Pladespillere og pickupper

Her til morgen står den lidt på gode gammeldags analoge sysler. Vi sidder frydefuldt og fedter med et par rigtige gamle pladespillere af mærket Thorens fra inden verden gik helt “af lave” Det sidste har altid været et lidt pudsigt udtryk for én som underlegnede, der rent faktisk kommer fra øen Ende-LAVE”..Nok sniksnak, tilbage til disse fine stykker mekanik, der får det genopstandne Thorens til at ligne det forbandede bras, som det er med arme som strikkepinde og lejer, hvor det på grund af almindelig friktion ikke er muligt at indstille nåletryk. Overhovedet! Ikke med mindre man da er villig til at acceptere måle-usikkerheder på plus minus 1 GRAM (purister opererer ganske vist med enheden “pond”, men det er vist ellers det samme, heller ikke med denne målestok er mange nyere pladespillere andet end affald)), men det er man så principielt villig til som ejere af nyere Thorens. Villig til at acceptere det helt uacceptable, ellers havde man vel ikke købt skidtet.

Nå, de her er heldigvis gamle og kræver ikke indbrud på kirkegårde i bedste Frankenstein-stil for at stjæle gravsten at stille dem på. Derudover sælger vi ikke pladespillere, men gerne pickupper og pladespillerservice. Hvilket iørigt minder os om, at vi har en forbandet bunke pickupnåle til Audio technica AT-95, den grønne fætter, plomberede og nye til ja altså 95,- stk. Det var så dagens kommercielle indslag og sådan en må vi vist hellere sætte på. Det, man selv har, er jo altid det allerbedste, ellers havde man det jo naturligvis heller ikke og det mest paradoksale er næsten, at vi alligevel kan nænne at sælge det så..Det kan vi sagtens, der skal jo også være plads, fysisk og økonomisk, til alt det bras, som vi selv fortfarende slæber til huse. Med lidt held er der allerede mere i dag, håbe-håbe! Og jubi, vi fik dem, mere herom i morgen spænde-spænde!

Nu er der muligvis enkelte, der er ved at synes, at vi den seneste tid måske har været lidt rigeligt hifi-fikserede, og disse vil naturligvis have ret. Det har nu haft en årsag, da det har været ganske parallelt med vores eftersommer-udbygning af kæmpestore truthorns-højttalere. Det har været særdeles underholdende og har atter givet den sælsomme kriblen i kroppen, som man ellers næsten havde glemt efter at have overståët puberteten. Den, som Trille (vist mest for pigernes vedkommende) og Søren Kragh-Jacobsen så glimrende beskrev. Ihvertfald “glimrende” set i den erindring, som det næppe vil være alt for klogt at konfrontere med eftertænksomhedens noget forøgede klarsyn på ganske samme måde som det sjældent rigtigt “rykker” de sædvanlige steder ved at gense gamle “flammers” portrætter på Facebook. Et gammelt fjols, der kikker efter mere end almindeligt midaldrende koner, lettere patetisk!

Hifi-en har som sagt været en hyggelig ting i mange årtier og sjældent siden den første spæde start så meget som i denne tid, hvor der sker store “kvante-spring” her i huset. Det er naturligvis ikke i entydig grad kvaliteten, der bliver bedre, næh det drejer sig i langt højere grad om KVANTITETEN. Det nuværende massive opbud af store Altec-horn og anden pladskrævende spas garanterer høj lyd i den mere øresønderrivende retning, både lydmæssigt og lydtryksmæssigt. Det lyder nu ikke nær så grimt som det er grimt rent fysisk, så helt galt er det ikke. Naturligvis heller ikke helt godt, lydgengivelsen af dynamiske højttalerenheder er jo reelt set kompromitteret til det absurde. I enkelte henseender er det nu mægtigt fint og det skulle det også gerne være. Og HØJT, HØJT, HØJT! Men desværre så tilsvarende ikke DYBT, DYBT, DYBT!

Inden vi går over til de små-kærvede skruetrækkere igen, skal vi da lige more os over en fyr i Randers, der vist arbejder indenfor hifi. Dette sagt i mangel af bedre betegnelse, han angives at arbejde ved Hifi-Klubben. I den sammenhæng er det altså en noget sjov og måske også lidt ynkelig anmodning, som han sender ud i cyberspace. Han, der altså formelt er såkaldt “branchemedlem”, ønsker at finde et sted herovre i Gylland (tak til fodboldklubben Brøndbys opfindsomme tilhængere), hvor han kan høre apparater fra amerikanske Audio Research. Mærkeligt at han ikke bare indskrænkede sin søgen til 8900 Randers C. Det ville jo også have været så langt det mest bekvemme.

Ved indkøb af en færgebillet helt til Sjælland ville det ellers være ganske let at komme til at høre det og en biltur til Odense ville også nok kunne gøre det, rigtigt umuligt er mandens forehavende ikke. Alternativt kunne han vel som forhandler blot INDKØBE et sæt ganske billigt til en gros-pris og så tage den derfra, men næh-nej, så nemt er der intet der er. Om vi synes det her er en smule jammerligt? Åh jo, hvis man ikke er villig til blot det allermindste selv for at opnå den “store tilfredsstillelse” (beklager den utidige tilbagevenden til pubertets-snakken), så fortjener man ingenting.
Og det får han så nok eller forhåbentligt heller ikke. I denne den bedste af alle verdener er der altså lige lidt forarbejde at gøre inden lykken indfinder sig. Indenfor ét felt hedder det blomster og romantiske middage, indenfor det andet bliver du altså nødt til at lette røven lidt, hr. branchemedlem. Skrækkelig tanke, ikke sandt?

11 meninger om “Pladespillere og pickupper”

 1. jeg forstår ikke helt hvilken dødssynd skiltepudseren fra hifiklubben i Randers har gjort sig skyldig i, blot fordi han spørger om der er nogen der ved hvor man kan lytte til Audio Research i Jylland? – men jeg har måske overset noget

 2. Er han skiltepudser da og findes sådan nogen overhovedet endnu? Nu er det ikke nogen dødssynd måske at mene der er lidt langt til Kbh. (det ER der) men det spørgsmål, der er rimeligt for en privat kan nu godt være noget dummere for en prof.
  Nu har heller ingen gidet svare, så et eller andet er der måske galt et eller andet sted, så skidt går det ellers sjældent for ikke-fagfolk.

 3. Nej, der er jeg sgu heller ikke helt med, Ruben. Hvis ikke man spørger, hvordan skal man så f.eks. finde ud af, at der ikke er en forhandler på Fyn, som ligger inde med det grej.

 4. Jamen vor brancheven Rysz her er altså ret aktiv på mit favoritforum, så hvordan han dog kan spørge så meget ud i luften er nu bemærkelsesværdigt. I min verden kunne man som professionel altid og logisk starte med at spørge Audio Research og 20 sekunders søgning afslører sagernes rette sammenhæng om AR i Danmark. Sværere ER det altså ikke for en amatør som denne skribent, noget lettere for en prof.

 5. Jeg kan sådan set ikke se hvad Pouls eventuelle behov for et ordentlig skrald …. kommer sagen ved Claus!

  Det jeg hentyder til er – at blot fordi man arbejder som menig ansat i hifi klubben ikke nødvendvis gør en bedre i stand til at opsøge distributører af hifi – navnlig hifi der ikke forhandles af ens arbejdsplads – og at han er opført som branchemedlem på hifi4all blot er et krav fordi han arbejder i en hifi butik (heraf brugen af ordet skiltepudser – ikke ment nedladende) – egentlig virker det på mig som om han bare ønsker, enten at blive inviteret hjem til nogen der har et fedt AR anlæg – lytte og få en øl, eller få et svar i retning af " der står et fedt AR setup i Expert i vejle"
  Så lad os lige slå koldt vand i blodet

 6. Hvad er den af, er du også begyndt at slette indlæg? Bare det ikke ender som ovre på hifi4all.dk, hvor man senest har smidt Otto (AV precision) ud. Årsag? Han tillod sig at komme med nogle råd angående deres indtjeningsmuligheder, men det faldt åbenbart ikke i god jord…

 7. Anders: på Nerds.dk under tråden, Servicemeddelse, vil du på side 10 og 11 se Otto's forklaring, og skal man forstå det ret, så er der godt nok en Gigge der har jokket noget så gevaldigt i lortet, at det er umuligt at forklare.
  Det er et gigantisk selvmål der laves der af H4A, men ok de er jo i forvejen for længest blevet ligegyldige.

 8. Lige til Anders. det indlæg der blev slettet var måske nok i den mindre relevante ende for nu at sige det mildt spørg evt. Ruben som så det. Ellers stiller vi gerne plads til rådighed for kritik. Også af os selv, omend nødigt..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *