par gratis øller. Og her taler vi om en bil lastet med hundrevis af milliarder, som skal uddeles til en befolkning allerede væbnet mere end til tænderne. Gys, håbet for fremtidig fred kan vist ligge på et meget lille sted. Nemlig præcis lige dër, hvor det hele tiden har ligget: Ingen steder!

Nå, i mellemtiden kan vi så glæde os over den evige “human interest”, der altid er i alle plyndringer af væltede potentaters boliger. Det eneste bemærkelsesværdige hidtil fra plyndringen af Gadaffis palads er vist, at man endnu ikke hævder at have fundet pornografisk materiale, men det skal nu nok komme. Det er ellers ganske rituelt at forsøge at sværte de faldne magthavere som tilsvarende ALMINDELIGT liderlige som de havde været naturlige MAGT-liderlige. Så jo, det skal nok blive værre end de hidtil afdækkede billeder i det plyndrede palads af en iøvrigt tækkeligt tildækket tidligere kvindelig amerikansk udenrigsminister.

Freden kommer så nok ikke til Libyen lige med det første nu når alle klanerne ikke blot skal slås om olien. Indtægter fra den er jo trods alt totalt baseret på en stabil stats-konstruktion. Om det er blodigt diktatur eller velfungerende demokrati kommer til at betyde mindre, stabilitet for store investeringer er til gengæld alt.

Anderledes fred har der så indfundet hos de tilfangetagne, som de medie-tiljublede horder af såkaldte frihedskæmpere har fanget. Og som vi tidligere i disse spalter har undret os meget over, hvor er blevet af, det var ellers guf for alle journalister at kunne beskrive Gaddafi-tyranniet indefra eller..?

Et godt gæt dengang var naturligvis, at de nok ikke længere var lige sådan at komme til at interviewe og nu er der så endelig dokumentation for, at de tilfangetagne Gadaffi-tilhængere får fået den skæbne, som alle fanger i alle borgerkrige altid har fået: De er naturligvis blevet pløkket ned på stedet efter at sejrherrerne har leget lidt uhyggelig “kattens leg med musen” med dem inden den endelige aflivning. Hvordan det kommer til at gå med Gaddafis mørkhudede professionelle hær (i medierne kaldet det pejeorative “leje-soldater” men hvilken professionel soldat er dog egentlig ikke det, fjolser!) tør man næsten ikke gætte på. Godt er nok ikke et godt gæt..

Og et nyt tilskud af større gevinster i en “impasse-situation” skaber blot en endnu mere fastlåst “impasse” Som at løse bandeproblemerne i Danmark gennem milliard-statsstøtte. Det eneste det ville være føre til ville naturligvis være endnu mere kamp med dyrt indkøbte højteknologiske våben i mellem banderne om milliarderne.

Er det virkeligt svært at forstå, nej vel?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *