Ud og hjem og ud igen og igen

Hele dagen i dag er fyldt ganske godt op med kundebesøg, både her og der og alle vegne. Derfor vil vi fare frem og tilbage allerede lige her fra morgenstunden. Måske der lidt senere bliver mulighed for at kommentere den russiske præsident Putins helt forventelige kommentarer til alliancens fremfærd i Libyen. Lige i dette tilfælde er det svært at “kloge sig” med, hvem der kunne forudse det, for det burde alle forlængst have kunnet, ja allerede inden det første angreb. Der er simpelthen ingen fortilfælde for internationale indgreb af denne karakter på dette tidlige tidspunkt af et reelt klan-opgør internt i et land.. Det nærmeste man kommer er situationen i 1960 i Congo, men der var der altså døde et par millioner mennesker inden FN-aktionen. Og ligeledes et par millioner siden, ja for tiden dræbes der dagligt langt flere i de fortsatte konflikter i Congo end i Libyen. det er bestemt ikke særligt positivt, men det er sådan det er. Taktisk kan en intervention sagtens ændre tingene, strategisk sker der blot ingen fundamentale ændringer.

Som enkelte kan huske fra “Tin Tin og Picaroerne”, så kan man i visse kulturer det ene øjeblik med ildhu råbe “Leve Alcazar, død over Tapioca!” og det næste øjeblik er råbes i lyset af nye efterretninger som en naturlig selvfølge “Leve Tapioca, død over Alcazar!” Slutbilledet i denne tegneserie hvor den tvivlsomme helt general Alcazar vandt magten er både forudseende og trøstesløst, i den henseende var tegneren med den let-betændte fascistoide fortid Hergé en sand séer: Bevæbnede soldater under det nye frelser-styre patruljerer stadigvæk blandt slum-beboerne på losse-pladsen. Den Tin Tin-støttede folkelige Picaro-oprørsbevægelse havde sejret fuldstændigt og alligevel tabt det hele.
Den eneste forskel er nok, at Libyen qua sine enorme råstofreserver og minimale befolkning ikke ender på nogen fattig losseplads, men ellers er forholdene desværre de samme uanset hvem der vinder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.