Møder og anden logistik

Morgenen i dag er for en sjælden gang optaget af andet end skriveri. I stedet skal vi sidde og “kloge” os verbalt og fagligt, så det bliver da en behagelig afveksling. I mellemtiden vil lige opfordre folk til at overveje et par tal fra det seneste døgns nyhedsdækning. Mildt sagt synes vi måske ikke, at de ligefrem tyder på nogen synderlige kombinatoriske begavelser blandt landets fremmeste journalister. For så vidt disse er ansat ved de landsdækkende elektroniske nyhedsmedier. Vi kan afsløre, at det er de ikke. det håber vi da i det mindste ikke.

Først og fremmest var gårsdagens aftennyheder præget af den åbenbart sensationelle nyhed, at 2 mænd var døde af influenza uden nogen tilsyneladende grund. Udover at de altså havde fået influenza og var døde af den. Denne tydeligvis sensationelle nyhed blev ledsaget af passende katastrofe-interviews på Skejby Sygehus med en ledende overlæge. Som mærkeligt nok ikke så særligt panikslagen ud, uden at det dog afficerede intervieweren. Det åbenbart ellers både påtrængende og simple spørgsmål om, hvorfor tilsyneladende raske mennesker dog kunne tillades at dø af influenza blev besvaret med, at sådan var det bare. Når der var influenza, så døde der altid nogen. De fleste syge i forvejen, enkelte døde sådan nærmest bare uden nogen videre ledsagende forklaring.

Måske journaliststanden her burde have læst læst op på lektierne, for sådan har det altså altid været. Hele indfødte folkeslag i andre verdensdele er i historisk tid blevet decimeret til det egentligt udrydningstruede af influenza, og enhver ny-muteret influenzavirus tager nogle stykker osse blandt de sunde. I uheldigste fald som for eksempel influenzaepidemien efter 1. verdenskrig, den såkaldte “Spanske Syge”, omkom ikke mindre end 50 millioner mennesker, heraf over 14.000 i det ellers ikke spor ernærings-svækkede Danmark. Det vil sige, tallet 14000 passer ingen steder, det var blot dem, som overhovedet ingenting fejlede i forvejen. Det reelle tal har været mange gange højere. En virkelig dræber og sådan har det altid været siden, blot i mere overkommelig målestok.

Nu behøver man ikke være voldsomt belæst for at vide, at dødeligheden i Danmark ALTID stiger markant især blandt ældre når influenzaen kommer. Den samlede sæsonbetonede mer-dødelighed ligger sædvanligvis et sted i det lavere éncifrede antal tusinder. Plus altså nogle få uheldigt genetisk disponerede.
Anderledes med en anden oplysning om den vanvittige medicin-forvirring på landets sygehuse. En virkelig dræber, som forrige år på Horsens Sygehus tog min egen ellers raske mor i en tragisk farce af et indlæggelsesforløb. I et vanvittigt medicin-circus, som skiftevis gjorde hende fuldstændigt klar og straks derefter på grund af sindssyg medicinering helt ditto lallende døde hun helt uforklarligt. Helt givet af intet andet end den aktuelle fatale fejlmedicinering, som en læge akkurat nåede at fortælle om, mens hun endnu var i live. Hvorefter man med største selvfølgelighed fortsatte med samme medicin og det tog antageligt livet af den stakkels gamle ellers kernesunde dame. Hvorfor også fjerne den dødbringende medicin bare fordi man nu havde opdaget den.

Dødsårsagen blev aldrig klarlagt, for med fuldstændigt samme omhu og særlige akkuratesse som under indlæggelsen, så GLEMTE man på trods af vores krav og aftale med lægerne at obducere hende. Det er da godt nok sommetider rart IKKE at bo i Horsens, mage til skræmmende sygdomsforløb skal man virkeligt lede længe efter. Blot helt tydeligt ikke på Horsens Sygehus, hvor det tyder poå at være ganske typisk, for i en undersøgelse af medicineringen af 35 patienter, var der fejl i SAMTLIGE 35. For vi efterladte lyder det ganske bekendt. Den helt vanvittigt skræmmende statistik viste, at denne fejlmedicinering på landsplan resulterede i hele 170.000 overflødige indlæggelser.

Nu kunne man måske med en vis ret spørge, hvordan i himlens navn man var nået frem til dette tal, men det skulle blive værre uden at nogen åbenbart bemærkede det. Samme statistik viste nemlig også, at ikke mindre end 3% af de altså allerede “fejl-indlagte” døde. Vi taler om en mer-dødelighed på omkring 5000 mennesker hvert år, inklusive altså min gamle mor. Tallet 3% stod bare på skærmen, ingen fandt tydeligvis nogen grund til at sammenkæde det med det andet højere tal. Der var jo en langt vigtigere sag med de 2 døde mænd på Skejby Sygehus. Det tragiske er så, at de sidste 2 dødsfald givetvis er helt UUNDGÅELIGE uanset behandling, det er de andre 5000 blot ikke. Nærmere sådan en slags klodsede “institutionelle mord”!

Til forsvar for denne helt uforsvarlige og uoverskuelige katastrofe-situation havde man indkaldt en overlæge fra Horsens Sygehus. En cadeau til valget af en VIRKELIG ekspert blandt fjumregængerne dernede. Han vævede i en veritabel “dødedans” løs om alle vanskelighederne ved at vide, hvilken autoritet (praktiserende læger/afdelingslæger/akutmodtagelser osv), som udskrev hvad og hvor og hvor meget og hvorfor af medicinen. MOD og FOR og PÅ KRYDS med garanterede til tider dødelige bivirkninger. Det fremgik krystalklart af interviewet, at ingen anede, hvor meget medicin og af hvad, den enkelte patient fik og hvad værre var: Der var heller ingen muligheder eller blot håb om at man i den nærmere fremtid ville kunne finde ud af det.

Der var tale om en befriende åbenhed fra dette syge systems side, hvor man ingenting ved om noget. Og heller ingen aktuelle planer har om at ændre på noget. Fordi det er svært og altid vil være meget lettere blot at lade problemet ligge begravet. Til gengæld er det så så meget nemmere at dø som min mor. Netop derfor naturligvis. Og hvorfor dog så også obducere nogen, man ved jo internt allerede godt, hvad der er i vejen. Hvis man altså overhovedet kan tillægge sådan et bund-råddent lokalt sygehus nogen overordnet logik. Det sidste er muligvis tvivlsomt, det første er til gengæld en ulykkelig kendsgerning.

Til sidst en anden sjovere og noget tal-fortolkning. På morgenens DR Update står der en spændende oplysning om, at i løbet af de sidste 10 år er priserne på busbilletter åbenbart steget med 55% Nu kører jeg aldrig selv med bus, men derfor kan det nu muligvis godt passe.
Historien var så, at i mellemtiden var benzinprisen kun steget med 33%. Logisk, ikke sandt? Næh, ikke blot bare det allermindste. Det her virkeligt en stupid sammenligning af ingenting som giver fuldstændigt samme mening. Fordi blandt de SAMLEDE DRIFTSOMKOSTNINGER ved at køre en bus, så er brændstofforbruget altså en ganske meget lille del. Og da især i betragtning af, at langt hovedparten af branchen slet ikke betaler de skatter og afgifter, som er så langt den største del af benzinprisen. Eller for sags skyld diesel-prisen, som jo er det, busser sædvanligvis kører på. Og hvis pris uden afgifter er ENDNU lavere. Sikke dog en super-historie.

Det var så, hvad vi i dag havde valgt at bringe: En nul-historie om benzin og busser, en skrækhistorie om influenza, som ingenting var og en langt, langt skrækkeligere historie om 5000 unødvendigt døde, som slet ingen bemærkede. Suverænt journalistisk overblik og væsentlighed, når det er allerbedst? Desværre.

2 meninger om “Møder og anden logistik”

  1. Jamen tak skal du have, Mirland, livet er jo andet end den næringsfattige lagkage, som den glittede kritikløse medieverden kolporterer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *