Audio-Technica AT95


I dag et lille portræt af vores ultimative testopstilling til vurdering af kvalitetslyd. I denne videnskabeligt uhyre velfunderede før/efter-opstilling i rimeligt identiske akustiske miljøer er det muligt at sammenligne autentisk akustisk lyd og den reproducerede ditto. Ikke al musik, begribeligvis, primært klavermusik. Det i billed-kontexten noget lidt uanselige instrument er faktisk den danskproducerede “konge blandt pianetter”, den fra bal-musikere engang så berømte “Zwicky” Den var selvfølgelig især berømt for sin tone, men ikke mindst fordi dette mekanisk-mirakuløse instrument på grund af ekstrem holdbar konstruktion kunne flyttes rundt.

Derudover var det tillige fra den tid, hvor akustisk forstærkning af klaverlyden kun kunne ske ved at “tampe” hårdere i tangenterne, der fandtes dengang i 1950-erne ingen PA-anlæg. Med hensyn til dynamisk kapacitet er denne kompakte kraftkarl af et piano derfor det, som englænderne kalder “more than a match” for de allerfleste højttalere til hjemlig brug. Og de fleste andre iøvrigt også for den sags skyld. Det her lille klaver kan simpelthen spille helt ubegribeligt skidehamrende HØJT. PLING!!!! Det kan så til alt held også den til lejligheden (eller vi skulle måske være lidt sjove i dag og sige “til pejsestuen”) opstillede højttalere så osse. Ikke så forfærdeligt meget højere i de såkaldte “transient-opstarter” (et ligegyldigt hifi-nødde udtryk red.) men alligevel med en komportabel margin.

Disse Altec-bestykkede såkaldte Onken-højttalere, som ses så smukt og harmonisk indpasset i stuemiljøet, giver dog det gamle pianette kamp til stregen. Der er dog et godt stykke til stregen, således vil ingen selv ved åbning af samtlige husets vinduer nede i velhaverbydelen Åbyhøj godt 300 m. væk være i tvivl, om det er de fede Altec eller det hårdt-tampende pianette, der spiller. Bedre er det trods alt heller ikke, vores 2-3-4. bedste musiksystem, men alligevel helt usædvanligt vellykket. Med lidt nødvendig selv-suggestion kan et “PLING!!!!!” fra et reproduceret klaver faktisk godt komme til at lyde som et “pling!” Den 14 kilo tunge 2-tommes-mellemtonedriver er i den henseende både kapabel og ganske usædvanligt leveringsklar. Lyden er alt taget i betragtning ganske uventet homogen fra disse synes vi selv da, vældigt skulpturelle højttalere. Stort ER godt, og der har det forresten altid været. Ellers skal man blot lave det ENDNU større. Som her.

Ellers kører der atter en spændende debat på et af de hifi-fora, vi sommetider stadigvæk i (få) anfald af uhyre kedsomhed kikker på. Denne gang drejer det sig om de åbenbart skammeligt oversete magnetiske pickupper, hvor en eller anden konspiratorisk internet-idiot blandt utallige andre i fuldt alvor citeres som den eneste absolutte sandhed. Sådanne idioter findes der utallige af og intet budskab er som bekendt så åndssvagt, at der ingen proselytter bliver, det her ikke undtaget. Horsens er vist blot en belastet by, da en af dette grinagtige evangeliums absolutte evangelister kommer derfra. Desværre for Horsens´ry og det bliver vel ikke bedre af, at undertegnede også gør sammen med ham den dumme dreng, der hed og hedder Ole Sohn. Nu er han blot ikke dreng mere, men det er vist osse den eneste reelle forskel.. Trist skæbne for en by at have udklækket sådanne “børn”…Som Ole, Mogens “Antisilver” og altså denne skribent, som hver for sig kan være en belastning for enhver allerede belastet by som Horsens og som tilsammen..

Budskabet skulle være, at en vis hifitumpe ved navn “Raul”, måske Fidel Castros lillebror er hifi-entusiast, lidt kleptokratiske er vel alle personligt ejede regimer som det cubanske, så han ville da nok have haft råd?), mener, at magnetiske pickupper er bedre end dynamiske pickupper. For ikke-hififjolser svarer denne påstand i sin absurditet nogenlunde til at påstå, at en Triumph TR 7 “lomme-sportsvogn” kører bedre end en Audi A8. Og har bedre rustbeskyttelse. SAMTIDIGT! Vitterligt ikke vanvittigt begavet.

Og det bliver altsammen værre, for denne konspiration har åbenbart været undervejs i de seneste i det mindste 50 år og går ud på at fjerne kvaliteten af den autentiske lyd fra lyden på noget, man i mangel af bedre kalder “master-båndet” Som godt nok i ganske mange år ikke har været bånd, de seneste 30 år er nok et godt gæt. Det er virkeligt tale om en sprængfarlig kombination af ond vilje fra producenternes side, som skulle resultere i dårligere og dårligere mekaniske musikaftastere/pickupper til højere og højere priser. Meget skummelt og endnu mere åndssvagt. At tro på det.

Sagen er for os at se ganske simpel: På intet område indenfor reproduktionen af musik er der sket et så stort gennembrud som indenfor pickupper. Man kan sagtens sammensætte et sæt forstærkere og højttalere og pladespillere og sågar pickuparme (ah, måske ikke helt det sidste) af årgang 1960, som ville kunne spille op med det bedste i dag. Hvis der altså blot havde været en moderne pickup på. Mange af de nyeste og ganske vist grinagtigt overprissatte pickupper ER ganske usædvanligt fremragende på forskellig vis som verden jo er. DET ER DE MAGNETISKE PICKUPPER IKKE! De er fuldstændigt ligeså dårlige eller gode, som de har været hele tiden. Fordi princippet forlængst er færdigt-forædlet- og -finet, måske også derfor ingen snakker henført om magnetiske pickupper, som er MINDRE end 30 år gamle. Meget meget dybt og meget meget dumt!

Nu citeres denne mytiske “magnetiske pickup-profet Raul” som tydelig og indlysende ekspert, fordi han åbenbart har haft adskillige magnetiske pickupper. underligt, at denne skribent så ikke OGSÅ kan blive en slags profet, for selv har jeg da haft alle de grinagtige produkter, som omtales. Som Shure V15 Type II, III, IV og V og MR, AKG P6 og 8, Stanton 681 EEE og EEE-S, Stanton 881S, Pickering XSV 3000 og 4000, Decca London Mk.6, med og uden SD. Maroon, Gold, Audio-Technica 440 m.m., m. m. Denne allerede dengang erkendte anakrofile hifi-entusiast købte de her mange magnetiske pickupper, fordi der ikke var andet og bedre og det var vel derfor ganske naturligt. Men det var så dengang.

Sådan er det så ikke længere. Denne skribents absolutte favorit dengang i midt-halvfjerdserne var faktisk Pickering XSV3000 med den karakteristiske klare klang, som åbenbart i dag er blevet en ny favorit. Det er simpelthen skrigende grinagtigt, for denne sjove pickup har simpelthen et af hifi-historiens bedste bud på et helt sindssygt ukontrollabelt “peak” fra 10-13 kHz, som selvfølgelig også var det, som dengang tiltrak svagere sjæle. Som denne skribent også engang. Det krævede nu ingen særlige gyldne ører straks at kassere disse magnetiske misfostre, så snart der blev råd til noget bedre. Uden at det som nævnt ovenfor nogensinde er blevet helt perfekt er det eddermaeme blevet bedre. Magnetiske pickupper er noget man laver og bruger, fordi man ikke har råd/KAN lave noget andet, punktum finale. Beviset: Ingen har nogensinde gjort det og inden nogen nævner de australske Garrott-brødre som eksempel, så blot dette: Hvorfor mon de 2 brødre Garrott og deres koner begik kollektivt selvmord, for det gjorde de jo som måske ubekendt? Vi ved det ikke, men muligheden for at de havde opdaget, at de levede på en fundamental hifi-livsløgn er da til stede. Eller osse var deres kunder allerede dengang ved at udvikle sig til de marginaliserede “landsbytosser”, som vi ser befolke alverdens fora. Selv nærer vi ikke en sådan løgn, vi ved godt, at vores pianette er bedst, og det kan enhver jo desuden sagtens overbevise sig om.

Helt så radikale er heldigvis de færreste, men det er alligevel påfaldende så mange fjolser der alligevel i mangel af bedre og mere meningsfuldt livsindhold således vælger den første og bedste idiot derude til profet. Kunne de da så ikke blot vælge denne skribent til samme universelle profet kunne man så spørge. Udover det naturlige svar, som vel er, at ingen tro vel kan være så stærk, at man alligevel ikke ønsker nogle af dens proselytter hen, “hvor peberet gror”, som det engang hed. Nå, heldigvis er hverken budskab eller budbringer synderligt sympatiske, heldigt nok!

Ellers skal vi da glæde os over, at vi er blevet rigere her i huset. For eksempel har vi en hel bunke Audio-Technica high-end pickupnåle til at ligge i forseglet emballage, simpelthen “new old stock” Indtil i går troede vi bare, at disse AT-95 nåle til en rimelig pris af 95,- blot var et bud på en god økonomipickup i den ganske ekstremt økonomiske afdeling. Sådan er det tilsyneladende slet ikke, næh, i disse dage udnævnes denne allerede forlængst-fyldte 30-årige model til “næsten high end” Vist mest fordi denne uhyrligt basale model er MAGNETISK.
Og så er det, at man tænker tilbage på de RIGTIGT gode gamle dage. Dengang der fandtes RIGTIG akustisk reproduktion i datidens tragtgrammofoner. hvor der i mange årtier efter at man introducerede STÅL-nålen stadigvæk var traditionalister, som mente, at de engang eneherskende BAMBUS-nåle var bedst. På trods af det ellers indlysende faktum, at synlige stykker fløj af den hurtigt-desintegrende bambusnål allerede i indløbsrillen og at den var helt splintret væk efter et par minutter. Desværre typisk noget inden pladesiden var færdigafspillet/gen-skåret. Trykket var kolossalt og lak var også dengang blødt…

Tjah, mon ikke der med lidt grundig research derude sagtens kan findes et par stykker, der mener, at enhver ELEKTRONISK reproduktion af musik er ren voldtægt i forhold til den rene MEKANISKE reproduktion dengang bambus-nålene herskede. Det tror vi da. Det med de mytiske “masterbånd” tager vi en anden dag. Nok er det vel at sige, at ingen, der nogensinde har hørt et masterbånd nogensinde vil kunne imponeres af en LP-plade. Udover, at dynamikken på masterbåndet HELLER ALDRIG vil kunne SKÆRES på nogen plade overhovedet. Fordi dette masterbånd SELV efterfølgende bliver “mastered” til det FORMAT, som det skal udgives på.
Dengang da de magnetiske pickupper herskede som de kommende dinosaurer, som de var, skete det godt nok ved direkte manipulation under SELVE SKÆRINGEN, men det er ligegyldigt. På samme måde som man brugte Stanton 681EEE som reference. Man kunne ikke andet og der var ikke andet.
Ren ase-tro, det her ævl. Siger vi med fare for en sag for EU-domstolen.

12 meninger om “Audio-Technica AT95”

 1. Jeg mener at det var Ry Cooders "Bob till you drop", der var den første populærmusikalske album, som blev optaget digitalt engang i slutningen af 70´erne – siden kan man vel ikke rigtigt tale om masterbånd kvalitet. Skidegod plade i øvrigt.

  Men ellers er der vel ingen grund til at kværne mere rundt i den sag – Mogens, Raul og hvad de ellers hedder, som igen kaster sig over det her har jo for længst helt tydeligt demonstreret, at de har det der landsbytosse gen, som gør at man ikke rigtigt kan tage dem alvorligt.

 2. Hah, dér fik jeg dig, du er jo sprogpurist: Den hed "Bop.."
  Ellers har du da ret, det mest bemærkelsesværdige er vel, at nogen "hopper på " en så håbløs "madding" Som for eksempel Niels fra Herlev Hifiklub, det er svært at forestille sig, at han ikke skulle være klogere end at være tilfreds med en pigeværelses-pickup som AT95..

 3. Pling! og sikke et godt billede. Nu kan jeg næsten se dem for mig i rette størrelsesforhold.

  Jeg forstår uhyre lidt af de ovenstående vinyl-sandheder. Ikke at jeg ikke forstår budskabet, men mere at jeg ikke forstår denne vinyl-entusiasme og de folk der dyrker denne kult.

  Dette gælder jo nødvendigvis dermed også dig, Poul. Dog med de formildende omstændigheder at du ikke er uden selvironi, en parallel erkendelse af charmen ved fuld dynamik, og så er ejer af byens skæggeste samling gode højttalere, der alt andet lige nok pynter lidt på de ellers småfattige rillesignaler.

  Al denne fiflen og nørklen med noget der som udgangspunkt er svært begrænset, kræver konstant pasning og pleje og i det hele taget er mere besvær end nydelse.

  Er det et piberygningssubstitut for folk der ikke kan lide smagen, eller..?

  Forresten er der en påfaldende stærk korrelation imellem denne lille gruppering af PU-vrøvlehoveder du refererer til og de, der tror på nisser, kabler, loddetin, opklodsning af solid-state og automatsikringer.

  Det' fandme uhyggeligt du! 😉

 4. Ja, Poul, du har ret, den hed Bop – til gengæld overså du, at jeg skrev "den populræmusikalske album". Rart trods alt nogen gange selv at få lov til at påpege, når man kvajer sig.

  Men ellers, så lider jeg nu heller ikke af den vrangforestilling, at analog er digitalt overlegent, når edet kommer til det lydmæssige – jeg fryder mig bare over den fede lyd man kan få ud af sådan et gammelt medie og sådan noget gammelt ragelse, som jeg ind i mellem har held til at få opstøvet. Jeg synes det er sjovt at man kan få lyd ud af sådan en sort plastikskive, og pladespilleren er sjov og gå og nusse om. Og så er der noget ved at åbne sådan en gatefold-lp op med "The Rutles", komplet med indlagt hæfte, som man har fundet i en rodekasse til en femmer…

 5. Det sjoveste er endnu engang Mogens "ved alt – Den evige" Kamp, som skriver at han nemt kan høre forskel og sammenligninger mellem div P.U. og et masterbånd han IKKE har hørt.

  Han skriver også at han i hjemmet har HELE TO high-end anlæg….. Det er bare trist at ikke et eneste af dem er mere end middelmådigt.

  Hvordan han kan blive ved med at klappe sig selv så meget på ryggen uden at brække sig, er mig en gåde.

  Selvom man kun (og det er RIGELIGT) kender ham fra skriverier på div fora, så sidder man og bliver direkte flov over ham.

 6. Det undrer mig egentlig ikke at han synes MC PU er boostet….. Prøv at se en måle kurve på hans højttalere….. Det ligner en måling foretaget med en loudness knap trykket 1/4 ind, haha.
  Total hængekøjekurve…….. det meste af mellemtoneområdet ligger 5 db lavere end resten…… Hvordan vurderer man noget seriøst på sådanne højttalere ?

 7. czn: du må sku ikke slå os vinyl entusiaster i hartkorn med loddetins nisse kablister

  Vi er rigtig mange som elsker vinyl fordi vi har en rigtig stor samling musik i formatet vi ikke vil af med og fordi vi er vokset op med vinyl og simpelt hen har brug for alle mislydende for at føle os trykke ved musikken ligesom de forskellige ritualer med at tørre pladen, rense nålen, sænke liften for godt 20 minutter efter atter at hejse den igen giver os en fornemmelse af mening med livet som vi i stor grad ikke får med en cd og slet ikke med streamet musik.

  Poul: Jeg kan klart bedst lide lyden på mine MC pickupper, men undre mig over at til lige netop overspilning fra vinyl til CD via cd optager så lyder CDen klart bedst hvis jeg bruger en OM30, frem for en denon dl 103, en SPU eller en Ortofon Supreme?

 8. Vi bliver nødt til at citere en kær gammel ven fra Nerds.dk. OG Horsens, der udtaler sig om denne beskedne skribent. Vi var ikke klar over her, at det stod galt til, men derom må enhver vel dømme. Vi tager den mest med, fordi vi aldrig tager trusler om korsfæstelse helt let. Ah, måske det i dette tilfælde er lidt ufarligt, den truende er en ganske lille mand, ja måske en slags mandsling. Hvis der ikke kommer mere på denne side kan truslen være blevet ud i livet:
  "Glem dog for pokker den sørgelige skæbne, der bilder sig ind, at folk synes han er interessant. Det er han ikke; han prøver ihærdigt at tage pis på alt og alle og folk på hans forum falder pladask for hans bedrag, perfiditeter og opdigtede historier.
  Det er faktisk det mest morsomme, der sker på et hifi-relateret forum og har været det længe : at se de stakkels indbildte disciple falde på halen for en person, der betjener sig af perfiditet på perfiditet og som om det ikke var nok så efterplaprer de hans vås i indlæg efter indlæg. som et sandt vidnesbyrd om at de ikke ejer en selvstændig tanke. Det er til at dø af grin over al den varme luft, der ubehjælpeligt fiser ud derovre med en ubeskrivelig ubehagelig duft til følge.
  Og skal samlet set ses som et tragikomisk bidrag til den danske forumaktivet.

  Der er vitterlig tale om løbsk tragikomik kombineret med en ubehjælpelig trang til at gøre sig interessant. Desværre kan personen ikke bære det. Personen er ubehjælpelig i enhver henseende bortset fra at lodde på tid. Kunne vi dog for pokker ikke nagle ham fast til et loddebord 24/7?"

 9. Skal vi ikke hellere snakke om noget fornuftigt – f.eks. hvilken farve maling som er mest interessant at se på tørre? Engang var det sjovt at følge med i de der tråde, men når man har hørt den samme vittighed mange gange, så er den jo heller ikke sjov mere.

  Hvis man endelig skulle gøre noget, så kunne man jo gøre et eller andet i stil med Jon Stewards "Rally to restore sanity". Det kan godt være, at indholdet ikke helt passer til det aktuelle tema, men overskriften er nu meget rammende.

 10. Anders, det er da sjovt og spændende, at den person der nedgør og mener at en bestemt P.U. er meget boostet og dybest set ikke egner sig til noget……. Den har han selv og ikke blot én, men hele 2 af det eksemplar.

  Købte jeg noget som eg fandt uegnet og eller dårligt, så købte jeg dælme ikke en mere af samme ting……… Der tror jeg man skal have en ret bestemt sygdom, før man handler på sådan en måde 😀

 11. Sig mig engang, er knoppen blæst totalt af "den evige kamp" ???
  Han opretter en tråd kl. 14.41 om at Gige sletter indlæg på Gige egen side =
  http://nerds.dk/?page=viewtopic&mode=reply&t=5588
  ___________________

  Kl. 18.23 selv samme dag, starter han et indlæg med at skrive = "Nu vil jeg helst ikke diskuttere her, hvad der sker på h4all"
  ___________________

  Det er da Herlev sygehus i allerbedste forstand 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *