Fra troldmandens værksted

 
Posted by Picasa

Et lille glimt fra et af de gamle højkvalitets-arbejdsborde fra Klostergade-tiden (særlig tak til min kære gamle kollega Karsten Dalsgaard for al den energi og omhu, der ligger i disse kolossalt stabile borde). På bordet ligger et komplet sæt komponenter med 4 stk. JBL 2225J-basser, 3115A-filtre med næsten-tilstrækkelig diskantboost-equalisering og de store truthorn med drivere. der mangler kun birkekrydsfinerskasserne, så er lykken total. Indtil næste gang, naturligvis, det er jo en særlig egenskab ved lykken, at jo større den er og jo evigere, den synes, jo lunefuldere og mere omskiftelig er den. og da ikke mindst når man har plads nok. Mere af det samme øger vel også i den rene teori lykken?

Vi har tidligere uden synderlig respekt omtalt den danske “kamp” mod pirateriet fra Somalia ud i det Golfen og det Indiske Ocean. Vores manglende respekt har delvist været grundet, at alle parter erkender, at det ikke har hjulpet blot en lillebitte skid, der sker stadigvæk ligeså mange kapringer som før. På trods altså af indsatsen og hvilken indsats kunne man spørge. Når man som det er tilfældet ikke skyder mod piraterne for at ramme, så er der jo visse grænser for den afskrækkende virkning. Som så altså slet ikke er der, pirateriet yngler fint og er givetvis Somalias største vækstindustri. Blandt næppe nogen anden udover dyrkning af khat til salg udenfor Bazar Vest i Århus.

Men nu skal “jernhandskerne” så endelig tages på. Nu er der nemlig planer om at bekæmpe piraterne på land. Hvis det lyder fornuftigt er det ikke spor tilsigtet, mere herom senere. Enter en forsker ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Lars Bangert Struwe omkring denne dramatiske ændring i den danske flådes strategiske tænkning som det vel er at lade dan ske elitetropper gå i land for at “bekæmpe deres baser..” for “nålestiksoperationer på land lyder umanerligt fornuftigt..” På disse sider har vi tidligere i historisk perspektiv været inde på, at man aldrig nogensinde har kunnet bekæmpe pirater uden at gå i land. Fornuftigt, det her? NEJ, OVERHOVEDET IKKE, rent selvmord simpelthen.

For det første består den danske flåde i Golfen af èt eneste sølle skib, og for at de danske elitetropper skal kunne gå i land i deres gummibåde ligger det ligesom i kortene, at de bliver nødt til at sejle synligt og hørligt ganske tæt på land. Hvor overraskende mon så alting lige bliver? Nå, når man så er landet for at ødelægge benzin-og våbendepoter, man har slet ikke til hensigt ellers at skade nogen, så kunne der være et problem med civile. Men nej, det er der slet ikke, mener denne eksilerede ex-russer Struwe: “Hvis de (piraternes baser red.) lå i en havneby var situationen noget helt andet (jamen det står der! red) med en stor risiko for at skade civilbefolkningen, hvorimod der her udelukkende er tale om at rette stor skade på piraternes infrastruktur” og “Samtidigt er det typisk kun pirater, deres hælere eller folk, som udfører kriminelle handlinger til stede” så derfor kan man sagtens pløkke løs.

Nu er det et noget alternativt strafferetsligt synspunkt som forskeren her anfører at “tyvte” alle blot på tilstedeværelse uden nogen beviser iøvrigt, den bliver nok vanskelig at håndhæve strafferetsligt. Udover at det vel også er noget naivt ikke at forvente massevis af prisbillig/villige unge kvinder med bunker af børn på piratbasen. Nå, en tidligere kommandørkaptajn på Esbern Snare, Steen E. Pedersen udtaler i samme kampvillige ånd: “Det (en landgangsoperation med elitetropper red.) vil være et godt operativt værktøj, som samtidigt vil betyde, at at vi kan begynde at komme piraterne i forkøbet” Med hvad, kunne man måske spørge, for forventer disse højt-gagerede analytikere og flødeskumsadmiraler virkeligt, at somalierne på land FRIVILLIGT vil opgive deres depoter overfor en håndfuld danske tropper. Planen er simpelthen fuldstændigtigt skrupravende sindssyg og hvis man ikke kan se det, så burde man ikke have lov til at kommandere en lege-robåd i en sandkasse.

I al sin enkelthed er problemet følgende: Hvis man aldrig nogensinde som den danske flåde har skudt for at dræbe nogen pirater PÅ HAVET (hvor de ALLESAMMEN er pirater og skidenemme at bøffe), hvordan kan man så forvente, at man på LAND, hvor man absolut ingen sikre efterretninger har om den enkelte dér i tropenatmørket, vil kunne plaffe de ægte pirater. Det vil man selvfølgelig heller ikke i denne karnevals-militære plan, for det er slet ikke selæe piraterne, man er ude efter. Hvilken syg militær hønsehjerne, som har udtænkt en plan om blot at kunne vade ind og ødelægge baserne blandt tungtbevæbnede pirater med uden kamp og sejle væk igen burde have lov at lede operationen.

Situationen er simpel. Elitetropper er enormt effektive mod konventionelle hærstyrker, men naturligvis langt mindre mod enhver styrke, som opererer i sin egen baghave og med æres/klanbegreber, som er helt kontra-militære. En anden og helt indlysende ting er det, at hvis blot piraterne fanger Én ENESTE danske frømandssoldat, så er alle operationer permanent afblæst. tror man virkelig ikke, at somalierne kender denne vestlige modvilje mod krig med billeder på. Husk den amerikanske allerede døde soldat, som blev sønderrevet i Mogadishu og hvis TV-optræden fik amerikanerne til at trække sig ud permanent. Flere og bedre militære efterretninger ændrer ikke på denne situation, som kun kan løses som en egentlig udryddelses-operation, hvor baserne tilintetgøres. ALT andet er dømt til total fiasko.

Så kan man sidde og fundere over, hvorfor i alverden man ikke fanger eller sænker de pirater, som sejler rundt derude i massevis i det Indiske Ocean, for der er der ingen tilfældigt forbipasserende mennesker eller kvinder og børn, kun pirater, allesammen! Med sikker gevinst, plaf plaf! Hvorfor dog forestille sig, at når man ingenting gør ved det mest indlysende så skulle det blive bedre af at vove sig ind i “Løvens Hule” Med absolut alt at tabe.
Vores opfordring her skal være: Medmindre I er klar til at skyde for at dræbe piraterne, så sejl hjem igen. Jo hurtigere, jo bedre. Ellers se da for Helvede at komme i gang. At gå i land er nogenlunde ligeså klogt som de engelsk/canidiske commandosoldaters angreb på Dieppe i Frankrig i 1942. Selvmord.

3 meninger om “Fra troldmandens værksted”

 1. Det kan være at Struwes vilde planer involverer kun at skyde på folk med enten:

  * Klap for øjet
  * Træben
  * Papegøje på skulderen
  * Ofte benyttende 'Arrr' i deres sætninger

  Da vi jo alle ved at sådan er pirater flest… (Nej, du har nok ret i antagelsen af at det bliver meningsløse selvmordsmissioner mere end noget andet.)

 2. Ja, hvis man ikke har besluttet sig til at bekæmpe det indlysende beviselige pirateri med våben er det da alternativ begavelse at tro, at man i nattemørket klarer det bedre eller mere ublodigt.

 3. Der kan ikke være tvivl om at en bredside, no questions asked, mod ethvert identificeret piratfartøj ville efterlade et indtryk der kunne forstås af disse yderst primitive umennesker.

  Eneste hindring herfor er vel også hhv. love og foreløbig udebleven (unødig) overlast på gidsler. (Hvor sidstnævnte med tiden ville kunne sætte førstnævnte ud af spil.)

  Foruden de økonomiske aspekter, er det også en kende irriterende at være tilskuer til den nuværende træden vande, givet den militære magt vi som civilisation kan stille til rådighed. Hm, dagsteksten prikker vist til min gamle sure mand i maven.

  Endnu et spændende indkøb forresten. Er det af samme type som negermåsene? Monteret i den rette opstilling slår de ligegodt mine fremtidsplaner for at slippe for halvforkølet heldårlig lyd fra vores 40"-samsung tv's mikrotransducere… Ikke at der skal forfærdentligt meget til, da det nok ender med en håndfuld pruthøjttalere og en sub. Vores stue har beklageligvis flyttet etage, hvilket har medført en opsplitning af husalter og primære højttalere. Nedgraderingen, for ikke at sige amputeringen, af lyden er så slem at man bliver irritabel når volumen kommer i nærheden af almindeligt samtaleniveau. Noget må gøres! Godt at man lever i et nogenlunde protestfrit indeklima så længe tallene på konti holdes i rette kulør. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *