Indtil mandag engang…

..vil vores virksomhed ligge begravet i overordentligt arbejdskrævende projekter, som vil påvirke denne forside lidt. De fleste af disse er nu desværre (eller heldigvis) professionelt relaterede og involverer diverse videokonferenceanlæg m.m. og diverse større PA-systemer. Disse ting har alle det til fælles, at drivkraften bag er ganske entydig: Tingene skal VIRKE og når (forhåbentligt ikke HVIS) de gør det, så er alting fint. Målet er entydigt, så drejer det sig blot om at komme i mål!

Helt anderledes, lettere “livmoderagtigt” er tingene hernede i kælder-hifihulen. Vi må nødtvungent erkende, at denne skribent er en mand med den iboende selvbedrageriske svaghed og manglende kritiske sans. Heldigvis gælder denne mangel mest EGNE EVNER, men det er jo osse alvorligt nok.
Det “livmoderagtige” kommer ind i billedet, fordi lige meget hvilke ændringer i sit hifi-system, som man(d)/jeg foretager, så bliver det altid bedre. Lige meget hvor meget man “sparker” derinde i vommen og ligemeget hvor mange “skæverter”, disse spark resulterer i, så er optimismen den samme ukuelige. Et af de mere komiske udtryk for denne evindelige mandlige selvforblændende fantasiverden oplevede denne skribent for ganske forfærdeligt nyligt.

Nu skulle man jo tro, at det var en ret enkel sag at forbinde et 800 hz 12 dB-delefilter til en bas og et mellemtonehorn, og den elektriske forbindelse voldte heller ingen problemer overhovedet. Det lød osse forventeligt ganske ubegribeligt fantastisk, selv om det viste sig uvanligt vanskeligt at optimere den såkaldte “akustiske fase” ved hjælp af den obligatoriske tonegenerator “sweepende” omkring delefrekvensen. Men sikke fint og luftigt det lød, som ens egne værker jo altid er. Mærkeligt, man skulle dog tro, at en (selv selvgjort) famlen i relativ blinde ind imellem kunne medføre egentlige bagslag for lyden, men nej da.

Efter en længere nydelsesfuld lytte-session rejste jeg mig så op og kunne konstatere, at lyden “off axis”, altså for eksempel ved siden af højttaleren, havde et umiskendeligt præg af såkalkdtr fasedrej, hvor lydens placering var helt vildt afhængigt af placering i højden. En nærmere undersøgelse viste, at nok var terminalerne forbundet korrekt, det var forbindelsen fra diss på diskanten blot ikke. Ikke at det måske var videre logisk, at den eneste mærkede terminal på den fine støbte membran, kaldet “L1” på nogen logisk måde kunne forbindes med minus-polen, og det var den så heller ikke. Tværtimod, faktisk, lige i dette særlige tilfælde jo den eneste anden mulighed.

Hele skidtet havde altså spillet i modfase hele tiden, og med en delefrekvens på 800 hz er det helt vildt let hørbart. det var det så blot ikke, fordi man selv som mand havde stået “fadder” til miseren, selv om alle alarmklokkerne bimlede løs i forbindelse med problemerne med at få den elektriske fase korrekt. Som bekendt burde det ikke være ret svært fysisk at flytte rundt på en horndriver overpå en bas-kasse for at opnå optimal fase, og det er det heller ikke. Med mindre fasen altså ikke er korrekt, for så skal hornet ca 40 cm. FOR LANGT tilbage (eller alternativt FREM og så ryger den ud over kanten i begge tilfælde.

Nå, problemet er løst nu og denne skribents lettere røde ører har fået den sædvanlige sensommerbrunlige farve tilbage. Det var godt nok heldigt, at der ingen var til stede, som kunne overvære dette pinlige intermezzo. Og ikke mindst det triumferende fjols, som undertegnede var.
Det var så dagens bekendelseshistorie, der er desværre flere i forbindelse med sommerens Altec-Lansing megaprojekter, men de er heldigvis ikke allesammen helt så slemme, så dem vil vi ikke trætte med. Resultatet er til gengæld blvet forrygende godt, til sidst triumferede vores tekniske kompetence trods alt alligevel over selvbedraget. Men hvorfor skulle det være så svært og tage så lang tid, ja det er ganske svært at forstå.

10 meninger om “Indtil mandag engang…”

 1. Mageløst er det at læse indlæg på diverse fora, fra alle disse andre hifitosser, med ører så gode, at de kan høre om sikringerne er pudsede, efter at have læst denne hudløst ærlige kommentar i forhold til egne helt indlysende manglende evner. Den kroniske megalomane tilstand som disse mennesker synes at gå rundt i, er i sandhed interessant at betragte. Det får diskussionen om hvorvidt man er i stand til at høre forskel på kabler til at blegne fuldstændigt.

 2. Jeg hørte musik et par uger med stor fornøjelse på trods af min ene højttaler spillede i modfase. I en eller anden tåge var det lykkedes mig at få monteret kablet omvendt bag på den ene.

  Jeg opdagede fejlen da jeg havde lånt et dyrt kabel for at undersøge om der var noget om snakken. Det lykkedes mig aldrig at høre forskel på det dyre og det billige kabel, men det hjalp at få højttalerne i fase.
  Ret beset kan jeg vel med en vis ret hævde, at jeg opnåede en lydmæssig forbedring efter at have skiftet kabler, hehe.

 3. "..Men hvorfor skulle det være så svært og tage så lang tid, ja det er ganske svært at forstå."

  Måske bare fordi vores arts hørelse er skidedårlig og forprogrammeret til at rette ind efter hvad vi forventer. Blot en lille uhyggelig strøtanke.

  En times bevis på youtube fra Ethan Winers hånd, en meget jordbunden mand med argumentationen i orden:

  http://www.youtube.com/watch?v=BYTlN6wjcvQ

  Muligvis har jeg nævnt klippet tidligere, men det er altså så sindssygt godt at jeg gør det igen.

  Med trutterut-stablen helt på plads, så må det snart være tid til en demo…?

 4. Nåårrrhhhhh, "den evige Kamp" er blevet snot fornærmet

  Han må ikke citere i farver mere og gøre indlæggene totalt uoverskuelige.

  Stakkels stakkels "den evige Kamp"

  Det undrer mig lidt mht timerne i "den evige Kamps" døgn…… Lytter intenst til musik med pudsede sikringer der vender den rigtige vej, i 16 timer i døgnet og bruger 5 timer på at lave et indlæg…… Sover den mand aldrig, haha haha haha

  Ja spøjst, manden kan høre når sikringerne bliver pudset og kan også høre hvilken vej de vender, men kan kun høre forskel på kabler hvis han ved hvilke kabler det er.

  Herlev sygehus bruger vist heller ikke den øverste etage 😀

 5. Nej nej nej nej…….. Og sørme ikke om det denne gang også skal handle om "den evige Kamp"

  Først bliver han snot fornærmet over ikke at måtte ødelægge trådene ved at citere i farver og gøre indlæggene flere meter lange. (For ellers kan han ikke selv finde rundt i det, hehe)
  Så står han helt af og giver udtryk for ikke at ville skrive mere på Nerds.dk (for 1000ende gang)
  Gud hjælpe mig om ikke han liiige skal skrive et indlæg mere, (Det ligner ellers ikke "den evige Kamp" at vende tilbage når han først har sagt fra, HAHA HAHA) der nærmest roser Gige og Hifi4GIGE….. Ja, han kan jo ikke selv bestemme hvordan han vil skrive på Nerds.dk, så er det jo om at ROSE den anden side.
  Ikke nok med at han lytter intenst til musik i 16 timer i døgnet, med nypudsede sikringer (der vender rigtigt) – Han bruger 5 ud af de sidste 8 timer i døgnet til at lave ET indlæg.
  Og så har manden 2 tunger i munden; Den ene snakker for Nerds.dk når han dybest set selv kan bestemme hvad han vil der.
  Den anden snakker for hifi4GIGE i det øjeblik noget (læs: næsten ingenting) går ham imod på Nerds.dk.
  Det må være en trist tilværelse, at skulle klappes på ryggen (evt af sig selv) konstant, for at have det godt og være overhovedet/læremesteren.
  JØSES..!!!!!

 6. @theboxwedog: Lad dog Mogens være, han er en uvæsentlig person, dybest set en sølle stakkel. Jeg opfatter det bestemt ikke som et sundhedstegn, at du føler det nødvendigt at bruge så meget tid på at beskrive og kommentere hans gøren og laden.

 7. Jeg har aldrig påstået at jeg er sund 😀

  Spøg til side, men du har faktisk helt ret; En sølle stakkel.

  Synes nu det han foretager sig og skriver/skrivemåde er så dumt, så dumt at jeg blev nød til at nævne det 😀 Men folk kan jo selv se det…!!!
  Men jeg lader ham da så meget være, at ligemeget hvilket forum så vil jeg ALDRIG begynde at diskutere/snakke med ham om noget som helst….. Så kan jeg ligeså godt hælde brandvarm kaffe ned af ryggen

 8. 2. gang til Anders; Jeg bruger ikke så meget tid, det tager kun et øjeblik at lave et indlæg.

  Andre er så 5 timer om at lave et indlæg 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.