Håndværkere

Atter engang er dagen delvist helliget de stolteste håndværker-traditioner. Det er naturligvis ikke os selv, som vi kan udnævne til bærere af disse, det må vi lade andre om. Nej, vi taler om en rigtig dansk “bliktud”, som kommer for endeligt og permanent at fixe fruens drømme-badekar. Eller måske “fixere” er mere passende, da det mest drejer sig om at muliggøre en tæt fugning omkring det indtil videre noget “rockende” badekar.

Lidt blev der også “rocket” her i hytten i fredags, da husets gymnasiale datter holdt “hof”, for at blive i den gamle traver fra nordjydske “De Gyldne Løver”, om forlængst salige arveprins Knud, som “holdt “Hof!” for sig selv i sit hjem” Det var nu mest “Vestfyn”, hvis man skal tro statistikken af tomme flasker, så det skal man vel. De unge er ikke vanvittigt kvalitetsbevidste kunne det tyde på, for prisforskellene fra det “rene rævepis og terpentin” (tak igen, I gylsne drenge!)til blot “almindeligt pis” er ikke stor. For en habil brandert næppe mere end en flad tyver, ikke meget for ret mange. Sikkert godt oplært hjemmefra vælger man som ung det samme sprøjt som ens forældre. Ikke imponerende klogt men så meget mere overraskende.

Der blev så spillet ganske højt på vores 4. bedste opsatte hjemlige hifi-system derinde i pejsestuen med en ATC-forstærkercombo og et sæt antikke kæmpe-kolo-enormt store Altec Model 19-højttalere. Selv med MP3 lyder det noget bedre end datterens Tivoli-monoradio. At en hel bunke unge mennesker ved samme lejlighed hørte musikgengivelse af en kaliber, som de rent statistisk aldrig nogensinde har hørt tidligere eller kommer til nogensinde senere, afstedkom nu ikke den store beundring eller synderlig attrå efter at få fingre i sådan noget. Nu er “fingre i” måske ikke det i sammenhængen heldigste udtryk, for det så da ud til, at der bestemt var andre ting, som man MEGET GERNE ville have fingrene i og det vist endda kun af mangel på andre praktiske muligheder. Ak, den ungdom, som nødvendigvis og principielt aldrig kan ældes, kun alle dens unge individer. Og hvoraf enkelte så som denne skribent udvikler sig til en gammel hifitosse. En særlig trist skæbne for en ellers oprindeligt ganske flink og lovende ung mand.

Man må vist bare konstatere, at ungdommen ganske tydeligt har mere fornuftige ting at give sig til end at høre høj musik på bedre anlæg (i mangel af bedre udtryk) Nu kunne man måske og helt givet med nogenlunde god ret mene, at denne skribent bestemt ikke er det bedste eksempel til efterfølgelse for den opadkommende ungdom. Det KAN forældre vel ikke være og vi betragter os som ganske gennemsnitlige i den retning. Med garanti for, at vores datter aldrig hverken vil blive det, som vi tror eller håber på. Forhåbentligt ikke da.

I den sammenhæng synes vi faktisk, at en nylig artikel af en vis Lars Worre er noget sludder, selv om vist ingen ellers hidtil har været uenige. Lars er ellers både en gammel fornuftig Århus-dreng og mangeårig direktør for den danske højttalerproducent Dali, så han ved, hvad han taler om skulle man jo synes. Det synes vi nu blot ikke, faktisk, at direktør Worre giver. I en kronik i selveste frihedens gamle forkæmper (det er godt 50 år siden det var sådan, men alligevel), Information, giver Worre ret sensationelt gamle DR skylden for hele den lydmæssige misere, som det er for enhver producent af hifi, at unge kunder ikke gider købe deres varer. Det kan jo naturligvis ikke være fordi det man laver blot ingen relevans eller appel har, nej naturligvis ikke. Det er DR´s skyld altsammen siger Worre. Fordi de har ladet de høje lydmæssige standarder skride med efterfølgende kollektiv lyd-fordummelse for det danske folk. Klar tale tilsyneladende.

Hvis det lyder sandsynligt eller fornuftigt så har folk altså ikke hørt radio fornyligt. Det er totalt hjernedødt sludder, intet mere, intet mindre. For at noget kan betragtes som en årsag til noget andet, opererer man i almindelig klassisk logik med, at årsagen skal være til stede inden resultatet og denne nødvendige forudsætning er langtfra opfyldt her. Lyden i Danmarks Radio har nemlig været LANGT DÅRLIGERE end samtidens bedste kommercielle lagringsmedier, kassettebånd ikke undtaget, i mindst de seneste 30 år. Den objektive forværring i lydkvalitet, som er sket for DR P3 i de seneste par årtier, er sket fra et LANGTFRA imponerende niveau til et langt ringere.

Indtil et stykke op i 1980-erne kunne man ganske vist på P2 høre fine klassiske transmissioner i fin lydkvalitet, men der var blot ingen, der lyttede til det. Enkelte som denne skribent var der selvfølgelig, men langtfra nok til at gøre hverken fra eller til i den “lydlige kvalitetsopdragelse” som P3 allerede havde “dræt” fra 1970-erne. Som om det i sig selv skulle være ønskværdigt i et samfund med frie valg. Selv ville vi naturligvis ønske, at vores datter fik samme feinschecker-forhold til lyd som os selv, og i denne insisteren er vi naturligvis med til at skubbe hende fuldstændigt væk. Tilbage til “mellembølge-lydkvalitetsland” Eller også rager lydkvalitet hende bare en total pap-and, sundt nok set i forhold til denne skribent.

Nå, det er der så ikke noget nyt i, sådan har det allerede været i ganske mange årtier, både i DR og andre steder. Som med racekanin-avl og samlen af fejltrykte syldaviske frimærker med billeder af kong Ottokars scepter skal lyd og tilknyttet kvalitetsudstyr vist bare betragtes som det simple middel til at tilfredsstille et behov, som det er. Som frimærkers oprindelige lod det jo var at sende breve og kaniners at ja, opføre sig som kaniner! Musikken bliver ikke en skid bedre af at blive afspillet på et super-duperkvalitetsanlæg, stanken omkring højttalerne af gamle hektisk svedende “tweakende” mænd blot værre. Ikke underligt, at de unge reagerer ganske fornuftigt og skrider. Og standarderne med dem.

Nej, Worre og I andre, som finder trøst i, at det altsammen er DR´s skyld. Måske trøst er forkert, men at bruge det som forklaring på tingenes almindelige sørgelige tilstand er himmelråbende tåbeligt. Nej, vi må gribe i egen barm og sige, at det arbejde, der ligger foran evangelisterne for hifi minder om folkekirkens dilemma. Forkert placerede folk, der nægter at tro på, hvor dårligt det står til og som derudover ikke tror på det, som de er sat til at tro på, skal få andre til at tro på en troværdig fremtid. Hvis det her lyder lidt tåget (og det gør det også for forfatteren), så er det fordi DET ER ren tågesnak.

Næsten ligeså dumt som det er at Worre skyder skylden på DR. Nej, Worre, ungdommen er blot klog til ikke at ville være som dig og mig, og det kan man aldrig bebrejde dem. Ja, i et sjældent øjeblik af selverkendelse kan man måske ligefrem godt forstå det! Men måske vi alligevel fik imponeret en enkelt bumsedreng med vores kodyle hifi i fredags, alle revolutioner starter jo som bekendt i det helt små. Ellers har vi mest hørt “The Voice” her i huset i dag. Højt og i en for den lyttende uhyre acceptabel lydkvalitet og det er vel det eneste, der tæller. I mono på en Tivoli-batteriradio på køkkenbordet, det bliver næppe vores datter, der bliver den nye tros første bannerfører, og det er nok godt nok, DR eller ej. Det kan også dårligt være deres fejl, hun hører aldrig DR.

Men heldigvis er det kun forhåbentligt kun i Information, at man endnu kan tage det her sludder om mediernes “almene opdragelse” til dette eller hint alvorligt længere. Som tidligere tiders debatter om DR´s betydning for opdragelse af folk til interesse for bedre litteratur eller bedre beherskelse af rigsdansk. Og så er det hele endt med, at Jan Guillou og Carsten Jensen er blevet kanoniserede som det ultimative i god smag og skrivekunst, hvordan synes I så selv, det egentligt gik?

6 meninger om “Håndværkere”

 1. Det at harcellere over tingenes tilstand i f.eks. lydproduktioner er vel noget der booster eget ego, thi man har vel dermed demonstreret et vist niveau af højpandethed, der ikke er at finde i gennemsnitsbefolkningen.

  Worre fik sit lille rush ved at pille dr ned fra piedestalen de nu aldrig, i mine øjne, rigtigt har været oppe på i nogen større grad end andre med samme kapacitet fra deres samtid, og han kan nu gå glad ud i livet for en stund, vel vidende at vi andre ved han er en pokkers karl der ved noget om noget.
  Er vi heldige, får kompressoren mindre at lave @dr, men højst sandsynligt sker der ikke en dyt, for alle de andre medier råber jo stadig dobbelt så højt, ser man på effekten i lyden.

  Jeg ved ikke nødvendigvis om det er en skidt ting at besidde en kritisk sans, så længe det ikke hæmmer evnen til at nyde tilværelsen. I bedste fald kommer der vel noget godt ud af det i form af eftertænksomhed hos modtagerne af kritikken. I værste fald tuller verden videre uden at tage notits og så er det bare om at følge med i stedet for at sætte hælene i.

  Tanken om fremtidsperspektiverne for facebook-generationen synes jeg egentlig er mindst lige så skræmmende som en flok gnavne gamle hifi-mænds sortsyn. Mere 'egen holdning' og mindre 'det sys jeg oss', tak. Hvadenten det er musiklytning, påklædning eller altmuligt andet. Det gør ihvertfald forskellen på om det kommer mig ved eller ej.

 2. Prøv for en lille griners skyld lige at læse de uendeligt forudsigelige kommentarer på Informations hjemmeside vedr samme kronik. Almindeligt selvfedt sludder om hvor forfærdeligt alting er for folk, som intet bedre har at give sig til. Ups sagde denne skribent! Især pladderet omkring digitallyd er næsten værdigt til hifi-fora…

 3. Ja, det er ren "Goddag mand – økseskaft" fortolket frit af flueknepperiets ekspertpanel.

  Faktisk ville jeg nu gerne høre digitallydseksperten-for-en-dag, Søren Kristensen, give et nummer på sin sikkert ustemte vægguitar. Så kunne vi nemlig lige ved den lejlighed tage en snak om hans valg af højttalere, for der er da vist noget galt hvis hans treble-knap altid peger mod SV. Min selvbestaltede ekspertvurdering er, at det ihvertfald intet har at gøre med 16-bit binære repræsentationer af lydstumper, og sikkert heller ikke har meget at gøre med allerøverste diskant.

 4. Forresten var vi i føtex i går bl.a. for at hente almindelig pilsner til gæster vi måtte få, der ikke kan lide de mere specielle typer (læs: dem man ikke kan køre hjem på). Harboes billige generiske blev fravalgt til fordel for netop 'hof', der med en merpris på kun 67,5 øre pr. stk. trods alt er at foretrække. Den skaldede tyver kunne dermed nok endda have dækket en pose peanuts i tilgift. Eller en kold cola at klare dagen derpå med…

 5. Pas nu på med at i ikke bliver så enige om, at i ved alt, og pludselig bliver enige om, at jorden er flad. Der er for mig, at se ikke den store forskel på folk, som skriver på Nerds, H4A og her, navlepilleriet er bare på en anden facon, og rygklappere findes alle stederne, så inden i bliver altfor ophøjende, så prøv lige at tænke over, hvad forskellen egentlig er mellem de forhadte og så denne blog, jeg har ihvertfald set flere indlæg her, som lugter af nøjagtig den samme gamle sure hifinørd, som mange gange siges at være grum.

 6. Ja, men Paw, for pokker. Grunden til, at det er gået op for mig, at lige netop denne blog er så uendelig meget mere interessant end eksempelvis den efterhånden temmelig absurde kabeltråd ovre på nerds er, at Poul har indset hvor stort et fjols han i virkeligheden er: Han spilder sin tid med noget som er lige så ligegyldigt som at se maling tørre, nemlig hifi. Og selv om det må være åbentlyst for enhver, hvor åndsvagt det er, så bliver folk ved med at kæfte op om kabler, mærkelige fødder til samme mærkelige linolieindsmurte kabler og andre absurditeter.

  Det at Poul har indset hvor åndsvagt det her er og hvor meget han spilder sin tid på det her gør ham en anelse mere interessant at høre på, end os andre tåber. Og det selvom han efter min mening ind i mellem også skyder over målet – ja sågar også plaffer løs, selv om der ikke er nogen skive.

  Den sidste kabeldiskussion har i hvert vaccineret mig fuldstændigt for nogensinde at kaste mig ud i noget lignende. Det at deltage i en diskussion med folk som f.eks. bruger al deres tid på at lytte til – ikke høre – musik, pudse deres sikringer (nej her tænker jeg ikke på pjoverten mellem benene, var det da bare det) og skrive det samme sludder om og om igen har været noget af en øjenåbner.

  Jeg gjorde i går aftes noget, som jeg burde have gjort for længst. Jeg søgte efter artikler som beskrev seriøse videnskabelige undersøgelser af kablers påståede effekt. Og se, de mylderede op af jorden. Men sjovt nok havde de fleste af dem en del år på bagen. Årsag: Det er efterhånden 10 år siden at nogen inden for de tekniske videnskaber på noget universitet kunne drømme om at spilde sin tid på noget, som ved gentagende ABX-test var blevet bekræfet igen og igen – nemlig at der ikke er nogen væsentlig hørbar forskel på kabler. Prøv selv evt. at søge på audio cables double blind test eller abx-test.

  Titlen og resuméet af denne artikel siger vist det hele:

  http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=5549

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *