Lidt lavstatus/lavpris hifi!

 
Posted by Picasa

Atter i dag inden virkeligheden tager over med sin klamme sen-efterårshånd igen et billede fra vores hverdag i det lille firma. Dette er udsigten skråt mod venstre fra denne diminutive mikrocomputer og bagest ses en ikke særligt stor Crown Studio Reference I. Det er ellers en ret kraftig forstærker forsåvidt som 780 watt pr. kanal ellers er kraftigt. Ses fra alle kendte højttaleres synspunkt er det en hel del, vi er trods alt oppe i komfur-kogeplade effekter. Ved siden af en af vores McIntosh MC-2600 ex. krydstogtskibe-forstærkere, som står og brummer lidt på de største Altecs bagved. Brummer OG suser, det gør det meste når højttalernes følsomhed ligger på godt 103 dB.

Der kommer senere billeder fra vores rigtige hifirum, det her er blot det arbejdende værksted, men der er blevet plads til et par Tascam 701-drev. Pladespilleren står mest til pynt, det er sin sag at skifte plader med kontaktlim op til albuerne, men det er en mere prosaisk sag. Man drømmer altid om, at alting altid bliver helt anderledes, og det gør det jo så desværre alt for sjældent. Ret meget bedre bliver brugtmarkedet for kvalitetshifi trods ihærdige forsøg i disse dage nok heller ikke. Det gør nu heller ikke så meget, det har nemlig været ganske urimeligt godt ganske længe. For eksempel er begge disse monsterstore og monster-sjældnere forstærkere indkøbt for rene peber-nødder (vi beklager de lidt utidige jule-allusioner), tæt på det mindste teoretiske tocifrede tal af de store sedler. Det synes vi er ganske overordentligt grinagtigt billigt, men de penge, der således er sparet, kan jo så blot bruges til at købe mere af det samme, så det gør vi så selvfølgeligt.

At de fleste besøgende og andre kunder ikke imponeres særligt er en anden sag og nødvendig konsekvens af den lave pris og ganske nødvendigvis tilsvarende lave status-værdi for hifi. Anderledes kan det naturligvis aldrig være, når markedet er, som det er. Den sagesløse unge førstegangskøber vil nødvendigvis blive sendt skrigende væk ved første gang at “zappe” forbi de danske hifi-fora. Hvert af dem har deres helt særlige spåidskompetence i retningen af, at sænke interessen og følgende alle brugtpriser, men tilsammen er de en formidabel faktor. En uhellig blanding af kronisk-inficerede “Kloge Åger”, som har et besyv, gerne uendeligt langt, at give med i enhver diskussion om hvadsomhelst, totale lallende amatører, som ikke aner noget om nogenting og fatter svarene endnu mindre og endelig de få ihærdige landsbytosser, som er særligt aktive for tiden på et enkelt forum. Som helt alvorligt tror på, at lige præcis de selv besidder alle forudsætninger for at fortælle den eneste sandhed til alle. Og så om en skide pickup, som vi godt vil garantere for blot er en standard ompakket OEM-model.

Nu kan ingen og vel heller ikke helt denne eller sædvanligvist sobre skribent sige sig fri for undertiden at være lidt bedrevidende. Det vil vi gerne beklage, men det er sandelig sommetider ganske svært at vide MINDRE end mange af allerflittigste skribenter på især i disse dage nerds.dk. Både om indlysende tekniske sammenhænge om den ALDRIG NOGENSINDE særligt kritiske resistive eller for den sags skyld kapacitive belastning af en skide MC-picup. Fra og med en belastning på 5 gange af pickuppens generatorimpedans og op over 10-20-30 gange er forskellene minimale og selvfølgelig netop derfor i denne verden aldeles uomgængelige. i stedet burde man måske gen-overveje den HELT VITALE KAPACITIVE BELASTNING af alle magnetiske pickupper, der nødvendigvis ØJEBLIKKELIGT ændrer frekvengangen radikalt…Ak ja, og så er der visse pickupper som Pickering XSV 3000, hvor INTET hjælper på en fundamentalt fejlkonstrueret kunstigt-brilliant pickup, At træde på er den eneste tilfredsstillende løsning, det gjorde jeg på min og det blev det meget bedre af. For 33 år siden..

At søge “autoriteter” på nettet for at “bevise” noget, som fra starten er umuligt og teknisk desuden forkert, burde afslutte enhver debat. Og det gør den naturligvis ikke, for hvor længe siden er det efterhånden ved at være, at fornuften sejrede over dumheden? Tjah, det er vist efterhånden en del år siden, og og blot de seneste par år er priserne på for eksempel en Crown Studio Reference I faldet til mellem !/2 og !/3 af prisen. Ikke af nyprisen, næh såmænd BRUGTPRISEN. Herligt, tak, Mogens og Chr. R. og Tweaker og alle I uhyre få andre, der har gjort denne hjemlige lykke mulig. Fortsæt blot det gode arbejde, vi har masser af plads!

Der er ganske vist en vis lighed med det ganske uventet gode pludselige fiskeri i en å, der har fået et godt skvæt ajle ud i sig. Fiskene ligger og gisper og er dermed stjernelette (læs: billige) at fange. På sigt er det blot ikke nær så godt. Derfor er det også dejligt at se, at vores hårdt-skrivende ven Otto ex AV Precision, aktivt medvirke til, at nye generationer opdrages til kvalitetslyd. Ikke mindst det nylige arrangement med et åbenbart ganske langvarigt foredrag om filosofi og den efterfølgende demo af ikke mindre (eller mere, noget underligt, der er ellers ret mange modeller) end 2 forskellige modeller fra en dansk producent af højttalere indgyder da en vis respekt. Mest for at prøve, respekten, resultaterne vil tiden vise og vi vil da naturligvis observere interesseret, om der i de kommende dage er trafikpropper dernede ved havnen, mens utalrige kasser med det danske firmas letgenkendelige logo læsses ud i pallevis.

Vores firma bringer i kraft af sin umådelige lidenhed langt de fleste ting ud på budcykel, det giver jo ligesom det nødvendige størrelsesforhold. Vi har nu faktisk osse en bil, og i dag vil vi da rulle en del rundt med en masse PA-isenkram og andre af de sager, som vi lever af. Ikke FOR, som med hifi. Men sikke dog vi lever, tak! Jeg tror, jeg lige vil se, om jeg kan få Mac-en til at “logge” 6 watt i spidserne. Om ikke andet kan det da overdøve diverse baggrunds-sus og -brum. Det er vel i virkeligheden også en slags “hifi”, eller hvad?

13 meninger om “Lidt lavstatus/lavpris hifi!”

 1. Så fik du alligevel lokket mig til at oprette en konto… Jeg er da glad for at du har fået så dårlig samvittighed over at nedgøre folk der udlever nøjagtigt den samme netpsykose som du selv udviser ved overhovedet at drive den her side, at du finder grund til at rose mig for at opdrage på pøblen. Men så må jeg skuffe dig med at det ikke var mig der afholdt pågældende arrangement, det langvarige filosofiske indslag (som jeg helt sikkert kunne have leveret hvis jeg ville) står derfor ikke for min regning.

  Du er velkommen til at deltage næste gang jeg holder billedkvalitets-arrangement (hvor du givetvis også rent faktisk vil kunne LÆRE noget, om du så er interesseret er en helt anden sag), så vil du opdage at mine arrangementer, omend de givetvis indeholder en del teori, først og fremmest går ud på at vise folk en kvalitet de burde kunne se andre steder, men bare alt for sjældent får lov til.

  Men jeg vil sige det samme til dig, som jeg sagde til Hr. Mikkel Gige, da han rådede mig til at holde mig fra debatter jeg ikke kan vinde: Jeg debatterer ikke for at vinde, eller for at hævde min egen viden. Jeg debatterer for at TILEGNE mig viden, noget jeg er højrøvet nok til at bilde mig ind at jeg stadig er i stand til, modsat visse andre. Det er nemlig lige præcist sådan jeg har opnået den viden jeg har på billedsiden. Jeg er givetvis ikke så langt på lydsiden, det er langt vanskeligere at finde lyd-entusiaster der både ved noget brugbart og er villige til at lære det fra sig, end på billedsiden, så det har taget en del længere tid at blive klog på.

  Men ja, jeg arbejder aktivt (lidt endnu) på at opdrage nye generationer og i almindeligthed almindelige mennesker til kvalitetslyd. Det skal der nemlig også være nogen til, og hvis det skal nytte noget, er det nok en fordel at det ikke er gamle selvbestaltede genier der har mere travlt med at bevise at alle andre er dumme, end med at prøve på at gøre dem lidt klogere.

  Jeg håber at du er i stand til at dechifrere hvad jeg rent faktisk mener denne gang.

 2. Nu er jeg faktisk generelt flink og rar og ret hjælpsom og vi besvarer gerne fra hjertet de allerfleste hifispørgsmål så godt som vi nu formår. Som sagt, at betragte sig som klogere end langt det meste af den lyd-generation, som branchen har tabt på gulvet de seneste flere årtier er nok desværre uundgåeligt og ikke mindst, når man bliver ældre. Godt det ikke er mig, der skal lave det, som du gør professionelt, ægte respekt herfra! Nå vi høster som nævnt mest nu frugterne af andres ikke-indsats.

  Udover det er det nu heller ikke min særlige kæphest at vinde nogen diskussion. Det er jeg forlængst holdt op med at håbe på. Det skal så siges, at det kun gælder hifi, på alle de andre områder, hvor denne side sædvanligvis gebærder sig, bliver vi ofte konfronteret med synspunkter, som gør os selv klogere og bedre.

  Det sker blot ubegribeligt uhyggeligt sjældent indenfor hifi.. Sikkert ikke fordi der ikke er nogen, som er klogere end undertegnede , de holder blot klogeligt deres kæft. Og så er vi tilbage ved det, jeg skrev i dag: Jeg er fuldstændigt sikker på, at du fuldstændigt spilder din tid i de igangværende diskussioner ikke mindre end jeg selv gør ved at sidde og skrive det her. Der er blot den forskel, at vores firma i dag HAR SOLGT det professionelle isenkram, som der skal til og derfor har jeg råd til at sidde her og lege som Onkel Joakim, der uden nogen særlig nødvendig grund leger i sin pengetank (i overført betydning forstås) Og spille hjernelamt høj musik til gavn for ingen verdens kommercielle ting. Det er vist blot det som kaldes livet. Det og så kærligheden naturligvis.
  Helt alvorligt, Otto, har du og I osse råd til det?? Hvis I har, så fortsæt blot med at blive visere derude på nettet på den måde, som du øjensynligt bevidst har valgt. Men som med garanti ikke sælger så meget som en skrue til nogen af dem, som du "adresserer" i diskussionerne.
  Tiden vil vise, hvem der fik ret, vi håber for dig, at du gjorde!

 3. @Poul:

  En enkelt lillebitte BM DAC1 og en ATC SCA2 har da vist sneget sig ind i kæden, trods det at de næppe kan rekvireres til pebernødder, men snarere koster en pæn slat klejner? (Julekatalogerne ER begyndt at drysse ind her, så herfra tages ingen forbehold overfor sprogbrug)

  Men mon ikke også en dac pifter sådan en gammel TEAC/Tascam op, trods dens, ellers for dens samtid, udmærkede indmad, og suseri får man ihvertfald ikke introduceret unødigt med den pre.

  @Otto: Man tilegner sig næppe megen viden i 'balladen om Mogens og nålen/lad os revse Gige'-tråden, det må du da også selv kunne se. Om ikke nu, så hvis du vender tilbage og gennemlæser den om nogle måneder. Det skænderi handler jo kun om slet skjulte gamle nag, og de ellers indestængte frustrationer blafrer noget,selv for årstiden, voldsomt for vinden.

 4. Selv ATC SCA 2 kan erhverves for anstændige penge på det sønderbombede danske brugtmarked (den her er nu godt nok købt fra ny men næsten 15 år gammel) og er samtidig pudsigt nok med både McIntoshen og Crownen. Tascam-erne er til gengæld fra senfirserne og spiller selv uden DAC overraskende godt. den ene ad dem endda helt usædvanligt "luftigt", da der er en elektrisk fejl i analog-outputtet, så alt lyder på grund af talløse fasefejl som om der er "fuld skrue" på Aphex-effektenheden i studiet.
  Som med pickupper er det blot osse med DAC-er sket en ubestridelig udvikling indenfor de seneste 25 år. Selv pickuppen i systemet, en Ortofon SPU Meister Silver (tror jeg da nok) har jo heller ikke meget at gøre med en gammel SPU…

 5. Åh, hvor ville det være rart, hvis det rent faktisk var muligt at lære noget nyt ved at kaste sig ud i de diskussioner på nerds og hifi4all.dk.

  Men desværre bliver debatterne ret hurtigt ødelagt, fordi alt for mange, som rent faktisk ikke ved et klap om noget som helst ophøjer sig selv eller andre som værende de rene orakler – de har jo selv læst at denne eller hint selv har hørt dette eller hint. Eller også så har de jo selv hørt det. Som om det nødvendigvis behøves at sige noget som helst, om noget andet end om dem selv.

  Så skide være med at deres observationer er i stærk modstrid med hvad etableret videnskab så end måtte have at sige om den sag. At blive kaldt ingenør er i disse kredse et skældsord, og at kunne regne er nærmest en dødssynd. Kan man ohms lov og insisterer på, at den rent faktisk spiller en rolle i denne sammenhæng er man jo nærmest en kætter. Skide være med at det er flere år siden nogen inden for den seriøse videnskab har gidet at ofre så meget som et sekund på at spekulere i, om f.eks. kabler til femcifrede priser skulle lyde bedre eller bare anderledes end andre kabler – det har de jo for længst afskrevet som det rene sludder.

  I stedet får pseudvidenskabeligt sludder lov til at florere, og jeg må med skam konstatere, at man f.eks. stadig kan sælge et højtalerkabel med henvisning til det såkaldte "Tesla princip" og gud hjælpe mig også med pile på, så man får vendt kablet rigtigt. Og så markedsføres det som om det er specielt billigt – kun 2½ tusind for 6 meter ledning…

  Jeg har opgivet at diskutere på de forums. Der kommer alligevel ikke noget ud af det. I stedet er mit næste projekt at kaste mig over at bygge et voigt gulvhorn. Ikke fordi jeg tror at det nødvendigvis vil lyde bedre end de højtalere jeg har/har haft inden for døren, men fordi det i det mindste vil lyde anderledes – og så er det sjovt! Lyd af såkaldt "masterbåndskvalitet" – hvad det så end vil sige får vi alligevel aldrig i vores dagligstue.

  Det var dagens "sure gamle mand indslag" – videre! Jeg synes ikke jeg kan se en pladespiller på billedet – og hvad er det, der står på hylden under en plastikhætte?

  PS: Så vidt jeg ved er clearaudios maestro pickupper i virkeligheden en at95 – at tale om kejserens nye klæder…

 6. @Poul: Jeg er overrasket over alderen på den ATC. Godtnok har jeg jo set det nye design for ikke så længe siden, men 15 år på bagen ville jeg ikke have gættet på den havde. Macs er dog svære at aldersbestemme fordi de altid har været skidegrimme og særegne (her intet ondt sagt eller tænkt om indmad eller ydelse). 😉

  Pickupper ved jeg mindre end ikke en dyt om, så den oplysning vælger jeg bare at nikke og smile forstående til. Som jeg forstår det er det også ignorance-is-bliss-princippet der gør sig gældende på området. Mage til tidsrøveri, lige bortset fra internettet, skal man lede længe efter.

  @Anders: Jamen sure gamle mand, jeg er helt fuldstændig enig i dine betragtninger. Foruden alt det vrøvl om kabler er der sågar opstået en nissetro på at samplingsteorien ikke er dækkende for at redegøre for signalers integritet i cd-audio (tråd der for tiden verserer på h4a). Dermed har Harry og Claude altså siddet og spildt gode år af deres liv på at lave deres famøse teorem B < fs/2, B være højeste frekvenskomponent af det samplede signal selvf.

  Men en småtosset midaldrende mand her fra lokalområdet påstår at det kun er gavnligt for brugtpriserne, så denne ingeniør forsøger at glæde sig, omend det irriterer øjet at se ignorante klaphatte forkaste noget der matematisk blev bevist for snart en menneskealder siden, og sidenhen har fundet praktisk anvendelse indenfor næsten alt hvad vi i dag kalder teknologisk fremskridt.

 7. Det er en SME 30/2A pladespiller med det helt originale støvlåg. Et af den slags låg, som det afgjort er gunstigt for lyden ved afspilning at fjerne helt, da pickuppen ellers hænger fast.

 8. hej
  Jeg er selv den overstadige ejer af en mac 2600. Den har ingen hørbar brum – men lidt mekanisk ditto. Det har jeg næsten elimineret vha 2 10mm stålplader (staalplader for aarhusianere). De er klippet så de lige kan ligge mellem skruerne på den eksisterende topplade. Grin bare – det virker. Evt. sus minimeres med gainreguleringerne. Alt dette vidste du måske, men kan i så fald frit bruges af hifi4all-besøgende.
  mvh Søren

 9. Poul: er det ikke ondt at have en SME 30 spillemaskine stående under en plastiksæk til ingen verdens nytte?

  Jeg har en B&O type v510 med skifter – så kan du lægge en hel stak plader på om morgenen inden du får lim på fingrene 🙂

 10. Det er nemt at gøre grin med kabeldiskussionerne. Men som min ven fra Liverpool skrev til mig:

  "I've tried my system both with and without cables … and find they make a huge difference to sound ! "

 11. Jeg har lige et lille bitte gæt jeg vil dele med jer, hehe

  Mogens Kamp, entusiastmedlem på Nerds.dk

  Ham der endnu engang skriver =
  De der nu lige pludselig mener dette, har jo mere eller mindre devalueret hele high end begrebet.
  ————–
  For det ER altså kun Mogens der ved hvad high-end er…. Selvom han er i besiddelse af hele TO middelklasse-anlæg.

  Gætteriet går på at Mogens Kamp inden for kort tid er en SYNLIG del af Nerds-staben..!!!

  Så der står nok ikke entusiastmedlem ret længe, måske kommer der til at stå "übernörd" + Den eneste der ved besked…!!!

  Han er simpelthen for sjov…!!!

 12. theboxerdog:
  Du har noget i mod denne Mogens Kamp
  Det er der andre der også har
  Men det er træls at høre på den måde du hele tiden skal kommentere ham på
  Du lyder bitter og indebrændt … Jeg ved ikke hvad der er gået forud for dette – hvad han evt. har gjort dig – om du er blevet smidt ud af et forum på baggrund af ham . … men gør dig selv en tjeneste . … Hold op med at lade ham fylde så meget i dine tanker og i dine skriverier – glem ham – jo før du glemmer ham jo bedre for dig og for alle os andre som ærligt talt synes det er lidt trist at læse om.

  PS:
  Jeg har også været übernørd på nerds.dk men nu er jeg entusiast medlem – det sket ganske automatisk – jeg var vist ikke så aktiv som jeg burde have været 🙂 but every once in awhile, it goes the other way too

  PEACE

 13. HEY RUBEN.

  Nope, ikke bitter og heller ikke indebrændt….. Morer mig faktisk rigtig meget over ham og selve staben på Nerds.dk.

  Men jeg ser din point og dropper skriveriet om ham (O)(-)

  Hygge hygge (En venlig smiley vinker)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *