De forkerte spørgsmål

 
Posted by Picasa

Nu er denne skribent ikke naturligt nogen egentlig jubel-optimist, men dog generelt ganske positiv. Et langt liv i først og fremmest forretningsverdenen har effektivt vaccineret mig mod at tro på alt, hvad folk siger. Den enkeltståenden og eneste undtagelse er naturligvis min kone. Der er sædvanligvis et godt stykke vej fra ord til handling. Når således de allerflerste forbrugere direkte adspurgt om deres økologiske indkøbsvaner uvægerligt og fra en kant allesammen svarer, at de sandelig så sent som i dag har købt veritable bjerge af økologi, så er det nok sjældent sandheden. Branchen boomer ikke akkurat og hylderne i vores lokale overklasse-bydelede Superbrugs er sjældent besøgt. Heller ikke af os, dertil er varerne for snoldede.

Derved adskiller de sig ikke særligt fra resten af den danske dagligvarebranches i virkeligheden fuldstændigt skandaløst ringe udbud, det er blot meget dyrere. Nylige rejser til de yderste provinsielle områder i Skotland og England, som heller ikke akkurat rangerer højest på det europæiske gourmet-landkort, har da afsløret, at vi danskere INTET har at have vores selvfedme-og tilfredshed i. Hvis vi ikke ved at rejse rundt i verden kan se, at den danske dominerende fødevare-detailhandel simpelthen er en skide vits i forhold til selv de mest tilbagestående og fattige områder i praktisk talt ALLE andre lande, hvorfor siger vi dog så kollektivt, at vi er så fantastisk lykkelige? Ældgammel visdom har vist altid postuleret, at den slags kommer bedst fra maven..?

Heldigvis er vi danskere kloge nok til at svare på den måde, som er bedst for alle. Det er jo også sin sag at ville indrømme, at man hele sit liv har været fuldstændigt til grin dernede dernede foran kølemontren i den monolpoliserede danske detailhandel. Blot mærkeligt, at for eksempel ovre i England er denne koncentration ikke spor anderledes, dér sidder Tesco og Sainsbury`s og et enkelt mindre operatør på flæsket. Alligevel foregår forvaltningen helt tydeligt fuldstændigt anderledes. Den eneste variabel er tydeligvis den aldeles ukritiske forbruger. Ikke dér, men her! Ak ja, ikke underligt at gårsdagens absolutte supertilbud i Superbrugsen var nachos til 4.95 kr. for 200 gram.

Folk flåede dem væk uden at fundere blot en smule over, at prisen skyldtes at varen var noget tæt på sidste salgsdag. Ret præcist i DAG altså i går. Men sikket dog et godt tilbud. For danskere, alle andre steder ville man helt givet have skammet sig og smidt lortet væk. Og så er det endda ganske tæt på denne tvivlsomme indkøbs-oase, at selveste tiltagende-trivelige Anne “Anne-mad” bor, bedre (eller måske i virkeligheden dårligere eller direkte fuldstændigt ukendt) som fru festugedirektør Jens Folmer Jepsen.

Det er måske derfor (flere grunde altså), at hun i TV for tiden mest huserer i Spanien, megen inspiration eller kvalitet er der bestemt ikke at hente i dette uendeligt tvivlsomme discount-paradis.
i andre henseender står det meget bedre til for os danskere ellers også gør det ikke. Det kan være ganske svært at finde ud af, og da ganske særligt når de spørgsmål, som man stiller for at finde ud af det, er dumme nok. Mon ikke man osse ret trygt kan regne med, at ingen af undersøgerne i virkeligheden er interesserede i de rigtige svar? det skulle man tro i en nylig undersøgelse fra RUC, der viser, at de danske vælgere er enormt forstandige. Undersøgelsen viser helt tydeligt, at ingen af de adspurgte danske vælgere naturligvis OVERHOVEDET lader deres politisk vurdering påvirke af de forskellige politiske (og vel især MEDIE_9 skandaler, der har været. Næh nej, vi kloge danskere ved naturligvis godt, hvad vi skal svare blot spørgsmålet er klart nok.

Man kunne sagtens i samme ombæring have spurgt alle undersøgelsens mandlige deltagere om deres seksuelle aktivitet og helt givet have fået det mindst ligeså forventelige og garanteret ligeså forkerte svar “Lige godt 2 gange om ugen” Vi mænd ved godt, hvad der er godt. Blot underligt at vi så ikke mere effektivt efterstræber det. Eller for den sags skyld holder en avis eller 2, den eneste mulige adgang til at danne sig noget som helst selvstændigt politisk indtryk. Som med mad er politisk stillingtagen tydeligvis noget, vi kun snakker om ved festlige lejligheder. I tvivl? Tag til en døgnåben Tesco-butik i udkanten af Norwich

Nå, nu er alting ikke den rene elendighed. Selv om JP´s udsendte kvindelige reporter Sanne Gram (der i mange år har boet i Jordan), ellers i “absolut kortform” oplevede det ægyptiske “pøbel-demokrati” Det skal lige bemærkes, at dette ikke er specielt ægyptisk, det er menneskeligt-universelt og vel aldrig karikeret bedre end i Monty Python-sketchen om “The Witch” Hvor der hver eneste gang ordet “heks” bliver nævnt, øjeblikkeligt bliver skrigen og krav om bål og brand. Ægyptere er tydeligvis ikke dummere end alle andre, men det bliver det så heller ikke ligefrem bedre eller blot godt af.

Disse selvbestaltede “gadens frihedskæmpere for pøbel-demokratiet” med den sædvanlige højtråbende farlige mand i spidsen for den ligeså uundgåelige permanent-selvantændende folkemængde snakkede opstemte med den ret attraktive unge kvinde, da han åbenbart lige pludselig kom i tanke om, at hendes accent lød noget amerikansk. Straks tilkaldte han en flok ligesindede dybt truende demokrater men blev efter nogen tumult overbevist om, at journalisten var dansk.

Nok heldigt for Sanne Gram, at denne gadens herlige fundamentalistiske demokrat ikke lige i dette øjeblik kunne huske hvad Danmark var for en størrelse, det kunne have kostet hovedet. Eller hvis hun havde haft et amerikansk visumstempel i sit pas. Hvis man skulle have behov for et eksempel på andvendt pøbel-demokrati behøver man ikke søge længere. Blot et tilfælde med én eneste højtråbende idiot til at oppiske gadens parlament og du er død! Direkte anvendt demokrati. Dengang hos Monty Python var det sjovt, fordi det var usædvanligt. I dag er det skræmmende dagligdag og ikke blot det mindste sjovt. Det bedste man kan sige er vist, at det kun blive værre, og det bliver det!

Nå, heldigvis er der som i alle revolutioner altid den ganske vist tvivlsomme trøst for de utallige kommende ofre, at også bødlerne bliver ædt efterfølgende i den altædende maskine, som pøbelen så historisk alt for ofte har sat ustoppeligt i gang. Idealisme har altid en overlevelseschance på præcist nul, når blodet kommer tilstrækkeligt i kog, og derfra er der ingen vej tilbage til den ellers muligvis oprindelige og troskyldige uskyld i de første “demokratiske pip” Slagteren Robespierre under den franske revolution mistede selv hovedet og det gjorde langt hovedparten af alle Maos og Lenins bødler også. Lidt retfærdighed er der da til, posthumt er vel stadigt lidt bedre end aldrig nogensinde?. Revolutioner har altid været emninente til at “æde sine egne børn” med det resultat, at cirklen efterfølgende ender ganske fint i det punkt, hvor revolutionen startede. Blot med mere stålsatte tyranner, som godt ved hvordan man skal kontrollere løbske pøbelmasser.

Nu er ikke alt den rene elendighed, selv om man i disse dage kan komme lidt i tvivl. Billedet i dag viser et par nye projekter på arbejdsbordet. Den “lille bas-fyr” forrest er en super-duper-top-of-the-range JBL-bas kaldet 1400 Nd PRO, som oprindeligt blev udviklet til prestigeprojektet K2/S9500-9800. Dem har vi 4 stykker af og vi må så prøve, om de er bedre end end den Altec/GPA 515-klassiker, der ligger bagved.
Om ikke andet er der da et betydeligt besparelses-element i projektet. De her JBL har trods alt siddet i boxe til flere hundrede tusind kroner pr. sæt, så om ikke andet har vi da sparet en masse penge. Godt og vel 97% Det kan man altid glæde sig over og da særligt, hvis man er dansker og er på vej ned i Superbrugsen og resten af den daglige elendighed…..

7 meninger om “De forkerte spørgsmål”

 1. njah. det er der faktisk ikke PH. JBL 1400PRO med neodynium magnet er JBLs mest effektive mellembas, og formentlig en af verdens bedste mellemtone enheder (100-1000hz). Bør reelt bruges 2stk i hver side sammen med en 2" driver på horn og en spaltediskant. Smid så en 18" subwoofer oveni og du har drømmelyd bedre end JBL Everest. Har selv brugt dem med stor succes.

 2. @vern: Delte du aktivt? Har du en skitse eller et billede et sted? Det må da være svært at få det hele til at sidde tæt nok og samtidig blive i ørehøjde.

  vH pH

 3. Det er ganske korrekt, Verner, at den oprindelige var en skumfiduskant, som JBL forøvrigt ikke længere leverer reservedele til ifølge Heritage-siden. Mere end småskidt!

 4. Jeg må melde mig uenig i, at holde en avis eller to er den eneste måde at danne sige et selvstændigt politisk indtryk på.

  En avis hjælper dig ikke til at danne et selvstændigt indtryk, den hjælper dig til at danne det indtryk avisens redaktion mener du bør have. Det er så muligt du kan danne dig et modsat indtryk ved at være i opposition til avisens holdning, men i så fald er det næppe avisens fortjeneste.Aviser er færdigkogte færdigretter, designet og krydret til at give dig præcis det indtryk avisens redaktion mener du bør have.

  Dengang vi skulle stemme om Maastricht traktaten gik jeg på biblioteket og spurgte efter en kopi af traktaten. Bibliotekaren viste mig stolt hen til en kæmpe opstilling med aviser og pamfletter. Jeg kunne læse hvad forskellige kendte danskere mente om traktaten, hvad de danske partier mente om traktaten og meget mere, men det var aldrig faldet bibliotekaren ind at nogen kunne ønske at læse selve traktaten – så jeg gik derfra med uforrettet sag.

  Det lykkedes mig senere at finde selv traktaten i pdf form, godt gemt på Europaparlamentets hjemmeside. Igen var der masser af nemme links på forsiden til hvad alle mulige mennesker mente om traktaten, men for at finde selve traktatens ordlyd måtte jeg grave dybt i arkiverne.

  Hvis du vil danne dig et selvstændigt indtryk er den bedste fremgangsmåde at grave efter kildemateriale. Hvis du nøjes med at hente informationerne fra aviser er det ligesom at spise honning – det smager sødt og glider nemt ned, men det er noget der er blevet tygget igennem af en anden i forvejen.

 5. Jeg er meget enig i, at avislæsning som udenadslære ikke hjælper blot det mindste og jeg håber da også, at denne side bærer præg af en vis kritisk stillingtagen til mangt og meget. Ikke desto mindre er pressen vital i skærpelsen af egne synspunkter vil jeg mene. Men selvfølgelig er det da et problem, når man opdager, at ens avis har ret i alle henseender for så kan man vist ligeså lade være med at læse dem.
  Jeg vil dog vælge at tro, at dette sidste mest gælder læsere af Politiken hehe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *