Mikro-kosmos i kokassen

 
Posted by Picasa

Billedet i dag afbilder et passivt delefilter fra en højttaler. Det er et af den slags, som man sjældent ser. Længere. I det hele tager ser man jo ganske sjældent højttaler-delefiltre overhovedet, da de jo sidder inde i kassen. Derfor er incitamentet til at spare på disse usynlige komponenter fuldstændigt uimodståeligt for de aller-allerfleste. ja, faktisk kender vi kun en enkelt nutidig undtagelse fra denne regel. Faktisk den eneste nødvendige og tilstrækkelige grund til, at der ikke er tale om en egentlig naturlov.

Dette filter er anderledes. For det første indeholder det udelukkende store luftspoler og for det andet er printbanerne tykke. Samtidigt er glasfiber-printpladen understøttet af en træplade og alle effektmodstandene er hævet en cm. fra printet. Selv ikke i de bedre professionelle filtre mindes jeg nogensinde at have set denne traditionelle montering. Når noget er bedst er det nødvendigvis også dyrt og det siger sig selv, at dette filter med sine glimrende plast-højvoltskondensatorer tilhører denne kategori. Dette elementære Great Plains Audio 1600 Hz. 2-vejs kvalitetsfilter til Altec 604 koster da også ikke ubetydelige 95 U.S. dollars incl. de påmonterede 6 meters tilslutningkabel. Dyrt? Ja, for Helvede da, alt for dyrt til nogen af os kendt hifihøjttaler til under 50.000,- og det med en faktor MANGE.

Nu vil vi ikke opfordre nogen til at kikke ind i deres egne højttalere for at kontrollere kvaliteten i forhold til dette kommercielt ganske let-tilgængelige produkt, som vi derudover slet ikke sælger, det vil næppe føre til noget godt. Eller rettere, det vil det ikke. Lad blot tingene være på samme måde som det også er klogt på en solvarm sommerdag IKKE at trampe på selv en ganske godt bagt kolort på en idyllisk eng. Enhver kolort som enhver kommercielt succesfuld højttaler indeholder sit eget mikro-kosmos af råddenskab og fede maddiker inde bag den faste grålig-brunede overflade og den fine finér. Livets barske realiteter i kondenseret form. Det, som man ikke kan se, kan man ligeså godt spare på. Det er ikke blot ganske ufarligt, det er kommercielt dødbringende ikke at gøre det.. Men som det hed engang om de mytiske uforfærdede dødsforagtende nordiske jomsvikinger: “Endnu er den sidste jomsviking ikke død”

Desværre kommer disse sidste få næppe til nogensinde at yngle videre, dertil er de for få og små. Det er som at søge almindelig anstændighed og overbevisning og ærlighed i politik, heller ikke vældigt salgbare projekter. Som sommerens kolort indeholder alle politiske handlinger til gengæld et forudsigeligt kondensat, nemlig råddenskab i sin reneste form. Tag for eksempel den nylige diskussion om det Rolex-ur, som den efterhånden noget kritisk-kvabsede danske skatteminister Troels Lund Poulsen modtog af en arabisk oliesheikh. Det er tydeligvis lige rigeligt fedt at være dansk skatteminister, ham her holder ikke længe, og det er der indlysende helbredsgrunde til.

Nå, sagen er den enkle, at ministeren har modtaget et skidedyrt ur som gave. Om han ifølge almindelig forvaltningsret må det ligger ganske meget i gråzonen. Det var enklere, hvis en af hans medarbejdere havde gjort det, for så havde han fået et øjeblikkelig fyringsseddel. Nu er Troels så minister og som han så sigende siger til BT: “Ministre er ikke omfattet af de regler, der gælder for deres ansatte” Fin personalepolitik, det her, aktiv de-motivation hvis det ord altså findes? Dog forlyder det, at han alligevel har betalt både told og moms af gaven, en rigtig guttermand. Ja, han hævder endda et have betalt skat af gaven overfor BT. Det sidste turde til gengæld være en mere end tvivlsom sag, da han jo faktisk dårligt for dette år kan have indgivet nogen selvangivelse, skatteminister eller ej. Så det har han nu nok ikke. Endnu eller ikke.

Alligevel ses grumsede billede af skatteministerens håndled med det famøse ur på og han hånes åbenbart journalist-passende for sin såkaldte “parvenu-adfærd (citat slut)” Nu kender næppe mange ordet “parvenu” længere og den eneste opmuntrende ting i denne rådne sag er næsten, at en enkelt journalist gør. Desværre diskvalificerer han så samtidigt sig selv ved sin ensidige politiseren mod Poulsen. Ikke at der er nogetsomhelst positivt ved Poulsens “Rolex-gate”. Det var det desværre heller ikke for den tidligere radikale minister Marianne Jelved, som modtog et dobbelt så dyrt Rolex i forbindelse med en Mærsk-stabelafløbning. Der blev vist aldrig stillet spørgsmål ved, om det var i overensstemmelse med god forvaltningsret og hvorfor ikke er et godt spørgsmål.

Et næsten endnu bedre spørgsmål er vel så, hvorfor ingen journalist nogensinde har kaldt den almindeligt kommuneskole-læreruddannede Jelved for det nedsættende “parvenu” når hun trissede rundt med sit guld-Rolex. Selv om lærerlønningerne ikke er lave længere er det da ret beset temmeligt “fattigfint” at posere med et guldur til 122.000,- Måske det skyldes, at Troels Lund Poulsen ikke engang er lærer, ja faktisk har han overhovedet ingen formel uddannelse udover studentereksamen. En nyere Ole Sohn kunne man næsten sige. Troels kommer sjovt nok fra samme tydeligvis let formørkede del af Jylland som Ole. Og denne skribent ikke at forglemme i dette fine selskab.

Når man som Troels er et så erfarent “politisk dyr” (ja han kan jo vel ikke rigtigt noget andet hånds- eller ånds-værk) så er det særligt dumt at gøre sig så sårbar som en spankulerende fasan-kok lige udenfor gårdspladsen om morgenen den 1. oktober. Foran hele flokken af forsamlede forventningsfulde jægere med deres glammende hunde på jagtens allerførste euforisk-ekstatiske dag. Dumt som Jelved før ham. Hun gjorde det blot heldigt nok udenfor jagtsæsonen eller også blev hun af andre grunde journalistisk “fredet” Det sidste er mere end uhyggeligt og slet ikke rigtigt held.

11 meninger om “Mikro-kosmos i kokassen”

 1. Hej Poul,
  Jeg kender nu en enkelt dansk producent (Det gør du også…), hvis delefiltre ikke behøver at have komplekser i forhold til det afbildede.
  I øvrigt er det jo betryggende – ligesom så meget andet i dansk politik – at få demonstreret, at vores skatteminister har det, for den stilling, helt rette instinkt for at rage til sig.
  Mvh.

 2. Nu har jeg aldrig set omtalte danske producents kreationer og heller aldrig hørt noget derfra, så jeg kan vel plædere "inkompetent" som forfatteren i Monty Pythons sketch om en fup- engelsk/ungarsk ordbog?
  Om ikke andet er det da et fint politisk forbillede for den kommende lovliggørelse af den indlysende ulovlige opkrævning af ejendomsskatter. Hvor er de borgerliges borgerlige politik blevet af og hvorfor overhovedet stemme på dem.
  Eller i værste fald blot stemme overhovedet.

 3. Hej igen,
  Du har både hørt og set dem – omend ikke selve filteret – da du for nylig var i København. Faktisk laves denne producents filtre med så stor omhu, at jeg har revset dem for at undlade at omtale det i deres markedsføring.
  Hvad angår politik, så er det jo efterhånden en del år siden, at man har set en dansk politiker med visioner, der strækker sig udover at overholde grundloven – altså EU's grundlov, i form af de berømmelige konvergenskrav, der afholder de enkelte medlemslande fra at føre selvstændig økonomisk politik. Med et så tåbeligt udgangspunkt, kan det vel ikke undre, at de realiserede, nationale politiske tiltag bliver tilsvarende absurde.
  Ideen om, at undlade at stemme synes ærligt talt ganske relevant…
  Mvh.

 4. Idéen med konvergenskravene er (snart var?) jo netop at det IKKe afholder de enkelte lande fra at føre selvstændig økonomisk politik (undtaget måske penge og valutapolitik). Blot skulle dette gøres indenfor rammerne af konvergenskravene. Det ses jo nu altfor tydeligt at det ikke var rammerne der var noget galt med, men snarere at nogle lande (bevidst) ikke holdt sig indenfor disse rammer og i stedet legede at det var den 24. december året rundt. De pågældende politikkere (og deres befolkninger med for den sags skyld) kunne i hvert fald ikke trække "inkompetence kortet", når nu der var åbenlys svindel involveret. Nu har vi så balladen!
  I øvrigt giver jeg jer begge ret i, at det er svært ikke at undlade at stemme, når ens egen samvittighed anviser, at der ikke er nogle samvittighedsfulde kandidater at stemme på.
  Mvh.

 5. Drop your panties, Sir William; I cannot wait 'til lunchtime.

  Sikke nogle basser af spoler det filter er bestykket med. 1,2 mm^2 ?

  Filtrene i mine gamle kasser er jo opbygget med spoler af sytråd i forhold til disse GP/Altec:

  http://forums.klipsch.com/forums/storage/6/682950/JBL%20Crossover%201.JPG

  Mener du med "Lad blot tingene være på samme måde som det også er klogt på en solvarm sommerdag IKKE at trampe på selv en ganske godt bagt kolort på en idyllisk eng.", at det ikke svarer sig at opgradere sine filtre?

  Gælder det også hvis opgraderingen f.eks. omhandler at flytte på delefrekvensen, svarende til producentens egen opgradering fra eks. mk I-II -> III, som efter sigende skulle opbløde lytteindtrykket i positiv grad for rum, hvis vægge ikke ligner 30-stk emballage fra dan-æg?

  Jeg køber ellers, som tidligere nævnt, gerne (med lidt assistance) de rette komponenter til denne opgradering, om ikke andet så for at prøve påstanden af.

  Mvh,.

 6. Egentlig var det vel værre, at Marianne jelved tog imod det ur, end at Troels Lund gjorde det. Når en eller anden arabisk politiker giver en dansk skatteminister et dyrt ur følger der vel ikke en forventning om nogen former for modydelser med – hvad skulle Troels Lund dog kunne hjælpe ham med? Men at A.P. Møller på den måde stikker et dyrt ud til en dansk økonomiminister lugter lidt af et forsøg på bestikkelse.

  At være borgerlig-liberal indebærer vel at man betragter grådighed som en god, kapitalistisk dyd, og alene derfor kan det undre, at man ikke kan forudse, at den slags vil ske…

 7. Ej, nu må I sgu holde med det studentersnak! Det er lissom at høre på snakken i kantinen eller et gruppearbejde på et tilfældigt UNI i DK for 20 år siden. Prøv lige at udvide kasketten og forestil jer at manden, en sheik or not, vil vise gæsten ære og give vedkommende en gave. Det er fanme ikke en synd og hvis man har nogle vildt skrappe regler i DK om det må man ikke i ligeværedets navn, så betaler man skat af gaven og så er den bare ikke længere.

  At læse Ps klumme er tit dagens højdepunkt når han er god, men efter hånden er det kølvand han trækker af folk som lige skal have deres "i DK er vi lige og jeg har oose læst at…" med, nok lige for meget. Uanset om hvor meget man kan huske eller læse på Wikipedia op til dagen med et nyt emne:-)

  Et eller andet sted (her) kan det af og til udvikle sig til at man bare venter på opspillet fra Poul, for man selv kan komme til med sine fine betragtninger. Det er æv, for helten er Poul.

 8. ja og nej "levesen"

  godt nok er der betalt skat af gaven, men den har ud over skatten jo en betragtelig værdi

  En gave til 122.000 kr. har efter at der er betalt skat,told og moms stadig en værdi for modtageren for et sted mellem 40-60.000 kr.

  Derfor burde det være soleklart for en hver der bestrider et politisk embede at en sådan gave ikke kan modtages da 40.000 er rigeligt til at så tvivl om denne persons senere uafhængighed i beslutninger (der er sikkert mange modtagere der er helt kolde i røven men det er en anden sag)

  Det eneste rigtige når en person der har en indflydelsesrig position i det offentlige modtager en gave over bagatelgrænsen ville være at bort auktioner denne til velgørende formål eller sælge den og bruge pengene til vores slunkne statskasse.

  Selvfølgelig skal en offentlige person modtage gaven da det ville være at fornærme giveren – men at beholde den er forkert

  og så har jeg hverken øvet mig på wiki eller ønsket at spolere den store mesters blog

 9. Ej, nu må du sgu holde med det studentersnak! Det er lissom at høre på snakken til et VU møde eller et møde blandt konservative studenter i kantinen på et tilfældigt gymnasium i DK for 20 år siden. Prøv lige at udvide kasketten…. Lyder det som et Ekko?

  Hvis Poul eller andre ikke kan tåle at blive sagt imod, så skal man lade være med at ytre sig offentligt. Og som den store mester Poul er, så tror jeg godt han kan tåle at blive sagt imod.

  Jeg ved ikke hvem det er du henviser til med det der wikipedia-snak, men det kunne vel også tænkes, at der er andre, som rent faktisk ved noget om noget og er i stand til at tænke en selvstændig tanke….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.