“Vanity Fair”

Overskriften i dag er sakset fra en litterær verdensklassiker, engelske William Thackeray, som skrev masser af tykke og glimrende romaner. Om de allesammen var helt så gode, som de var omfangsrige, er måske tvivlsomt i denne skribents noget fjerne og tågede litterære erindring, ikke ret mange bøger egner sig faktisk til at læse som ungt menneske udover “Kampflyver-Serien”, men det er en helt anden sag. Ægte erkendelse fordrer dog trods alt en vis viden og (livs)erfaring. “Vanity Fair” var nu rigtig god. Og hed måske forudsigeligt nok “Forfængelighedens Marked” på dansk. Og bogen lidt usædvanligt for datidens noget langgabende litterære tradition udenfor Tennyson og Coleridge (som iøvrigt osse skrev digte, nok mest derfor) heller ikke så forfærdeligt lang og jeg kan stadigvæk huske noget af den ellers ganske stillestående handling, hurra. Udover at denne forfængelige skribent jo så også lige kan blære sig lidt med sin betydelige belæsthed. Men prøv at genlæse andre store engelske datids-digtere som Thomas Hardy med hittet “Tess of the d´Urbervilles” “Jesus Christ” siger jeg bare, og han var vist ikke engang med, men derfor var den unge Natassja Kinski nu ganske appetitlig i filmatiseringer. Dengang alting var før, som alting altid er eller alt for hurtigt bliver.

Gennem adskillige årtier hed den litterære diæt for denne skribent mindst én bog om dagen. Det mest positive man kunne sige om datidens “litterære grovæderi” var det vel, at jeg under læsningen ikke strejfede alt for rundt i gaderne, ellers blev jeg ikke meget klogere. Først langt senere (årtier!) lykkedes det at “syntetisere” denne møjsommeligt erhvervede viden til nogetsomhelst nyttigt. For så vidt altså denne beskedne side kan anskues på denne måde.

Og det kan den tydeligvis til tider. Gårsdagens tekst blev nærmest “lobhudlet” for at blive i dansk forlængst forglemt før-tidssprog. Helt så fantastisk synes jeg ikke selv, den var og selv om jeg havde gjort det, så ville jeg naturligvis ikke kunnet sige det. Og da allermindst hvis jeg virkeligt havde ment det. Det ville jo have været lidt for forfængeligt. Men tak selvfølgelig alligevel til alle og da ikke mindst til Søren N., som på et andet forum, avtainment.dk, skrev” ..det er nu helt poetisk noget af det han skriver.” Måske lige knapt, Søren, men DET her er RIGTIG poesi:
“Theirs not to make reply,
Theirs not to reason why,
Theirs but to do and die:
Into the valley of Death
  Rode the six hundred.”

De fleste af denne forums dannede læsere vil naturligvis forlængst have genkendt Lord Tennysons (det vil sige, da han skrev det her var ikke blevet Lord endnu men til gengæld var det hovedsageligt derfor, at han blev det, spændende ikke?) udødelige Krimkrigs-digt “The Charge of the Light Brigade” Som vist dårligt kan anskues som noget and end verdens måske ultimative ANTIKRIGS-digt. Det handler godt nok om usigeligt heltemod, men baggrunden i digtet er den engelske øverstkommanderende Lord Raglans totalt imkompetente og uforståelige ordrer på slagmarken ved Balaklava, som sendte hundredevis af kavallerister direkte i dødens gab uden blot den mindste mening. Alting var forgæves og tilbage var blot en fantastisk digt.Åh jo, og så lige begyndelsen på moderne sygepleje-praksis under utrættelig indpiskning af Florence Nightingale men det var så også dét!

Inden den ellers uhyre berettigede forfængelighed (er der egentligt noget, der hedder det?) over egne stråelende evner og uhyre belæsthed helt tager kontrollen, så skal vi gøre en indrømmelse. Ja, også her i vores kælderværksted er der eksempler på forfængelighed. Når der for eksempel står 3 megastore McIntosh-forstærkere stablet møjsommeligt ovenpå hinanden og der kun er plads til 2 sæt om muligt mere megastore højttalere, så ER der jo tale om en vis forfængelighed. Megen mening giver det da ikke og bedre bliver det vel heller ikke af, at der er et par stykker mere på vej på tilsammen ikke helt ubetydelige 3 kW effekt, endda så godt og vel. Når de kommer skal vi nok blære os med lidt billeder. Totalt tåbeligt, åh jo!

Ikke så forfærdeligt meget mindre tåbelige var et par af kommentarerne til gårsdagens og før-gårsdagens tekst ovre på avtainemnt, men nu er det ret beset også lidt af en utaknemmelig “Urias-post” at forsøge at hævde, at man sandelig skal “lytte til alting” inden man kan udtale sig. Det gælder ifølge en lokal entusiast OGSÅ den noget lydkvalitivt mod-produktive placering af en fin højttaler, også der skal man have lyttet inden man kan vide noget. Tjah, man må vel sige, at fremskridt i lige netop dette lys kommer til at gå noget langsomt indenfor hifi. Sådan lidt ligesom at skulle lære at tørre røv hver gang man er på toilettet. En vis erfaring akkumulerer de allerfleste dog ret hurtigt og starter for det meste i den rigtige ende. Der er altså bare noget der er rigtigt, ikke alt kan være undtagelser og kræve individuel stillingtagen. Og da slet ikke det, som er smaskforkert.

I denne forfængelige søgen efter anerkendelse af egen ubestridelig genialitet i tråden derovre af Hifi4Life faldt jeg over ganske fornuftige synspunkter. Som naturligvis helt tilfældigt var ganske sammenfaldende med mine egne, det har nok været det, der gjorde dem så såre fornuftige.

Nå, jeg faldt osse over et par billeder af en kæmpestor forstærker, som jeg aldrig har hørt om. Det kan naturligvis skyldes, at vi kun sælger prof. udstyr, men den her så nu ellers flot ud. Stor som et hus og tydeligvis ligeså svær at skille ad igen som ja altså et hus. Mange af de her kæmpestore økonomisk prissatte apparater er af simpel produktionsteknisk økonomisk nødvendighed samlet uden nogensomhelst mulighed for efterfølgende service. Denne 60 kg. tunge forstærker spiller da sikkert fint, men med en vejl pris på omkring 3000 pund er der altså ikke meget gedigen produktionsteknik at “slå til Søren” (undskyld, Søren N.) med. Den er helt sikkert ikke specielt slem, men som servicetekniker at se ned i sådan en kasse gør næsten fysisk ondt. Men som sagt, det KAN ikke være anderledes til de her priser og det er så ikke overraskende heller ikke.

Til gengæld kunne vi læse, noget mere overraskende, at der sad hele 2 stk hele 2 kW transformatorer i dette fine apparat på max 2 gange 200 watt. Det er ganske meget og jo en hel del/helt vildt meget mere, end man uden hente ud af en dansk sikringsgruppe og det burde vel hæmme salget noget. Et forbrug på 4kW er jo heller ikke helt usynligt på hvirvelstrøms-måleren derhjemme.
Nu aner vi ikke om det passer, men hvis det gør, så har vi et enestående eksempel på et helt vanvittigt formidabelt overdimensioneret apparat med et muligt maksimalt forbrug på hele 10 GANGE den nominelle effekt. Og så til den meget rimelige pris, imponerende. Hvad der så efterfølgende bliver af spildvarmen på de 3600 watt, som svarer nogenlunde til den samlede effekt af alle 4 kogeplader på et komfur, tjah det er så ikke godt og vide.
Æv, nu kom vi til at blære os helt unødvendigt igen. Godt nok var det denne gang kun denne skribent kendskab til selve den elektroniske grundlov, “Ohms Lov” men alligevel vil vi undskylde dagens ganske overdrevne forfængelighed. Vi skal nok forsøge at glemme alting igen, det gør jo også læsningen af al hifi-chatten så meget mindre tå-krummende!

