Bedstemor And

 
Posted by Picasa

Billedet i dag er af vores indtil videre ultimative nærfelts-monitor højttaleropstilling, som det hedder indenfor studieverdenen. Ordet ultimativt har vi så til gengæld lånd i hifibranchen, hvor alting nødvendigvis altid ER ultimativt. Dette gælder sjovt nok lige indtil næste gang noget er ENDNU mere ultimativt og topscoreren blandt de utallige grinere er uvægerligt den “ultimativt syge” betegnelse Ultimate Mk. 2. Her ser vi vores Altec/GPA 604 stå så tæt på favoritlyttestolen “Ejner Olsen I” at man med udstrakte ben meget let kan nå ind igennem højttalermembranen. Hvilket samtidigt er ensbetydende med, at begrebet er ganske meningsløst derved, at højttalerne står så tæt på, at man OVERHOVEDET slet ikke kan strække benene eller nogetsomhelst andet ud. Med den lille nye 500-watts McIntosh MC-2500 “spændt på” er der mulighed for betydelige lydtryk for selv stærkt hørehæmmede eller egentigt stokdøve. Det sidste er for alle andre blot et spørgsmål om ganske kort tids udsættelse alligevel.

Ellers har JP i dag sædvanen tro et besøg på et lokalt spisested. Denne gang er det ærkedanske “Benny´s” i Guldsmedgade, som man besøger. Dette glimrende særdeles prisrimelige ærkedanske sted serverer om muligt endnu mere ærkedanske traditionsretter som wienerschnitzel (Danmark gik vist engang til Ejderen og måske endnu tidligere engang til Donau?), DANSKE bøffer (se, DET var bedre) og det absolutte superhit, nemlig stegt flæsk med persillesovs. Denne sidste ret er det vist ikke engang længere muligt at DRØMME om at foreslå konen derhjemme at lave. For slet ikke at tale om at drømme om at spørge, her er selv drømme forbudt, for selv i disse drømme om evig barndom og stegt flæsk med persillesovs får hun “citron-fjæs”

Nu er det naturligvis ikke længere politisk korrekt at kalde nogen for “citron-fjæs” længere og kaptajn Haddocks gode gamle bandeord desangående er nok forlængst korrigeret. Tilbage er efterhånden kun det andet gode gamle danske bagværk, “citron-månen”, som jeg som dreng altid forbandt med plet-skaldethed hos ja altså ægte “citron-fjæser”. Værten dernede, Benny, ligner iøvrigt til forveksling en mand, der godt teoretisk engang ville kunne udvikle denne form for østasiatiske form for skaldethed. Ikke desto mindre eller måske netop derfor er det et mægtigt fint sted: Autentisk dansk ned til mindste detalje.

For eksempel serveres der “Bedstemors Fedt” og det kan enhver se. Det står ganske tydeligt på plastic-blisterpakken og ved avisens besøg stod der desuden “Sidste salgsdag 6.6 2010” eller deromkring ved siden af Bedstemors autentiske autograf. Nu er det muligvis sprogligt en smule kontroversielt at skrive “Bedstemor” med stort, da der statistisk findes en hel del af slagsen, men ikke desto mindre er der et sikkert litterært for-belæg for stavemåden. Hvem husker ikke den altid trygge og tolerante og totalt traditionelle “Bedstemor And” fra “Anders And&Co.” Mere autentisk landliggerliv er vist aldrig set med mulig undtagelse af den danske humorist Storm P., der engang omtalte den absolutte klassiker indenfor den såkaldte “hjemstavnslitteratur”, Sigurd Mumlegøgs “I Muld til opover Livet” Dybt, det her, som selve den danske muld!

Man(d) kan aldrig få for meget ægthed og tryghed, selv om det hidtil har været umuligt at trække fru Mathiasen derned. Og i det hele taget er “Benny`s” et sted for mænd, hvor kvinder sjældent kommer frivilligt, ja de er næsten ligeså sjældne gæster som stegt flæsk med persillesovs er på de danske middagsborde. Måske det skyldes den rigeligt hyppige stank af orne ved fruens hidtidige morgenbacon-eksperimenter. Ingen stegt flæsk her med mindre da Jamie Oliver genopfinder det.

Der er også et lidt “Bedstemor Ande-agtigt” forsøg i gang for tiden ganske tæt ved traditionsrige “Benny`s” Det drejer sig om en såkaldt “Analog Bar”, hvor man på ældre lydudstyr vil genskabe, ja hvad ved vi ikke rigtigt. Det er vist blot en kendsgerning, at gamle tosser som denne skribent helt ubegribeligt langt hellere vil gå på vidunderlige Cockney Pub end på hverken analoge eller digitale barer. For så vidt vi nogensinde kommer ud undtagen når vi altså skal ned på “Benny`s” Hvor barndommens fristelser findes i begrebet “ad libitum”, tilfældigvis denne skribent absolutte livret, normalt ifølge fruen frit fortolket til “ad nauseam” For hende at se på!

Anderledes sparsommelig er det nye endnu ikke åbnede sted, ihvertfald hvad angår autenticiteten. Mærkeligt nok lægger man i det hidtil offentliggjorte PR-materiale betydelig vægt på den analoge lydudstyrs-liste som om det interesserer nogen. Eller blot burde. Ingen af delene er da tydeligvis tilfældet, for ingen har da vist hidtil bemærket, at det planlagte udstyr er noget håbløst misk-mask i den afgjort mindre autentiske afdeling. For at sige det mildt! Lidt paradoksalt, at vores gode danske vintage-venner ikke har gjort anskrig, har I virkeligt aldrig gået i ungdomsklub? Det her er altså hverken fugl eller fisk. Historisk autentisk og ægte dansk som en “hundelort-sandwich”

Lad os tage det værste først. PLadespilleren med arm, ak ak ak. Man har valgt en Kenwood som med garanti aldrig nogensinde selv i Sydafrika (beklager det lidt søgte bogstavrim) nogensinde har været anvendt til disco. Nej, overalt på kloden brugte man enten Garrard, BSR, Lenco eller Dual, altsammen noget, som kan findes overalt i genbrugser. Den valgte japanske marmor-overbuds bralder-pladespiller med sin Rega (arrgh!)-arm i angiveligt KULFIBER (mere aarrghh udover at det formentligt er forkert) overgås kun af pickuppen. Som i stedet for de for den autentiske datid aldeles obligatoriske Stanton og Shure guddødeos er en Dynavector med skide DIAMANT-nålerør. Der her nymodens bras overgås kun af den såkaldte RIAA, en prut-Project fra dette årtusinde. Latterlig i dette årtusind og om muligt mere i forrige, der var noget bedre vant!

Og så er der osse forstærkerne, hvoraf ingen med garanti nogensinde har været anvendt til det her. En Leak Stereo 20 på 12 watt er en hjemmeforstærker med god lyd og uendeligt sparsomt dimensionerede transformatorer og var aldrig andet af samme nødvendige grund og en Rogers Cadet var knapt nok det. Udover at de aldrig blev importeret til Danmark pga Demko. Til gengæld var de til baren indkøbte danske Bofa-forstærkere noget, man satte op i biografer i fattige Danmark som alternativer til den ÆGTE VARE. Som naturligvis var Altec-Lansing hurra hurra hvis man altså¨havde villet betale! Bofa var langt billigere men stadigvæk astronomisk meget for dyrt til disco. Nej, det hed Klein und Hummel ES-20, Newcord (leve den eviggrønne transistor 2N3055!) eller et Heathkit Dynaco-byggesæt. Eller en Beolab 5000 for de heldige.

Vi kunne blive ved i denne lobhudling af disse håbløse valg, der giver ordet anakronisme en helt ny betydning. Intet af det her hænger overhovedet sammen og spørgsmålet er blot, hvorfor i Himlens navn man ikke blot har tænkt lidt tilbage. Initiativtagerne her er faktisk halvgamle og burde dermed vide bedre. Om ikke andet burde de da vide, at de ingenting vidste og måske spørge nogen af dem, som både GJORDE og GØR. Hvis man skulle behøve en antitese til “Bedstemor And”, så behøver man ikke søge længere.

I det hele taget er der tydeligvis ting derude, som ikke helt er det, som de giver sig ud for at være. Her i huset kikker vi sommetider efter en makker til vores Crown Studio Reference I forstærker, mest når fruen ikke ser det, ganske vist. Og nu er der så en lillebror til salg, en Reference II, som sagtens kunne være fristende. Prisen er noget høj synes vi og det synes alle andre åbenbart også. Eller også er det annoncørens advarende ord, der skræmmer potentielle købere væk. De lyder kort og koncist: “..og bemærk venligst, at prisen ikke er til forhandling” Hvis det er hensigten IKKE at sælge nogetsomhelst, er missionen løst forbilledligt, kort, koncist og klart, der har da overhovedet ingen henvendelser været på annoncen nu adskillige dage inde i dens “liv”
Som et autentisk eksempel på en “ikke-annonce” rangerer den næsten på højde med den heller ikke spor autentiske nye “Analog Bar”

8 meninger om “Bedstemor And”

 1. Det var da et underligt misk-mask, men jeg må indrømme at jeg selv er meget glad for min chorian (marmor granulat)Kenwood KD-600 med Rega RB300 arm og Dynavector pickup. For 1800kr er det svært at finde noget der slår den…
  Desuden er Kenwoods chorian absolut på højde/lavde med Technics obsidian plint (også marmorgranulat) som SP10 ofte blev leveret i.

 2. Absolut et mere end glimrende produkt grænsende til det brilliante, men som tidstypisk disco en griner. På samme måde som den helt forkerte Beocord 5000-kassettebåndoptager som de har anskaffet. Det skulle jo naturligvis i det mindste have været den RIGTIGE Beocord 5000-kassette, B&O´s allerførste rigtige. Eller Beocord 2400-spole, så have man osse samtidigt haft en mere autentisk 2 gange 10 watt disco-forstærker. De søger så vidt jeg kan se efter højttalere endnu og er nået til Scan-Dyna/Dynaco A/X 25 ak ak.

 3. Tjae, muligt det ikke er et autentisk setup, men jeg tror mest det handler om at skabe et sted med en hyggelig stemning, når det kommer til stykket – og set ud fra det perspektiv, så er det vel et helt fint setup de har. Hvis man skal kritisere nogen, så bør man vel gøre det med udgangspunkt i deres egen målsætning, og ikke med udgangspunkt i, hvad man selv synes at de burde stræbe efter.

  Sidder i øvrigt og får helt vildt meget lyst til stegt flæsk med persillesovs – ikke sauce, nej sovs! Kan vist stadig fås ad libitum for en rimelig pris i en af familiehaverne på Frederiksberg i sommerhalvåret.

 4. Det var også først efter at folkene bag analog bar søgte bistand på vintagehifi.dk at det blev lidt små-komisk. især fordi vi taler om folk omkring de 50 år, ikke unge forvildede folk, som bare ønsker noget udefineret "retro-agtigt noget"

 5. Der er flere brugere på vintagehifi.dk der er under 30 – ham der solgte Bofaerne er vist kun lige blevet 20 – at vi ikke går i rette med analogbar over hans valg skyldes især at vi ser positivt på folks glæde og begejstring og knap så meget på hvad der nu er rigtigt og forkert for perioden og el-. stilen

  Som jeg har forstået det, vil analogbar gerne spille plader og kassettebånd og hans Leak 20 Stereo skal nok trække et par glade smil frem blandt gæsterne da den jo ser meget analog ud –
  Hvorfor ikke begejstres over mandens initiativ – spørg ham evt. om han vil prøve et sæt gamle altec eller wildcat Tannoys?

  Der er så meget skidt og lort at tage fat på i verdenen – men analogbar skal da have en chance for at vise hvad de kan, før de dømmes ude!

  i øvrigt er der mange unge der opfatter alt andet end deres i Ipod som vintage og ikke aner hvad en kassettebåndoptager er!

  Poul – du kender sikkert Tante Sofie fra Folk og Røvere i Kardemommeby – men også hun indså på et tidspunkt at verden ikke nødvendigvis blev bedre hvis alle bare var som hun …

  I al mindelig fordragelighed – jeg ved godt vi er mange wannabee vintagetosser der synes det er vidunderligt at slæbe en gammel scandyna højtaler hjem fra kirkens korshær og bagefter nyde lyden af den skrattende højtalere over et glas single malt – men der er ikke mange onde hensigter og vi gør ingen skade – og rådgiver vi hinanden forkert er skaderne som regel i bagatelgrænsen – og selvom nogle af vore egen indkøb kan blive dyre bekendtskaber er vi aldrig ude og pådutte folk hokus pokus med dyre kabler, krystaller og magiske sandposer

  Sagt med andre ord – når analog bar har været åbent et stykke tid – så besøg den – køb en kop kaffe og spørg ejeren med åbent sind hvad det er for noget sjovt grej han har – så kan det at du kan mærke hvor glad han er for det – og det er jo glæden vi skal have tilbage hvis hifi som "hobby" skal overleve og ikke de korslagte arme og sure miner

 6. Helt enig i alle dine betragtninger angående vintagehifiens vækstlag men det skal med, at disase nye analog-fyre har været i branchen lokalt i over 20 år. Det ville ikke forhåbentligt falde mig ind at "disse" de unge, der forhåbentligt bliver ældre og klogere end de er nu engang. Selv om de så ikke skulle blive helt så kloge som os hehe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *