“Sei ruhig, Johnny!”

Udover at vi som altid holder åben i dag (mest fordi vi kan lide det, vi forudser nu rimelig ro og fred), så er det ikke mindst fordi der er en sjov sending på vej til vores klassiske hifi-afdeling. Det vil sige, lige i dette tilfælde er det nu ikke klassisk og helt givet heller ikke overhovedet hifi. Men det kan det nu ret nemt blive.

Det er et sæt såkaldte JBL (nå nej, “såkaldt” står vist forkert placeret her i ordstillingen, det ER JBL). Og så skyndsomst videre: 4430-kloner, en absolut helkikser af en håbløs studiomonitor, hvis den havde været original. Det er den så ikke, ikke at det desværre nok gør den spor bedre. Men det kan den til gengæld så næsten ikke undgå at blive, altså bedre, især ikke i betragtning af det helt håbløse udgangspunkt.
Den oprindelige JBL 4430 var en 2235H blødt ophængt ægte subwooferenhed med en egenronansfrekvens på 19 Hz. Så langt så godt hvis det altså ikke havde været fordi delefrekvensen af nødvendige grunde var 1000Hz, hvor denne enhed forlængst havde tabt “pusten”. De nødvendige grunde var hele 2, og så kan man vel ikke formelt længere tale om helt samme nødvendighed eller hvad? Nå, men den ene var, at delefiltret altså var en 1000 Hz-model og den anden var, at den anvendte 1-tommes diskantdriver ikke var glad for at blive anvendt ned til de 500 Hz, som den anvendte bas maksimalt ville kunne bruges OP til.

Dilemmaet blev så yderligere forværret af, at det nødvendige horn på diskanten højst (dvs her LAVEST) kunne anvendes til 800 Hz. Ikke at det betød noget i den oprindelige 4430, men vær blot rolig det kommer det til i denne her spændende historie. Hvordan nogen ved deres fulde fem nogensinde har kunnet finde på at “klone” sådan en gennemstupid konstruktion som den helkiksede 4430 er langt hinsides vores fatteevne. Den eneste gangbare teori synes at være den fortsatte fascination af “neger-numser”, som vi osse selv her i kælderen noget modstræbende må vedkende os. Men i det mindste er vores gigantiske 2360A-numsehorn dog voksne modeller (som det jo også passer b edt for meget meget midaldrende mænd, attributter vokser med alderen mener vi at have konstateret ved selvsyn), dem i 4430, model 2344A, er i sammenligning næsten små-pædofile. Åh, så små er de så måske heller ikke, men helt fuldvoksne, naturligvis ikke.

Og så kunne det alligevel gøres så langt værre end i “grineren” 4430. De kloner, der lander i dag, har nemlig adresseret de indlysende konstruktionsdefekter på originalen på en om muligt endnu mere håbløs måde. Manden (sådan en må det vel være, kvinder er sjældent helt så dumme), som har lavet dem, har nemlig anvendt et JBL 3115A-delefilter med en delefrekvens på 500 Hz. Se, det giver mening for den hårdtpressede basenhed, som virkeligt lettes i sine håbløse forsøg på en spille et frekvensområde op til 1000Hz (i den oprindelige version), som den aldrig nogensinde har kunnet.

DESVÆRRE har denne klon-konstruktør så glemt at tage i betragtning, at den anvendte diskantdriver overhovedet ikke uden hørbare, vedvarende, konstante og uhyre højlydte protester og høj forvrængning er i stand til at spille NED til 500 Hz. Det bliver naturligvis heller ikke bedre af, at det anvendte alt for lille “teenager-negernumsehorn” i klonen overhovedet heller ikke kan forstærke nogetsomhelst under 800 Hz. Og næppe engang rimeligt ned til det..

Der er nogen højttalerkonstruktioner, som er så indlysende idiotiske, at det ingen mening giver at sætte dem til, og vi finder næppe nogen mere selvindlysende kandidat end denne teknologiske helkikser her. Til gengæld skal vi tage overskriften i dag med her til sidst. Som iøvrigt er sakset fra Brechts tekst til Kurt Weills cabaret “Mahagonny” (med tryk på -GON). Vi er nemlig helt rolige i troen på, at vi selv med få og små virkemidler kan få de her højttalere til at spille helt fint. Mest fordi næsten ethvert forsøg, selv de mest inkompetente, næsten ikke kan undgå at gøre det bedre.
Nu er vores hoved-produkt her i firmaet altid salg af kompetence, men det er nu relativt sjældent, at det bliver så nemt som her..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *