Kun lidt tid til gas

Ikke helt som forventet og heller ikke særligt uventet var der lidt rigeligt at se til i går. Vores forretningsfelt plejer ellers at “klinge af”, som det hed i min branchekarrieres ungdom. Nu var det som nævnt en anden branche, men alligevel forekommer det noget middelalderligt, at man den 24. december i Radiouset Expert i Frederiksgade 16-18 holdt åbent selve juleaftensdag. Ikke hele dagen, sådan nærmere lidt “tidsubestemt”, som det vist hedder i den barskere del af det danske straffesystem. Man holdt ifølge direktiver fra vores elskede “Fører”, Steen Nordahl-Møller butikken åben indtil ak ja “handelen klingede af”…

Det gjorde den så typisk først hen først på eftermiddagen dér den 24. december og så var der til alt held stadgivæk et par timer til at få pakket alle pakkenellikerne og komme hjem til den store familiejul i Horsens, selveste Ole Sohns hjemkommune. Sikke dog frisk man var juleaften efter at alle mand i mindst den seneste uge op til jul inclusive lørdage og søndage gange 2 havde arbejdet til kl. 20.00 hver eneste aften. Dengang gaves der ikke fridage, man var til rådighed når “arbejdet krævede det” Eventuelle utilsigtede ligheder med fæstebondens vilkår og pligter under det danske stavnsbånd er desværre ikke spor tilfældige. Det VAR sådan og julen blev aldrig det samme derefter.

Der var simpelthen den sideeffekt ved denne uheldige eksponering til overdrevent juleri dengang i 1980-erne, at blot et stykke julepynt simpelthen får det til at gyse let i kroppen. Ikke underligt, at den mest effektive og langtidsholdbare tortur-form sker med brug af dagligdagens virkemidler. Man kan brænde torturofre med syre, men det mest virkningsfulde er helt givet at skolde dem dagligdags kaffe, som offeret senere kommer til at lugte til utallige gange. Med samme intense oplevelse af smerten fra dengang igen og igen.

Helt så galt er det vel ikke for denne skribent, men helt det samme som barndommens uskyldige forventning er det aldrig blevet. Nå, i det mindste behøver man da ikke møde op inden åbningstid den første hverdag efter jul for uden nogen betaling at få lov til at fjerne al julepynten igen. Det skal lige med i denne stærke socialrealistiske skildring af fortidens forretningsliv, at det altså var helt normalt og overenskomstmæssigt, det vi lavede. Ellers var og er gamle ejer Nordahl en fin fyr men altså lige dengang på denne årstid en smule anstrengende med sin insisteren på at holde åben altid.

Helt så galt er det ikke her, selv om vi holder ganske almindeligt åbent i dag. I morgen den 24. vil vi til gengæld komme hviledagen i hu og holde den hellig eller hvad det nu var det hed i folkeskolens salmevers-lektioner. Hvis altså det overhovedet var en salme, det lyder mig noget gammel-testamenteligt..? I forbindelse med disse andre allerede utidige betragtninger om forlængst forsvundne gode og dårlige juledage i radiobranchen er det måske alligevel passende.
Den formelle julehilsen vil vi bringe i morgen, der er jo lidt (arbejds)-tid til. I mellemtiden vil vi sidde og små-gasse os i den tilfredsstillelse som det er at vide, at endnu et sæt kolossal-højttalere er på vej. Som høvdingen i tegneserien Asterix, Majestix/Vitalstatistix sagde under sin slanketur til Helvetia. Eller var det egentligt undet hjemturen, det var det vist: “Sovsen kan simpelthen ikke blive tyk nok!” Eller højttalerne store nok kan vi vel med rimelighed tilføje. Eller mange nok!

12 meninger om “Kun lidt tid til gas”

 1. Din fortælling om arbejdslivet i branchen er jo god at læse. Især fordi det stort set er sådan stadigvæk, men særligt i dagligvarebranchen. Det fik mig til at tænke på en helt anden gruppe medarbejdere, nemlig folkeskolelærere. Kender en del af dem og jeg må sige jeg i stigende grad har svært ved at se ukommenteret til at de dels ikke laver ret meget og dels får en ret så god betaling for at lave ikke ret meget. Mit værste eksempel er en seniorlærer med 20-22 konfrontationstimer á 45 minutter hver uge og det får karlen 40.000,- kr for om måneden! Plus pension til han falder om en dag om ret lang tid, da han jo er frisk som en ørn, pga han nærmest ikke har brugt sin krop..
  Det står i grel kontrast til hvor ringe lærerne er til at lære børnene basale færdigheder, som bare det at læse og skrive og regne.
  Ved godt du har enormt mange skoler som kunder, så du vil nok afholde dig fra at hoppe med på min kritik af lærerne:-)
  Jeg håber de nyder de mange fridage også her i Julen, hvor de jo startede med at få fri den 17. december og så vidt vides først møder igen den 6. januar. Til fuld løn naturligvis…
  Nå, det bliver så årets foreløbigt sidste sure opstød fra mig, julen er jo hjerternes fest, så nu vil jeg rigtig fejre den, når jeg får fri fra arbejde naturligvis – hvilket først er den 25. dec.

 2. Ja, ja, levesen, hvorfor bliver du ikke bare selv folkeskolelærer; hvis du virkelig mener at de kommer sovende til det, at de er dovne og elendige, så må det da være lige noget for dig at kaste dig over – sikke nemt det må være for dig at gøre det SÅ meget bedre… Nåh, så fedt er det måske heller ikke at være folkeskolelærer – eller hvad? Og det med hans løn – det må vist være noget du har fået i den gale hals.

 3. Ja, at være lærer er dejligt omkostningsfrit.

  22 timer á 45 minutter skal man stå foran en flok elever og se bister og inkompetent ud, herefter er det på frihjul resten af ugen. Ingen forberedelse, ingen møder, intet papirarbejde, bare smide stængerne op på skrivebordet og lægge armene bag nakken, det er livet.

  Heldigvis behøver man heller ikke på nogen måde have personlige omkostninger ved jobbet, det kan da godt være klassekvotienterne er høje og kravet til pensum dikterer tempoet, men det betyder jo ikke at man behøver ligge søvnløs over de 3-4 elever pr. klasse for hvem tempoet er for højt, de kan jo få specialundervisning senere i livet, ikk?

  Utroligt at der kan være lærermangel til så fedt og nemt et job. Folk der vælger ikke at blive lærere må jo være tumper – måske på grund af mangelfuld undervisning tidligere i livet?

 4. Nej, rigtigt grelt står det i virkeligheden til i dagligvarebranchen. De snyder og bedrager jo folk, sælger for gammelt kød, som de blot sætter nye datomærkninger på, i deres butikker, som er indrettet med de ene formål at narre den sagesløse forbruger til at købe en masse bras, som de i virkeligheden ikke har brug for. Og så er det kun dem, som er for dumme til at komme i gymnasiet, som overhovedet overvejer en karriere inden for den branche.

  Var der nogen, som sagde, at jeg der udtalte mig yderst fordomsfuldt om noget, som jeg dybest set ikke ved noget om? Nej da, jeg udtrykte mig blot autentisk i forhold til mine følelser – som jeg engang hørte en mor undskylde sig, efter at hun havde overfuset en sagesløs vikar, fordi hun ikke kunne finde sin søns madkasse…

 5. Ja, og som Monrad og Rislund engang udtrykte det: "Jo længere tid man er på vejene, des større er sandsynligheden for at blive involveret i et uheld. Så derfor skal man selvfølgelig køre så hurtigt som muligt, så man bruger mindst muligt tid på vejen…"

 6. Øj, jeg trådte da vist lige på nogle ømme tæer? Jeg har ikke fået det med lønnen i den gale hals. Manden jeg kender til er tjenestemandsansat lærer og har (ved Gud) arbejdet på samme skole i 25 år, oppebærer en årsløn på 470.000 kr for et minimum af indsats. Forberedelsesfaktor på et job i to fag man har undervist i gennem 25 år? Nul komma nul!
  Jeg tænker da af og til på at tage den to-årige lærereksamen, det må være let siden det ikke tager længere tid og så er det jo en god måde at trappe et arbejdsomt arbejdsliv ned på. Det at arbejde som lærer er jo ikke et rigtigt arbejde, det sker jo lissom udenfor det normale arbejdsmarkeds præmisser. Det er på en skole, næsten tvangsudskrevne elever, mødepligt og ingen direkte konkurrence. Lavt timeantal og varierende skema og masser af ferie. Man kan stort set som lærer gøre hvad man vil når døren er lukket bag en, så der er maksimal frihed og lav arbejdsindsats. De gode elever er jo alligevel gode og ditto de dårlige.

  Måske det skal være mit nytårsfortsæt at blive lærer?

 7. Levesen, der er ikke andet for end at du må hoppe på sådan en lærergerning, du har jo allerede det fulde overblik over hvad det går ud på, hehe..

 8. Hvis jeg var lærer, og skulle høre på de møgunger, som findes idag, hvor der ingen respekt er fra hverken børn eller forældre, og forældrene er vist de værste, så synes jeg 40.000 er for lidt 🙂

 9. Nej, levensen, jeg er sgu så vant til at høre på folks tåbelige fordomme og forestillinger om hvad lærergerningen går ud på, til at det for alvor kan ryste mig. Mod dumhed, uvidenhed og fordomme kæmper selv guderne forgæves.

  Men jeg vil da gerne vide hvor han arbejder henne – jeg kender sgu ingen lærere, som tjener så meget om året. Det job vil jeg gerne have.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.