Virkeligheds-forvrængning

I dag vil vi udtrykke visse synspunkter, som måske for visse svagere sjæle kan lyde næsten “alders-fascistiske”, og det er de også. Et mere dækkende udtryk ville måske være “farisæisk”, men det kender ingen vist længere, så det vil vi vælge at udelade. Fuldstændigt, glem venligst du læste det lige for lidt siden.

Vi befinder os ganske vist ofte her i forstads-førerbunkeren, hvor vi i et fortvivlende omfang er henvist til at opleve den øvrige verdens dårskab gennem LCD-skærmen. Dumheden er altid kun et klik væk, selv om den mest forrygende idioti undertiden kan være hele 2 klik væk. Lad os tage et eksempel på en underholdende én af slagsen fra vores venner Nerds.dk. En fyr (antager vi for argumentets skyld, kvinder kan næppe teoretisk være så stupide og alt er altid “dobbelt-cloaket” som et fjendtligt Klingon-skib fra “Star Trek”), vil gerne købe nye højttalere. Derfor spørger han naturligvis ganske logisk (efterhånden) vidtfremmede mennesker lige ud i luften om hvilke han skal købe. DET er dumt, fordi ingen mennesker med nogen rimelighed kan diskutere lyd OVERHOVEDET med folk, som man ingen referenceramme deler med. Selv om dette krav så er opfyldt er det svært grænsende til det meningsløse alligevel.

Alligevel er et af de lommefilosofiske svar i den HELT tunge ende. Tumpe-tunge. Han starter dumt med denne ligegyldige og desuden skrupforkerte observation: “Rør giver lyden et “varmere” anstrøg” Sagen er, at god lyd uden nogen diskussion kan realiseres med både rør og transistorer. At et rør lyser varmt gør ikke lyden varmere og heldigvis for det.
Men så kommer den absolutte “killer-bemærkning” i en “filosofisk Smule”, hvor den VIRKELIGE lyd underkastes samme dybe analyse, her om lyden fra en trompet:” Men overtonerne gør forskellen. Der er faktisk tale om, at tonen faktisk er forvrænget, men altså forskelligt alt efter instrument.”

Så er det jo, at man triller grådkvalt ned af sin rullestol, for at tale om forvrængning fra en akustisk stemme eller en trompet giver INGEN MENING. Som at tale om “forvrænget vand”, fordi det er fersk. Eller salt. Forvrængning kan KUN give mening i REPRODUKTION, hvor svært er det lige at forstå? Tydeligvis ganske overordentligt svært, næsten ligeså svært som at købe højttalere man ikke har hørt, som ender med at være de helt rigtige. Fordi et eller andet båthorn har sagt at han selv har dem, altid den bedste anbefaling, dum er jo altid kun de, der ikke er enige med éns eget valg. Skidedumme til gengæld!

Nu kommer vi sommetider ud, selv om det nok er lidt for sjældent. i går var vi f. eks nede og “shoppe” hos en kollega og dér stod ikke mindre end 2 “Kloge Åge´r” og rådgav en pige om hovedtelefoner. Hun må have været lidt drenge/pige seksuelt ambivalent, for hun supplerede med ganske dumme bemærkninger, som afslørede en betydelig belæsthed om emnet, som tydeligvis kun havde gjort hende dummere. På allerbedste/værste drengemanér.

Dér stod så disse unge mennesker og diskuterede “neutralitet” og “dynamik” og “bass-boost” og pis og papir på næsten samme måde som den typiske hifi-entusiast. Uden tydeligvis at ane, hvad tingene overhovedet betød eller for den sags skyld hvad det betyder for lydgengivelsen, at man reproducerer i en uhyrligt resonant indespærret (mere eller mindre) luftmængde lige foran øret. For slet ikke at tale om, hvad det betyder for lydopfattelsen, at det YDRE øre deformeres af klapperne, enhver kan ellers hurtigt overbevise sig om betydningen ved under en samtale blot at berøre sin øne øreflip.

Og så er vi slet ikke endnu kommet til det sørgeligt kompromisfyldte ELEMENT i hovedtelefonen, som sidder der og flaprer løs. For ikke hurtigt at gå i opløsning ved krops-fugten skal membranen være fremstillet af en plasticfilm, som del-vibrerer helt til grin-meget. Dynamik bliver i denne sammenhæng en ren vits og det gør forudsigeligheden af den resulterende (og ganske målbare) lyd på den enkeltes trommehinde ikke mindre. Elektrostatiske hovedtelefoner gør det LANGT mere tilnærmet næsten perfekt (i visse henseender desværre kun), men det er en helt anden sag.

Alt det forbandede sludder man dog kan opleve derude i den mere eller mindre virtuelle verden. Fordi alle har læst et eller andet et eller andet sted, som på trods af absolut minus-kvalifikation alligevel på forunderlig vis “klæder” alle mennesker på til at videre-udbrede deres ny-erhvervede “viden” som kendsgerninger. Dumt og dummest at bruge sine penge på sådanne råd.

I mellemtiden vil vi så trygt sidde hernede i “hulen” og forsøge at indstille fase og niveau på vores nyligt erhvervede Onken/Altec-højttalere med et stort støbt truthorn ovenpå. Det skulle jo gerne være perfekt inden den kritiske frue vender hjem i morgen og DET er det også blevet. Fuldstændigt perfekt, ja faktisk så perfekt, at det hele tiden er nødvendigt at gå hen og justere lidt for at konstatere perfektionen. For efterhånden som man sidder og lytter opstår forskellene helt af sig selv, ren virkeligheds-forvrængning. Som at sidde og glo ud i luften: I begyndelsen er alting ganske klart, men efterhånden begynder man at se myriader af små prikker i udkanten af synsfeltet. Er det små Mars-rumskibe eller blot pulserende blod-gennemstrømning i kapillærerne?
Sikke meget man dog ikke ved, det må vel være derfor, man er blevet så klog.

9 meninger om “Virkeligheds-forvrængning”

 1. STOP PRESS!!!!
  Alle bør lige studere et billede, som en normalt begavet (ikke fornuftig, blot normalt begavet) tidligere hifi-anmelder har postet på hifi4all i en grinagtig "tråd" om betydningen af sølvsikringer. (!!!)
  Jan poster et billede af en cyklist med firkantede hjul, som angiveligt skulle være velegnet til den (bølgede) overflade, som den står på. DET er alternativt, mest fordi torske-panden her (ham der hedder Jan, ikke ham på cyklen, han har da forhåbentligt fået penge for det) faktisk TROR på, at cyklen kan køre med de hjul på det underlag.
  Nej, Jan, DET KAN DEN IKKE, også her ville runde hjul have været bedre. Og hvis du ikke kan se hvorfor de firkantede hjul ALDRIG kan "sync´e" så spørg én, der kan blot en LILLEBITTESMULE euklidisk geometri.
  Og du kalder dig pladespiller-ekspert, Gud Fader bevar mig da vel!

 2. Ja, for at det ikke skal være løgn, så dukker sikrings- og kabeldiskussionen op igen. Og nogen påstår tilmed at man ikke kan bruge blindtests til at afgøre problematikken. Tåbeligt, idiotisk og dumt. Og det placerer os som interesserer sig for hifi i samme kategori som pendulsvingere, auralæsere og clairvoyante i en undrende omverden, som tænker tilbage på dengang de fremskridt der blev nået på hifi-fronten var baseret på videnskabeligt baserede undersøgelser.

  Men, nuvel, for at afgøre det en gang for alle, så har jeg et tilbud:

  Jeg vil gerne være med til at afholde en ægte velgennemført blindtest af kabler. Jeg ligger desværre ikke inde med hverken kabler eller udstyr eller økonomiske midler til at finansiere sådan en test, men jeg deltager hellere en gerne i sådan en test, men jeg vil selvfølgelig være med til at bestemme hvordan den skal gennemføres. Skulle testen vise, at der er statistisk belæg for at kunne konkludere at der er en væsentlig hørbar forskel på kabler (det være sig signalkabler, højtalerkabler eller netkabler), så lover jeg at lave nøgenløb ned gennem Slotsgade i Hillerød en lørdag formiddag i december måned. Testens udformning, gennemførsel og resultater skal selvfølgelig dokumenteres og offentliggøres på nettet.

  Så er der selvfølgelig en, som kommer med den der tåbelige indvending omkring akustisk hukommelse. Til det er der bare at sige at jeg har en idé til en anordning, som gør at det vil tage mindre end et sekund at skifte kabel. Og er der så nogen der stadig mener at akustisk hukommelse skulle spille en roller er der bare at sige, at så er det alt sammen jo ligegyldigt, og dermed er dyre hifikabler jo fuldstændigt overflødige.

  Kom nu, I tør jo ikke, tag nu udfordringen op. Eller der er måske for meget at tabe?

 3. de er nok bange for denne her:

  http://sound.westhost.com/articles/fadb-f1.gif

  For hvis den passer (og det gør den så nogenlunde at man i dag har kompression af lyd, hvor forringelsen i forhold til reduktionen 1:11, ved gennemsnitlig acceptabel mp3, er næsten uhørbar), så smuldrer hele fundamentet for ideen om at små forskelle i mikroBel (endda kun brøkdele af dem) i det øvre område ved skift til sølv, guld eller [indsæt navn på eksotisk meget kostbart ledermateriale her], ændres hørbart.

  Faktisk tror jeg en high SPL-mic 4007 fra Brüel & Kjaer ville klare lytteopgaven bedre, og den har da ihvertfald ingen akustisk hukommelse eller forudindtagede holdninger. Og så er den lineær grænsende til det uhyggelige.

  Det allerværste er jo at nogen sidder og tjener KASSEN på varm luft og misinformation, og det bliver de nok ved med uanset udfaldet af en sådan test.

  Her kunne vi også godt bruge noget andet til at forsyne bulderkasserne med, men det er af kosmetiske og støvsugningstekniske årsager.

  Fås kabler mon i en leviterende udgave?

  @Poul:

  Lyder spændende med en milepæl rundet i operation truthorn. Hvis vejret og ikke mindst din kalender er til det, kunne det være interessant at høre sådan en stabel en gang i næste uge.

 4. med vejret som faktor underforstås at arrangementet akkompagneres af en af de domestiske brygtyper indtaget på dit højeste udendørs udsigtspunkt. Det kan være kaffe, men jeg vil da også gerne prøve noget koldt for forandringens skyld 🙂

 5. Jeg tror tanken om Anders løbende nøgen ned af Slotsgade i Hillerød kan påvirke deltagerne i testen i et sådant omfang at det vil give udslag i test resultatet – i hvilken retning må tiden vise – god fornøjelse

 6. @ Anders Jeg har også et tilbud til dig Anders, da jeg har på fornemmelsen at du bor i Hillerød vil det være ret nemt for dig at besøge mig.

  Mit stereoanlæg består midi-hifi komponenter, et par gamle Trapex xi købt for 1100 Kr, som jeg stort set ikke har rørt ved.

  Derudover er der Cambridge 640 CD pris ca 2200 Kr. på den er der gjort alt det du vil kalder religiøst overtro osv. Bl.a. finsølv sikringer.

  Der bruges ikke forforstærker, udgangsforstærkren er UCD 400 digital forstærker pris ca 2000 Kr. Den er der også gjort alt det ved som du og andre her i bloggen gør tykt grin med.

  Alle kabler inklusiv netkabler har jeg selv lavet, og her vil du tro at den er helt gal oven i hovedet på mig, her er virkelig i store mængde det du vil kalde overtro, religiøst og fuldstandig hul i hovedet og det vil være det rene mums for Poul M

  Kravet fra min side er at du referer nøjagtig hvad du har hørt i denne blog og du gør med et åben holdning og ærlighed.

  Måske vi så en gang for alle kan for lukket denne diskussion om gale overtroiske religiøse hi.fi entusiaster som bare indbilde sig en masse.

  Prisen for hele mit anlæg er ca 13000 Kr. Plus en masse tid

  Det er naturligvis ikke lige den enkelte finsølvsikring eller det enkelte kabel eller hvad det nu er som for anlægget til at spille helt fantastisk, men summen af måske 200-300 af disse gangske små Hokus-pokus ting som du kalde det som samlet vil give en markant forskel.

  Tør du tage udfodringen op Anders, du må meget gerne tage en kammerat med, og du skal forvente en noget alternativ boform. og en usædvanlig dårlig sofa.

 7. Jeg forventede sådan heller ikke noget svar, og det vidste jo at holde stik, ens forestillinger om hvor tingene hænger sammen skulle jo nødigt fuldstændig smadres.
  Hvad skulle man dog så finde på at have ondt i røven over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.