9 meninger om ““Vanity Fair””

 1. Poul halvhjerne !

  Du fortsætter igen hvor du slap og fantaserer og skriver igen om noget du intet aner om. Min (jeg bruger ordet amp)for elsker at provokere folk som går op i små ting. Den bruger max 210 w i klasse A og max 125 w i A/B. Målt med sparometer o-,)). Men det tror du nok ikke på for det er da en total underdrivelse i dit univers. Men kom selv og kig på min nye store forstærker. Jeg giver kaffe og et kindkys

  (Forøvrigt er den opgivet til 2x350w i 8 ohm) og 2x395w i 8 ohm i en test. Er det nødvendigt at fortælle hvad den yder i 4 og 2 ohm.???????????. Gæt selv

  Mht. service. ikke nødvendigt. Men bliver det nødvendigt kan du vel også være ligeglad.

  Så skriver du en pris omkring en forstærker du ikke kender. Men med lidt hjerne kan du jo slå prisen op på nettet. Den koster forøvrigt 45k i DK. Men så er det jo godt at den kan handles brugt til.

  har du lyst til at give dig til kende. Skriver du bare for vil banke dine usaglige kommentarer i jorden.

  Har du været sørøver engang Poul ??

 2. Mht det sidste kommer jeg godt nok fra en sømandsslægt, så måske? Mht service er der jo ikke noget specielt slemt, som jeg vist også tydeligt skriver og nej, ikke alene ville du aldrig komme med den, vi ville heller aldrig nogensinde tage imod den.
  Prisen er direkte hentet på importørens hjemmeside i en test på Hifi Choice, som han linker til, vejl. med engelsk moms og alting. Testen er et par år gammel men priserne er næppe steget meget mere end pundet er faldet så gæt og gæt er vel så meget sagt.
  Jeg tør slet ikke gætte på, hvor kraftig den (mange kilowatt måske?) er og det ville også altsammen være ligemeget. Når den som du siger kun bruger 210 watt i klasse A, (som har en teoretisk højeste virkningsgrad på 10-15%, regn selv klasse A-effekten ud derfra) så er alle tal jo alligevel ligemeget.
  Men derudover sælger vi da også selv professionelle forstærkere, som efterfølgende ved serviceproblemer ryger i skraldespnanden. Sådan er verden jo også i vores egen branche, hvor alting osse gerne skal være stort og barsk uden at være tilstrækkeligt dyrt.Vi tager blot ikke nøgenbilleder af dem.

 3. Jeg havde engang en Adyton XP4 med 2 stk 1900 watt trafoer i og 48 udgangstransistorer.
  Men 2 x 1900 watt er jo 3800 og man kan kun trække 3000 watt fra lysnettet…. Så den var nok fejlkonstrueret (O)(-)

 4. Man kan jo så godt trække lidt mere kortvarigt, men sjovt nok havde jeg selv på et tidspunkt ikke mindre end 4 Soundcraft/Adyton af ganske samme slags. Vildt skulle det være og det var det. Blæserne larmede infamt og tit sprang sikringere når jeg tændte nr. 3 eller nr. 4 De skulle naturligvis for overhovedet at kunne tændes naturligvis tændes enkeltvis.
  Noget fejlkonstruerede var de vel med deres selvdestruerende tykfilmmoduler og faktisk ret "sølle" 500 watt for godt lød de da ikke. Og ellers havde vi vel begge haft dem endnu?
  hvor store trafoerne var husker jeg godt nok ikke så godt som du, kun at de fysisk var ret små og at den var mindst ligeså håbløs at servicere som den der Unico. Nok værre.

 5. hej Poul
  Kan du anbefale en vellydende pa-forstærker, som kan bruges til hifi? Det må gerne være uden blæser eller i alt fald med en tavs en af slagsen. Jeg set(endnu ikke lyttet)lidt på en belgisk forstærker ved navn Apart. Den er passivt kølet.
  mvh Søren

 6. Blæseren (en 12 x 12 cm) i en tunnel, var eneste årsag til at jeg skilte mig af med den.
  Og der er himmelvid forskel på Adyton/dynergy i mellemklassen (XP3 og nedefter) og en XP4

 7. Ja og havde vistnok endda negativ udgangsimpedans som jeg husker det. Derfor lød dette overkomplicerede monster nu ikke ret godt alligevel, hverken i bas, mellembas mellemtone eller diskant. Jeg kørte 3-vejs elektronisk på et sæt tannoy dreadnought med en brokoblet Soundcraft (som Adytonen osse hed) 2000 på hver sin bas.Sikke tider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.