Jule-glögg

 
Posted by Picasa

Så er det på den tid af året, hvor fruens hjemmelavede og efterhånden overmåde raffinerede produktion af glögg skal testes. Den første test-seance tyder på, at der atter engang er nået et kvalitetsniveau, hvor al anden jule-glögg skal tage målestokkene op til fornyet overvejelse. Den opmærksomme iagttager vil muligvis også kunne se et par ølflasker i forskellige stadier af udtømning. Som øl-entusiaster er det altid vigtigt at have referencerne i orden, og det foregår bl. a ved at sammenligne den velkendte australske “Victoria Bitter” med Adelaides stolthed, “Cooper´s Sparkling Ale”

Også denne for Gud ved hvilken gang vandt “Sparkling Ale´en” og atter engang er det helt uforståeligt, at ellers fornuftige folk som australierne generelt foretrækker VB. Vi er dog overbeviste om, at det hovedsageligt skyldes, at VB med sin umiskendelige bismag af forlængst forbrugt opvaskevand sælges en hel del flere steder end Cooper´s. Fy for den led pelikan, hvor det dog smager grimt.

Ellers er glöggen klar til generel udskænkning til særligt legitimerede kunder og det vil sige, at de skal indfinde sig på parcellen desangående. Vi håber ikke, at dette krav vil afskrække ret mange, og vi vil i samme ombæring gerne præsentere vores firmas forskellige anakrofile højttalerprojekter. Normalt løber folk skrigende væk når de ser dem, men måske en smule alkohol vil gøre enkelte lidt mildere og mere medgørligt stemte.

Ellers betragter vi på heldigvis passende afstand en noget uskøn affære. Som altid, når der snakkes hifi på andre fora, går bølgerne højt (der er jo intet i livet, som er vigtigere), men vist aldrig højere end denne gang. Vor gamle ven Mogens, som tidligere er omtalt på denne side uden nogen synderlig sympati, er denne gang ude i et hævn-ærinde over et eller andet engang på en anden planet. Måske Mogens i smug abonnerer på en eller anden mellemøstlig fundamentalisme, ihvertfald er han selv for denne syge branche helt usædvanligt udtalt i sine trusler om at afsløre..Hvad vides ikke, men alle kan jo gætte med hvis de ellers gad.

Som en “rullende hornmine” på dækket af en ulyksalig og uheldig fiskerbåd på det stormfulde Vesterhav truer Mogens al det, som han har lært. Og hvad kan man så lære af det? Ikke alverden, vel, udover at det er ekstremt farligt nogensinde at “nære en slange ved sin barm” Som på uforudsigelige tidspunker blot bider løs ud i luften.
Lige netop denne form for tvær-artslig opfostring har blot den bagside, at den udelukkende har såkaldt NEGATIV SELEKTIONS-VÆRDI. Når man først opdager, at det ikke er en baby, men en slange eller altså for fiskeren en hornmine i høj sø i trawlet i stedet for en fangst makrel, så er det problematisk at slippe af med dem igen og det i ganske ekstrem grad. Men ud og bort og endnu længere væk, det skal begge dele og så må det sige bang eller ej!
Det bedste ved sagen er så næsten, at vi så nok slipper for IKKE at skulle sige goddag til denne poermanent-ordskvalrende lille mand med sit Gollum-intense feberfantaserende blik. Vi er nemlig generelt ganske omgængelige og høflige her i huset, men brugt hifi er allerede forlængst billigt nok. Vi vil takke for det, der er at takke for, men ellers vil vi gerne sige tak for kaffe!

5 meninger om “Jule-glögg”

 1. Vi kan håbe fiskeren ikke ryger med i købet, men mon ikke 'hornminen' Mogens i bund og grund mest af alt trænger til et ordenligt knald? Så megen bedreviden og fantasteri samlet i en og samme person er jo det ultimative argument mod askese.

  Jeres køkken ser da overmåde hyggeligt ud med den bordpynt (ikke ulig det vue man mødes af her i huset en fredag sen-eftermiddag).
  HOUBLON CHOUFFE Dobbelen IPA Tripel kan også anbefales til mellemlange køkkensceancer, hvis man da ikke skal føre et automobil bagefter… Men kanske aussie-bryg holder sig en lille særstatus i casa de 8210?

  Fortsat god dag,

  Christian.

 2. For at værdsætte det tykke belgiske stads er det altid rart at have det lidt tyndere varm klima-øl som reference. Og jo, aussie-øl har visse minder indbrygget, som til enhver tid gør det helt specielt. Og intet mere end Cooper´s her hvor 1 1/2-års bryllupsdagen er indenfor sigte.

 3. Det er noget mærkeligt noget med øl, folk drikker det underligste pis for at undgå at smage kvalitetsøl. Lige for tiden sælger Tuborg Julebryg vist ganske fortrindeligt selv om hylderne i supermarkederne bugner med spændende øl fra det store udland og små snedige danske bryggerier – "næh tak, vi snupper den vi ved smager som opvaskevand!".

  En af mine favorithistorier indenfor øllets verden er den om Budweiser. Nogle immigranter (en sæbeproducent ved navn Anheuser og hans svigersøn ved navn Busch) begyndte for et par hundrede år siden at brygge øl efter deres ankomst til USA. Øllet var dog ikke specielt fantastisk, så for at give det lidt status opkaldte de sprøjtet efter noget velkendt tjekkist kvalitetsøl selv om de to ting ikke havde det fjerneste med hinanden at gøre. Det kom der noget trademark ballade ud af og Anheuser-Busch (som idag er en gigant der bl.a. står bag Coca-Cola) har været begrænset til udelukkende at sælge deres Budweiserversion i staterne. For nogle år siden begyndte Anheuser-Busch så alligevel at eksportere og det fik det lille tjekkiske bryggeri der stod bag originalvaren til at sagsøge – en dåd der virkede ret håbløs overfor sådan en mastodont. Det herlige kompromis blev at Anheuser-Busch nu har lov til at eksportere deres tynde sprøjt, men at de samtidigt forpligter sig til at markedsføre og distribuere det tjekkiske bryggeri's produkter.

  Resultatet er blevet at min lokale brugs, som gerne vil være lidt med på noderne og tilbyde Budweiser, nu også fører en bunke tjekkiske øller de SKAL have på hylderne hvis de vil sælge de amerikanske Bud's. Det endnu bedre er, at folk i mit lokalområde åbenbart godt gider købe det tynde amerikanske sprøjt, men ikke det herlige tjekkiske øl, med det resultat at de tjekkiske øller stortset altid er på tilbud.

  Jeg kan nu vælge mellem 8 tjekkiske kvalitetsøl for 40 kroner eller vælge at betale væsentligt mere for øller som Tuborg Julebryg og noget tyndt amerikansk sprøjt – livet er sgu herligt!

 4. Tillykke med mærkedagen.

  Det kunne også være man skulle se at få taget skridtet fuldt udi ball and chain, nu hvor vi med hastige skridt nærmer os 6-års dagen for undertegnede og bedre halvdels kæresteri. -Inkluderet burde måske også være en medalje for hendes tålmodighed…

  Belgierne er gjort af hårdt stof hvad angår ølindtag, men de er nu også gode til at drikke i det rette tempo. Noget vi danskere ikke er helt så gode til, med vores carlsborgske pjaskeøl-tradition i ryggen. En eller to af den slags på en halv time gør jo ingen mærkbar forskel, hvorimod det med en tripel er forskellen mellem opstemt og rundtosset.

 5. "Han får for lidt – det' derfor han er så'n
  Alt for lidt kissemisse, alt for meget hånd
  Han plejed' at få så meget, men nu får han for lidt
  Ja han får alt for lidt af det der er rigtig fedt
  Han får for lidt – det er hans mangel på held
  Alt for lidt kissemisse alt for meget sig selv
  Han får for lidt – alt for lidt – han får for lidt"

  Ej, det var tarveligt, men kunne ikke lade vær´ – han stod så godt for hug, som der står i Njals saga

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *