Som lovet…

 
Posted by Picasa

..et mere end halvkikset blitzbillede af vores noget lavstammede JBL Olympus S8R-højttalere. Heldigvis har vi med noget held kunnet kombinere højttalerne med at næsten til- og tidsssvarende dansk stykke møbelkunst, den næppe længere særligt kendte “Ejner Olsen-stol” Det sidste kan skyldes, at det udelukkende er i de allersnævreste kredse denne stol er kendt under dette navn. Ophavsmanden er min kones far, som efter at have prøvesiddet adskillige danske møbelklassikere, ansporet af sin egen møbelklassiker-interesserede kone (altså min egen kære svigermor), spontant erklærede, at sådan én stol var rigtigt god at sidde og sove i. Tydeligvis en mand efter mit hjerte, som jeg desværre aldrig selv kom til at møde.

Nu var han barnefødt vendelbo, og det er sådan noget, som de foretager sig deroppe og da især dengang inden de mange TV-kanaler. Ikke at stoute Ejner nok ville have ændret søvnmønster, han var tydeligvis af naturen sådan en slags “helårs dvalesovende murmeldyr” som også denne skribent. Som kan sove nårsomhelst og hvorsomhelst og på hvem selv jet-lag ikke bider på. Når man som salig Ejner kunne sove uforstyrret til datidens rædselsfulde TV kunne han såmænd nok også have klaret mere kontemporære hjemlige hits som “Gossip Girl”. Adr-badr! Vi får det aldrig at vide, og nu er det så denne skribents tur til at overtage stafetten. Derudover er stolen skidefed og næsten lav nok til at kunne anvendes som hifistol.

Er det så hifi, de her JBL? Tjah, i et eller andet omfang er det da vældigt godt. Forskellen fra en 1-tommes driver til en 2-tommers ditto selv med det ganske lille horn, som Olympus benytter, er dramatisk og decideret kvantespringsmæssig. Diskanten pifter løs til den store guldmedalje og falder ganske hensigtsmæssigt af fra omkring 14-15 kHz. Alt ialt vældigt potent og forspændt med vores Crown Studio Reference I på ikke ganske ubetydelige 780 watt er der baggrund for fornuftige lydtryk. Det er antageligt muligt at spille så højt på den afbildede ret ringe lytteafstand, at det formentlig vil vise sig umuligt at tage sig en “Ejner” Selv for denne permanent lidt søvngængeragtige skribent, men prøves, det skal det!

Ellers er vi begyndt her i husstanden at glæde os næsten ekstatisk til den kommende næstfølgende lørdag på Hifi og Surround-udstilling i København. Fruen er delvist undtaget fra denne lidt selv-inducerede hysteriske begejstring, men denne skribent glæder sig nu lidt. Ikke mindst bliver det interessanr at se, hvorfor den jyske gavtyv, Carsten fra “Schmidt Audio”, overhovedet ikke udstiller de engang stærkt promoverede vidunder-højttalere fra et-eller-andet-andet-vidunderbarn. de holder sammen som ærtehalm, disse forunderligt begavede mennesker. Højttalerne var ellers dengang vanvittigt nyskabende og et unikt patenteret mirakelprodukt ved navn Podium Sound.

Nå, nu er de tilsyneladende trådt ned af podiet for fordums storhed og erstattet af mere almindeligt udseende højttalere. Helt i (u)tidens ånd ser de nye WLM-referencehøjttalere hos den jydske gavtyv Schmidt ud til at være uhyre bredbåndshøjttalere fra billigste skuffe. Det er de naturligvis ikke, alting er jo altid i denne fiktive verden noget helt andet end det indlysende, som enhver kan se.
Hvad det er vi så glæder os til? Historien om atter et fantastisk produkt fra atter en så genial mands hånd, at man slet ikke forstår, at det kan lade sig gøre at han stadig går frit omkring. Som bekendt er det normal praksis i den sjove (sjovt nok især jydske) danske hifibranches mere kulørte afdeling at “flette” alle disse produktomtaler ind i referencer til grundlæggerens utallige år i tophemmelige militære projekter.

Måske der denne gang er tale om, at producenten har været eftermiddags-dreng hos en kombineret cykelsmed og TV-reparatør. Denne gang ligner højttalerenhederne i det mindste fuldstændigt noget, som kunne have været anvendt i et gammelt TV-apparat. Men sikke da der skal findes på for at opfinde den rigtige historie, orv, hvor vi glæder os! Især dén om, hvodan man helt rigtigt “presser audiofile blik-højttalerchassiser” som de her ikke ligefrem billige højttalere ligner til noget mere end forveksling er jo interessant. Alting har heldigvis i denne verden altid en god grund. Blot underligt, at den jernhårde økonomiske lov, der gælder alle andre steder i samfundet, nemlig LAVEST MULIG PRIS i produktionen aldrig nogensinde kan være den rigtige i hifi. Selv om det her ligner til mere end forveksling..

I mellemtiden vil vi så sætte os ned i “Ejner Olsen-stolen” og nyde JBL-højttalere fra dengang, produkterne talte for sig selv. Fordi de VAR noget i sig selv uden at den største post på omkostningssiden for producenterne var AT FINDE PÅ. I dag er ingen løgnehistorie så stor, at ingen alligevel tror på det og ingen forklaring kan omvendt være så fornuftig, at ret mange fatter det indlysende. Tilbage til “Ejner Olsen” og de herlige tider, der jo tydeligvis forlængst er forbi.

3 meninger om “Som lovet…”

 1. Ja, WLM har lidt af hvert i deres program. Jeg har selv hørt deres DIVA som ikke var dårligere end så mange andre højttalere men som absolut lignede en Eminence coax i en flot fineret kasse. På deres hjemmeside er de endda så stolte af den at de ligefrem viser den: http://www.wlm-loudspeakers.com/WLMDivaengl.html

  En gang presset blik og en lille supertweeter. Nammernam.

  vH pH

 2. jeg kiggede lige på pH´s link, og faldt over denne sætning:
  "This ambitious budget objective could only be met through a new speaker technology, a coaxial system."
  Hvis man skulle gætte på hvornår denne sætning var skrevet, ville de flestes bud nok have været temlig meget tidligere end 2010

  mvh Lars

 3. Ja, vi er jo trods alt et sted tilbage omkring dengang den engelske primierminister Neville Chamberlain viftede med sin papirs-lap i lufthavnen. Den med "…peace for our time!" Inden Verden gik helt af lave.
  Men vel blot atter et bevis på, at man som producent kan sige det mest latterlige prætentiøse pladder og faktuelt nonsens (næsten) uden at nogen fatter en skid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.