Det bedste spørgsmål

Der er altid masser af gode spørgsmål at stille. For et par år siden sendte en gammel kollega, som nu er i den mere HF-orienterede del af branchen (ikke den for ikke-ganske gymnasieegnede, den med “Høj-Frekvens), et sjovt link. Den viste i et kvarter-langt klip en montør hos det engelske hifi-kabelfirma Chord Co. montere firmaets dyreste højttalerkabel. Efter nutidens inflaterede (kan det hedde det?) priser var det et sørgeligt underprissat produkt, da 2 gange 3 m. kostede under 10.000,- og elv om det var en total griner dengang, er det forlængst blevet overhalet af LANGT dyrere produkter. Ikke i indkøb, naturligvis, nej produktudviklingen går mest i retning af at udvikle priserne.

Tilbage til denne håbløse amatøragtige montør i dette uendelige amatøragtige klip. Montøren var simpelthen en ren fjummergøj og at købe nogetsomhelst denne famlende fyr med tydelig akkumuleret loddeerfaring på højst selvsamme formiddag havde lavet var i bedste fald en tvivlsom investering. Det var så blot én forhindring. Den anden var værre, for manden sad og klippede sine kold-loddede kabler af en stor rulle, som slet ikke var højttalerkabel. Nå, det blev det altså til alligevel og det på trods af, at der var tale om et såkaldt HF-ANTENNEKABEL. Den eneste tekniske begrundelse for at anvende sådan et coaxialt kabel med en karakteristisk impedans på 75 ohm til højttalere må have været, at det var på tilbud i den lokale lavpris-elektronikforretning eller bare havde ligget og flydt ved et hul i jorden et sted.. Det er vel også en både særdeles rimelig og tilstrækkelig grund, og så er det jo også altid rart at være den eneste. Som altså kunne finde på at bruge sådan noget totalt uegnet kabel til højttalere. Til gengæld var og er der abolut sikkerhed for, at ALLE kan høre, når man benytter det, SÅ håbløst er det til denne audio-anvendelse og dermed en sikker high-end hifi-kandidat. For al idioti i design er der altid en (eller helst flere) idioter derude. Som både kan høre det uhørlige og det uhyrlige.

Nu husker jeg ikke længere, om kablet var RG 3 eller RG 11 eller hvad, under alle omstændigheder taler vi om kabel til under en 10´-er pr. meter, så i forhold til så meget andet i dag var det her den sande “kabel-Urtid”. Senere har man bedre evnet at spare på råvarerne og ikke mindst har man husket at sætte et par ekstra nuller på pris-lappen. Produktudvikling, ja “godaw do!”.

I det mindste var Chord Co. altså en ærlig produktionsvirksomhed (så ærlig som alle forlorne og totalt overflødige tilbehørsbrancher nu kan være), og man kunne naturligvis bestille sine ombyggede antennekabler (og det kan man sikkert stadigvæk, vi har ikke gidet kikke efter og ville nok osse komme til at grine hysterisk spruttende ned i det sagesløse tastatur)i netop de længder, som man måtte ønske. Det vil sige, der var tale om nogen leveringstid og efter at have set den famlende montør troede man det gerne. Autentisk på en helt hjælpeløs måde.

Det spørgsmål, som man efterfølgende måske kunne stille til alle de nyere superkabel-producenter (vi taler her udelukkende om prissætning, absolut ikke om kvalitet) er så, hvorfor i alverden man hos rigtigt mange kun kan få FÆRDIGE LÆNGDER. Nu kunne man sagtens forstå det, (måske), hvis der var tale om forskellige multipla af det fra matematikken og arkitekturen så hyppigt anvendt ideelle såkaldte “gyldne snit” (som teoretisk kunne være akustisk ideel, igen måske!), men oftest er der simpelthen tale om kabler i multipla af FOD. Som tydeligvis er ganske udbredt blandt OEM-producenterne, de, der laver kablerne i den virkelige virkelighed ude i Fjernøsten. Tjah, det skal man vist bare ikke spørge om.

Heller ikke burde man nok spørge om, hvem i alverden som skulle være publikum til et nyt sæt JBL “Made in China”-hifihøjttalere, som er testet for ganske nyligt (vistnok i går faktisk) til en ren bagatel i såkaldt “åndenøds-finish” af 24.000,- Med en bestykning af i JBL-sammenhæng lidt patetiske 2 stk. 8-tommers basser, som til al overflod næppe kan skrues ud af boxen for service, de ser noget støbt/limede ud, så er der ikke meget at skrive hjem om. Med et frekvensområde, som kun lige akkurat lever op til min barndoms DIN 45500-hifi-norm og en publiceret følsomhed på ikke vanvittigt imponerende 90 dB endda i 6 ohm (begge tal opgives traditionelt rigeligt optimistisk og det her er ikke akkurat imponerende til at starte med for nu at udtrykke det lidt mildt). Stort frekvensområde opnås nødvendigvis på bekostning af højttalerens effektivitet ved fast størrelse, men her opnår man både lille frekvensområde og lav følsomhed OG impedans og samtidigt en betydelig størrelse. Imponerende.

Og så er det, at man vender kontorstolen om og glor lige ind i et sæt Klipsch La Scala-højttalere med nogenlunde samme grinagtige frekvensområde. De har blot 105 dB i følsomhed (helt vanvittigt sindssygt meget mere og vildt meget bedre), er fremstillet i USA, er lavet af langt bedre materialer. Bag dem står der så et sæt RIGTIGE JBL Olympus S8R, ligeledes fra dengang der var noget “ved det” I 1970 kostede de nogenlunde det samme som i dag disse kinesiske udgaver. Ikke i reel købekaft, næh, numerisk i DANSKE KRONER. Det er naturligvis derfor ikke fair at sammenligne kvliteten, de gamle er naturligvis LYSÅR bedre og det skulle de også gerne være til den gamle skyhøje pris. Alt andet ville være komisk og samlere af “anachrophile” hifi-komponenter som denne skribent ganske til grin. Og det er naturligvis ikke tilfældet, aldrig, stampe-stampe!

Det vil sige, vi har faktisk betalt noget MINDRE for vores Olympus for ganske nyligt end prisen på de her Kina-åndenødsmodeller, hvor det eneste der er tilbage fra en unik producent , vist efterhånden er navnet. Nå, det skal nu nok gå med salget, som produktet fortjener. Efter vores mening mest, at publikum finder en god brugt RIGTIG JBL i stedet for den nye testede her, men det man selv har valgt at gøre, er jo altid så langt det klogeste. Iøvrigt tror vi heller ikke meget på, at testens konklusion om, at de her kinesiske fætre fra Kim Olsen på nerds.dk, at “de spiller pisse fedt” rigtigt sælger “billetter” og da langt mindre højttalere. Sådan nærmest SLET IKKE vil vi tro. Man vi kan sagtens tage fejl, måske man anvender samme sprogbrug i B&O-butikkerne, vi kommer der for sjældent til rigtigt at vide det.

Dagens sidste og SÅ LANGT DET BEDSTE SPØRGSMÅL er fra en pige på 10 år. Hun er datter af en god gammel ven og går i en folkeskole, som har lagt vægt på at udrydde al uhøflig og grov og stødende optræden og sprog. Ræsonen må have været, at når man ikke talte om det, så forsvandt problemet af sig selv. Det må have lydt lokkende som syndig sirene-sang dér på skole-forældrerådsmødet med den tilkaldte højtbetalte management-velfærdsekspert at være “de første med at være de flinkeste”, men man skulle vist have haft denne her lille pige med. Hendes spørgsmål var simpelt og sønderrivende for denne praktiske anvendelse af nutidens svøbe, den “politiske korrekthed:
“Jamen hvordan kan man så vide, hvad de VIRKELIGT mener?” Bravo, så godt kan kun et barn spørge. “Kejserens Nye Klæder” om igen, simpelthen!

9 meninger om “Det bedste spørgsmål”

 1. Nu udelukker det at snakke på en anstændig måde jo ikke at man kan være uenig, utilfreds eller vise vrede.

  Ukvemsord lukker ned for kommunikation. Jeg kunne godt vise min uenighed med dig i spørgsmålet om sprogbrug ved at kalde dig en fed spasser, din mor en klam luder og din kone en led so, men så ville vi to nok være endegyldigt færdige med at kommunikere. Det giver bare langt mere mening at jeg istedet holder et anstændigt sprogbrug og forklarer dig hvorfor jeg mener du tager fejl.

  Der er ikke tale om et forbud mod at være vred eller utilfreds, kun at udtrykke det på en ukonstruktiv måde gennem fx. ukvemsord og stødende fagter..

  Du har ret i, at problemerne ikke forsvinder af sig selv, men ukvemsord løser dem stensikkert heller ikke. Tværtimod har ukvemsord det med at grave grøfterne endnu dybere.

 2. Ja de testede JBL må være rasende gode.
  Det var dem Kim Olsen helst ville have beholdt.
  Omvendt ville han jo skifte basserne ud i jbl everest dd66000, med nogle basenheder fra bilstereo, så de testede JBL højttalere må jo være bedre
  Ja og så ville han også tilføje nogle PUSTEsubwoofere til de jbl everest dd66000.

  P.S. Hvis der er stavefejl så er det fordi hele min krop hopper af grin og så kan man jo få trykket forkert.

 3. Jeg er ikke uenig i, at det er et noget alternativt valg af drømmehøjttaler, som nok mest burde virke for en forvokset mærkevare-konfirmand.. Man kan vel ikke frigøre sig fra en vis pudsig mærke-loyalitet af den patriotiske slags. Uanset hvor og hvordan og hvorfor og hvor rimeligt.

 4. Jo, men det er bare FÆLT at læse på¨Nerds.dk, at alt hvad der har med JBL og Crown at gøre, er toppen af alt.
  Kim Olsen skrev en dag på chatten til en bruger, at han ikke kunne anbefale nogen som helst integreret forstærkere, for der fandtes ikke nogle der kunne spille musik, eller lød godt.
  Jeg har så snakket med nogle der HAR hørt Kim Olsens anlæg og, hmm hmm……. Skal man skrive det pænt, så var det eneste det kunne, var at spille højt.
  Men åbent bart ikke højt nok til Kim Olsen, da han på et tidspunkt skrev på Hifi4XXX.dk, at han engang i fremtiden skulle have 2 x 20.000 Watt…. Altså små 80.000 Watt på sit værelse.
  Den synes jeg vi skal lade stå et øjeblik og tale for sig selv.
  Hov hov…. Glemte næsten at skrive at Kim Olsen også mener at han JBL LSR (eller hvad de hedder), spillede klart bedre på alle områder, end Gryphon Audio Designs, Poseidon

 5. 80.000 watt på sit værelse – de der 300 ampere – hvor havde han mon forestillet sig at han skulle trække dem fra? Nå, men han kunne da forsøge at eksperimentere med hvilken stump zensati-kabel han eventuelt skulle bruge til at lede de 80.000 watt fra stikkontakten og hen til hans effekttrin… Håber bare at han har skaffet sin familie sikkert af vejen, inden han skifter sikringerne ud med sølvpapir ude på eltavlen og fyrer op for lortet, og at han ikke bor i en etageejendom – af hensyn til de naboer, som skal reddes ud af brandvæsnet…

  Når jeg har nogle elever som skruer lidt rigeligt op for retorikken og bruger ikke så pæne udtryk, så plejer jeg retorisk at spørge, hvilke ord de har tilbage at bruge, når nu npget går rigtigt galt: Hvis de sådan i flæng bruger ord og udtryk som "shit", "fuck" eller "lort" – hvad har de så af ord tilbage, når det nu rigtigt brænder på. Jeg har svært ved at se, at et velmenende forsøg på at få en fornuftig omgangstone skal stemples som værende udtryk for "politisk korrekthed". Høflighed, velopdragenhed og brug af et anstændigt sprog kan faktisk virke frisættende – hvis man har et sæt spilleregler for hvordan man omgås, og som alle er enige om at respektere, så kan man slipper for hele tiden at forholde sig til den endeløse diskussion af kommunikationens form og i stedet koncentrere sig om substansen.

 6. Anders… Ja de 80.000 Watt og drengesnakken er direkte hul i ansigtet… Meget sjældent hører man noget så tåbeligt fra EN persen, med mindre denne er 7 år.

  Og old da op……….. Har i lagt mærke til (læs) WANNABE-MODERATOR-MOGENS-KAMP..???

  Nu skal han igen lære alle andre af sin egen erfaring…. Den erfaring der siger at han kun kan høre forskel på kabler, hvis han ved hvilke kabler det er, hahaha

  Igen får han lov at prøve at styre resten på Nerds.dk, som i den korte periode hvor han var en SYNLIG del af Nerds.dk (Nu er han bare undercover for freaks osv).

  Mit gæt er at han får langt friere tøjler end resten af brugerne, eller igen bliver en SYNLIG del af Nerds.dk….. Han er jo ven med Thomas Sillesen og har et samarbejde med ham og Freaks.dk

  Eller…. Skulle vi gætte på at ingen IGEN gider ham om et kort stykke tid ?? og MÅSKE bliver udelukket ?? Tjae, ingen tvivl om at ikke ret mange gider ham, det står skrevet i luften, men udelukket bliver en Densen, Freaks ROSER nok ikke sådan lige 😀

 7. Det er "næsten" sjovt……… Hr. MogensOverkamp holder sig til det der af naturlige årsager IKKE kan bevises, men forlanger beviser af andres meninger/holdninger.

  Den "gode, gamle" Mr. Antisilver IS BACK 😀

  Samme selvrygklappende ævl fra hans side………. Det er meget de i det hele taget gider ham.

 8. Har hørt DD 66000 og de mangler absolut ikke dybbas
  Har baggrund i følgende ejerforhold
  JBL L220/4343/250TI/250Jubilee/4435/4430, sidstnævnte og Jubilee kører jeg med lige nu

 9. Ja DD66000 er en outstandig højttaler men det er prisen desværre også
  Uden tvivl en fantastisk højtaler med en imponerende basgengivelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *