Visdom og visdom er måske så meget sagt..

 
Posted by Picasa

Billedet taget denne årle morgen (ikke ørle, det er vist noget andet) viser det seneste trin af utallige i retning af den perfekte lyd. Eller hvad man nu lige skal sige i denne her opstilling, ordet “perfekt” kan i nogen grad kvalificeres afgørende med ordet “øredøvende” De senest tilkomne 18-tommers subwoofere er så også i en vis grad garanter for en betydelig DYBDE i lydbilledet. Frekvens-og power-response mæssigt, altså, ikke i det engang så uhyre tit anvendte udtryk “stereoperspektiv” Som i en alder af multi-lagkageoptagelser simpelthen er en fuldstændigt latterligt og grinagtigt udtryk. Man kan normalt øs-roligt regne med, at et alt for tydeligt fint og luftigt såkaldt “stereo-perspektiv” er synonymt med voldsomme faseproblemer i gengivelsen, typisk naturligvis i højttalerne. Et korrekt stereoperspektiv er således nærmest synonymt med den ultimative faseforvrængning på den allermeste musik.

Nå, sådanne desværre faktuelle kendsgerninger preller alligevel af på alle torskepanderne derude. Der må stærkere “lud til skurvede hoveder” til, og DET har vi så fået. For eksempel har vi ihvertfald i teorien opnået en betydelig udvidelse af frekvensomfanget nedefter i vores ellers lettere “bas-sky” 4675-biografhøjttalere. I stedet for et såkaldt “minus 3 dB-punkt” på små-sølle 45 Hz hedder det nu minus 3 dB ved 22Hz. Med en delefrekvens på 50 Hz mellem systemerne med 24 dB/oktav burde det være overkommeligt at integrere systemerne og da særligt fordi fasen kan reguleres kontinuerligt. Helt givet langt lettere end det bliver fysisk at GENGIVE 22 Hz i det ikke vanvittigt store men til gengæld ganske veldæmpede rum.

Og hvordan lydet det så? Ingen anelse, indtil videre står de der blot ørkesløse, disse JBL 4645C, men til gengæld er resten efter den store “vende-dag” kommet til at spille ganske imponerende. Godt eller højt eller begge dele er så en mere individuel vurderings-sag, men indtil videre har der ingen stemmer været imod i den positive vurdering af den fundamentale balance i gengivelsen. Måske folk blot ikke nænner at se en voksen mand græde ved at være kritiske over hans lyd-tosserier, det er faktisk en mulig forklaring.
Eller også er eventuelle kritiske røster blot druknet i dette kakofoniske og stormfulde ocean af kolossale lyd-bølger, afgjort osse en reel mulighed. Derfor er jeg nu alligevel passende imponeret. Af egen design-formåen, desværre, måske ikke et helt universelt anvendeligt argument.

2 meninger om “Visdom og visdom er måske så meget sagt..”

  1. Tjah, hvis du ikke har mod på at lave dem selv, så check evt. programmet fra Vicoustic. Det er dem vi bruger på billedet, og de fungerer fint, rigtigt fint endda. Tidligere brugte vi Auralex, som dog har et noget pudsigt program

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *