Roterende fis i kasketten

 
Posted by Picasa

Så er vi atter tilbage efter en tænksom uge. I det mindste tænksom i den forstand, at vi har tænkt lidt over teksterne til vores hjemmeside-sortiment m. m. Og ligefrem osse skrevet en smule, visdommen af hvilket skal blive åbenbaret i passende tid.

Ellers kriblede det nu noget i taste-fingrene i den forløbne uge, hvor TV2-morgennyhederne for Gud ved hvilken syge gang proklamerede vinyl-grammofonpladens renæssance. Jamen så fat det dog, I skidedumme- og endnu -dovnere linseluder-journalister (eller bedre, kik efter i den helt offentlige IFPI-statistik desangående): Der sælges altså ikke vinylplader for mere end et par millioner kroner. Ikke om dagen som det var tilfældet i 1985, nej OM ÅRET. Hvis man skulle være i tvivl så behøver man ikke kikke sig meget omkring, at kikke lidt omkring venner og bekendte burde have kunnet række for selv de mest luddovne journalister. Det gjorde det så ikke her.

For at belyse denne vidunderlige kodyle/vinyle renæssance havde man i fin tråd indkaldt et par sande eksperter. Den ene var den vist stadigvæk bedrageri-sigtede plat-ugle Master Fatman, hvis mangeårige indsamling af penge til ikke-eksisterende børnehjem åbenbart er blevet nådigst glemt. Eller blot tilgivet af medierne, vælg selv, hvad der måtte være værst, bedrageri og andre overgreb mod børn har simpelthen den allerlaveste stjerne dér hvor jeg kommer fra.
Nå, men sådan en som plat-man nar kan man jo nemlig altid tage ind til at “ekstemporere” om hvadsomhelst som tidligere hof-narrer uden at det dog i det første tilfælde giver nogen mening. En officiel hofnar var engang en vigtig informationskilde, en almindelig nar som Fatman er og bliver blot en nar. Den eneste nar, der er større er de medier, der betaler ham for at fremføre sit talentløse ævl.

Og så var det alligevel værre endnu. Ja, det var faktisk så slemt, at vi simpelthen ikke har kunnet tro vores egne øjne. Der var nemlig osse en anden anonymiseret såkaldt “hifi-ekspert” Da det vel er et relativt frit erhverv at kalde sig det vil vi naturligvis ikke “beklikke” rigtigheden” af den til lejligheden ellers vist frit opfundne titel.

Manden var ellers ganske let-genkendelig for de få indviede som ejeren af en lillebitte københavnsk hifi-forretning. Hvis hovederhverv iøvrigt er at importere pladespillere og sågar vist ovre i baggården er begyndt at samle efterladenskaberne fra Tom Fletchers dødsbo. Dette tragiske tilfælde har vi tidligere noget “en passant” nævnt, mens han terminalt dødssyg af fremskreden kræft begejsret som en optrukket gammeldags robot berettede om sine nyeste landvindinger indenfor pladespillere. Vel og mærke efter et langt livs virksomhed indenfor samme, mærkeligt at visdommens emøren således først skulle falde til allersidst i kemo-tågerne. Tragisk at bruge sine sidste timer på sådan noget uvæsentligt pis, var der virkeligt ikke noget bedre for dig at gøre, Tom?

Tilbage til vores ekspert, som helt åbenlyst fik lov til at præsentere forskellige pladespillere, ialt 4 stk. Allesammen naturligvis passende udvalgt blandt lige netop dem, som hans eget lille firma havde eksklusive salgs-rettigheder til. Det er der naturligvis intet galt i men at tage det alvorligt og for pålydende og som rimelig neutral og almindeligt anstændig forbrugeroplysning, DET er eddemmaeme dumt!

Ikke overraskende startede den seriøse vinylafspilning lige præcist der. hvor hans firmas billigste pladespiller lå. Under det prisniveau skulle man vist være ren certificeret idiot for at købe pladespiller, heldigt. Selv om vi nu nok her som entusiast er fundamentalt uenig med alt det pladder, som denne ekspert ellers udtalte om prioriteringen af værk, arm og pickup. Det var tydeligvis mest hensigstmæssigt og vigtigt at få skubbet nogen pladespillerværker ud for denne lillebitte kælderbutik og det er forståeligt nok. Det gør det blot ikke rigtigere andet end de naturlige kommercielle interesser og det er jo også langt rigeligt.

Da næppe mere end 0.1% af alle danskere har købt blot ÉN ENESTE LP-plade indenfor de seneste 20 år (dette tal er ikke tilfældigt valgt men faktisk ganske retvisende for vinylens aktuelle salgs-stade) var dette kommercielle stunt selvfølgelig ikke gennemskueligt for ret mange. Eller blot seværdigt, men derved adskiller det sig naturligvis ikke fra så meget andet, der er ligesådan. Eller ligeså ligegyldigt. Og facit af regnestykket fremkommer på denne måde: Hvis 0.1% af den danske befolkning (godt 5000 red.) i år blot hver havde købt 1 eneste plade til 150,-, så havde det givet et samlet provenu/total omsætning på sølle 7.5 mill. kr. Næppe tilsammen nok til at holde gang i en kælderbutik med 2 ansatte som den, vor ven “hifi-eksperten” ejer. Og så var sandheden desværre, at dette tal alligevel ville være langt større end den anderledes prosaiske virkeligheds endnu sørgeligere omsætningstal.

Til gengæld er efterspillet på de forskellige hifi-fora bemærkelsesværdigt. Naturligvis kunne heller ikke ret mange genkende denne selv i den københavnske hifiverden noget marginale kælder-person. Selv om det naturligste spørgsmål måske ville have været, hvornår det gik godt nok med pladespillersalget til at åbne en butik i gadeplan, helt godt for ryggen kan alt det slæberi af vanvittigt mange pladespillere n u her i den nye renæssance.tid umuligt være. Eller bedre, et lagerhotel i Frihavnen måske.
Nej, på alle fora sad hifientusiaterne blot på deres flade og jublede over hvor godt alting dog gik, man havde jo lige selv set det i TV, ikke sandt? Det eneste, som nogen kunne hidse sig op over var vist, at Fatman fedtede med sine fingre på pladen, ellers var der (ganske vist beskeden) kollektiv jubel. Det sidste skyldes KUN manglen på aktivitet på de danske fora p.t., alle de, der var, var mægtigt glade for at de havde valgt en så fremgangsrig interesse. Hvis det altså havde været sandt.

For det er det jo naturligvis ikke. Når der overhovedet ingen længere findes pladeforretninger og den største “spiller” i pladespillerbranchen er en obskur københavner-butik, hvis ejer præsenterede sine ligegyldige varer for absolut ingensomhelst, tjah så er det påtrængende spørgsmål naturligvis, hvordan i alverden dette luder-indslag undgik sønderlemmende “flak” fra entusiaster, der burde vide bedre. Der er simpelthen ligeså lidt vinylrenæssance som der er fremgang i salget af juleplatter! Det egentligt betydningsbærende ord her i dette indslag og den skinbarlige virkelighed er vist blot og bar “plat”

Vi skal atter understrege, at der intet galt er i som sælger og TV-residerende og officiel “hifi-ekspert” at påstå, at det bare går ud over stepperne med salget og behøvet er naturligvis aldrig støre end når det går helt vildt meget ad Helvede til. Det var måske en smule forstemmende og næppe faktuelt helt overbevisende at påstaå, at værket var det vigtigste, måske det skyldtes, at det var kernen i hans eget eksklusive produkt. Pickupper sælges som bekendt af mægtigt mange andre, det kan tænkes at have spillet en slags birolle eller…?

Sådan som han nu tågede rundt i forklaringerne (men herom kan enhver naturligvis dømme ganske frit) skal vi da på det bestemteste opfordre folk til at købe en billig og bedre brugt pladespiller i den Blå Avis. Se DER er der virkeligt tale om fremgang, priserne på brugte kvalitetspladespillere bliver bedre og bedre. For køberne, det hedder vist faktisk BILLIGERE så? En rigtig succes-historie altså på en ganske vist uhyrligt billig baggrund.

Billedet i dag er af godt 20 kg. amerikansk-produceret støbt metal, nemlig et nyligt sæt Altec 311-horn med en afskæringsfrekvens på betydelige 300 Hz. Hvad vi skal bruge det til er til gengæld svært at sige, vi har desværre ingen mellemtonedrivere, der kan bruges så langt ned i frekvensområdet.
Nok ca. ligeså lidt så som den almindelige dansker (der i dette tilfælde er den “vinyl-tavse” og med rette ganske indifferente minoritet på ikke ubetydelige 99.9%) skal bruge en vinyl-afspiller til. Det er godt nok en noget sølle trøst, er det!
Godt nok kører plader rundt og rundt og rundt igen, men så tossede troede vi nu godt nok ikke nogen blev af at glo på dem.

2 meninger om “Roterende fis i kasketten”

  1. Nej, det kan man ikke helt sige. Vi har faktisk ellers et sæt 805B-horn, men spiller pt på vores 804-horn med 288K-drivere. De andre horn står med GPA 288-8G alnico-fyre og venter på bedre tider. En 288C har jeg aldrig hørt.
    Men hvis du har mulighed for at anskaffe sådan en kombi som du beskriver, så nap den i en vældig fart. Og derudover skal der jo en diskant til med høj følsomhed men det er jo også ret overkommeligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.