” Of Mice and Men”

I dag vil vi som sædvanligt af skribent-kunstneriske hensyn starte lidt i periferien. For det første benytter vi gerne enhver lejlighed til at demonstrere vores enorme belæsthed (opblæsthed?), og for det andet forsøger vi altid at få vores ganske overordentligt mange læsere til at forsøge at gætte med. Nemlig om, hvor vi lige er på vej hen i dag, du! Vi kan allerede nu afsløre, at vi vist mest cirkler lidt rundt, mest fordi vi ikke alligevel kan noget ved det, som vi ser. Tænk blot tilbage på de F2F Brewster Buffalo-jagerfly, som vi nævnte fornyligt og som blot kunne cirkle rundt og se på, at de engelske slagskibe “Prince of Wales” og “Repulse” sank i det Sydkinesiske Hav. De kunne intet gøre for at redde de nødstedte mænd og det kan vi heller ikke. I det skal det nemlig dreje sig om mænd, som vi herfra ser dem. Danske mænd eller hvad det nu er.

Overskriften i dag har vi sakset fra en vel efterhånden forlængst forglemt dybt humanistisk amerikansk forfatter, vinderen af Nobel-prisen i litteratur (måske ikke helt overraskende) i 1962. På den anden side, selveste Winston S. Churchill fik jo faktisk også samme pris på trods af, at litteratur mest var noget han bedrev for at tjene penge ved siden af sit rigtige arbejde. Derfor var han nu helt vildt god alligevel.

Ham med “Of Mice and Men” hed for de få indviede John Steinbeck, og det kunne han sagtens have heddet stadigvæk, hvis han altså ikke var død i mellemtiden. Det er han så desværre sammen med den almindelige litteratur-interesse for så vidt denne ikke tilfældigvis er skandinavisk ktiminal-litteratur. Og DET er altså lige knapt Steinbeck, faktisk mindre end den første famlende skolestil i 1. klasse om, “Hvad Du lavede i din sommerferie” i sammenligning med den ægte vare..Lidt svært at tage alvorligt litterært, mere imponerende at man forsøger som voksen med samme totale ubehjælpsomhed. Men som en romersk kejser så rammende udtrykte det, “Pecunia non olet”

Steinbecks bog handler om to meget forskellige mænd i størrelse og intellekt og resten skal vi ikke komme ind på. Den bør læses og den er derudover ikke ret tyk. Og så endelig, er vi ved dagens korte og fyndige tema: Mænd eller/og mus! Om fredagen er der et mande-tillæg med JP og det er interessant. ikke at se på og da overhovedet ikke for os halv-gamle, som endnu kan huske det let-lumre tyske TV-program “Männer-Magasin” Dengang kunne det nok være, at mænd vidste, hvad andre mænd interesserede sig for, og af egen erfaring må vi da sige, at de havde ganske ret. Svaret er naturligvis hurtige biler og ditto kvinder, rækkefølgen kan variere for den enkelte, komponenterne kunne ikke. Men det var helt tydeligt “anno dazumal” for at blive i det tyske.

I dagens tillæg er der til gngæld ikke ÉT ENESTE billede af så meget som blot en halv-forkølet dame. Mode-bøsserne (jamen DET ER de fleste jo, så hvorfor kalde dem andet) har tydeligvis taget så fuldstændigt over, at næppe nogen for 20 år siden ville have kunnet forestille sig set.Et portræt af landstræner Ulrik Wilbek, som vel er en slags mand og hans asketiske forhold til ak ja, såmænd blot øl, er virkelig en bundskraber i mandighed. Vi mindes den danske super-kvindegrppe “Yodeladies” og deres Ulrik Wilbek-portræt i sangen “Anja Andersen”. Ak ja, hvis Ulrik er blevet mande-rollemodel, så ophører alting. Og det ER han åbenbart blvet, så alting må altså så ligesom være ophørt uden at vi rigtigt har lagt mærke til det.

Nå, det er det så helt tydeligt allerede. Det vigtigste i dette avistillæg for så vidt det er den del, der fylder mest, er de nye mode-tendenser for mænd denne vinter. Overskrifter som “En dinner-jacket er sagen”, udtalt af en slikket-håret fyr, hvis vredladent-intenst sammenknebent-stirrende øjne mest får ham til at ligne den krigsforbryder-sigtede serbiske general Ratko Mladic på en plakat på en lygtepæl, udtaler disse uheldssvangre ord. De er vel i virkeligheden mest uheldssvangre derved, at de overhovedet refereres. Sammen med andre modeskaberes ord som “Tid til det grove og maskuline”. Jamen endelig tid til lidt “primal-skrigeri” igen siger denne barske skribent.

Ikke helt, for hvordan forestiller sig denne ligeledes fedtet-hårede hestehalede fyr sig denne mande-frigørelse? Jo, han kan udtrykke sin barske maskulinitet med “en casual ternet skjorte” og “pak dit slips væk og brug et halstørklæde i stedet for” Man bliver næsten helt svedt mellem ballerne af indestængt begejstring af dét her. Ja, det er barske sager for fortsat mulig mandlig hetero-seksuel mandighed og håb om frelse er vist ca. det samme som for sømændene dernede i det hajfyldte farvand. Når først avisens redaktør af dette opportuniske plat-tillægs største problem er hans egen eksistentielle valg mellem sin nye pool som ja, altså pool eller gyngestativ, ja, så er proportionerne ligesom fastlagt.
Hvis det her bøssoide pladder er at være mand, så vil jeg hellere være en mus! Inden folk falder alt for meget over os for diskrimination, så synes vi faktisk, at det her tillæg allerede er det groveste eksempel på det samme, blot med modsat fortegn. For der er ikke blot ÉT eneste billede af en kvinde. Til gengæld adskillige af Ulrik Wilbek og hvor slemt er det ikke og ikke mindst helt vildt krænkende for almindelige mænd. Hvad med denne overskrift under et helsides billede af grimasserende Ulrik med tæt sammenkneben mund: “Hvad drikker Wilbek?”
Der er én og kun en grund til straks at bladre om og finde ud af det for denne skribent. For aldrig-aldrig-aldrig nogensinde senere at komme til at drikke det samme!

4 meninger om “” Of Mice and Men””

  1. modeverdenen er en bøsseverden og har altid været det – fred være med det – den eneste kur er at købe dine skjorte der hvor du også køber din motorolie, at fylde din kælder med Altec, Klipsch og Tannoy og at bevare din hyggelige lidt trinde form :-)- så bliver du hverken en mus eller tiltrækker kvinder der tiltrækkes af det metroseksuelle

  2. Man kæmper vel altid sin forgæves retræte-kamp for den tilbageværende mandighed på den måde, som man bedst kan og det jeg selv gør, er det bedste, jeg har lært.. Derudover er vores Altecs med de største truthorn efter lidt fase-fiflen (andet ord for fysisk placering af hornet ovenpå) kommet til at spille direkte foruroligende godt. Jeg vil forsøge at a-fæske fruen en kommentar.

  3. Nu har mus og mænd faktisk været tvangslæsning på mange gymnasier så helt ukendt er den nu ikke. Desuden vil jeg personligt mene at tysk TV toppede ved Tutti Frutti, men jeg er jo heller ikke til biler.

  4. Bravo, meget velskrevet og underholdende.

    Det værste er næsten at man sågar ser midaldrende mænd rende rund nu med bukserne hængende ned om hofterne, så man kan se, og de har tørret sig ordentligt bagi, på deres hvide Bjørn Borg underbukser. Hvis den der fesne smagløse blanding af lyserøde skjorter, burberry tørklæder, ekstreme mængder af hårvoks og andre hårprodukter er et udtryk for maskulinitet, så vil jeg sgu næsten hellere tone rent flag og springe ud som rendyrket transvestit. Føj da for en lunken omgang bøssoid kønsimperialisme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *