Best of…

I dag skal vi afslutte atter et ganske herligt årsregnskab og skrive for- op efter-ord til én af årets absolut vigtigste udgivelser. Nej, lad os blot være ærlige og sige: DEN vigtigste! Ja, vi taler atter engang om den årlige bog med det bedste fra denne side. Da alt er med minus muligvis et par enkelte slå-fejl kan vi vel ret trygt gå ud fra, at det bedste også er med som ægte delmængde af det hele…? Vi har ingen selv fra nogen af de tidligere år, så vi taler altså om absolutte best-sellere.

Dagens antikvariske tilbud er et sæt ret formidable JBL 4320 3-vejs originale studiomonitors i fuld størrelse fra JBL absolutte guldalder med den gamle alnico 077-spaltediskant og ditto LE85 megadriver. Fruen har dikteret “udtynding” og visse lodrette og ganske umisforståelige ordrer diskuterer man ikke! Og hvad venter der så den kommende glade køber? Tjah, helt enkelt en SKALA til forskel fra alt det allermeste af det miniaturiserede bras, som vi hørte på weekendens udstilling i København. Forskellen mellem en overordentligt troværdig version af selve den musikalske begivenhed i hele dens store skala i modsætning til det småtteri-højttalerbras, som spillede de fleste steder. Hvis tiden er til at branchen går over til at sælge sådanne de kun lettere forvoksede computer-højttalere, så er det ikke underligt, at der overhovedet ingen helt unge mennesker var til udstillingen. Eller kvinder, som var kommet frivilligt, næppe heller helt fru Mathiasen. Som prognoserne om den forestående høst i Sovjetunionen engang lød, så var de altid “gennemsnitlige” Det vil sige LIDT ringere end sidste år og LIDT bedre end næste år…

Vi vil ikke udnævne messens bedste lyd, dertil hørte vi for lidt uden at savne noget særligt. Når fruen docerer, at noget ikke lyder godt udenfor lokalet er det en regel ganske uden undtagelse, at det efterfølgende lyder noget værre indenfor. Det mest hjerteskærende skingre råb om hjælp, som noget system præsterede, var for os et par bittesmå og tudegrimme “skrige-balloner” oppe på 1. sal med et navn malet foran. Nådigt nok har vi vist fortrængt det, men de var ellers på tilbud, kunne man forstå, hele halv pris, var det vist. Måske i lyset af at forhåbentligt ingen havde købt den til den anden HELE pris, da der vist ingen forhandling havde været, så er det muligvis lige i tilbuds-afdelingens grå-zone. Udover at være lykkeligt.

Det er altsammen ligemeget, for på trods af snesevis af udstillingsbesøg igennem 4 årtier, så har vi aldrig noget så overbevisende. Gengivelsen af stemmer lyd umiskendeligt i sin totale “ned-skalering” af alting som det gamle idol Rasmus Radiomus, som skreg sin smerte ud, alt var LILLEBITTE og fuldstændigt grinagtigt. Højttalerne var ganske vist ikke ret høje, men hold da helt op hvor man dog alligevel stod og kikkede efter den ulykkelige “performer” helt nede i det, som engang hos det engelske kampflyver-“es”, “Battler” Briton hed “højde 0” På selve gulvet..

Nu lignede højttalerenhederne godt nok også kantskårne OEM-modeller fra allerbilligste kinesiske tilbudskasse, men alligevel… Hvem der sang aner vi ikke, heller ikke om det var en mand eller kvinde eller måske selveste ikoniske Rasmus R.?
Nå, mon ikke disse modeller kommer på tilbud efter det her. Blot forbandet vi ikke kan huske hvad de hed for så kunne vi bedre have hjulpet med at holde øje efter de allerede angiveligt gode og garanteret snart uhyre meget bedre tilbud. Altsammen uhyre nominelt…Måske det alligevel er det bedste på den her måde.
Nå, smag og behag er forskellig, men så forskellig troede vi godt nok ikke, at den kunne være. Og det kan den vist heller ikke…

6 meninger om “Best of…”

 1. Nåede desværre ikke selv at komme til messen. Heldigvis læser jeg at de fleste udstillere bød på pistellyd med skinger diskant og små prut til bas ( værst er sandsynligvis System Audio) og kun Thorhauge leverede god lyd. God lyd er så vist nok lidt varm og ikke-skinger og ikke diskant som er glasklar og laver holografiske lydbilleder der intet har med virkeligheden at gøre.
  Måske den generelle præference går væk fra detaljer, glasklarhed og luftig diskant og (tynd) analytisk bas? Og tilbage til noget a la Snell og de ældre Sonus Faber-lyd?
  Tror dog de små tovejs er kommet for at blive, selvom en JBL af dem Poul har lyder vældig realistiske, så skal kasserne altså stå i en typisk diminutiv stue på cirka 30m2. Jeg har hørt to-vejs der er gode og så ikke har de der Gamut-unoder (glasdiskant og overdreven hang til at fremstille (falsk) Larger Than Life perspektiv, som for eksempel ATC 11 og de nye fra Gato Audio til cirka samme pris, lige omkring 10K for et sæt. Det er faktisk billigt for højttalere som ikke generer ejeren med mislyde.
  Med 100 watt i ryggen, går det fint med at levere okay lydtryk her i casa.
  Efter flere år som audio-arkæolog,som gravede atl frem fra rillen og CD erne som om det var det som de handlede om, så vil jeg nu gå efter en lyd som er orienteret mod samspil, melodilinie og homogenitet. Jeg er hamrende ligeglad med hvor langt fra eller tæt på det er på virkeligheden. Enhver som har været til beat- og klassisk koncert ved, at den lyd man hører der, er så langt væk fra det man selv har derhjemme – også selvom man lige har brugt en halv million på at få et anlæg der spiller "som at være der selv". Det er et bedrag af de helt store og det kan kun ske fordi folk er for lidt ude at høre live-musik. Basta.
  Så den lyd man har derhjemme er altid langt væk fra TRT. Derfor kan man jo så lisså godt sammensætte et anlæg som lyder rart, stille og roligt som de siger nordpå, så man kan sidde og hygge sig med musikken og få en lille en på opleveren af at høre hvordan musikerne hyggede sig da de indspillede musikken.

 2. Aldrig har der boet så mange konger på hotellet ved Sankt Jørgens Sø i Hovedstaden. Værelsernes størrelse blev fordelt efter hver konges magt og herredømme.

  På sine gemakker holdt hver konge hof og ”inviterede” pøblen indenfor til audiens. Indenfor stod alle kongerne så splitter nøgen i hver sit Adamskostume og fremviste de fineste nye musikalske opfindelser fra hele verden.

  Det var en sand folkefest.

 3. Hej Poul, jeg nåede desværre ikke at hilse på dig til messen – jeg sad klemt inde mellem nørder i Wilson rummet da du kiggde forbi. Du gik ret hurtigt igen, det lød til tider ikke så værst selvom lydniveauet var en kende over hvad en akustisk kvartet egentligt kan præstere live.
  De forhandlere som frembragte barbarisk lyd sidste år gjorde det igen i år. Særlig SA Audio havde en grim og spids lyd.
  Ayon højttalerne til ca. 130.000 stykket med coaxial kompressionsdriver (BMS gætter jeg på) spillede violinerne med en gjaldende metallisk klang, bedre held med næste højttaler. Dog undre det undertegnede at så mange entusiaster på div. fora har udråbt kære Thorhauge til bedste lyd, når bassen nu var minimum 6db over resten af frekvensområdet i det bette lytterum. Hvorfor ikke bare udråbe hans rum til bedste mellemtone?
  Nu skal det ikke lyde som sure rønnebær det hele, for der var også demoer med helt ok lyd.

  Mvh.
  Kristoffer

 4. ..forvoksede computerhøjttalere.. yes, det ku man godt sige. Vil de unge have dem? Jo, de vil de, fordi de ikke har en dad med en vis reference. HVis far har et skodanlæg og ikke hører andet end radioavisen, hvad er så overliggeren derhjemme?
  Husk nu P, at der er sgu stor forskel på en to-vejs og en to-vejs. Der er dem til 500,- for et sæt og så dine egne ATC til 11K. De spiller godt nok forskelligt og mindst et af dem spiller da overraskende godt!
  Ej, ikke med 100DB, men så overlever man jo heller ikke længe hjemme i villaidyllen, så det er da meget fedt at de nye to-vejs lyder godt, uden at kunne lave revner i væggene.

 5. synd at det skal være gået sådan tilbage for system audio – deres 905er fra en gang tilbage i starten er en rigtig fin lille højtaler der spille kanon stort med en ordentlig forstærker … men som jeg læste SA manden udtale "shrink it & Pink it" … var vejen frem

 6. Vi burde spare sammen til et rum derovre næste år. Så kunne vi proppe det med Altec, Tannoy, JBL og Klipsch og vise dem hvad HØJTtalere er. En reference op imod alle de forvoksede PC LAVTtalere ville måske redde en generation af unge mænd…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *